Sök
Test - 5 portabla grillar

Test - 5 portabla grillar

Bättre än engångsgrillen

2009-07-01

Inget slår smaken av nygrillat, men är det något som kan spoliera en picknick är det en klen engångsgrill. Välj hellre en portabel kolgrill som fixar biffen snabbare och med större finess.

Modell Betyg Pris Kommentar
Cobb Premier 20/25 1500 Bäst i test
Weber Go Anywhere 19/25 700 Gedigen grillkompis
Landmann Mini 0416 15/25 400 Bästa budgetval
Scandy Garden bordsgrill 13/25 350 Smarta ben förhöjer
Caranga Black Jack 11/25 200 För en lättare picknick

Inledning

En sommar utan doften av nygrillat är ingen riktig sommar. Till grillfesten på hemmaplan är det en stationär grill som gäller, men utflykten kräver en smidigare lösning och tyvärr innebär det ofta en engångsgrill. Förutom att dessa aluminumförpackningar har negativ inverkan på miljön har de en ganska negativ inverkan på grillglädjen. Värmen räcker till korv och lite grönsaker men inte mycket mer. Dessutom är brandrisken stor, eftersom engångsgrillar lätt välter och ofta slängs innan kolen hunnit svalna.

Lätt att ta med
En portabel kolgrill är ett i längden bättre och mer prisvärt alternativ. Alla är mer eller mindre portabla, men tillverkarna har valt olika lösningar för detta. Modeller med transportväska är smidiga att bära. För kortare turer fungerar en klotgrill med låsfunktion utmärkt. Ben som kan fällas in är praktiskt om man ska packa in den i bilen eller båten.

Så här presterar grillarna

Till korvgrillning fungerar den allra minsta campinggrillen utmärkt medan en större festmåltid med biffar kräver högre kapacitet. Med lock ges de bästa förutsättningarna till saftig grillmat. Den grill som imponerar mest är Cobb Premier. Den använder ett stekbord i non-stick som kanske gör grillentusiasterna skeptiska, men galler finns som tillval. Slutresultatet är riktigt bra och grillen håller sig betryggande sval på utsidan. Strax efter kommer Webers campinggrill. Hög klass rakt igenom och priset känns vettigt med tanke på prestation. Sist placerar sig Caranga Black Jack som är en minigrill i ordets rätta bemärkelse. Den rejäla väskan som medföljer höjer dock prisvärdet.

Lycka till med sommarens grillutflykter!
Tips för en smakrik och lyckad grillutflykt
- Respektera brandfara och eldningsförbud
- Använd miljövänliga alternativ att tända grillen
- Grilla med lock för saftigare grillmat
- Marinera maten i god tid innan grillning

Så gjorde vi

Grillarna har testats med korvar, kotletter och olika grönsaker samt eldats med briketter. Vi har sedan bedömt kapacitet, kvalitet, design, funktioner samt prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng. Måtten anges i breddxdjupxhöjd.

Cobb PremierCobb Premierbetyg - Bäst i test

Snabbfakta: Portabel kolgrill med lock och grillplatta i teflon. Kan användas för att koka, röka och baka. Transportväska medföljer. Mått: Ø33x33 cm. Grillyta: Ø30 cm.

Omdöme: En dyr men smart konstruerad grill. Den osar lite, är lätt att rengöra, håller sig kall på utsidan och kräver lite briketter. Grillningen är lugn och kontrollerad och den behåller värmen längst av alla testade modeller. Istället för galler använder Cobb en stekplatta av teflon vilket ger mer av en stekyta än en grillyta. Galler finns som tillbehör. Teflonplattan saknar upphöjda kanter och vi saknar möjligheten att låsa locket även om grillen är enkel att ta med sig i transportväskan. För båt- eller husvagnsägare som vill slippa oset är Cobb ett bra val.
Cirkapris: 1500 kronor

Weber go anywhereWeber Go Anywhere - Gedigen grillkompis betyg

Snabbfakta: Portabel kolgrill med lock som kan låsas vid transport. Handtag på sidorna och i locket. Luftspjäll på sidorna samt i locket. Mått: 53x31x37cm. Grillyta: 34x25 cm

Omdöme: Rektangulär grill som utmärker sig med hög kvalitet och praktisk design. Storleken på gallret ger bra grillmöjligheter för det medelstora sällskapet med bra ventilation på långsidorna och två spjäll i locket. Vi uppskattar de rejäla handtagen vid transport och att formatet är väl anpassat för att stuvas in i bilen eller båten. Mindre bra är grillens tyngd vid längre promenader, svårfällda ben och att gallret inte går att reglera. Grillbitarna blir saftiga med rökig smak vid indirekt grillning. Ett portabelt alternativ som håller i längden.
Cirkapris: 700 kronor

LandmannLandmann Mini 0416 - Bästa betygbudgetval

Snabbfakta: Portabel klotgrill med låsbart lock. Står på tre ben som inte kan fällas in. Utrustad med askfat, handtag och luftspjäll. Mått: 40x36x45 cm. Grillyta: Ø35 cm.

Omdöme:
Klassisk bordsgrill av klotgrillstyp. Smart låsning av locket gör den enkel att bära med sig efter avslutad grillning. Kvaliteten är bra även om handtaget inte är lika gediget som på Weber Go-Anywhere. Gallret är rejält, men glest och det är lätt att tappa ner matbitar i glöden. Grillen är djup vilket gör det enkelt att anpassa kolmängden efter behov. Det nedre luftspjället är svårt att justera under grillning. Ett bra alternativ i klassen.
Cirkapris: 400 kronor

Scandy GardenScandy Garden bordsgrill - Smarta ben betygförhöjer

Snabbfakta: Portabel kolgrill med infällbara ben, låsbart lock och luftspjäll. Mått: 42x36x50 cm. Grillyta: Ø34 cm.

Omdöme:
Denna portabla bordsgrill bärs med lätthet till grillplatsen. Rent designmässigt får den både plus och minus. Benen är lätta att fälla in och ut och spjällen ger bra regleringsmöjligheter. Dessa är dock rangliga och tunt byggda. Gallret är godkänt men saknar hakar för lättare hantering och ligger inte särskilt stabilt. Storlek och grillkapacitet påminner om Landmanns portabla alternativ. Lockventilen är mycket bra, men spärrbygeln för förflyttning inte lika välkonstruerad och gedigen som Landmann. Godkänd portabel kolgrill för både direkt och indirekt grillning.
Cirkapris: 350 kronor

Caranga-BlackjackCaranga Black Jack - För en lättare betygpicknick

Snabbfakta: Minigrill med två avtagbara ben. Lock saknas, men transportväska medföljer. Mått: 27x27x23 cm. Grillyta: Ø25 cm.

Omdöme:
Caranga Black Jack är en minigrill i alla bemärkelser. För 200 kronor får du ett nätt alternativ som är klart mycket mer intressant än en engångsgrill. Det lilla gallret kan inte belastas med alltför mycket mat, men fungerar bra till tunnare bitar av kött och grönsaker. Till korvgrillning räcker kapaciteten utmärkt. Grillen står instabilt men har inga handtag vid förflyttningar. Spjället är rangligt men fyller sin funktion. Grillens prisvärde ökar tack vare den påkostade transportväskan som ingår vid köp.
Cirkapris: 200 kronor