Sök
Test av 13 multiverktyg

Test av 13 multiverktyg

Verktygslådan i fickan

2008-10-14

Multiverktyget är ett praktiskt hjälpmedel i många situationer. Smartson testar tretton modeller från 70 till 1400 kronor. Bäst i test är klassikern Leatherman Wave medan bästa budgetval är Asaklitt från Clas Ohlson.

Modell Betyg Pris Kommentar
Leatherman Wave 24/25 1200 Bäst i test
Gerber Multipliers Method 24/25 650 Prisvärd
SOG S61 Powerlock EOD 22/25 1120 Avancerad
Gerber Multipliers MP800 Legend 22/25 1400 Mest tång
Leatherman Fuse 21/25 600 Klarar jobbet
Victorinox Swisstool Spirit 20/25 1200 Saknar kniv
Gerber Multiplier 600 20/25 850 Skjuter fram tången
Leatherman Skeletool 20/25 800 Kapsylöppnare
Asaklitt 30-9774 19/25 150 Smart budgetval
Biltema 19-8071 14/25 70 Billigast
John-Benzen Tools 14/25 80 Avskalad design
Value 30-9389 13/25 200 Extra bits
Bahco MTT8674 12/25 120 Korkskruv

Sammanfattning

Multiverktyget är en mångsidig problemlösare när andra verktyg inte finns tillgängliga. Det förvaras smidigt i bältet, redo att ingripa när något skall fixas vid fiske, jakt, båt- eller cykelsemester.

Inledning

Det som främst kännetecknar multiverktyget är att den, till skillnad från en så kallad schweizisk fickkniv, är utformad som en tång med avbitare samt en rad andra funktioner i handtaget. Vanliga funktioner är kniv, såg, mejsel, kork- och burköppnare, sax med mera. Vissa verktyg har utbytbara bits för olika skruvskallar, medan andra har olika mejslar inbyggda.

Så gjorde vi

Vi har valt ut åtta verktyg i det dyrare segmentet samt fem billiga modeller. Verktygen är bedömda utifrån kapacitet, kvalitet, design, funktioner och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

betygLeatherman Wave - Bäst i test

Utfällbara funktioner: 9 st
Utfälld som tång: 16 cm
Vikt: 238 gram
Förvaring: Läderfodral

Omdöme: Modellen är liten och kompakt ihopfälld. Bra placering på kniv, såg och fil som fälls fram med ett tumgrepp. Övriga verktyg är också enkla att ta fram och säkerhetsspärren är lätt att sköta. Smart med miniatyrmejsel, synd att modellen saknar ögla för handledsrem om man exempelvis vill använda den på sjön. Har ingraverad måttstock i handtagen upp till 20 cm.
Cirkapris: 1200 kronor

betygGerber Multipliers Method - Prisvärd

Utfällbara funktioner: 9 st
Utfälld som tång: 15,5 cm
Vikt: 222 gram
Förvaring: Nylonfodral

Omdöme: Liten och smidig i formatet, med snyggt handtag i borstat stål. Flexibelt fodral som kan bäras vertikalt eller horisontellt. Tången är fjädrande vilket är bra, och övriga verktyg har säkerhetsspärr. Inkluderar olika mejslar, sax, kniv och såg. För det relativt låga priset får man ett snyggt och praktiskt, om än basutrustat, multiverktyg.
Cirkapris: 650 kronor

SOG S61 Powerlock - Avancerad

Utfällbara funktioner: 10 st
Utfälld som tång: 18 cm
Vikt: 269 gram
Förvaring: Läderfodral

Omdöme: Kvalitetskänslan i detta verktyg märks så fort man tar det i handen. Tången fälls fram mjukt och det finns ett inbyggt skydd för de mindre verktygen. Säkerhetsspärrarna är enkla att manövrera. På handtaget finns ingraverad måttstock upp till 23 cm. I tången finns förutom avbitare även kabelklämmare. Kniven är delvis tandad, vilket kan begränsa användningen.
Cirkapris: 1120 kronor

betygGerber Multipliers MP800 - Mest tång

Utfällbara funktioner: 8 st
Utfälld som tång: 16,5 cm
Vikt: 253 gram
Förvaring: Nylonfodral

Omdöme: Multipliers liknar en vanlig tång med sitt breda och greppvänliga handtag. Tången är även fjädrande och slitdelarna kan bytas ut vid behov. Några av de mindre verktygen är tröga att ta fram. Även denna modell har tandad kniv. Passar den som uppskattar en rejäl tång, om än en väldigt dyr sådan.
Cirkapris: 1400 kronor

betygLeatherman Fuse - Klarar jobbet

Utfällbara funktioner: 6 st
Utfälld som tång: 16 cm
Vikt: 168 gram
Förvaring: Läderfodral

