Sök
Test - 5 robotgräsklippare 2012

Test - 5 robotgräsklippare 2012

Slippa klippa

2012-06-05

När gräset växer som bäst upplever många det stressande att hinna med att klippa. Med en robotgräsklippare slipper du dessa bekymmer. Smartson testar fem modeller, fyra av dem är för större gräsytor och en mindre modell utan laddstation.

Modell Betyg Pris Kommentar
Husqvarna Automover 220AC 20/25 20 800 Bäst i test
Robomow RL 2000 19/25 20 000 Robust och effektiv
Viking MI 555 C 19/25 21 000 Funktionsrik och effektiv
Wiper Runner X (Basic) 16/25 21 000 Kompakt och skyddad
Wiper Blitz 14/25 13 000 Stark i miniformat

Inledning

Robot med basstation
En robotgräsklippare drivs med batteri och har en basstation där den laddas. Runt gräsmattans ytterkanter läggs en kabel som kopplas till basstationen. Gränskabeln avgränsar robotens arbetsyta och fungerar som en osynlig konstgjord gräns samt fungerar även som navigeringshjälp för att hitta tillbaka till laddstationen. Den klipper i ett slumpmässigt mönster som efter några klipptillfällen täcker hela ytan. Skulle roboten stöta mot ett hinder stannar den upp och ändrar riktning. Elförbrukningen motsvarar ungefär en glödlampas nivå. För exempelvis Robomow förbrukar laddstationen 60 watt under laddning och för drift av gränskabel cirka 9 watt.

Hur fungerar det?
Precis som på en vanlig gräsklippare kan klipphöjden justeras. Tanken är att robotgräsklippare kontinuerligt skall arbeta och gräset blir klippt redan efter några millimeters tillväxt. Det klippta gräset får ligga kvar och bli näring genom förmultning och förbättrar gräsmattan. På de mer avancerade modellerna går det att ställa in önskat schema för klippningen. Du kanske inte vill att den klipper på helgerna när du är hemma, eller att den bara skall klippa på eftermiddagar. Med programmering kan du styra mycket av robotens beteende.

Modellutbud
De flesta tillverkare har flera olika modeller i sitt utbud. En utgångspunkt är hur stor yta som skall klippas alternativt hur komplex trädgården är utformad. Om roboten skall navigera i trånga passager, i flera olika zoner, på ojämn yta krävs högre prestanda och en mer avancerad modell. Ett tips är att välja modell med marginal. Om en maskin har med kapacitet för 1000 kvadratmeter kan det innebära att den skall vara igång i princip hela tiden för att klara detta. Väljer du en modell större finns marginal för pauser vissa dagar och vissa tider.

Under skalet
Vid en fördjupad granskning av olika varumärken och deras utbud visar det sig att det under skalet i flera fall döljer sig maskiner från samma fabrik. Skalens utformning, kartonger och bruksanvisningar är individuella och ibland finns även små skillnader i laddare och tillbehör. Dessa skillnader förändrar inte prestanda och om du står inför till synes lika maskiner kan du tryggt välja märke efter egna preferenser.

Testresultat
De testade maskinerna från Husqvarna, Robomow, Viking och Wiper håller alla en hög kvalitetsnivå med bra klippresultat. Husqvarna är bäst i test för att den kombinerar bra klippresultat med hög användarvänlighet. Den har lättåtkomliga reglage, enkelt menysystem och hanterbart format och vikt. Robomow och Viking har bäst klippkapacitet samt är funktionsrika men samtidigt med ett mer komplext menysystem och laddstation samt större format och högre vikt. Wiper är ett intressant alternativ som har ett kompakt format men svåravläst display och små funktionsknappar baktill på klipparen.

Så gjorde vi

Vi har utvärderat fem robotgräsklippare på en villatomt under sensommaren 2011. Produkterna har bedömts i utifrån design, funktioner, kvalitet, kapacitet och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng. Produktfakta och cirkapris är tillverkarens respektive återförsäljarens uppgifter. Lokala prisavvikelser kan förekomma.

