Sök
Test - 8 solstolar

Test - 8 solstolar

Sitt skönt i s(t)olen

2010-06-07

Det är härligt att koppla av för en stund. Att luta sig tillbaka och blunda samtidigt som solen värmer är ett bra sätt för att vila kroppen och sinnet.

Modell Betyg Pris Kommentar
Andy Relax 23 2000 Bäst i test
Fiam Fiesta 20 1100 Passar även för stranden
Brescia 20 500 Bästa budgetval
Lafuma Transatube XL 19 900 Lätt att bära och förvara
Berga Form H55 19 4500 Exklusivt i teak
Baden Baden Texoline 18 400 För den långe
Marco Relax 15 1950 Klädsel i konstrotting
Fiam Spaghetti 14 1700 Retrostil

Inledning

Efter regn kommer solsken
Svensk sommar är verkligen underbar och vi längtar alla efter att vara utomhus. Men vädret kan ju som bekant växla från strålande sol till kortare regnskurar. Mjuka dynor i all ära, men de kräver extra arbete att både förvara, plocka fram och inte glömma ute när daggen faller på kvällen. Ett bra sätt att slippa behovet av dynor är att välja solstolar med klädsel som är bekväm även utan extra dyna. I detta test tittar vi närmare på olika alternativ i canvas, texteline, pvc och rotting.

Baden baden, ett begrepp
En klassisk utformning av vilstolen är Baden Baden där benen får stöd i och med att ryggstödet fälls bak, en genial design som fungerar bra. Det finns dock många andra spännande alternativ vad gäller design och materialval som är både sköna och mer utmärkande i stilen.

[Faktaruta]
Solstolar har olika benämningar utifrån användningsområde och design. Här är några exempel:
Camping/klappstol – Har låg vikt och kan packas kompakt för transport.
Däckstol – Kan vinklas separat för ben och rygg.
Positionsstol – Endast ryggstödet kan fällas bakåt, passar kring matbord.
Relax/vilstol – Samtidigt som ryggstödet fälls bak skapas stöd för benen.
Solsäng/vagn – Ryggstödet kan fällas bak för att skapa säng.

Så gjorde vi

I detta test har vi fokuserat på hopfällbara solstolar. Smartsons redaktör Stefan Höglund har betygsatt produkterna efter komfort, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde. Mått (höjd)x(bredd)x(djup). Maxbetyg är 25 poäng.

bastitest


Andy Relax
- Bäst i testbetyg

Andy_RelaxOmdöme:
I detta test är modellen Andy Relax det mest stabila och tåliga alternativet med klädsel som är speciellt flätad för extra styrka. Armstöden i teak är sköna att greppa och ribban ovanför ryggstödet gör stolen mycket lätt att bära hopfälld. I upprätt position skapas en bra ställning vid bordet och som vilstol är den enkel att fälla bakåt. Det enda som behöver påpekas är att i viloläget skulle en kudde ge bästa komfort för nacken.

Stomme i aluminium och klädsel i textilene
Vikt: 7,2 kg
Mått ihopfälld: 97x60x16 cm
Cirkapris: 2000 kronor

Fiam Fiesta - Passar även för strandenbetyg

Fiam_FiestaOmdöme: Denna solstol är ultralätt för sin storlek och ett passande alternativ att ta med sig ned till stranden. Klädseln torkar snabbt efter blöta badbyxor. Ryggstödet är väl tilltaget i höjd så att det även ger bra nackstöd. Man sitter djupt nedsjunken i sitsen vilket är behagligt och de kraftiga remmarna som fungerar som armstöd gör det lättare att resa sig upp. Det går att justera lutningen på ryggen i fyra nivåer där lägsta viloläget också är det bekvämaste för benen.

Stomme i aluminium och klädsel i texteline
Vikt: 2,6 kg
Mått ihopfälld: 70x61x16 cm
Cirkapris: 1100 kronor

bastabudget


Brescia - Bästa budgetvalbetyg

BresciaOmdöme: Brescia har klädsel i canvas som både är bekväm och tålig. Nackstödet ger ett skönt stöd och går enkelt att justera. Den glider lätt bakåt till viloläge med hjälp av kroppstyngden. Det går att låsa stolen i olika vilolägen men det kräver starka nypor. Stommen i stål är hållbar medan armstöden i plast har något klena infästningar. Stolen är lätt att fälla ihop och tar liten plats vid förvaring. Brescia är ett bra alternativ i den populära baden baden stilen.

