Sök
Test - 8 handgräsklippare

Test - 8 handgräsklippare

Ett klipp för gräset och miljön

2011-08-05

Handjagaren gör gräsklippningen till en härlig motionsrunda med fröjder för dina sinnen, miljön och plånboken. Smartson har testat 8 modeller i jakten på det perfekta klippet.

Modell Betyg Pris Kommentar
Gudenaa GU 400 21 1300 Bäst i test
Husqvarna 540 20 1250 Bästa friklippare
Bosch AHM 38 C 20 900 Bra mellanprisalternativ
Stiga Handyclip 20 650 Bästa budgetval
Skil 0725 19 600 Liten och smidig
Wolf Garten TT 380 DL 16 1190 Tyst och lättkörd
Meec 722-007 15 800 Fullutrustad från början
Al-Ko Soft touch 38 HM comfort 14 800 Lätt att fälla ihop och flytta

Inledning

En handdriven cylinderklippare bör finnas i varje trädgård där gräs ska klippas. Den kostar ingenting i drift men ger däremot nyttig motion. Dessutom är den snäll mot miljön och grannarna. Den sprider inga andra lukter än doften av nyklippt gräs och de flesta modellerna har låg ljudnivå, särskilt de så kallade friklipparna.

Motorlöst räcker långt
Du kan gott klara dig med en handdriven cylinderklippare om gräsmattan inte är allt för stor eller kuperad. Det går lika fort och man behöver inte lägga tid på service, tankning och laddning. Med en större gräsmatta kommer en cylinderklippare också till användning, då som ett komplement under buskar och på andra svåråtkomliga ställen.

Traditionell handjagare eller friklippare
Cylinderklipparna ger generellt ett mycket bra klippresultat och fördelar klippet fint över gräsmattan. Vi testar två huvudtyper; den traditionella och friklipparen. För en lekman ser de likadana ut med en balk som ligger mot klippcylindern. På en traditionell klippare går cylinderns skär mot balken. Gräset slås av och bladet får en liten skärpning varje gång det passerar. På friklipparen går cylindern precis fri från balken.

Fördelen med en friklippare, eller lågfriktionsklippare som den också kallas, är att den blir tystare och rullar lättare. Nackdelen är att skärbladen blir känsligare för skador och snabbare slöa då de inte slipas automatiskt. Dessutom klipper de flesta friklipparna inte riktigt lika bra som en traditionell. De är också känsligare för segt eller fuktigt gräs.

Storleken har betydelse
Cylinderklipparna i testet har klippbredder mellan 30 och 40 centimeter, de har olika långa handtag och vikten varierar från knappt 6,5 till 13 kilo. Oavsett storlek upplevs dock ingen modell obekväm att köra oberoende av testpersonens längd. Till samtliga klippare finns det gräsuppsamlare att köpa till, med undantag för Meec där uppsamlare följer med.

Handtagets montering och utformning
Handtagen på klipparna har lite olika form men faktum är att alla känns bekväma att köra. Val av utformning är alltså i mångt och mycket en fråga om tycke och smak. Detsamma gäller materialet i själva greppet. Ett par av testmodellerna har ett handtag som endast består av två delar och kan monteras utan verktyg. Andra modellers handtag är rena plockepinn. Om förvaringsutrymmet är begränsat eller om klipparen ofta flyttas, exempelvis till och från landstället, kan monteringen vara värd att ta hänsyn till vid val av klippare.

Urval
Vid en titt på utbudet av cylinderklippare är det lätt att gå vilse i märkesdjungeln. Husqvarnagruppen säljer förutom Husqvarna flera märken av cylinderklippare; Jonsered, Partner och Klippo. Det som ofta skiljer dessa åt är utformningen av handtag och kåpa, klippaggregaten är dock desamma. För ett innehållsrikt test har vi valt att testa endast en av dessa modeller, Husqvarna. Klipparen från Al-Ko går också att hitta under namnet Ginge även om det märket är på väg bort.