Husqvarna Automover 220AC - Bäst i test
1.Automover 220AC
Betyg: 20/25

Design: Denna klippare har låg vikt och har ett bra grepp för att lyfta produkten. Installationen går snabbt och är mycket enkelt. Den 20 meter långa laddkabeln ger flexibel placering av laddstationen. Menysystemet är intuitivt och displayen är tydligt placerad på ovansidan. En stor stoppknapp på ovansidan är en trygghet. Med ratten på ovansidan är det mycket lätt att ändra klipphöjden.
Funktioner: Roboten har möjlighet att enkelt hitta till laddstationen tack vare sensor och behöver inte alltid ta långa vägen tillbaka via gränskabel. I övrigt har modellen praktiska funktioner men inget utöver det grundläggande. Det finns veckoprogram, olika startriktningar från laddstationen, två klipphastigheter och extra guidekabel.
Kvalitet: Om klipparen krockar med murar eller trädäck blir det snabbt synliga repor på skalet och bruksanvisningen varnar för att råka trampa på den ömtåliga laddplattan. De små knivbladen är känsliga mot smällar, men i gengäld mycket enkla att byta och flera extra blad medföljer. Generellt känns kvaliteten hög. En liten med viktig detalj är spikarna för gränskabeln som är mycket hållbara och klarar att slås ned i hård jord.
Kapacitet: Den har små knivblad likt vassa rakblad som gör klippningen effektiv och klipper även utan problem i regn och blött gräs. Klipptiden är kort, upp till 90 minuter innan den behöver laddas cirka en timme. Detta gör att den måste ut och in från laddstationen ofta som då kan störa annan sportaktivitet på gräsmattan.
Prisvärde: Priset är i nivå med andra modeller för samma tomtstorlek. Denna modell är först och främst prisvärd tack vare den enkla hanteringen.

Specifikation
Tomtyta: 1800 kvm
Klippbredd: 22 cm
Klipphöjd: 20-60 mm
Mått: 71x55x30 cm
Vikt: 10 kg inkl batteri
Batteri: NiMH 18V 2,2 Ah
Cirkapris: 20 800 kr

Robomow RL 2000 - Robust och effektiv 

 Robomow RL 2000_1  

Betyg: 19/25

Design: Med sina gummerade ytor både fram och bak skyddas skalet mot repor och stötar. Maskinens tyngd och storlek försvårar smidig förflyttning och förvaring. Montering och installation är enkel och den lättlästa manualen underlättar som guidning i menysystemet. Den 17 meter långa laddkabeln förenklar lämplig placering av laddstationen. Denna modell säljs även under namnet City 120 med något lägre pris, dock med mindre batterikapacitet och enklare mjukvara.
Funktioner: Modellen är funktionsrik. Förutom tidschema finns praktiska hjälpfunktioner som barnlås och påminnelse om knivbyte. Dessutom har den bland annat regnsensor, manuell styrning samt eco-läge för längre driftstid.
Kvalitet: Maskinen har en hög kvalitetskänsla tack vare sitt tåliga skal med gummerade ytor. Spikarna för gränskabeln är hållbara men måste slås ned rakt för att inte riskera att gå av. Laddstationen består av flera sektioner som monteras ihop vilket känns något bräcklig.
Kapacitet: Robomow är tillsammans med Viking, testets mest effektiva klippare tack vare lång klipptid per laddning samt tre knivblad som ger tilltagen klippbredd.
Prisvärde: Klipparen får högt prisvärde tack vare hög kapacitet och många funktioner. Den är dock både tung och skrymmande i vinterförvaring.

Specifikation
Tomtyta: 2000 kvm
Klippbredd: 53 cm
Klipphöjd: 26–63 mm
Mått: 89x66,5x31,5 cm
Vikt: 38 kg inkl batteri
Batteri: Bly/syra 2x12V 20Ah
Cirkapris: 20 000 Kr

