Sök
Test - 9 verktygsväskor

Test - 9 verktygsväskor

Håll koll på verktygen

2011-01-24

Den klassiska modellen i stålplåt nytillverkas fortfarande. Alternativ finns i hårdplast eller kraftigt tyg av polyester. Smartson har testat nio modeller i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Stålplåt: Biltema 19-866 22/25 240 Rymlig klassiker
Stålplåt: Cocraft Tool chest 18/25 300 Smidig vid transport
Stålplåt: Speed 15/25 100 Mindre modell i plåt
Hårdplast: Bahco PTB2025102 23/25 300 Passar även för fiske
Hårdplast: Biltema 20-2705 18/25 90 Förvaring i locket
Hårdplast: Curver 17/25 100 Den lilla verktygslådan
Tygväska: Stanley Fatmax 20/25 300 Proffsig
Tygväska: Cocraft Tool bag 20/25 220 Mjukt grepp
Tygväska: Biltema 20-621 16/25 130 Elektrikermodell

Inledning

Den klassiska modellen i stålplåt nytillverkas fortfarande. Alternativ finns i hårdplast eller kraftigt tyg av polyester. Vilken typ av modell som du föredrar beror givetvis på eget användningsområde. Det finns för- och nackdelar för respektive kategori.

Stålplåt
För tuffa tag
Tack vare plåtkonstruktionen är dessa väskor stryktåliga och klarar både stötar och tung belastning. Vid sidan av huvudfacket i botten finns det oftast två eller fler stora sidofack som rymmer även större verktyg. En nackdel är vikten, där de större modellerna väger runt 5 kg utan innehåll.

Hårdplast
Rymlig och lätt
Materialet är stryktåligt, men hur mycket väskan tål beror på konstruktion av gångjärn, handtag, lock med mera. Väskan har ingen större vikt i sig själv och kan då vara lättare att bära fylld med verktyg. De har oftast ett verktygstråg under locket som lyfts bort för att komma åt huvudfacket på botten. Verktygstråget kan i flera fall vara indelat i sektioner för bättre sortering av innehållet.

Tygväska
Ger bra överblick
Det finns flera olika varianter av väskor i kraftig polyester. Dessa kan vara utformade likt en bag som stängs med blixtlås eller öppna modeller som har tygväv på sidorna och botten av hårdplast. En öppen verktygsväska utan lock ger en bra överblick över verktygen inuti, men kan inte lika effektivt stuvas undan vid transport. En annorlunda variant av tygväska kallas för elektrikermodell som är anpassade för ett speciellt sortiment av verktyg, där behovet inte är så stort för skrymmande saker som vattenpass, kofot, hammare med mera. För de med småbarn hemma kan öppna verktygsväskor vara ett mindre bra alternativ.

Så gjorde vi

Smartson har testat varje verktygsväska med bedömning på kapacitet, kvalitet, design, funktioner samt prisvärde. De har lastats med 15 kg för kontroll av hållbarhet och bärhandtagens ergonomi vid belastning. Maxbetyget är 25 poäng. Måtten anges i (längd)x(bredd)x(höjd) cm.

 Biltema 19-866 - Rymlig klassiker
Biltema-19-866
Omdöme: Biltemas modell i stålplåt har en mycket robust och tålig konstruktion. Delarna är väl ihopnitade med bra ytfinish. Handtagen är stadiga men kan inte fällas ned om man vill lasta saker ovanpå väskan vid transport. I öppet läge kan även handtagen vara i vägen när man vill komma åt de övre sidofacken. Sammantaget upplevs modellen som rymlig och prisvärd med hög kvalitet.

Specifikation:betyg
Typ: Stålplåt
Mått: 54x21x30 cm
Vikt: 5,1 kg
Övrigt: Huvudfack, fyra sidofack, kan låsas med hänglås.
Cirkapris: 240 kronor

 Cocraft Tool chest - Smidig vid transport
Cocraft-Tool-chest
Omdöme: Cocrafts modell i stålplåt har fyra rymliga sidofack som blir åtkomliga när väskan öppnas. Konstruktionen är rejäl och plåten är jämnt och snyggt lackerad. Delarna har generellt en god passform, dock hamnar handtagen i kläm under sidofacken när väskan skall stängas vilket är irriterande. Vid förvaring kan handtagen fällas åt sidorna vilket möjliggör att ovansidan går att stå på eller lastas ovanpå vid transport. Sammataget ett bra och stryktåligt alternativ.

Specifikation:betyg
Typ: Stålplåt
Mått: 48x24x23 cm
Vikt: 5,3 kg
Övrigt: Huvudfack, fyra sidofack, kan låsas med hänglås.
Cirkapris: 300 kronor

 Speed - Mindre modell i plåt
Speed
Omdöme: ”Speed” är en modell med lågt pris för denna typ av verktygsväska i stålplåt. Vid närmare granskning är kvaliteten också relativt låg. Den är både ihopnitad och målad ojämnt på sina ställen. Konstruktionen mellan delarna är inte vridstyv utan handtagen måste dras isär på mitten för att väskan skall öppnas enkelt. Över huvudfacket finns två sidofack där det ena av dem även är uppdelat i två sektioner vilket är genomtänkt.

