Sök
Test - 9 eldrivna grästrimmers

Test - 9 eldrivna grästrimmers

Håll snyggt i sommar

2009-08-18

Varje trädgård har sina skrymslen och vrår där gräsklipparen inte kommer åt. Nu testar vi nio populära grästrimmers i prisklassen 500-750 kronor. Bäst i test är AL-KO TE600.

Modell Betyg Pris Kommentar
AL-KO TE600 21/25 700 Bäst i test
Ryobi RTL4025 19/25 500 Bästa budgetval
Stihl FSE41 17/25 750 Lättskött men svajig
Flymo Power Trim 500 16/25 700 Tilltagen kabel
Gardena EasyCut 400 16/25 600 Rejäl konstruktion
Bosch Art 23 Combitrim 16/25 500 Två spolalternativ
Meec 723057 15/25 500 Gummerat grepp
Stiga ST500 14/25 600 Smalt skaft
Black&Decker GL652 11/25 600 Vibrerar mest

Sammanfattning

Under sommarens vackra månader sprider sig även gräs och oönskade vegetation. Om du når alla ställen med skarvsladd är en eldriven trimmer både ett kraftfullt och driftssäkert alternativ till bensin eller batteridrivna maskiner. Elektriska trimmers är även mer hälsosamma och miljövänliga än bensindrivna alternativ.

Inledning

Testvinnaren utför jobbet snabbt
Bäst i test är AL-KO TE600 tack vare sitt sköna grepp, rymliga kabelavlastare och bra utformat skydd kring trimmerhuvudet. Den har även en kraftig motor och tilltagen klippbredd vilket ger ett snabbt och snyggt resultat. Stihl som är dyrast för 750 kronor har inte tillräckligt stabil konstruktion för att få toppresultat.

Så bygger vi den optimala trimmern
Om vi hade fått bygga vår egen grästrimmer med de positiva egenskaperna från olika tillverkare hade den sett ut så här: Handtag och trimmerskydd från AL-KO, strömindikator från Ryobi, spärranordningar och manual från Stihl som sedan förpackas i en väldesignad kartong från Gardena.

Trimmerns konstruktion

Modellerna påminner mycket om varandra i design, kapacitet och uppbyggnad. Här förklarar vi standardmaskinens konstruktion. Skarvsladden fästes oftast vid handtaget för att undvika att man drar ur kontakten av misstag, vilket kallas kabelavlastare. Skaftet är justerbart i längd och går ibland att trycka ihop extra mycket för smidig förvaring. Runt trimmerhuvudet finns ett distansstycke som skyddar bark och plantor från att träffas av den roterande tråden. Bakom trimmerhuvudet sitter ett platsskydd som säkerhet för användaren. Arbetsvinkeln kan justeras både med bygelhandtaget och genom vinkeln på skaft och trimmerhuvud. Spolen är oftast dubbeltrådig och en del modeller har en tap’n go funktion som innebär att man bekvämt matar fram tråd genom att lätt trycka trimmerhuvudet mot ett hårt underlag. Det är relativt lätt att byta spole på samtliga maskiner. Det är främst lite vana och försiktighet som krävs för att undvika att tråden kläms vid monteringen.

5 tips
Så arbetar du säkert
Använd kraftiga skor, skyddsglasögon, hörselskydd och handskar för hög säkerhet.
Klipp inte när det regnar då maskinen drivs med el.
Tänk på att tråden roterar ytterligare en stund innan den stannat helt.
Dra ut sladden när du justerar eller byter spole.
Om kabeln skadas, avbryt arbetet och kontakta återförsäljare för service.

Så gjorde vi

Testet av eldrivna grästrimmers är utfört av Smartsons konsumentreporter Stefan Höglund med hjälp av kollegan Ulf Magnusson. Under två dagar har maskinerna testats i en medelstor familjeträdgård där vi trimmat gräsmattornas kanter, runt buskar, kring staket och på ytor där gräsklippare inte kommer åt. Alla trimmers är inlånade av tillverkarna och urvalet är ett popularitetsurval av modeller mellan 500-700 KRONOR. Vi reserverar oss för att vissa modeller inte ingår i testet vilket kan ha sin orsak i att de inte fanns i lager hos tillverkarna eller att de avstod från att medverka. Priserna är rekommenderade priser av tillverkarna och kan skilja sig åt mellan olika återförsäljare. Modellerna har betygsatts i fem olika steg enligt följande uppdelning, där maxbetyget sammanräknat är 6 poäng.

Kapacitet: Ljud, vibrationer, säkerhet och klippresultat.
Design: Användarvänlighet, hantering av handtag, reglage samt vikt.
Kvalitet: Bedömning av maskinens hållbarhet. Materialval och detaljernas slitstyrka.
Funktioner: Vilka funktioner finns och hur fungerar de i praktiken.
Prisvärde: Produktens pris i relation till övriga betygskriterier.

