Sök
Test – 8 gräsklippare

Test – 8 gräsklippare

Det våras för gräsklipparen

2012-06-05

Snart är sommaren här och det är dags att se över gräsklipparen. Behöver du en ny eller ska du rent av köpa din allra första? Vi hjälper dig att få koll på butikernas sortiment.

Modell Betyg Pris Kommentar
1. Honda HRX476C1 VYE 24/25 8900 Bäst i test
Toro Recycler 55 AD 23/25 5600 Anpassar hastigheten
Husqvarna LC 48V 22/25 6100 Enkel rengöring
Viking MB 2 RT 21/25 5000 Klipper allt
Stiga Multiclip 50 S Plus 20/25 4400 Lätt
Klippo Excellent SH 20/25 7600 Slitvarg
Jonsered LM 2152 CMDAE 19/25 6200 Kombimaskin
Biltema LM 500SP 18/25 2500 Långsam

Inledning

I trädgården är gräsklipparen ett mycket viktigt hjälpmedel. Utbudet visar på en uppsjö av modeller med allt ifrån handjagare till åkgräsklippare stora nog att transportera en hel familj. De sorter som vi valt att titta närmre på är av mulchermodell eller har klippare med uppsamlare. På majoriteten finns båda funktionerna kombinerat.

En maskin med mulcherfunktion sönderdelar gräset direkt och sprider klippet över gräsmattan. Klippet multnar ner och gräsmattan blir alltså gödslad med samma gång som den blir klippt. En mulcherklippare kan köras över löv och i vissa fall också över fallfrukt. Du slipper stanna maskinen för att tömma behållare och behöver inte ta extra tid för att gödsla.

Har maskinen uppsamlare klarar den att klippa högt gräs och samlar allt klipp på ett och samma ställe. Behållaren måste tömmas men du kan själv bestämma var du vill ha ditt klipp. Med både mulcher- och uppsamlingsfunktion kan du själv välja och variera dig.

Bränslet ingen bisak
Vilken bensin som används för att klippa gräsmattan kan först verka sekundärt men tittar man närmare på saken är valet av bränsle viktigt. Alternativa drivmedel såsom alkylatbensin släpper ut 90 procent färre hälsofarliga ämnen i miljön jämfört med en maskin som drivs med vanlig bensin. Använder du en gräsklippare av mulchermodell, som kräver täta klippningar, kan det bli stor skillnad på utsläppen under en sommar.

De flesta tillverkare rekommenderar att gräsklipparen körs med alkylatbensin. Främst med tanke på miljön men också ur hanteringssynpunkt. En gräsklippare med vanlig bensin i tanken som får stå över vintern kommer inte att må särskilt bra inför vårpremiären. Alkylatbensinen har däremot lagringsegenskaper. Bästa tipset är förstås ändå att tömma sin maskin på bensin över vinterförvaringen.

Testresultatet
Testarnas sammantagna upplevelse var att gräsklippare av mulchermodell ställer krav på både gräsmatta och livsstil. Maskinen klarar inte att klippa högre gräs och därför behöver man klippa oftare. Spridningen av gräset gör att barn och djur tenderar att dra in massor av gräsklipp. Med en maskin med uppsamlare får man allt klipp där man vill ha det och man kan klippa gräsmattan mindre sällan. Däremot tenderar uppsamlarna att vara rätt skrymmande och ge problem att komma åt alla ställen.

Det fastnade gräs på samtliga av maskinernas bakhjul, med undantag för modellen från Husqvarna. Flera maskiner hade uppsamlare av väv vilket upplevdes som mycket opraktiskt. Maskinerna var självgående och hastigheten reglerades i steg eller steglöst. Smartast var Hakoklipparen Toro, som helt automatiskt anpassar sig till klipparens gångfart. När du stannar, stannar också maskinen. Det låter som science fiction men fungerar väldigt bra.

Av: Tina Wiman/Åsa Holmgren

Så gjorde vi

Vi har testat åtta självgående gräsklippare med mulchingfunktion samt med eller utan uppsamlare. I testet kördes alla maskiner med alkylatbensin. Vi valde maskiner med kapacitet att klara en medelstor villaträdgård. Gräsklipparna testades av två personer och på olika grästyper; lågt/högt gräs, villagräsmatta och grovt gräs. Produkterna är betygsatta efter design, kvalitet, funktioner, prestanda och värde för pengarna. Maxbetyg är 25 poäng.

Honda HRX476C1 VYE - Bäst i test

Honda-HRX-476C1-VYE

Honda-HRX-476C1-VYE_betyg

En härlig kombination av styrka och smidighet. Hondas maskin är bekväm och har många bra funktioner. Hastigheten regleras steglöst och handtaget går att ställa i flera lägen för en varierad arbetsställning. Trots vikten känns gräsklipparen lätt. Knivarna kan stoppas medan maskinen går, till exempel när du ska tömma uppsamlaren eller köra över grusgången.

Produkfakta
Typ: Variabel mulcher/uppsamlare
Effekt: 4,1 kW
Klippbredd: 47 cm
Klipphöjd: 25-79 mm
Vikt: 42 kg
Cirkapris: 8 900 kr

Toro Recycler 55 AD- Anpassar hastigheten
Toro-Recycle-55-AD

Toro-Recycle-55-AD_betyg

En stark och smart gräsklippare som känner av hur fort du går och anpassar hastigheten helt automatisk. Stannar du så stannar även maskinen vilket är praktiskt. Utmärkt klippresultat och modellen är testets bredaste. Det går fort och lätt att klippa en stor gräsmatta, men en irriterande detalj är att höjdinställningen ibland hoppar ur. Definitivt prisvärd.