Specifikation:betyg
Typ: Stålplåt
Mått: 46x24x17 cm
Vikt: 2,5 kg
Övrigt: Huvudfack, två sidofack, kan låsas med hänglås.
Cirkapris: 100 kronor

 Bahco PTB2025102 - Passar även för fiske
Bahco-PTB2025102
Omdöme: Locket i orange färg avslöjar att den är från Bahco. Väskans konstruktion är stabil och tål att både sitta och stå på. Handtaget är väl tilltaget för skönt grepp även vid tung last. Locket är välbyggt med tre gångjärn och låsspännen som är stora och enkla att sköta. Utformningen av de två löstagbara förvaringslådorna på utsidan gör väskan även praktisk som fiskeväska. Verktygstråget saknar sektioner vilket gör det svårt att hålla ordning på innehållet. En både rymlig och tålig väska som är väl värd sitt pris.

Specifikation:betyg
Typ: Hård plast
Mått: 51x28x28 cm
Vikt: 2,3 kg
Övrigt: Huvudfack, två löstagbara förvaringslådor, verktygstråg, kan låsas med hänglås.
Cirkapris: 300 kronor

 Biltema 20-2705 - Förvaring i locket
Biltema-20-2705
Omdöme: Denna modell i hårdplast har ett praktiskt förvaringsfack med flera sektioner i väskans lock. Facket är åtkomligt med väskan stängd och innehållet är synligt genom plastlocket. Verktygstråget har en låg avskiljare i mitten men är inte tillräcklig för att hålla bra ordning bland föremålen. Lockets spännen är stabila och ger ett kraftfullt klickljud som bekräftelse på att de hakat fast ordentligt. Passformen på locket är inte bra och måste tryckas till med handen vid stängning. Priset är lågt och detta är ändå ett bra val så länge det inte handlar om större påfrestningar.

Specifikation:betyg
Typ: Hård plast
Mått: 48x27x23 cm
Vikt: 1,4 kg
Övrigt: Huvudfack, förvaringslåda, verktygstråg, kan låsas med hänglås.
Cirkapris: 90 kronor

 Curver - Den lilla verktygslådan
Curver
Omdöme: En mycket kompakt väska som lämpar sig bäst för det mindre boendet eller för till exempel husbilen. Verktygstråget har två fack som är åtskilda med en bra hög kant och det finns ingen risk att små skruvar faller igenom någon glipa till huvudfacket. Det finns ett spänne på locket som räcker för att säkra väskan i stängt läge. Handtaget är litet men räcker till.

Specifikation:betyg
Typ: Hård Plast
Mått: 32x18x14 cm
Vikt: 0,5 kg
Övrigt: Huvudfack, verktygstråg.
Cirkapris: 100 kronor

 Stanley Fatmax - Proffsig
Stanley-Fatmax
Omdöme: ”Fatmax” som är en öppen väska har detaljer som är väl genomtänkta både för privat bruk och proffsanvändning. Tydligast är plastfickan för ägarens adresslapp, så inte kollegan tar fel väska med sig ut på jobbet. Andra exempel är att den är robust, välbyggd i sömmar och i nitar. Handtaget är kraftigt och tåligt. Det finns gott om fickor på utsidan och speciella fästen för såg och vattenpass. Insidan har tyvärr inga fickor, vilket är en miss.

Specifikation:betyg
Typ: Polyester, öppen.
Mått: 48x26x35 cm
Vikt: 2,0 kg
Övrigt: Huvudfack, flertal tygfickor, axelrem, plastbotten.
Cirkapris: 300 kronor

 Cocraft Tool bag - Mjukt grepp
Cocraft-Tool-bag
Omdöme: Denna verktygsväska passar enligt tillverkaren även för trädgårdsredskap. Den är öppen på ovansidan vilket ger god överblick och åtkomst till verktygen. Både på insidan och utsidan finns flertalet praktiska fickor i olika storlek. Handtaget har ett skönt gummerat grepp och den går att vinkla åt sidorna för bättre åtkomst till huvudfacket. En av fördelarna är också att det går att fästa längre verktyg som kofot och vattenpass som inte brukar rymmas i modeller med lock.

Specifikation:betyg
Typ: Polyester, öppen.
Mått: 41x21x31 cm
Vikt: 1,6 kg
Övrigt: Huvudfack, flertal tygfickor, axelrem, plastbotten.
Cirkapris: 220 kronor

 Biltema 20-621 - Elektrikermodell
Biltema-20-621
Omdöme: Modellen kallas för elektrikermodell. Storleken och formen på fickorna är anpassad för elektriker och deras verktygssortiment, men kan även vara praktisk för mindre verktyg som används hemma. En bra plats för till exempel hammare och större skruvmejslar finns dock inte. Däremot har väskan flera fickor både på ut- och insidan för att hålla ordning på innehållet. I en speciell ficka undertill ryms sortimentsask som tyvärr måste köpas separat. Ett tips är att innan köp inventera vilka verktyg som skall rymmas och se om den räcker till.

Specifikation:betyg
Typ: Mjuk polyester, öppen.
Mått: 21x21x37 cm
Vikt: 1,1 kg
Övrigt: Huvudfack, flertal tygfickor, axelrem, plastbotten.
bkronor