Viking MI 555 C - Funktionsrik och effektiv

Viking MI 555 C


Betyg: 19/25 

Design: Maskinen bedöms vara i sin helhet identisk med Robomow. Funktioner, menysystem, batterikapacitet är detsamma. Utformning av skal och laddstation skiljer endast i färgsättningen. Vissa tillbehör som laddtransformator, mätsticka och bruksanvisning skiljer sig åt i utformning men är inte tillräckligt olika för att påverka betygsättning eller omdöme.
Funktioner: Precis som Robomow är modellen funktionsrik. Förutom tidschema finns praktiska hjälpfunktioner som barnlås och påminnelse om knivbyte. Dessutom har den bland annat regnsensor, kan köras med manuell styrning samt eco-läge för längre driftstid. Den 17 meter långa laddkabeln förenklar lämplig placering av laddstationen.
Kvalitet: Kvalitetskänslan är hög tack vare sitt tåliga skal med gummerade ytor. Spikarna för gränskabeln är hållbara men måste slås ned rakt för att inte riskera att gå av. Laddstationen består av flera sektioner som tyvärr inte är så hållbar i monteringen.
Kapacitet: Detta är, precis som Robomow, testets mest effektiva klippare tack vare lång klipptid per laddning samt tre knivblad som ger tilltagen klippbredd.
Prisvärde: Viking erbjuder en hel del för sitt pris. Den har hög kapacitet och är funktionsrik. Den är dock både tung och skrymmande i vinterförvaring.

Specifikation
Tomtyta: 2000 kvm
Klippbredd: 53 cm
Klipphöjd: 26–63 mm
Mått: 89x67x32 cm
Vikt: 38 kg inkl batteri
Batteri: Bly/syra 2x12V 20Ah
Cirkapris: 21 000 Kr

Wiper Runner X (Basic) - Kompakt och skyddad

Runner X
Betyg: 16/25  

Design: Runner X eller som den också kallas Wiper Runner Basic har ett kompakt format som gör den lätthanterlig att flytta och vinterförvara. Display och reglage är svåravlästa med sin placering på bakre sida. Installationen är snabb och enkel. Laddkabeln är endast 8 meter vilket begränsar placeringen av basstationen.
Funktioner: Den har veckoprogram men i övrigt begränsad i sitt funktionsutbud förutom regnsensor. Till laddstationen medföljer en plastkåpa som är ett praktiskt skydd under laddning och vila. Manualen är kortfattad med få och små illustrationer som gör den något svårläst.
Kvalitet: Robotgräsklipparen upplevs robust och ett greppvänligt stålrör gör lyftet säkert. Laddstationens transformator är komplex med två separata enheter som tar stor plats att montera skyddat.
Kapacitet: Modellen är effektiv med cirka fyra timmars klipptid per laddning och med relativt hög klipphastighet.
Prisvärde: Priset är i nivå med konkurrenterna i storleksklassen och modellen har sin styrka i sitt kompakta format, driftstid och det praktiska förvaringshuset. Den har dock begränsat funktionsutbud och användarvänlighet.

Specifikation
Tomtyta: 1800 kvm
Klippbredd: 25 cm
Klipphöjd: 20-56 mm
Mått: 61x41x26,5 cm
Vikt: 12 kg inkl batteri
Batteri: Lithium 25,2V 6,9Ah
Cirkapris: 21 000 Kr

 Wiper Blitz - Stark i miniformat

Blitz

Betyg: 14/25  

Design: Denna fyrhjuling är liten och lyfts enkelt med de två handtagen på ovansidan. Funktionsknapparna sitter lättåtkomliga upptill och maskinens status visas med lysdioder. Installation behövs inte då den saknar laddstation och gränskabel.
Funktioner: Utan laddstation behöver den manuellt flyttas för laddning. Den navigerar genom att vända då den känner av naturligt motstånd. Detta kräver viss typ av tomt där det alltså måste finnas upphöjda avgränsningar.
Kvalitet: Själva maskinen är robust i sitt utförande medan laddklämmorna sitter ostadigt på robotens laddkontakter.
Kapacitet: Den lilla storleken vilseleder något då den är överraskande effektiv i högt gräs. Den har även lång driftstid per laddning och de kraftiga hjulen förflyttar den säkert över ojämnt underlag.
Prisvärde: Detta är en av de enklaste modellerna i genren robotgräsklippare. Priset är nästan hälften av de övriga i detta test, men samtidigt är utbudet av funktioner begränsat. Har tomten bra avgränsningar är den ett spännande alternativ i miniformat som klipper bra.

Specifikation
Tomtyta: 700 kvm
Klippbredd: 22 cm
Klipphöjd: 34-40 mm
Mått: 40,9x19,9x33,5 cm
Vikt: 8 kg inkl batteri
Batteri: Lithium 25,2V 6,9 Ah
Cirkapris: 13 000 Kr