Sök
Test - 4 gasolgrillar

Test - 4 gasolgrillar

Skippa kol, grilla med gasol

2009-07-03

Fördelarna med gasol framför kol eller briketter handlar främst om bekvämlighet och kontroll över resultatet. Här testar vi fyra stationära modeller i olika prisklasser. Bäst i test är Sunwind Opal Master 503.

Modell Betyg Pris Kommentar
Sunwind Opal Master 503 21/25 9000 Bäst i test
Weber Genesis E-320 19/25 11000 Snyggast och dyrast
Landmann Avalon 12792 17/25 7000 Hög kapacitet
Weber Q320 17/25 4700 Moderna former

Sammanfattning

Nu testar vi fyra heta gasolgrillar med minst två brännare, ordentliga underreden och avlastningsytor vilket ger goda möjligheter att lyckas med grillfesterna i sommar.

Inledning

Flytta ut köket i sommar
När kvällarna blir varmare är det alltid skönt att kunna tillreda middagen utomhus med grillen som ersättare till köksspisen. Vissa modeller i testet kan även byggas ut och kombineras med vask samt vattenanslutning till ett komplett utekök. Att Sverige inte har samma klimat som grillglada Australien och därmed betydligt kortare säsong är en helt annan sak, men kanske ställer det ännu högre krav på material och kvalitet. Designmässigt går de flesta stationära gasolgrillar mot det påkostade och lyxiga hållet vilket gäller samtliga modeller i testet med undantag för smarta och smidiga Weber Q320.

Kol eller gasol?
Entusiasterna har länge hävdat att det inte går att få den riktiga grillsmaken med gasol som drivmedel, men frånsett denna tvistefråga är det mycket som talar till gasolens fördel. Grillen är varm på några sekunder och man slipper passandet av grillen för att maten inte ska bli bränd, eftersom det är enkelt att reglera gaslågan.

Hjälps åt med monteringen
Monteringen av en stationär gasolgrill tar några timmar. Det är en fördel att vara två eftersom vissa delar kan vara tunga och/eller svåra att få på plats. Gasolflaskor finns i en mängd varianter där bränslet består av propan och/eller butan. Större flaskor till stationära grillar har 70-30 blandning av butan och propan. Dessa har även omvänd gänga och reduceringsventil. 

Så gjorde vi

Vi har grillat grönsaker, korv, lax och kyckling. Vi har bedömt grillarnas design, funktioner, grillkapacitet, kvalitet och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng. Priserna är tillverkarnas rekommenderade priser och kan variera från olika återförsäljare. Måtten anges i bxhxd.

Sunwind Opal Master 503 - Bäst i test

Snabbfakta
: Stor grill med 4 brännare, kokplatta och stekbord samt rostfunktion.
Mått: 155x118x59 cm
Grillyta: 72x47 cm

Sunwind Opal Master 503Omdöme: Lyxig och rejäl grill med hög kapacitet helt i rostfritt. Stora men plastiga vred med inbyggd tändningsfunktion. Den löstagbara ficklampan är en kul men lite plastig detalj som underlättar att se om maten är färdig när det grillas på kvällen. Det emaljerade grillgallret har tjockt gods men är glest, vill man grilla mindre bitar är det bättre att använda det separata stekbordet till höger som passar utmärkt för skivor av zucchini eller halloumi. Maten får annars en viss grillyta även om grillen hanterar både kyckling och grönsaker skonsamt. Effekten av de fyra brännarna är hög och med locket stängt uppnås snabbt en hög arbetstemperatur. Det emaljerade gallret är enkelt att göra rent liksom stekbordet. På vänster sida finns en utfällbar hållare för vinflaskor och tillbehör. Prisvärd testvinnare med fler funktioner än de flesta behöver. 
Cirkapris: 9000 kronor

Weber Genesis E-320 - Snyggast och dyrast

Snabbfakta: Påkostad grill med 3 brännare och separat kokplatta i vänster sidobord.
Mått: 152x120x76 cm
Grillyta: 65x50 cm

Weber E320Omdöme: Testets dyraste grill är inte den med högst kapacitet, eftersom den både har färre brännare och mindre grillyta än grillarna från Landmann och Sunwind. Men skillnaden är inte så stor i praktiken och Genesis räcker mer än väl till för att förse den stora familjen eller det mindre festsällskapet med gott om mat. Grillgallret i tjockt gjutjärn liknar det på Landmanns grill, där maten gärna bränner fast i början. Snygg utsida i svart och rostfritt med gediget lock och bra handtag. Bra detaljer och god passform på allt utom dörrarna, som på vårt exemplar satt lite trångt och var svåra att stänga. Skåpet undertill ska inte användas till förvaring av gasolflaska utan denna ska placeras utanför på en särskild hållare med nylonrem. En omständlig lösning som sänker utseendet på den annars snygga grillen. Genesis är ändå en attraktiv grill med egenskaper som borde tillfredsställa den mest kräsne grillaren.
Cirkapris: 11000 kronor

Landmann Avalon 12792 - Hög kapacitet

Snabbfakta: Grill med 4 brännare och sidobord i plåt med kokplatta.
Mått:  135x114x60 cm
Grillyta: 70x50 cm

Landmann AvalonOmdöme: Lyxig och välutrustad grill i den större klassen med separat brännare i höger sidobord. Det går snabbt att tända upp grillen, även om lösningen med separat tändknapp känns lite billig på en grill i denna storleksklass. De fyra brännarna arbetar effektivt. Maten hanteras varsamt på gallret i gjutjärn men bränner lätt fast i början på den grova ytan, särskilt innan gallret blivit ”instekt”. Modellen har ett påkostat utseende som inte riktigt går igen i kvalitetskänslan. Eftersom det saknas bakstycke blir chassit lite svajigt och om underlaget inte är absolut jämnt visar sig detta genom att de två dörrarna blir skeva mot varandra. Den rostfria kåpan är däremot mycket rejäl och har ett bra handtag, även reglagen är välgjorda. Små hjul underlättar inte direkt när grillen ska flyttas över gårdsplanen även om dessa har ett väl utformat låsvred. Liksom med övriga grillar bildas en del fettspill och matrester längst ner i grillen som även letar sig ut undertill, på gasolflaskan etc.
Cirkapris: 7000 kronor 

Weber Q320 - Moderna former

Snabbfakta: Medelstor stationär/bordsgrill med 2 brännare och sidobord i plast.
Mått: 141x140x76 cm
Grillyta: 63x45 cm

Weber Q320Omdöme: Lätt och smidig grill som har hög kapacitet trots smidiga yttermått. Konstruktionen är densamma som hos Webers mindre portabla grillar med lock i gjuten aluminium som har fördelen av låg vikt. Materialet är dock ganska känsligt för stötar och slag från hårda föremål. Underredet och sidoborden är helt i plast och på det hela taget är grillen mycket lätt att flytta och hantera. Gallret i gjutjärn är ganska tätt och släpper inte igenom några matbitar, på det hela taget är modellen lätt att hålla ren. Undertill sitter ett aluminiumkärl av engångstyp som samlar upp fett och matrester, smart och smidigt. Handtag och detaljer håller hög kvalitet men vreden till de två brännarna ger en minst sagt plastig känsla. Varför Weber valt lösningen med två brännare varav en i cirkel och en i mitten av grillen är svårt att se. Separat tändknapp fungerar men känns något billigt. Mångsidig grill för den mindre uteplatsen eller balkongen, kan också användas utan underrede på bord etc.
Cirkapris: 4700 kronor