Stomme i stål och klädsel i canvas
Vikt: 7,4 kg
Mått ihopfälld: 93x65x15 cm. 
Cirkapris: 500 kronor

Lafuma Transatube XL - Lätt att bära och förvara betyg

Omdöme: Tack vare avskalad design och stomme i aluminiumLafuma_Transatube_XL är vikten relativt låg för Transatube som gör både förvaring och transport smidig. Stolen är skön att sitta i och nackkudden ger ett skönt stöd. Det finns inga armstöd vilket gör det svårt att få en naturlig och bekväm ställning för vila, däremot passar den utmärkt för att koppla av med en bok. Klädseln är av hög kvalitet i sömmar och passform. Lutningen kan ställas in i tre nivåer och det är mycket smidigt att stolen kan flyttas utan att behöva justera lutningen på nytt.

Stomme i aluminium och klädsel i textilene
Vikt: 4,1 kg
Mått ihopfälld: 125x62x7 cm
Cirkapris: 900 kronor

Berga Form H55 - Exklusivt i teakbetyg

Omdöme: H55 är den enda modellen i testet som har stommeBerga_Form_H55 i trä. Hantverket är gediget och valet av teak ger en hög kvalitetskänsla. Sittkomforten är skön och den tjockt vadderade huvudkudden är behaglig. Sittställningen är relativt låg och då stolen saknar armstöd kan det upplevas svårt att komma upp ur stolen. Vid förvaring blir denna modell överraskande kompakt i djupled vilket är praktiskt. Det är en mycket elegant solstol som säkert lockar till köp om än med dyr prislapp.

Stomme i teak och klädsel i canvas
Vikt: 6,5 kg
Mått ihopfälld: 127x77x7 cm
Cirkapris: 4500 kronor

betygBaden Baden Texoline - För den långe

Omdöme: Sitsen på denna modell av Baden Baden är flätadBaden_Baden_Texoline något ojämnt vilket ger en illusion av ränder. Det påverkar inte komforten men är tecken på att hantverket är prispressat. Stommen är robust och armstödens gångjärn är stadiga samt tål belastning bra. Denna stol passar långa personer då den är både bred och har tilltagen del för benen. Stolen fälls i viloläge genom att luta kroppsvikten bakåt men det går trögt då delarnas passform inte glider perfekt mot varandra. Som helhet är modellen ett godkänt budgetval.

Stomme i stål och klädsel i textoline
Vikt: 7,8 kg
Mått ihopfälld: 97x65x18 cm
Cirkapris: 400 kronor

Marco Relax - Klädsel i konstrottingbetyg

Omdöme: Kombinationen av klädsel i rotting och armstöd iMarco_Relax trä får Marco Relax att passa mer som positionsstol vid matbordet än för att lapa sol. Hela stolens konstruktion i både stomme och klädsel är gedigen och tålig. Rottingen är tät och snyggt flätad och armstöden har en fin och slät finish. För att få en skön viloställning krävs att man sjunker ner i stolen för att skapa stöd för nacken. Trots dess tyngd går det alldeles utmärkt att stapla flera Marco Relax bredvid varandra utan risk för ras.

Stomme i aluminium och klädsel i konstrotting
Vikt: 8,3 kg
Mått ihopfälld: 97x59x18 cm
Cirkapris: 1950 kronor

Fiam Spaghetti - Retrostilbetyg

Omdöme: Namnet Spaghetti är en bra beskrivning på stolensFiam_Spaghetti design med lindade pvc-snören som klädsel. Retrokänslan är trevlig, men dessvärre får man lätt liggmärken av remmarna i ryggstödet. Benpallen kan antingen vara i framfällt läge eller så förvaras det infällt under sitsen, en flexibilitet som dock kräver ingenjörshandlag. På vårt testexemplar var finishen på armstöden sliten vilket inte är acceptabelt för det höga priset.

Stomme i aluminium och klädsel i pvc
Vikt: 6,4 kg
Mått ihopfälld: 96x60x17 cm
Cirkapris: 1700 kronor