Sök
Test – 9 elgräsklippare

Test – 9 elgräsklippare

Gör bästa klippet

2009-08-17

En elgräsklippare med sladd är miljövänlig men inte lika stark och flexibel som en bensinklippare. De flesta fungerar dock bra till den lilla gräsmattan. Det visar vårt test av nio modeller mellan 850-2000 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Toro Eurocycler 34 21/25 2000 Bäst i test
Bosch Rotak 34 20/25 1600 Klipper med kraft
Black & Decker GR3400 18/25 1300 Ett prisvärt val
Stiga Turbo 41 El 18/25 2000 Som en bensinklippare
Bosch Rotak 320 16/25 1100 Bästa budgetval
Viking ME 340 15/25 1300 Mjuk klippning
Flymo Turbo Lite 350 14/25 1100 Svävar fram
Cotech 30-9945 14/25 900 Klumpig men effektiv
AL-KO Classic 3.2 E 11/25 800 Budgetmodell med brister

Inledning

Det finns tydliga för- och nackdelar med elektriska gräsklippare jämfört med bensinklippare. Förutom att elklipparen är fri från avgaser låter den mindre vilket gör arbetet trevligare för användaren och omgivningen. En annan fördel är priset och som detta test visar behöver köpet av en bra elgräsklippare av välkänt fabrikat inte bli särskilt högt. För strax över 1000 kronor får du en standardutrustad modell med uppsamlare. Uppsamlarens begränsade storlek innebär dock att den måste tömmas ofta. Toro Eurocycler 34 har fördelen att det går att välja mellan uppsamlare och recycler. Det vill säga att den finfördelar och göder gräsmattan istället för att samla upp gräset. Tekniken kallas också för mulcher eller bioklipp.

Håll koll på sladden
Nackdelen med elgräsklippare är att ständigt behöva ta hänsyn till sladden. Förutom att hålla koll på var kabeln befinner sig är det lätt att den fastnar i gräset och av misstag lossar från kontakten. Det gäller därför att planera klippningen så att sladden hela tiden ligger på den redan klippta delen av gräsmattan samt att ha en bra kabelavlastare som tar bort trycket från skarvsladden. Naturligtvis måste man se till att kabeln är tillräckligt lång för den egna gräsmattan.

Alla klipper godkänt

Ingen av de testade gräsklipparna underpresterar när det kommer till klippförmåga. Det är skillnad i styrka och effektivitet, men alla har tillräckligt med kraft för att ta sig igenom det höga gräs som vi utsätter dem för. Det finns heller inget tydligt mönster mellan högt pris och en mer effektiv klippning utan snarare handlar prisskillnaden om olika funktioner, konstruktionslösningar och kvalitetskänsla. Mesta och bästa funktioner har Toro Eurocycler 34 som utses till bäst i test. Bosch, Cotech och Stigas motorer passar användare som önskar en mer kraftfull klippning och till bästa budgetval utser vi miniklipparen Bosch Rotak 320. Trots låg effekt klipper den med hög effektivitet och är smidig att arbeta med tack vare kompakt format och låg vikt.

Tips för en säker och lyckad klippning:

1. Ha ordentliga skor när du klipper för att undvika olyckor
2. Klipp inte när det regnar och förvara gräsklipparen på en torr plats
3. Planera klippningen och inventera ytan efter stenar och andra hinder
4. Ha alltid sladden placerad på den redan klippta delen av gräsmattan
5. Dra ut sladden om du behöver kontrollera eller byta något under gräsklipparen

Så gjorde vi

Testet av elgräsklippare är utfört av Smartsons Ulf Magnusson och Stefan Höglund. Arbetet är genomfört under två dagar i en medelstor villaträdgård och alla modeller har monterats på plats. För att kunna utvärdera gräsklipparnas förmåga till tungt arbete gjordes första klippningen i 10 cm högt gräs. Modellerna är betygsatta utifrån fem huvudkriterier och totalt maxbetyg är 25 poäng.

Kapacitet:
Klippresultat, motorstyrka, uppsamlarens volym, klippbredd, klipphöjd
Kvalitet: Bedömd kvalitet utifrån material och slitstyrka
Design: Utformning, ergonomi och användarvänlighet
Funktioner: Antal funktioner och hur väl dessa fungerar
Prisvärde: Prisvärde i relation till ovanstående delbetyg

Toro Eurocycler 34 - Bäst i test betyg

Klippbredd: 34 cm
Klipphöjd: 20-75 mm
Uppsamlingsvolym: 32 liter
Effekt: 1200 watt
Vikt: 16 kg