Test av Per Dahlström och Agneta Rääf

Så gjorde vi

Gräsklipparna är testade på torrt, krispigt gräs och på fuktigt, segt gräs. Modellerna har använts både på slät gräsmatta och i backar. Bedömningskriterierna är design, kapacitet, kvalitet, funktion och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng. Priset är tillverkarens/generalagentens rekommenderade.

Gudenaa GU 400 - Bäst i test

bit handgrasklippare
gudenaa gräsklippare 

Omdöme
Gudenaa är en maskin som främst vänder sig till proffs. Dessutom är den en riktig tungviktare, på gott och ont. På en plan gräsmatta har vikten en mindre betydelse, den kan till och med vara en fördel. I nedförsbacke är den också en fröjd att köra med eftersom tyngden gör att den går av sig själv. I uppförsbacke är vikten dock en nackdel. Den tar sig fram överallt, alltid med utmärkt klippresultat, utan att slira eller fastna även på segt och fuktigt gräs. Den är lätt att ställa ifrån sig och står stadigt utan att välta oavsett om handtaget lämnas nedfällt eller fälls upp. Föredömligt lätt montering utan verktyg och maskinen är lätt att fälla ihop vid förvaring och transport.

Specifikation
Typ: Traditionell
Klippbredd: 40 cm
Klipphöjd: 19-38 mm
Vikt: 14 kg
Höjdinställning: 4 lägen

Cirkapris: 1300 kronor

Husqvarna 540 - Bästa friklippare

husqvarna 540


Omdöme 
Husqvarna 540 är testets avgjort bästa friklippare, eller lågfriktionsklippare som Husqvarna kallar det. Klipparen ger ett gediget intryck och handtaget är skönt att hålla i när det väl är på plats. Formen kan kännas lite ovan i början men när du vant dig är det riktigt bekvämt och du får bra kraft. Greppet är också lätt att variera. Monteringen av handtaget är tyvärr något krånglig och kräver verktyg. Höjdinställningen är greppvänlig och klickar i bra.

Specifikationbetyg
Typ: Friklippare
Klippbredd: 40 cm
Klipphöjd: 12-38 mm
Vikt: 9,1 kg
Höjdinställning: 4 lägen

Cirkapris: 1250 kronor

Bosch AHM 38 C - Bra mellanprisalternativ

bosch AHM

Omdöme
Denna traditionella cylinderklippare från Bosch ligger i mellanprisskiktet. Monteringen är någorlunda enkel och det enda du behöver är en skruvmejsel, nyckel för muttrar följer med. Utförandet är vid en första anblick något enkelt men kvalitetsintrycket är det inte något fel på. Klipparen står hyfsat med handtaget i körläge. Handtaget är oklätt och kan kännas lite tunt att hålla i men det blir å andra sidan inte varmt. Ljudnivån är aningen hög men ljudet är inte obehagligt på något sätt. Den steglösa höjdinställningen är visserligen lättjusterad men riskerar att hamna snett. Här är en höjdinställning med fasta lägen att föredra.

Specifikationbetyg
Typ: Traditionell
Klippbredd: 38 cm
Klipphöjd: 15-43 mm
Vikt: 7 kg
Höjdinställning: Steglös

Cirkapris: 900 kronor

Stiga Handyclip - Bästa budgetval

bb augusti
stiga handyclip


Omdöme
En mycket prisvärd cylinderklippare utan extra krusiduller. Tillsammans med maskinen från Skil är det här en modell som hängt med ett tag och där konstruktören satt funktion i första rummet. Stiga har till och med lagt till ordet ”Original” i sin produktbeskrivning. Handyclip har ett rakt handtag som är någorlunda lättmonterat och riktigt skönt att hålla i. Monteringen kräver dock verktyg. Den steglösa höjdinställningen är lättarbetad men riskerar att hamna lite snett om du inte är noggrann. Ljudnivån är godkänd men den låter mer än friklipparna. När det handlar om körbarheten har däcken en tendens att slira lite på fuktigt S

Specifikation
betygTyp: Traditionell
Klippbredd: 40 cm
Klipphöjd: 15-32 mm
Vikt: 8,5 kg
Höjdinställning: Steglös

