Sök
Test – 8 elgrillar

Test – 8 elgrillar

Grilla när du vill

2009-07-28

Med en elgrill behöver du inte vänta på att säsongen ska börja. Grilla när du känner för det och njut tillsammans med familj och vänner. Smartson testar åtta modeller i prisklassen 500-2300 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
OBH Nordica Steakhouse BBQ 7117 22/25 1800 Bäst i test
OBH Nordica Raclette x 8 6924 19/25 800 Mångsidig raclettegrill
Severin PG 2780 XXL 18/25 750 Bästa budgetval
Philips HD 4419 18/25 900 Genomtänkt design
Severin PG 8522 17/25 850 Ger fin grillyta
Weber Q 140 17/25 2300 Skenet bedrar
Princess Table Chef BBQ 16/25 1000 Portabelt stekbord
Landmann 12502 13/25 500 Vinglig grillupplevelse

Sammanfattning

Testets dyrare modeller har generellt bättre grillegenskaper men dyrast är inte bäst. Weber Q 140 för 2300 kronor har ett robust yttre och stadig konstruktion men vi förväntar oss en mer användarvänlig grill i denna prisklass. Den rangliga modellen från Landmann får lägst totalbetyg då värmeelementet inte ger jämn värme över grillgallret. Steakhouse BBQ 7117 från OBH Nordica är bäst i test tack vare en stor grillhäll som ger riktigt fin grillyta på maten. Modellen har även ett lock som förvisso tar plats men som gör det möjligt att grilla större bitar.

Inledning

Nytta och nöje
Fördelen med elgrillen är att du kan grilla var och när du vill så länge det finns elförsörjning. Nackdelen är att du går miste om den goda smaken som kommer fram vid kolgrillning. Samtliga grillar i testet är försedda med termostat och nästan alla modeller kräver montering. Bordsmodellerna är generellt lättare att sätta ihop. Att exempelvis montera ihop OBH Nordica Steakhouse BBQ 7117 kräver hårda tag men den är också testets stadigaste golvmodell. Det är endast Princess modell som kan användas direkt vid uppackning.

Faktaruta - 6 tips inför köpet
- Stäm av med hyresvärden var du får grilla
- Hitta rätt storlek för ditt hushåll
- Kontrollera att grillen är tillräckligt robust
- Är modellen lätt att rengöra?
- Fungerar grillen både inne och ute?
- Se till att använda ett jordat uttag

Så gjorde vi

Vi har grillat fläskkotletter, korvar och olika grönsaker. Därefter har elgrillarna bedömts utifrån kvalitet, kapacitet, design, funktioner samt värde för pengarna. Måtten presenteras i bxdxh mm. Maxbetyget är 25 poäng.

OBH Nordica Steakhouse BBQ 7117 - Bäst i testbetyg

Effekt: 2200 watt
Effektlägen: Steglös
Mått grillyta: 440x390 mm
Yttermått: 535x535x390 mm
Sladdlängd: 170 cm

Konstruktion: Grill med golvstativ utrustad med löstagbar grillhäll i gjuten aluminium och non-stickbeläggning. Dropptråg och lock med ventil. Signallampa och löstagbar stickkontakt med termostat.
Omdöme: Som bruksanvisningen för Steakhouse BBQ 7117 anger är foten mycket trög att få ner i bottendelen. Den är med andra ord krånglig att montera och den otydliga manualen underlättar inte. Färdigmonterad är modellen dock mycket stabil och har en bra arbetshöjd. Grillen förvärms i tio minuter och signallampan slocknar när den är uppvärmd. Stor grill som förvisso tar mycket plats men som bidrar med stor grillhäll. Modellen osar en del men ger riktigt fin grillyta på kött och grönsaker. Storleken gör den dock otymplig att rengöra. Bra att locket även kan användas som vindskydd, dock blir ytterhöljet varmt under användning. En värdig vinnare som ger mycket grill för pengarna.
Cirkapris: 1800 kronor