Testets mest funktionsrika modell ger användaren möjlighet att välja mellan recyclerteknik (mulcher/bioklipp) eller uppsamlare. Det är enkelt att ändra mellan de två lägena. Kvalitetsintrycket är högt med designlösningar som sticker ut. Bland annat har handtaget skumgummi för ett mjukt och bekvämt grepp. En annan smart detalj är justeringen av klipphöjden som enkelt görs genom att trycka in en knapp och sedan lyfta eller sänka klipphuset. Handtaget kan anpassas till användarens längd och fällas ihop vid förvaring. Sticker ut gör modellen också på prisskalan, men priset är motiverat. Arbetsgången vid klippning är mjuk på gränsen till försiktig och arbetsljudet lågt. Dock finns det modeller med högre kapacitet och gräsuppsamlarens volym är ganska låg med tanke på priset.
Cirkapris: 2000 kronor

Bosch Rotak 34 - Klipper med kraft betyg

Klippbredd: 34 cm
Klipphöjd: 20-70 mm
Uppsamlingsvolym: 40 liter
Effekt: 1300 watt
Vikt: 11 kg

Precis som hos lillasyskonet Rotak 320 är Bosch Rotak 34 snabbstartad och motorn sätter högsta fart direkt. Framtill ger maskinen ett nätt intryck och även om klippbredden är begränsad klipper den med imponerande kraft. Att Rotak 34 är en av de mer effektiva maskinerna råder det ingen tvekan om när vi kör gräsklipparen under buskage och i lite grövre vegetation. Detta får samtidigt effekt på ljudvolymen som ligger bland de högre i testet. Tilltagen volym är det också på gräsuppsamlaren. Uppsamlaren är smidig att lyfta, men tömningen är lite krånglig på grund av den smala öppningen. En ordentlig kabelavlastare saknas, men totalt sett är detta en välbyggd maskin med handtag som kan justeras i två höjdlägen och spak för att ändra klipphöjd.
Cirkapris: 1600 kronor

Black & Decker GR3400 - Ett prisvärt betygval

Klippbredd: 34 cm
Klipphöjd: 23-63 mm
Uppsamlingsvolym: 35 liter
Effekt: 1200 watt
Vikt: 14 kg

Black and Decker GR3400 är ett vettigt val med tanke på prisläge, funktioner och kapacitet. Ljudnivån håller sig på en låg nivå trots hög effektivitet och den klipper bra även i tjockt gräs. Det finns fem klipphöjder att välja mellan som justeras med en spak på klipphuset. Spaken är smidig, men inte lika lätthanterlig som på Toro Eurocycler. Ergonomin är annars genomtänkt med bra längd på handtaget som går att justera i två lägen. Det sitter ett bärhandtag monterat som gör klipparen smidig att lyfta och uppsamlaren är lätt att plocka av och på. Uppsamlaren använder ett mjukt nät som är enkelt att tömma. Kvalitetskänslan i material och detaljer håller en bra nivå med tanke på priset.
Cirkapris: 1300 kronor

Stiga Turbo 41 El - Som en betygbensinklippare

Klippbredd: 39 cm
Klipphöjd: 21-60 mm
Uppsamlingsvolym: 45 liter
Effekt: 1600 watt
Vikt: 17 kg

Stiga Turbo 41EL är testets tyngsta och största modell och den som till känsla och utseende påminner mest om en traditionell bensinklippare. Med en motor på 1600 watt ges en mycket kraftfull klippning även om motorn är lite seg precis i startögonblicket. Ljudnivån är bland de högre i testet. Handtaget ger användaren en bekväm och ergonomisk position och teleskophandtaget möjlighet till individuell höjdanpassning. Handtaget känns dock lite instabilt. För övrigt är modellen gedigen och välbyggd och utrustad med rejäla hjul som skulle ta sig fram även i tuffare terräng än vad vi utsätter den för. Den mjuka uppsamlaren är enkel att hantera och har störst volym i testet vilket ger bra kapacitetspoäng. En användbar funktion är spaken för att justera och ändra klipphöjd.
Cirkapris: 2000 kronor

Bosch Rotak 320 - Bästa budgetval betyg

Klippbredd: 32 cm
Klipphöjd: 20-60 mm
Uppsamlingsvolym: 28 liter
Effekt: 1000 watt
Vikt: 7 kg

Testets lättaste gräsklippare är en pigg och smidig hjälpreda i trädgården. Det finns ett inbyggt handtag som förenklar lyft. Trots den på papperet låga effekten är klippningen kraftfull och effektiv och motorn på 1000 watt är förvånansvärt effektiv. Dessutom är den startsnabb. Effekten av detta blir att ljudnivån ligger något högre än genomsnittet. Klippbredden på 32 cm är i minsta laget och den lilla uppsamlaren på 28 liter måste tömmas ofta. Rotak 320 passar därför bäst till mindre radhus- och villatomter eller om man klipper ofta. Handtaget är greppvänligt om än lite smalt, men trots att det kan justeras i två höjder är det lågt även på högsta läget. På denna modell kan klipphöjden justeras utan att plocka av hjulen vilket är bra, men det finns smidigare lösningar än att använda en bygel under klippbordet.
Cirkapris: 1100 kronor