AL-KO TE600 - Bäst i testbetyg

Watt: 600 W
Vikt: 3,7 kg
Totallängd: 120 cm
Klippbredd: 30 cm

Omdöme: Testvinnaren AL-KO har den starkaste motorn i testet och utför uppdraget utmärkt med sin effektiva klippbredd på 30 cm. Den har dessutom en mycket välkonstruerad stomme med en väl tilltagen skyddskåpa som är enkel att montera. Distansstycket sitter stadigt och täcker hela trådens längd och skadar därför inte bark och växter. Manualen är kortfattad men ändå tydlig tack vare bilder och dessutom har kartongen mycket bra illustrationer från olika klippsituationer. Trimmerhuvudet är justerbart i tre lägen inklusive horisontellt läge för svåråtkomliga ställen. Med en enkel tryckspärr ändras vinkeln. Bygelgreppet och skaftet har dock svårare spärrar som måste skruvas. Tråden matas fram med bra fungerande tap-funktion utan att vi måste stänga av maskinen. Handtaget är extra gummerat och ger riktigt skönt och säkert grepp. Kabelavlastaren har bra med plats för grov elkabel. Maskinen är tung men avhjälps av att den är välbalanserad. En värdig testvinnare med bra kapacitet i prisklassen.
Cirkapris: 700 kronor

Ryobi RTL4025 - Välbalanserat klippbetyg

Watt: 400 W
Vikt: 2,5 kg
Totallängd: 117 cm
Klippbredd: 25 cm

Omdöme: Ryobi i den lägre viktklassen får höga omdömen tack vare sin höga kapacitet och stabila arbetsgång. Klippbredden är av standardstorlek och trimmerhuvudet kan vinklas i tre nivåer till nästan horisontellt läge med en enkel tryckspärr. Maskinen saknar tap-funktion och matningen av tråden sker manuellt med en lättskött knapp på själva spolhuvudet. Dock måste man stoppa maskinen för detta. Modellen har ett gummerat handtag som ger skönt grepp och har en praktisk lampa som indikerar att det går fram ström till maskinen. Arbetsställningen kan justeras med hjälp av vinkeln på bygelgreppet och skaftets längd. Dock har spärrarna vred som är svårare att sköta än tryckknappar. Manualen är komplett men lite komplex att bläddra i för att hitta sitt språk bland de 25 översättningarna. Istället räcker det att titta på kartongens bilder för att komma igång. En generellt mycket bra trimmer förutom några detaljer. Till exempel är distansstycket för kort och kabelavlastarens öppning i handtaget är för smalt för en tjock elkabel.
Cirkapris: 500 kronor

Stihl FSE41 - Lättskött men svajigbetyg

Watt: 400 W
Vikt: 2,6 kg
Totallängd: 122 cm
Klippbredd: 29 cm

Omdöme: Stihl FSE41 är en av testets bättre maskiner som både får ris och ros i vårt test. Positivt är att maskinen har bra design och funktioner. Den stora nackdelen är att konstruktionen inte är vridstyv utan svajar när vi för maskinen i sidled. Distansstycket för tråden hakar även lätt fast i grenar vilket är irriterande. Handtaget har skönt grepp och bygelgreppet är vinklingsbart i tre lägen med lättskött spärr. Skaftets längd är justerbart med en smidig tryckknapp. Trimmerhuvudet är även vridbart till 180 grader för kantklippning. Förvaringen är praktisk då bygelhandtaget går att fälla in mot skaftet. Med maskinen medföljer en förvaringspåse med skyddsglasögon och plats för manual och andra tillbehör. Manualen har tydlig text och beskrivande bilder. Modellen har tap-funktion för trådmatning som fungerar bra. Extra plus delas ut till den generösa klippbredden på 29 cm.
Cirkapris: 750 kronor

Flymo Power Trim 500 - Tilltagen kabelbetyg

Watt: 500 W
Vikt: 3,3 kg
Totallängd: 121 cm
Klippbredd: 25 cm

Omdöme: Power Trim 500 är tredelad i kartongen men sätts lätt ihop. Trimskyddet och bygelgreppet klickas snabbt på plats. Manualen är kortfattad men bilderna på kartongen är tillräckliga för att komma igång snabbt. Klippbredden är 25 cm vilket är en vanlig storlek i testets startfält. Skaftet går inte att vinkla utan endast trimmerhuvudet kan roteras i 180 grader för kantklippning. Spolen saknar tap-funktion och matas manuellt med en knapp. Trots att både handtag och bygelgrepp ger ett plastigt intryck erbjuds ett okej grepp och bra körbarhet i trädgården. Bygelgreppet är vinklingsbart med två tryckknappar. Maskinen är den enda i testet som har inbyggd elkabel på hela 12 meter. När maskinen inte används rullas kabeln praktiskt längs skaftet. En bra maskin som skulle ha fått högre betyg om den varit utrustad med vinklingsbart skaft, distansstycke och gummerat handtag.
Cirkapris: 700 kronor