OBH Nordica Raclette x 8 6924 - Mångsidig raclettegrillbetyg

Effekt: 1300 watt
Effektlägen: Steglös
Mått grillyta: 200x100 mm (2st)
Yttermått: 560x190x300 mm
Sladdlängd: 130 cm

Konstruktion:
Bordsgrill med två löstagbara och vändbara grillplattor med nonstick-beläggning. Åtta raclette-plattor ingår.
Omdöme: Denna grill har ett smidigt format men grillytan är relativt liten. Det är praktiskt med uppdelade grillplattor då båda inte behöver användas samtidigt. Att de är små och löstagbara förenklar även rengöringen. Avlång modell bidrar till att alla kommer åt maten om flera sitter till bords. Otydlig och svårläst termostat. Modellen osar en del om köttet grillas med marinad. Ytterdelarna och handtagen blir varma under användning men de är ändå hanterbara. Minus för att grillen saknar vindskydd. Raclette 6924 ger ett fint grillresultat men det finns prisvärdare alternativ.
Cirkapris: 800 kronor

Severin PG 2780 XXL - Mycket grill för pengarnabetyg

Effekt: 2500 watt
Effektlägen: Steglös
Mått grillyta: 420x250 mm
Yttermått: 560x440x105 mm
Sladdlängd: 100 cm

betygKonstruktion:
Bordsgrill med grillgaller i stål och värmeelement. Vindskydd ingår.
Omdöme: Severin PG 2780 XXL sätts enkelt ihop och manualen är tydlig. Signallampan visar att termostaten är igång men inte när grillen är tillräckligt varm vilket är en nackdel. Det generösa grillgallret passar bra för det stora sällskapet, men modellens storlek gör den skrymmande att förvara. Värmenivån är inte jämn över hela gallret. Plasthöljet runt grillhällen hålls sval och minimerar risken att bränna sig. Breda mellanrum i gallret gör att den passar bra för tjockare korvar men mindre grönsaker ramlar lätt ner. Modellen är lite omständlig att rengöra men överlag är kapaciteten god och PG 2780 XXL placerar sig därför högt.
Cirkapris: 750 kronor

Philips HD 4419 - Genomtänkt designbetyg

Effekt: 2300 watt
Effektlägen: Steglös
Mått grillyta: 370x300 mm
Yttermått: 516x312x73 mm
Sladdlängd: 100 cm

betygKonstruktion:
Bordsgrill med utdragbar droppbricka. Löstagbar stickkontakt med termostat och signallampa.
Omdöme: Philips grill monteras snabbt ihop och modellen är praktisk tack vare det slimmade formatet. Uppvärmningen är snabb och konstruktionen gör att modellen står stabilt på bordet. Plus för stor grillyta som tyvärr blir svalare ut i kanterna. Bra med exempelbilder vid termostaten, som visar rätt temperatur för olika råvaror. För att undvika att mat bränns fast ska droppbrickan fyllas med vatten vilket även underlättar vid rengöring. Modellen osar dock en del men ger bra grillresultat på kött och grönsaker. En grill med smidigt format som är trevlig att ställa fram på bordet.
Cirkapris: 900 kronor

Severin PG 8522 - Ger fin grillytabetyg

Effekt: 1600 watt
Effektlägen: Steglös
Mått grillyta: 400x245 mm
Yttermått: 500x460x780 mm
Sladdlängd: 100 cm

betygKonstruktion:
Grill med fyra ben och grillgaller i non-stickbeläggning. Termostat, signallampa droppskydd och vindskydd.
Omdöme: Denna modell monteras smidigt ihop men benen är rangliga. Grillen ska alltid fyllas med vatten innan användning. Detta gör även att mat inte bränns fast lika lätt. Signallampan visar att termostaten är på men inte när grillen är tillräckligt varm. Cirka 5-10 minuters förvärmning rekommenderas vilket stämmer bra. Plus för att grillplattan gör det möjligt att grilla större mängder. En del os uppstod under testet men grillen ger riktigt fin grillyta på kött och grönsaker. Modellens arbetshöjd är låg vilket gör att den passar bäst för dig som gillar att sitta ner och grilla.
Cirkapris: 850 kronor

Weber Q 140 - Skenet bedrarbetyg

Effekt: 2200 watt
Effektlägen: Steglös
Mått grillyta: 430x320 mm
Yttermått: 650x370x350 mm
Sladdlängd: 180 cm

betygKonstruktion:
Bordsgrill med lock. Signallampa, dropptråg och löstagbar stickkontakt med termostat.
Omdöme: Webers grill kräver lite förberedelser då locket ska monteras fast. Detta sker enkelt tack vare tydlig manual. Modellen ska enligt manualen värmas upp i 10-15 minuter men signallampan slocknar aldrig under användning. Plus för att locket gör att det inte osar och stänker under användning. Grillen är en aning skrymmande och ytterhöljet blir väldigt varmt under användning. Modellen ger dock en äkta grillkänsla. Minus för att köttet fastnar på grillgallret trots att det har smorts in med olja. Maten får dock fin grillyta och stora mängder kan grillas samtidigt. Gallret väger en del men är ändå lätt att rengöra. Dock var det svårt att rengöra delen under värmeslingan där mat ramlade ner under grillning. Det höga priset gör att vi förväntar oss mer av denna grill som förvisso känns robust. Noterbart att testexemplaret levererades med en spricka i locket. Ett tecken på att materialvalet inte är det bästa.
Cirkapris: 2300 kronor

Princess Table Chef BBQ - Portabelt stekbordbetyg

Effekt: 2000 watt
Effektlägen: Steglös men anger temperatur
Mått grillyta: 440x230 mm
Yttermått: 520x230x90 mm
Sladdlängd: 100 cm

betygKonstruktion:
Bordsgrill med lösttagbar termostat med temperaturval. Grillyta av non-stickbeläggning.
Omdöme: Table Chef BBQ kräver ingen montering utan ställs enkelt på bordet för uppvärmning. Den saknar galler men den plana grillhällen ger okej resultat. Dock är hällen tämligen liten och ger en ojämn grillyta på köttet. Avlång modell som är smidig att placera på bordet och löstagbar termostat med temperaturval gör att det är enkelt att justera värmen. Grillen osar en del men är lätthanterlig överlag och kvaliteten känns hög. Sidohandtagen i rostfritt stål hålls svala under tillagning och gör att modellen kan flyttas om så önskas. En robust modell med ett lätthanterligt format.
Cirkapris: 1000 kronor

Landmann 12502 - Vinglig grillupplevelsebetyg

Effekt: 2000 watt
Effektlägen: Steglös
Mått grillyta: 450x225 mm
Yttermått: 560x380x830 mm
Sladdlängd: 137 cm

betygKonstruktion:
Grill på fyra ben med vindskydd och avställningsyta. Löstagbart grillgaller av aluminium och signallampa.
Omdöme: Landmanns grill kan både användas som golv- och bordsgrill. När grillen står på benen känns grillen ranglig, dessutom är modellen låg vilken inte gynnar användarvänligheten för dig som gillar att stå och grilla. I det stora hela känns materialvalet inte det bästa. Stickkontaktens uttag är plastigt samt att sladd och signallampa är dåligt placerade. Grillgallret är litet och ger ojämnt resultat. Finast grillyta får mat som ligger direkt ovanför värmeslingan, men maten ramlar lätt ned mellan spjälorna i gallret. Reflektorskålen ska fyllas med vatten och det är bra att grillen inte osar särskilt mycket. Plus för att modellen är lätt att rengöra. Ett okej alternativ i den lägre prisklassen, men inget för dig som vill känna dig som en grillmästare.
Cirkapris: 500 kronor