Cirkapris: 650 kronor

Skil 0725 - Liten och smidig

skil

Omdöme
Skils 0725 är testets enda gräsklippare med 30 cm klippbredd. Den passar således bra för den lilla tomten eller som komplement vid svåråtkomliga områden. Skil är lättare att klippa med än friklipparna men självklart tar det lite längre tid. Det lilla formatet och att handtaget är rakt gör den lätt att ställa undan. Delarna är lätta att skruva ihop men det krävs verktyg. Det enda som är lite knepigt är att montera handtaget på klipparen. Tapparna som ska passa i handtaget är nämligen plastklädda för att ge friktion så att klipparen enkelt ska kunna placeras med handtaget i olika lägen. Trots det lilla formatet är klipparen rejält högljudd. 

Specifikation
betygTyp: Traditionell
Klippbredd: 30 cm
Klipphöjd: 12-44 mm
Vikt: 6,4 kg
Höjdinställning: Steglös

Cirkapris: 600 kronor

Wolf Garten TT 380 DL - Tyst och lättkörd

wolfgarten

Omdöme
Den här friklipparen ger ett lätt och smidigt men ändå rätt gediget intryck. För monteringen behöver du inga andra verktyg än en skruvmejsel och handtagets delar är lätta att sätta ihop, trots att det är väl många delar. Väl på plats är handtaget mycket stabilt och skönt att hålla i tack vare att själva greppet har ett neoprenliknande överdrag. Höjdinställningen är väldigt enkel med bra grepp på låsanordningen och distinkt fäste i de fyra lägena. Klipparen står bra med handtaget i körläge men tippar när du fäller upp handtaget. Den löper på bra utan att slira eller fastna oavsett underlag men har inte riktigt lika bra klipp som de allra bästa. Denna klippare är testets tystaste utan några som helst missljud. 

Specifikationbetyg
Typ: Friklippare
Klippbredd: 38 cm
Klipphöjd: 13-38 mm
Vikt: 9 kg
Höjdinställning: 4 lägen

Cirkapris: 1190 kronor

Meec 722-007 - Fullutrustad från början

meec722

Omdöme
Vid en första anblick ser denna cylinderklippare och TT380 DL från Wolf Garten identiska ut men vid en närmare granskning och efter provkörning visar det sig dock att Meec är något enklare när det gäller materialval och utförande. Plus är att denna friklippare är fullutrustad redan från början med uppsamlare som ingår i priset. Den klipper hyfsat och har tyst gång som alla friklippare men visst rasslar det lite. Höjdinställningen har aningen små reglage som är svåra att få grepp om men lägena är lätta att hitta och snäpper i bra. När det gäller framkomligheten gör materialet i däcken att klipparen har en tendens att glida på fuktigt underlag.

Specifikationbetyg
Typ: Friklippare
Klippbredd: 38 cm
Klipphöjd: 13-38 mm
Vikt: 9 kg
Höjdinställning: 4 lägen

Cirkapris: 800 kronor

Al-Ko Soft touch 38 HM comfort - Lätt att fälla ihop och flytta

al-ko soft


Omdöme
Soft Touch 38 HM Comfort är en smidig klippare som trots plasten ger ett rätt gediget intryck. Modellen är av friklippartyp och den ingår i en serie med olika klippbredd och lite olika utformning på handtaget. Handtaget är stabilt och greppet är skönt att hålla i, även om det finns kanter. På torrt, krispigt gräs fungerar klipparen någorlunda men så fort det blir segare har den en tendens att glida över gräsmattan utan att klippa. Dessutom tippar den lätt bakåt över valsen när du drar den. Handtaget har en föredömligt lätt montering utan verktyg. Det är mycket lätt att fälla ihop för förvaring eller transport genom att lossa två vingmuttrar. Klipparen är tyst med ett behagligt ljud. 

Specifikationbetyg
Typ: Friklippare
Klippbredd: 38 cm
Klipphöjd: 14-35 mm
Vikt: 7,9 kg
Höjdinställning: 4 lägen

Cirkapris: 800 kronor