Omdöme: Klarar jobbet men bjuder egentligen inte på några positiva överraskningar. Innehåller basfunktionerna som mejslar och sax. Kniven är hela sju centimeter. Det finns ingraverad måttstock i handtagen. Delverktygen är enkla att fälla ut och säkerhetsspärren är lätt att sköta. Priset är bra för ett funktionellt verktyg av bra kvalitet.
Cirkapris: 600 kronor

betygVictorinox Swisstool Spirit - Saknar kniv

Utfällbara funktioner: 10 st
Utfälld som tång: 16 cm
Vikt: 211 gram
Förvaring: Läderfodral

Omdöme: Ett högblankt multiverktyg som påminner om ett kirurgiskt redskap, vilket skapar en viss känsla av kvalitet. Delverktygen är enkla att ta fram och låses med säkerhetsspärr. Modellen har flera olika sågfunktioner men konstigt nog saknas kniv, ett klart minus.
Cirkapris: 1200 kronor

betygGerber Multiplier 600 - Skjuter fram tången

Utfällbara funktioner: 9 st
Utfälld som tång: 17 cm
Vikt: 223 gram
Förvaring: Nylonfodral

Omdöme: Genom en speciell konstruktion skjuts tången fram och skall enligt beskrivningen kunna ske enkelt med en hand vilket i praktiken dock kräver både övning och kraft. Delverktygen är av god kvalitet och mycket enkla att ta fram och säkerhetsspärrarna är tydliga och enkla att hantera. Verktyget har matt grå finish och måttstock är ingraverat i handtaget. Konstruktionen gör att handtagen glappar i sidled.
Cirkapris: 850 kronor

betygLeatherman Skeletool - Kapsylöppnare

Utfällbara funktioner: 2 st
Utfälld som tång: 15,5 cm
Vikt: 143 gram
Förvaring: Fäste för bälte

Omdöme: Namnet beskriver designen som är tunn, ihålig och skelettlik. Verktyget fästes i bältet med ett clips. Funktionerna är avskalade och innehåller kniv och flasköppnare, samt två dubbelbits som förvaras i verktyget. Känns först lite tunt med funktioner, men förmodligen klarar man sig långt med dessa. 800 kronor kan kännas högt och designen är nog ett stort skäl till priset.
Cirkapris: 800 kronor

Asaklitt 30-9774 - Smart budgetval

Utfällbara funktioner: 10 st
Utfälld som tång: 15,5 cm
Vikt: 276 gram
Förvaring: Nylonfodral

Omdöme: Har fjädrande tång och erbjuder skönt grepp kring handtagen. Småverktygen är tröga att få fram och saknar säkerhetsspärr. En liten men kraftig lampa finns inbyggd i handtaget vilket är genialt, dock lyser den bara i tångens riktning. Hållbar konstruktion för billig penning.
Cirkapris: 150 kronor

betygBiltema 19-8071 - Billigast

Utfällbara funktioner: 6 st
Utfälld som tång: 17,5 cm
Vikt: 293 gram
Förvaring: Nylonfodral

Omdöme: Biltemas verktyg har fjädrande tång och få delverktyg med två mejslar, kniv, såg, burköppnare och även en lampa. Funktionerna är lätta att ta fram men saknar säkerhetsspärr. Handtaget är gummerat förutom på sidorna där kraften läggs mest, vilket drar ner betyget.
Cirkapris: 70 kronor

betygJohn-Benzen Tools - Avskalad design

Utfällbara funktioner: 7 st
Utfälld som tång: 16,5 cm
Vikt: 162 gram
Förvaring: Nylonfodral

Omdöme: Verktyg i avskalad design med obekväma handtag. Småverktygen går lätt att få fram men saknar säkerhetsspärr. Den ingraverade måttstocken på sågen är endast i tum. En bitsserie om 11 delar plus bitshållare ryms i fodralet. Tyget är dock tunt och sitter dåligt i bältet. Inte ett fullvuxet multiverktyg, men ett okej val för pengarna.
Cirkapris: 80 kronor

betygValue 30-9389 - Extra bits

Utfällbara funktioner: 9 st
Utfälld som tång: 18 cm
Vikt: 277 gram
Förvaring: Nylonfodral

Omdöme: Tången hos detta verktyg har fjädring som gnisslar och känns bräcklig. Handtagen är rejäla men ger inte stadigt grepp med den glatta ytan. Delverktygen är enkla att ta fram men saknar säkerhetsspärr. Det medföljer en bitssats om 11 delar plus bitshållare som ryms i en separat ficka på fodralet.
Cirkapris: 200 kronor

betygBahco MTT8674 - Korkskruv

Utfällbara funktioner: 9 st
Utfälld som tång: 16,5 cm
Vikt: 193 gram
Förvaring: Nylonfodral

Omdöme: Verktyget brister i kvalitet då fjädringen gnisslar och känns bräcklig, samt att handtagens vinkel är ojämna i utfällt läge. Småverktygen är enkla att ta fram men saknar spärr. Fodralet har clipsfäste vilket kan vara flexibelt, med risk att den kan glida ur bältet. Handtaget har ingraverad måttstock med tydliga graderingar på upp till 20,5 cm.
Cirkapris: 120 kronor