Viking ME 340 - Mjuk klippning betyg

Klippbredd: 33 cm
Klipphöjd: 25-57 mm
Uppsamlingsvolym: 26 liter
Effekt: 900 watt
Vikt: 11 kg

Vikings lilla gräsklippare ser ut som en leksaksmodell, men efter några klippningar ger den ett mer moget intryck. Den klipper lugnt och metodiskt och även om det inte är den mest effektiva maskinen har den inga problem att tugga sig igenom gräset. Arbetsljudet är dovt vilket gör det behagligt för både föraren och omgivningen. Den lämnar ett intryck av hög användarvänlighet vilket är ett resultat av smidigt format, bra grepp och en fixerad kabelavlastare med gott om plats även för tjock kabel. En miss är att klipphöjden endast kan justeras genom att först skruva av hjulen samt att handtaget inte kan ändras på höjden. På denna prisnivå borde det finnas smidigare lösningar. Nackdelen med formatet är som med Rotak 320 att uppsamlaren snabbt blir full. Dessa två modeller har ungefär liknande specifikationer, men Bosch bedömer vi som ett mer prisvärt val med tanke på att kapaciteten är snäppet högre. Dock har Viking ME 340 bättre ergonomi.
Cirkapris: 1300 kronor

Flymo Turbo Lite - Svävar fram betyg

Klippbredd: 35 cm
Klipphöjd: Anges ej
Uppsamlingsvolym: har inte uppsamlare
Effekt: 1400 watt
Vikt: 8 kg

Flymo Turbo Lite 350 är en så kallad svävarmodell. Tekniken skiljer sig mot en traditionell klippare i och med att chassiet saknar hjul. Istället bärs den upp av en luftkudde och svävar fram på gräset. Själva klipptekniken är densamma med en roterande knivsats. Här finns ingen uppsamlare vilket ger en del extramotion i form av krattning. Turbo Lite 350 är välbyggd i plast av hög kvalitet och erbjuder ett bekvämt grepp. Det bästa med modellen är den starka motorn som gör att klipparen tar sig fram överallt, maskinen är som gjord för att klippa under buskar och träd där en vanlig gräsklippare har svårt att nå. Det går även att klippa i sidled vilket är tyngre och mer påfrestande på kroppen. Kontakten till elsladden hade en förmåga att släppa under vår klippning. Det blir inte bättre av att kabelavlastaren inte rymmer en tjock elsladd. Plus för att maskinen är enkel att förvara hängandes.
Cirkapris: 1100 kronor

Cotech 30-9945 - Klumpig men betygeffektiv

Klippbredd: 38 cm
Klipphöjd: 30-65 mm
Uppsamlingsvolym: 40 liter
Effekt: 1300 watt
Vikt: 16 kg

Prismässigt tillhör Cotech budgetsegmentet bland gräsklipparna. Detta märks tydligt på kvalitetskänslan i detaljer som gasreglage och uppsamlare, men klippförmågan är i klass med de bästa. Den är enkel att montera förutom uppsamlaren som är omständlig att sätta samman. På grund av gräsklipparens storlek och vikt är den inte helt smidig. Men klippbredden, den starka motorn och en volym på 40 liter ger högt kapacitetsbetyg. Dessutom har handtaget en bra arbetshöjd och erbjuder ett bekvämt grepp. Det finns vissa designmissar som handtagen som inte kan justeras i höjdled och klipphöjden som endast kan ändras genom att först skruva av hjulen. En bra detalj är kabelavlastaren som håller sladden säkert på plats. Gräsuppsamlaren ger ett klumpigt intryck, men är lätt att haka fast och går snabbt att tömma tack vare stor öppning.
Cirkapris: 900 kronor

AL-KO Classic - Budgetmodell med betygbrister

Klippbredd: 32 cm
Klipphöjd: 23-62 mm
Uppsamlingsvolym: 35 liter
Effekt: 900 watt
Vikt: 12 kg

Testets billigaste modell kostar runt 850 kronor och är en de billigare eldrivna gräsklipparna på marknaden. Den klipper godkänt även om det märks att motorn är bland de svagare i testet. Det finns dessutom några designlösningar som inte är helt genomtänkta. Monteringen tar längst tid av alla testade modeller med många lösa delar. Ett minus är uppsamlaren som visserligen har ganska stor volym, men som sitter dåligt på grund av låsmekanismens konstruktion. Dessutom kan klipphöjden endast justeras genom att skruva av hjulen. Handtaget är skönt att hålla i och har bra längd, den låga ljudnivån och det faktum att den är liten gör modellen smidig att hantera och förvara. Tipset är trots detta att betala några hundralappar till för att få en mer användarvänlig modell.
Cirkapris: 800 kronor