Sök
Test - 3 slagskruvdragare

Test - 3 slagskruvdragare

Ett batteridrivet kraftpaket

2010-02-25

När en traditionell skruvdragare inte orkar få ned skruven gör istället slagskruvdragaren jobbet klart. Likt en mutterdragare slår den runt skruven när motståndet blir allt tuffare. Effektivare och även skonsammare mot handleden.

Modell Betyg Pris Kommentar
Makita TD090D 22 2140 Praktisk bälteshållare
Hitachi WH10DL 21 3625 Ergonomisk
Bosch GDR 10,8 V-Li 19 2325 Bra hjälpljus

Sammanfattning

Slagskruvdragare
Den ser ut som en vanlig skruvdragare i storleken och känns likadan i greppet. