Sök
Test - 8 högtryckstvättar

Test - 8 högtryckstvättar

Gå loss med högtryck

2012-04-16

En bra och stark högtryckstvätt kan tvätta rent den mest ingrodda smuts. Smartson testar 8 olika modeller från 900 till 3 000 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Kärcher K 5.585 24/25 3 000 Bäst i test
Nilfisk C 125.3-8 PAD 23/25 2 000 Mycket prisvärd
Stihl RE 98 22/25 2 200 Kompakt och effektiv
Herkules HD 210 TRM 20/25 2 000 Roterande tvättborste
Cotech 120 40-6767 18/25 900 Bästa budgetval
Herkules HD 140 TR 15/25 1 000 Ett kompakt val
Meec Tools 165 Bar (220 112) 14/25 1 800 Robust konstruktion
Biltema HPC 110 17-073 11/25 1 100 Gummerade transporthjul

Inledning

Att ha en högtryckstvätt till hands är tidssparande och praktiskt för att rengöra ingrodd smuts effektivt. När högtryckstvättarna började bli populära var de mest ämnade för att rengöra olika fordon. Men med tiden har intresset och behoven utökats och idag är det inte bara bilen som blir tvättad med högtryck. Högtryckstvättarna används flitigt i trädgården för att rengöra alltifrån stenplattor till utemöbler. Idag finns en uppsjö av kompletterande tillbehör som till exempel terrasstvätt med mera.

Olika arbetstryck
Tillverkarna marknadsför produkterna omväxlande med arbetstryck eller maxtryck (mätt i bar). Det som avgör maskinens prestanda är arbetstrycket, med vilket man menar den kraft som vattnet kommer ut ur munstycket. För ett bra resultat är det även viktigt med högt vattenflöde och ett bra spolmunstycke. Med olika tillbehör som borste, terrasstvätt, spolrör och roterande munstycke kan du anpassa arbetet till olika ändamål. Tänk dock på att aldrig tvätta en lackerad yta med roterande turbomunstycke.

Högpresterande testvinnare
Utbudet av högtryckstvättar är stort och det finns varianter för de flesta behov. Från budgetalternativ för enkla uppdrag till dyrare proffsmaskiner. Bäst i test är Kärcher K 5.585 som tvättar effektivt och passar för olika uppdrag. I testet överraskar Cotech 120, en enkel tvätt till ett lågt pris. Modellen ger ett rent resultat på kort tid och är en given vinnare av testutmärkelsen bästa budgetval.

Så gjorde vi

Vi utvärderar åtta högtryckstvättar utifrån kriterierna design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde. Vi har använt medföljande munstycken och tvättat fordon och smutsiga betonggolv. Måtten anges i längd x bredd x höjd i cm. Maxbetyget är 25 poäng.

Kärcher K 5.585 - Bäst i test

kärcher högtryck

kärcher k
Kvalitet: En högtryckstvätt med bra kvalitet och utmärkta materialval. 
Kapacitet: Tvättar effektivt och ger ett rent och snyggt resultat. Kombinationen kraftfullhet och bra munstycken gör att arbetet flyter på bra. 
Funktioner: Funktionaliteten är god med en borste, ett spolmunstycke som har tre lägen samt ett munstycke som roterar strålen. Den roterande funktionen är effektiv och övervinner den mest ingrodda smuts. Godkänd nätkasse för tillbehör ingår, men modellen saknar integrerad behållare för rengöringsmedel. 
Design: Plus för slimmad och praktisk formgivning som är fördelaktigt både vid arbete och förvaring. Modellen är utrustad med slangvinda som gör hanteringen av slangen mycket lättare. På framsidan sitter ett vred som reglerar flödet av rengöringsmedel på ett bra sätt. 
Prisvärde: En kraftfull och effektiv högtryckstvätt i bra format som ger ett förstklassigt tvättresultat. Du får mycket maskin för pengarna. 

Specifikation
Max arbetstryck: 125 bar
Max pumptryck: 140 bar
Vattenmängd max: 460 l/tim
Effekt: 2 100 W
Slanglängd: 9 m
Storlek: 88x33x29 cm 
Vikt: 15,3 kg
Cirkapris: 3 000 kr

Nilfisk C 125.3-8 PAD - Mycket prisvärd

nilfisk högtryck

 

nilfisk högtryck tabell

Kvalitet: En gedigen högtryckstvätt som både är välkonstruerad och stadig.
Kapacitet: Presterar ett bra och jämnt tvättresultat. Mycket kraftfull vid användning av rotormunstycket och avger knappt några vibrationer.
Funktioner: Två munstycken där det ena går att reglera strålen på och det andra har en funktion som ger en roterande, kraftfull stråle. Borste, behållare för rengöringsmedel samt terrasstvätt ingår.
Design: Stilren och enkel design. Smarta och behändiga förvaringsfickor för munstycken på baksidan av maskinen. Säkerhetsknappen är bra placerad på undersidan av pistolhandtaget och enkel att använda.
Prisvärde: En smidig och enkel högtryckstvätt till ett klart motiverbart pris.

Specifikation
Max arbetstryck: 105 bar
Max pumptryck: 125 bar
Vattenmängd max: 520 l/tim
Effekt: 1 800 W
Slanglängd: 8 m
Storlek: 28x25x85 cm
Vikt: 9 kg
Cirkapris: 2 000 kr

Stihl RE 98 - Kompakt och effektiv

stihl högtryck
stihl tabell


Kvalitet: Ett gediget och kompakt val. Är den minsta högtryckstvätten i Stihls sortiment denna säsong. Har samma goda kvalitet som deras större tvättar.
Kapacitet: Ger ett bra resultat och känns kraftfull samt klarar de flesta tvättuppdrag i trädgården. Plus för låg ljudnivå. 
Funktioner: Vid köp ingår två munstycken med flat- respektive roterande stråle samt en behållare för rengöringsmedel. Detta är bra för riktigt ingrodd smuts. 
Design: Nätt och smidig i sin formgivning men tung att hantera. Bra och stadigt transporthandtag men hjulen är små. 
Prisvärde: En mindre högtryckstvätt av bra kvalitet som är värd sitt pris. 

Specifikation

Max arbetstryck: 110 bar
Max pumptryck: 120 bar
Vattenmängd max: 440 l/tim
Effekt: 1 700 W
Slanglängd: 6 m
Storlek: 31x30x89 cm
Vikt: 16,2 kg
Cirkapris: 2 200 kr

Herkules HD 210 TRM - Roterande tvättborste

herkules
herkules högtryck hd
Kvalitet: En stor och rejäl högtryckstvätt som överlag ger ett godkänt kvalitetsintryck under testperioden. Minus för plastiga hjul. 
Kapacitet: Bedöms som effektiv och kraftfull i de olika testmomenten och levererar ett bra tvättresultat med de olika tillbehör som ingår. 
Funktioner: Det reglerbara munstycket är mycket effektivt vid punktinställningen. Två sorters borstar ingår. Borsten med roterande mittpunkt är extra effektiv vid biltvätt. Plus för två tvättmedelsingångar samt altantvätt. 
Design: Högtryckstvätt som är rejäl i storlek och tung vid lyft. Förvaringsfack för munstycken finns på varsin sida av maskinen. På framsidan sitter en indikator som tydligt visar maskinens arbetsbelastning. Prisvärde: Prisvärd och effektiv tvätt med flera bra tillbehör. 

Specifikation
Max arbetstryck: 110 bar
Max pumptryck: 160 bar
Vattenmängd max: 336 l/tim
Effekt: 1830 W
Slanglängd: 10 m
Storlek: 40x43x89 cm
Vikt: 21,2 kg
Cirkapris: 2 000 kr

Cotech 120 40-6767 - Bästa budgetval

cotech120  
cotech 120 högtryck

Kvalitet: Överlag bra kvalitetsintryck men kan inte jämföras med testets dyrare modeller. Tvätten är liten och lätt att lyfta, så de begränsade hjulen används sällan.
Kapacitet: En modell som presterar ett förvånande bra tvättresultat trots det kompakta formatet och låga priset.
Funktioner: Två munstycken, ett med reglerbar stråle och ett som ger roterande stråle. Det krävs mycket kraft för att byta dem. För effektiv biltvätt ingår en borste samt flaska med munstycke för rengöringsmedel.
Design: Slangen är omständlig att lossa från pistolhandtaget och säkerhetsknappen är svårhanterlig. Plus för att det finns en hängare för sladden samt en slangvinda.
Prisvärde: En liten högtryckstvätt med god kapacitet till ett lågt pris.

