Sök
Test – 8 sticksågar

Test – 8 sticksågar

Såga som proffsen

2012-05-09

Ge upp den rostiga fogsvansen och ersätt den med en effektiv sticksåg. Vi hjälper dig att välja vilken modell som passar dig bäst. Här testar vi åtta sticksågar i olika prisklasser och Bäst i test är Ryobi EJ700L.

Modell Betyg Pris Kommentar
Ryobi EJ700L 23/25 900 Bäst i test
Skil 4270 22/25 570 Stadig maskin
Cotech 30-1001 21/25 300 Bästa budgetval
Metabo STEB 70 Quick 19/25 1400 För höger hand
Bosch PST 700E 17/25 650 Saknar pendelfunktion
Makita 4329K 17/25 1670 Smidig maskin
Biltema JS 710 17/25 400 Kräver tålamod
Black & Decker KS700PEK 12/25 500 Inte för handskar eller vänsterhänta

Inledning

Frågar du en hantverkare är sticksågen lösningen på flertalet svårigheter. Med en sticksåg är det inga problem att såga både på längden och bredden eller i figurer och cirklar. Sticksågen tar i stort sett alla fasta material så som plast, trä och metall. En bra sticksåg sågar även kurvor utan problem. Vi tipsar om hur du rustar din verktygslåda och blir startklar för att såga som proffsen.

Välja sticksåg
När man väljer sticksåg är en låg vibrationsnivå en av de främsta sakerna man bör tänka på. En maskin som vibrerar mycket är jobbig att hålla och det kan därför vara svårt att få till ett rakt sågsnitt. Dessutom belastar den kroppen om den skakar för mycket. Ska man såga mycket i trä kan en maskin med pendelfunktion vara att föredra. Den effektiviserar arbetet och ger ett väldigt fint snitt. Verktygsfritt byte av sågblad med enkla snabbfästen är också något som underlättar hanteringen av sticksågen. Utöver detta finns det ett flertal funktioner som lasersikte och spånblåsning för att nämna några.

Såga med rätt blad
Att använda rätt sågblad är avgörande för hur sticksågen presterar. Har du ett slitet sågblad eller om du använder fel typ så hjälper det inte att du har en bra maskin. Däremot kan en sämre maskin bli bättre med ett riktigt bra sågblad. Det finns en stor mängd olika blad att välja mellan med olika form, filning och storlek på tänderna. Ta en stund och sätt dig in i vilket sågblad som används till vad och när. Det kommer du att tjäna på i längden.

Prisvärd utmanare
I testet har vi lagt stor vikt vid handhavande och ergonomi av maskinerna både med och utan handskar samt som höger- respektive vänsterhänt. En annan viktig bedömningspunkt var hur lätt eller svårt det var att byta sågblad. Hälften av maskinerna hade så kallat verktygsfritt sågbladsbyte eller snabbfäste medan övriga krävde insexnyckel och i ett fall skruvmejsel. Alla maskiner går att ansluta till dammsugare och vi tar hänsyn till hur den anslutningen sker utan tillbehör som adapter. Möjlighet att vinkla fotplattorna bedömdes och vi fann att det var väldigt olika hur välkonstruerad den funktionen var. Bäst i test är Ryobi EJS700L som är både pålitlig och har ett fint sågsnitt. Det är också testets enda helt verktygsfria maskin. Cotech 30-1001 från Clas Ohlson utsågs till bästa budgetval. Med bra extrafunktioner och fint sågsnitt stod den med sitt låga pris som en stark utmanare till de dyrare maskinerna.

Så gjorde vi

Vi har testat åtta sticksågar i prisklassen 250-1750 kronor. Maskinerna fick såga efter en ritad linje i både trä och metall. Maskinerna bedömdes sedan efter kriterierna design, kvalitet, kapacitet, funktion och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Ryobi EJ700L - Bäst i test


Ryobi-EJ700L_1

Ryobi EJ700L-betyg

Kvalitet:
Stadig och kraftfull maskin som arbetar helt utan vibrationer.
Kapacitet: Tack vare laserpekaren är det lätt att såga både rakt och i kurva med mycket fint resultat. Maskinen arbetar effektivt när rätt hastighet till underlaget väl är inställt.
Funktioner: Att dammsugningen kräver adapter upplevs som en nackdel. Bäst vinkling av fotplatta bland testets alla maskiner. Laserpekaren är en väl fungerande funktion.
Design: Smidigt att använda med ergonomisk design. Hastigheten är svår att reglera för vänsterhänta eller med handskar. Tydligt vred för inställning efter materialtyp. Att maskinen är helt verktygsfri underlättar användning. Sågbladsbytet fungerar mycket bra.
Prisvärde: Ryobi är en mycket prisvärd maskin med enkelt handhavande och sågar effektivt och precist. Den enda helt verktygsfria maskinen i testet.

