Sök
Test - 9 verktyg

Test - 9 verktyg

Mäta och skruva

2010-04-13

Att sätta upp tavlor och hyllor kräver precision. Med ett laservattenpass och skruvdragare går det elegant.

Modell Betyg Pris Kommentar
Biltema 17-058 16 380 Budgetfynd
Black & Decker CP14LN 19 1200 Fast batteri
Makita DF030D 24 2100 Smarta tillbehör
Makita TD090D 22 2140 Praktiskt hölster
Bosch GDR 10,8 V-Li 19 2325 Bra hjälpljus
Hitachi WH14DBL 23 5750 Funktionsrikedom
Black & Decker BDL120 19 300 Liten och smidig
Bosch PLL5 19 450 Liten och kraftfull
Black & Decker LZR6 23 1000 Mångsidig placering

Sammanfattning

En grundläggande fördel med vattenpass av typen laser är att du slipper hålla i vattenpasset utan istället läser av en projicerad linje på väggen. Händerna är då fria för att borra och skruva. Om inte väggen är alltför hård räcker en batteridriven skruvdragare för att borra. Är det tunga skruvjobb finns det slagskruvdragare till hjälp.

Inledning

Här presenteras ett urval av modeller i prisklassen budget, mellan och dyr.

Så gjorde vi

Elverktygen har testats och jämförts med avseende på funktioner, design/ergonomi, kapacitet, ljudnivå och prisvärde. I varje kategori har vi testat maskiner från tre olika prisklasser. Cirkapriserna är tillverkarnas rekommenderade och kan skilja sig åt beroende på återförsäljare. Maxbetyget är 25.

Biltema 17-058 - Budgetfyndbetyg

Kategori: Skruvdragare
Prisklass: Billig
Snabbfakta: 14,4v nickel-metallhydrid batteri, 1300 mAh, vikt 1630 gram, låg/högväxel, hård väska.

Test - 9 verktyg - Biltema 17-058 1Omdöme: Skruvdragare med hyfsad kvalitetskänsla och hög/lågväxel som underlättar vid borrning i olika material. Minus för att växelreglaget är trögt, batteriet är svårt att få på plats och laddaren är gammalmodig. Motorn låter en del men gör jobbet bra, särskilt vid borrning i trä. Vredet för åtdragningsmoment saknar stopp i högsta läge. Funktionell men trögjobbad budgetmodell.
Cirkapris: 380 kronor

Black & Decker CP14LN - Fast batteribetyg

Kategori: Skruvdragare
Prisklass: Mellan
Snabbfakta: 14,4 v litium-jon batteri, 1100 mAh, vikt 1240 gram, låg/högväxel, mjuk väska.

Test - 9 verktyg - Black & Decker CP14LN Omdöme: Prålig men stark skruvdragare med god ergonomi. Batteriet är inte utbytbart så när det tar slut måste maskinen kasseras. Tack vare hög/lågväxel är det tacksamt att borra i trä och andra mjuka material, och maskinen ligger i topp på snabbhet. Priset är inte jättelågt med tanke på att batteriet inte kan bytas.
Cirkapris: 1200 kronor

Makita DF030D - Smarta tillbehörbetyg

Kategori: Skruvdragare
Cirkapris: 2100 kronor
Snabbfakta: 2 st 10,8v li-jon batterier, 1300 mAh, vikt 880 gram, låg/högväxel, lampa, väska och hölster.

Test - 9 verktyg - Makita DF030DOmdöme: Makitas maskin kostar mycket men presterar klanderfritt och är mer välutrustad än konkurrenterna i samma prisklass. Hölster till byxbältet är ett smart tillbehör. Den som stått på en stege för att montera fönster eller skivor har nog saknat ett sätt att frigöra båda händerna. Batteriet är trögt att få loss, men maskinen ligger bra i handen och tar liten plats. Tack vare växellådan går det utmärkt att borra även i mjuka material.
Cirkapris: 2100 kronor

Makita TD090D - Praktiskt hölsterbetyg

Kategori: Slagskruvdragare
Prisklass: Billig
Snabbfakta: 2 st 10,8v li-jon batteri 1300 mAh, vikt 920 gram, led-ljus, bälteshölster, hård väska.