Specifikation
Max arbetstryck: 110 bar
Max pumptryck: 150 bar
Vattenmängd max: 400 l/tim
Effekt: 1 700 W
Slanglängd: 6 m
Storlek: 23x28x80 cm
Vikt: 8 kg
Cirkapris: 900 kr

Herkules HD 140 TR - Ett kompakt val

herkules hd  
herkules hd 140


Kvalitet: En kompakt och smidig tvätt men med ett högt arbetsljud. Överlag klart godkänt kvalitetsintryck som dock kan förbättras. 
Kapacitet: Punktstrålen är kraftfull och rengör väl, men med rotorfunktionen är effekten något svag. 
Funktioner: Två bra munstycken med roterande respektive reglerbar stråle. Terrasstvätt samt behållare för rengöringsmedel ingår.
Design: En högtryckstvätt med kompakt format. På baksidan finns en smart liten förvaringslåda där man kan förvara munstyckena. Båda sidor är utrustade med hängare för slang och sladd.
Prisvärde: En enklare typ av högtryckstvätt som klarar enklare tvättarbeten runt huset. Coetech 120 bedöms som ett bättre köp.  

Specifikation

Max arbetstryck: 90 bar
Max pumptryck: 135 bar
Vattenmängd max: 300 l/tim
Effekt: 1 200 W
Slanglängd: 7 m
Storlek: 28x33x77 cm
Vikt: 7,6 kg
Cirkapris: 1 000 kr

Meec Tools 165 Bar (220 112) - Robust konstruktion

meec högtryck

 

tabell meec tools

Kvalitet: Maskinen är stadig och robust i sin konstruktion. Rejält handtag att hålla i vid förflyttning. Hjulen är något rangliga och slangen är kort.
Kapacitet: Ger ett bra tvättresultat men saknar det lilla extra i kraft för att rå på den värsta smutsen. Överlag klart godkänd kapacitet.
Funktioner: Har ett godkänt munstycke som man kan reglera strålen på från punkt till flatstråle. Behållare för rengöringsmedel med munstycke ingår.
Design: Har en slangvinda som är smidig att använda. Två förvaringshållare på vardera sida av tvätten. Säkerhetsspärren på handtaget är enkelt utfört och användarvänligheten kan förbättras. Maskinen är tung vid lyft.
Prisvärde: Bra pris men den klarar inte de tuffaste uppdragen.

Specifikation
Max pumptryck: 165 bar
Vattenmängd max: 390 l/tim
Effekt: 2 000 W
Slanglängd: 5 m
Storlek: 35x35x86 cm
Vikt: 22 kg
Cirkapris: 1 800 kr

Biltema HPC 110 17-073 - Gummerade transporthjul

biltema högtryck

 

biltema hpc tabell2

Kvalitet: En högtryckstvätt som är rejäl i sitt utförande. Utrustad med lättrullade gummihjul. Det stora handtaget glappar men är gummerat och komfortabelt att greppa. 
Kapacitet: Munstycket med reglerbar stråle rengör godkänt. Tvättens roterande stråle har en alltför svag effekt för att leverera ett riktigt bra tvättresultat. 
Funktioner: Vid köp ingår två spolmunstycken samt monteringsbar behållare med munstycke för rengöringsmedel. Funktionaliteten på dessa får endast godkänt delbetyg. 
Design: Modellen har en tryckindikator monterad på framsidan. Bra och många förvaringsfack på sidorna av maskinen. Är tung vid lyft och har en skrymmande storlek vid förvaring.
Prisvärde: En högtryckstvätt för enklare tvättuppdrag då det saknas ordentlig effekt vid användning av munstycket med roterande stråle.


Specifikation
Max arbetstryck: 110 bar
Max pumptryck: 165 bar
Vattenmängd max: 348 l/tim
Effekt: 1 800 W
Slanglängd: 5 m
Storlek: 38x37x88 cm
Vikt: 20 kg
Cirkapris: 1 100 kr