Produktfakta
Effekt: 680 W
Snittdjup trä: 0-85 mm
Hastighet/min: 800-3000
Pendelfunktion: Ja
Ställbar fotplatta: Ja
Sågbladsbyte: Snabbfäste
Förvaringsväska: Ja
Vikt: 2,2 kg
Mått (bxh): 240 x 200 mm
Sladdlängd: 2,6 m
Cirkapris: 900 kr

Skil 4270 - Stadig maskin
SKil-4270

SKil-4270_betyg

Kvalitet:
Stadig maskin som arbetar utan större vibration. Med gjuten bottenplatta känns den rejäl.
Kapacitet: Lätt att ställa in sågsnittet. Klarar kurvsågning och att såga efter linje mycket väl.
Funktioner: Bra spånblåsfunktion. Att ställa in bottenplattan och sågbladet är däremot inte helt smidigt. Fast hastighet är valbart. Ställbar frammatning mellan kurva eller turbo är ett plus. Anslutning till dammsugare utan adapter. Uppskattad hållare på sladden för nycklarna.
Design: Smidigt motorhus men tung maskin. Trots detta är den lätt att handha. Handtaget är smidigt konstruerat med tillgängliga reglage och flera inställningslägen. Lättanvänd med handskar. Minus för sågbladsbyte med verktyg. Passar både vänster och höger hand.
Prisvärde: Mycket maskin för pengarna. Att bladbytet kräver insexnyckel känns onödigt för en i övrigt så bra maskin.

Produktfakta
Effekt: 500 W
Snittdjup trä: 0-75 mm
Hastighet/min: 800-3000
Pendelfunktion: Ja
Ställbar fotplatta: Ja
Sågbladsbyte: Insexnyckel
Förvaringsväska: Nej
Vikt: 2,1 kg
Mått (bxh): 220 x 200 mm
Sladdlängd: 2 m
Cirkapris: 570 kr

Cotech 30-1001 - Bästa budgetval


Co-tech30-1001

Co-tech30-1001_betyg

Kvalitet:
Gedigen sticksåg som arbetar utan någon större vibration.
Kapacitet: Maskinen gör fina snitt och klarar kurvsågning riktigt bra. Att såga efter en linje är inget problem.
Funktioner: Pendlingsfunktionen är bra. Spånblås håller rent så man ser sågsnittet. Smidig anslutning till dammsugare. Bruksanvisningen är lätt att förstå. Fotplattan vinklas med taggar för de olika graderna.
Design: Maskinen är lättanvänd med bra handtag. Reglagen är små men bra placerade. Det gör det svårt att ställa in hastigheten med handskar på. Väl tilltagen nyckel som inte tar i maskinkroppen när man skruvar. Vi saknar förvaringsväska.
Prisvärde: Testets billigaste maskin imponerar. En mycket prisvärd produkt.

Produktfakta
Effekt: 600 W
Snittdjup trä: 0-65 mm
Hastighet/min: 800-3000
Pendelfunktion: Ja
Ställbar fotplatta: Ja
Sågbladsbyte: Insexnyckel
Förvaringsväska: Nej
Vikt: 2,2 kg
Mått (bxh): 220 x 195 mm
Sladdlängd: 3 m
Cirkapris: 300 kr

Metabo STEB 70 Quick - För höger hand
Metabo-Steb-70-Quick

Metabo-Steb-70-Quick_betyg

Kvalitet:
Gott kvalitetsintryck och arbetar utan större vibrationer.
Kapacitet: God kapacitet med fint sågsnitt. Man följer en linje utan problem.
Funktioner: Väl fungerande pendlingsfunktion. Adapter för dammsugaranslutning. Spånblås som kan slås av uppskattas. Vi saknar hållare för insexnyckeln.
Design: Smidig och enkel att använda om man är högerhänt. Svårt att reglera hastigheten med handskar. Sågbladsbyte går mycket lätt. Minus för krångligt sågbladsskydd.
Prisvärde: Priset motsvarar inte förväntningarna. En maskin i den här prisklassen bör kunna handhas av såväl höger- som vänsterhänta.

Produktfakta
Effekt: 570 W
Snittdjup trä: 0-70 mm
Hastighet/min: 900-3300
Pendelfunktion: Ja
Ställbar fotplatta: Ja
Sågbladsbyte: Snabbfäste
Förvaringsväska: Ja
Vikt: 2 kg
Mått (bxh): 205 x 190 mm
Sladdlängd: 2,4 m
Cirkapris: 1400 kr

Bosch PST 700E - Saknar pendelfunktion
Bosch-PST-700

Bosch-PST-700_betyg

Kvalitet:
Bra kvalitetsintryck. En maskin som inte vibrerar särskilt mycket.
Kapacitet: Otroligt fint sågsnitt. Enkelt att utföra kurv- och figursågning. Att såga efter linje är inga bekymmer. Bedöms inte vara tillräckligt effektivt.
Funktioner: Synd att pendlingsfunktion saknas. Spånblås som är möjlig att stänga av och vinklingsbar fotplatta med givna lägen är en fördel. Markeringen är däremot svårläst. Adapterfri dammsugaranslutning och tydlig bruksanvisning.
Design: Ergonomisk och lättanvänd. Hastighetsreglering med tryck är mycket bra. Fungerar väl för både höger- och vänsterhänta samt med handskar. Lättåtkomliga reglage. Däremot är det svårt att byta sågblad och det kärvar om det kommit spån i maskinen.
Prisvärde: Resultatet är bra men eftersom maskinen varken är effektiv och eller har pendelfunktion finns mer prisvärda alternativ.