Test - 9 verktyg - Makita TD090DOmdöme: TD090 är kompakt, har lågt motorljud och vridmomentet upplevs som bättre än hos Bosch. Lampan kan tändas utan att motorn roterar, och handtaget ger stadigt grepp. En kul detalj är den självlysande ringen runt bitshållaren vilket gör att maskinen syns i mörker. Batteriet är trögt att få loss vid byte. Till denna maskin kommer en väl utformad väska samt ett bälteshölster där Makitan sitter stadigt. Bra prisnivå.
Cirkapris: 2140 kronor

Bosch GDR 10,8 V-Li - Bra hjälpljusbetyg

Kategori: Slagskruvdragare
Prisklass: Mellan
Snabbfakta: 2 st 10,8v li-jon batteri 1300 mAh, vikt 920 gram, led-ljus, dubbla batterier, hård väska.

Test - 9 verktyg - Bosch GDROmdöme: Styrkan i vridmoment och slag är godkänt hos denna arbetshäst i miniformat. Led-ljuset är fördelat över tre dioder som sprider ljuset bra. Tydlig markering för rotationsriktning. Batteriet är lätt att få loss. Kvaliteten är hög på maskinen, men laddaren har ett ganska enkelt utförande. Prismässigt ligger den också högt.
Cirkapris: 2325 kronor

Hitachi WH14DBL - Funktionsrikedombetyg

Kategori: Slagskruvdragare
Prisklass: Dyr
Snabbfakta: 2 st 14,4v li-jon batteri 3000 mAh, vikt 1500 gram, slagväljare, led-ljus, hård väska.

Hitachi WH14DBL 1Omdöme: Detta är långt ifrån en basmodell. Batterikapacitet, vridmoment och funktioner är på topp. Att kunna välja mellan ett eller kontinuerliga slag samt nivån på varvtalet underlättar precisionen. Greppet är väl tilltaget för handen och viktbalansen är god tack vare batteriets placering under greppet. Med en knapptryckning visas batteriets laddstatus.
Cirkapris: 5750 kronor

Black & Decker BDL120 - Liten och smidigbetyg

Kategori: Laserverktyg
Prisklass: Billig
Cirkapris: 300 kronor
Betyg: 4
Kommentar: Liten och smidig
Snabbfakta: 2x1,5V AA batterier, vikt 150 gram, väska och väggfäste.

BD BDL120 1Omdöme: Monteras på vägg via medföljande väggfäste och magnet med spik för betong, trä och gips. En laserstråle och manuell inställning via libeller. Verktyget har 360 graders markering. Fästet sitter stadigt med spik och och verktyget hålls på plats bra. Det går förhållandevis lätt att manuellt rikta linjen via de upplysta libellerna och gradskiva. Laserstrålen är dock något svag. En enkel budgetmodell för lättare arbeten hemma.
Cirkapris: 300 kronor

Bosch PLL5 - Liten och kraftfullbetyg

Kategori: Laserverktyg
Prisklass: Mellan
Snabbfakta: 2x1,5V AA batterier, vikt 120 gram, självnivellerande, väggfäste.

Bosch PLL5 1Omdöme: Verktyget monteras på väggfästet som fästes på spik eller med piggar och ställs manuellt via libeller. Endast en laserlinje. Verktyget sitter stadigt på väggfästet tack vare stark magnet. Den är enkel att ställa in men det krävs noggrannhet. Linjen är tydlig och lång. Verktyget är tåligt och ger bra kvalitetsintryck. Synd att väggfästet saknar gradskiva.
Cirkapris: 450 kronor

Black & Decker LZR6 - Mångsidig placeringbetyg

Kategori: Laserverktyg
Prisklass: Dyr
Snabbfakta: 9 V, vikt 280 gram, självnivellerande, stativ, väska och väggfäste medföljer.

BD LZR6 2Omdöme: LZR6 är enkel att sköta och har flexibel placering. Om verktyget lutar för mycket visas detta genom brutna laserlinjer. Väggfästet kan användas som litet bordsstativ och man kan finjustera linjernas nivåer horisontellt och vertikalt genom vred. På så sätt behöver den inte stå rakt framför önskad projicering. Linjerna är långa och bra. Det enda negativa är att verktyget, liksom väggfästet, känns plastigt och ömtåligt.
Cirkapris: 1000 kronor