Produktfakta
Typ: Mulcher/uppsamlare
Effekt: 4,8 kW
Klippbredd: 55 cm
Klipphöjd: 25-102 mm
Vikt: 36,3 kg
Cirkapris: 5 600 kr

Husqvarna LC 48V - Enkel rengöring
Husqvarna-LC-48V

Husqvarna-LC-48V_betyg

En kombinerad gräsklippare med både mulcher och uppsamlare. Variabel hastighet som går riktigt fort på maxfart. Till skillnad från övriga modeller i testet fastnar inget gräs på bakhjulen. Den har en anslutning för vattenslang som ger möjlighet att spola rent utan att böja sig. Gräsklipparen är enkel att klippa med men har lite svårt att komma åt nära väggar eller högre häckar eftersom utkastet för uppsamlaren sticker ut. För övrigt en mycket bra gräsklippare.

Produktfakta
Typ: Mulcher/uppsamlare
Effekt: 2,4 kW
Klippbredd: 48 cm
Klipphöjd: 25-75 mm
Vikt: 37 kg
Cirkapris: 6 100 kr

Viking MB 2 RT - Klipper allt
Viking-MB-2-RT

Viking-MB-2-RT_betyg

En ren mulcherklippare utan uppsamlare. Ger mycket bra resultat både i lågt och högt gräs, men höjdinställningen hoppar lätt ur. Det är lite krångligt att ställa in höjden separat fram och bak men det förlåter man lätt för maskinen är otroligt enkel att använda och rengöra. Den orkar också klippa nästan vad som helst. Bara en hastighet men den känns bra.

Produktfakta
Typ: Mulcher
Effekt: 2,4 kW
Klippbredd: 46 cm
Klipphöjd: 23-77 mm
Vikt: 28 kg
Cirkapris: 5 000 kr

Stiga Multiclip 50 S Plus - Lätt
Stiga-Multiclip-50-S-Plu

Stiga-Multiclip-50-S-Plu_betyg

En ren mulchermaskin som passar utmärkt för de som klipper gräset ofta. Har enbart en hastighet men känns bekväm att köra. Klippresultatet blir utmärkt i vanligt gräs men mindre bra för grovt eller högt. Maskinen väger endast 30 kg och är lätt att manövrera. Handtagskonstruktionen upplevs vara en aning ostadig och säkerhetsbyglarna är svåra att nå. Sammantaget en bra maskin som passar dig som klipper ofta.

Produktfakta
Typ: Mulcher
Effekt: 2,22 kW
Klippbredd: 48 cm
Klipphöjd: 30-75 mm
Vikt: 31 kg
Cirkapris: 4 400 kr

Klippo Excellent SH - Slitvarg
Klippo-excellent-sh_1

Klippo-Excellent_betyg
En svanenmärkt mulcherklippare utan uppsamlare för den som klipper ofta, gräsklipparen är inte avsedd för högt gräs. En stadig och rejäl maskin med helgjutet aluminiumskal. Drivningen sitter på framhjulen. Inställningarna görs föredömligt enkelt och maskinen är trots sin vikt lätt att köra och kommer åt intill väggar och kanter. Nackdelar är att den bara har en hastighet och att den är tung.

Produktfakta
Typ: Mulcher
Effekt: 1,5 kW
Klippbredd: 48 cm
Klipphöjd: 30-60 mm
Vikt: 31,5 kg
Cirkapris: 7 600 kr

Jonsered LM 2152 CMDAE - Kombimaskin
Jonsered-LM-2152-CMDAE

Jonsered-LM-2152-CMDAE_betyg

En rejäl och stark gräsklippare med både mulcherfunktion och vanlig uppsamlare. Både el- och dragstarten fungerar fint utom när motorn är mellanvarm. Klipper bäst på jämnt underlag och kort gräs. Suverän för den som klipper ofta. Gräsklipparen är ganska tung men har bra drivning så tyngden märks främst när den är avstängd. Uppsamlaren är i väv som verkar täppas igen med tiden.

Produktfakta
Typ: Mulcher/uppsamlare
Effekt: 2,4 kW
Klippbredd: 53 cm
Klipphöjd: 32-95 mm
Vikt: 40 kg
Cirkapris: 6 200 kr

Biltema LM 500SP - Långsam
Biltema-LM-500-SP

Biltema-LM-500-SP_betyg

Biltemas kombiklippare är stadig och enkel att använda. Den klipper bra både i högt och lågt gräs och klarar uppförsbackar utmärkt. Det finns egentligen bara ett minus - gräsklipparen har bara en hastighet och den är påfallande långsam. Det drar ner betyget och gör att det här inte är en maskin för den stora gräsmattan, trots både bra klippbredd och styrka.

Produktfakta
Typ: Mulcher/uppsamlare
Effekt: 2,6 kW
Klippbredd: 50 cm
Klipphöjd: 28–68 mm
Vikt: 36 kg
Cirkapris: 2 500 kr