Produktfakta
Effekt: 500 W
Snittdjup trä: 0-70 mm
Hastighet/min: 500-3100
Pendelfunktion: Nej
Ställbar fotplatta: Ja
Sågladsbyte: Snabbfäste
Förvaringsväska: Ja
Vikt: 1,6 kg
Mått (bxh): 200 x 190 mm
Sladdlängd: 2,6 m
Cirkapris: 650 kr

Makita 4329K - Smidig maskin
Makita-4329

Makita-4329_betyg

Kvalitet:
En genomgående bra maskin med låg vibrationsnivå.
Kapacitet: Sågsnittet blir väldigt fint. Kurvsågning är inget problem.
Funktioner: Maskinen har spånblås. Pendlingsfunktionen fungerar väldigt bra. Fotplattan är vinklingsbar men svårinställd. Enkel bruksanvisning.
Design: Smidig maskin med skönt handtag och lättåtkomliga reglage. Pendlingsfunktionen sitter hårt vilket gör den svår att ställa in med handskar på. Svårt att se sågbladet då skyddet skymmer sikten.
Prisvärde: Att det saknas snabbfäste och att inställning av fotplattan är omständlig sänker prisvärdet.

Produktfakta
Effekt: 450 W
Snittdjup trä: 0-65 mm
Hastighet/min: 500-3100
Pendelfunktion: Ja
Ställbar fotplatta: Ja
Sågbladsbyte: Insexnyckel
Vikt: 1,9 kg
Mått: 220 x 195 mm
Sladdlängd: 2 m
Cirkapris: 1670 kr

Biltema JS 710 - Kräver tålamod
Biltema-17-318

Biltema-17-318_betyg

Kvalitet:
Rejäl men tung konstruktion som arbetar utan vibration.
Kapacitet: Sågsnittet är svårt att få fint och det krävs en lång inkörningsperiod. Kurvsågning är svårt men däremot går det bra att såga efter linje.
Funktioner: Maskinen har lasersikte. Inställningen av vinkel på fotplattan är lätt och givna hack för grader finns. Spånblås som jobbar hela tiden. Bruksanvisningen är lätt att förstå. Synd att förvaringsväska saknas.
Design: Maskinen är klumpig att hantera. Hastighetsregleringen är omständlig men det är inga problem att använda maskinen med handskar på. Snabbfäste för sågbladsbyte finns vilket imponerar till det priset.
Prisvärde: Biltemas sticksåg ger mycket maskin till ett lågt pris. Har man det tålamod som behövs för att få till ett fint snitt så är den väl värd sina pengar.

Produktfakta
Effekt: 710 W
Snittdjup trä: 0-80 mm
Hastighet/min: 0-3000
Pendelfunktion: Ja
Ställbar fotplatta: Ja
Sågbladsbyte: Snabbfäste
Förvaringsväska: Nej
Vikt: 2,8 kg
Mått (bxh): 320 x 230 mm
Sladdlängd: 1,9 m
Cirkapris: 400 kr

Black & Decker KS700PEK - Inte för vänsterhänta
Black-Decker-KS700

Black-Decker-KS700_betyg

Kvalitet:
Maskinen ger ett plastig kvalitetsintryck.
Kapacitet: Hastigheten regleras enkelt och den sågar effektivt efter linje och kurvsågningen blir fin.
Funktioner: Spånblåsen fungerar bra men det är svårt är att låsa hastigheten. Bottenplattan kan vinklas men kräver verktyg som inte medföljer maskinen. Minus för att dammsugaranslutningen kräver adapter.
Design: Ergonomisk maskin som inte är anpassad till tvåhandsfattning. Hastigheten är svår att reglera som vänsterhänt och svår att använda med handskar. Att byta sågblad är även detta krångligt.
Prisvärde: Sticksågen från Black & Decker bedöms inte som prisvärd. Visserligen sågar den bra men det gör även andra maskiner i lägre prisklass.

Produktfakta
Effekt: 480 W
Snittdjup trä: 0-60 mm
Hastighet/min: 0-3000
Pendelfunktion: Ja
Ställbar fotplatta: Ja
Sågbladsbyte: Skruvmejsel
Förvaringsväska: Ja
Vikt: 1,9 kg
Mått (bxh): 260 x 220 mm
Sladdlängd: 3 m
Cirkapris: 500 kr