Gardena EasyCut 400 - Rejäl konstruktionbetyg

Watt: 400 W
Vikt: 2,4 kg
Totallängd: 127 cm
Klippbredd: 25 cm

Omdöme: Gardena har en rejäl konstruktion med sitt grova skaft och kraftiga fäste i trimmerhuvudet. Manualen är tydlig och har pedagogiska bilder som räcker för att förstå funktioner och inställningsmöjligheter. Klippbredden är av standardmått och skaftet går att vinkla i tre lägen inklusive horisontellt med en enkel spärr. För att rotera trimmerhuvudet 180 grader måste man lossa en spärr som samtidigt bestämmer skaftets längd. Tap-funktion för trådmatningen fungerar bra. Greppet kring handtaget och bygelgreppet är klart godkänt trots plastig utformning. Spärren för vinkling av bygelgreppet är lätt att sköta och greppet kan vinklas tätt mot skaftet för bättre förvaring. Arbetsställningen är ergonomisk, men tyvärr dras betyget ned av svårhanterlig skaftspärr och att distansstycket tillsammans med skyddskåpan lätt lossnar under användning.
Cirkapris: 600 kronor

Bosch Art 23 Combitrim - Två spolalternativbetyg

Watt: 400 W
Vikt: 2,7 kg
Totallängd: 114 cm
Klippbredd: 23 cm

Omdöme: Bosch Art 23 Combitrim Combitrim har två olika trådspolar. En standardspole med endast enkel tråd samt en extra spole med kraftigare tråd för tuffare uppgifter. Den extra spolen sitter lätt tillgängligt på skaftet. Maskinen klarar de flesta uppdragen, särskilt smidig på den mindre täppan. Manualen är komplett men svår att överblicka med alla medföljande språk. Där hjälper det dock att titta på bilderna på kartongen innan start. Vinkeln på skaftet går att ställa in i fem olika lägen inklusive horisontellt med en spak på trimmerhuvudet. Tap-funktionen för frammatning av tråden fungerar bra. Handtag och bygelgrepp är behagliga. Trimmerhuvudet är relativt tungt men är välbalanserad och kan vinklas i 90 grader. Kabelavlastaren klarar bara en tunnare förlängningskabel. En överlag klart godkänd maskin som dock saknar distansstycke som säljs som tillbehör, vilket är i snålaste laget.
Cirkapris: 500 kronor

Meec 723057 - Gummerat greppbetyg

Watt: 420 W
Vikt: 2,8 kg
Totallängd: 118 cm
Klippbredd: 30 cm

Omdöme: Meec 723057 visar sig ha både hög kvalitet och kapacitet men för många brister vad gäller design och praktiska funktioner. Skaftet är smalt, kromat och påminner om en dammsugare i utformningen. Längden ändras snabbt med en knappspärr och går att få riktigt kompakt för transport och förvaring. Både handtaget och bygelgreppet är gummerat för skönt och säkert grepp. Dock går inte bygelgreppet att vinkla och inte heller skaftets vinkel mot trimmerhuvudet. Trimmerhuvudet kan vridas 180 grader för kantklippning. Manualen är tunn och kartongen har tecknade bilder som räcker för att komma igång. Klippbredden är tilltagen med 30 cm och skyddas av både kåpa och distansstycke som sitter stadigt och samtidigt går enkelt att fälla upp om så önskas. Kabelavlastaren är för trång för grov elkabel. Maskinen har sina fördelar i klippbredd, funktionerna kring trimmerhuvudet samt ett skönt grepp. Den saknar dock bra möjligheter till en ergonomisk arbetsställning vilket är en stor nackdel vid längre arbetspass med maskinen.
Cirkapris: 500 kronor

Stiga ST500 - Smalt skaftbetyg

Watt: 500 W
Vikt: 2,3 kg
Totallängd: 125 cm
Klippbredd: 30 cm

Omdöme: Stiga ST500 är en gul och svart maskin med en tilltagen klippbredd på 30 cm. Skaftet kan vinklas i tre lägen med en smidig tryckspärr. Det höga trimmerhuvudet försvårar arbetet under lågt växande grenar. Instruktioner med bilder finns både på kartongen och i manualen. Själva handtaget är bra medan det T-formade bygelgreppet är obekvämt. Kabelavlastaren är smal. Skaftets längd går att justera i tre lägen och trimmerhuvudet kan vridas 180 grader. Klippbredden och den automatiska trådmatningen uppväger inte bristerna i ergonomin. Kombinationen smalt skaft och tungt trimmerhuvud gör hela klipprörelsen svajig.
Cirkapris: 600 kronor

Black&Decker GL652 - Vibrerar mestbetyg

Watt: 450 W
Vikt: 2,7 kg
Totallängd: 120 cm
Klippbredd: 25 cm

Omdöme: Black&Decker GL652 känns mycket robust i sitt utförande. Dock har den inte så många inställningsmöjligheter förutom skaftets längd och vridning i 180 grader. Den saknar alltså möjlighet att vinkla skaftet för låga ställningar samt förändra bygelgreppet. Trimmerhuvudet är kompakt och klippbredden 25 cm. Distansstycket sitter stadigt men täcker inte hela tråden. Kabelavlastaren klarar tjock kabel vilket är ett plus i sammanhanget. Den har inte bara brister i flexibel ergonomi utan största problemet är att den vibrerar mycket under gång, vilket gör jobbet obehagligt och påfrestande. I denna prisklass finns helt klart intressantare alternativ.
Cirkapris: 600 kronor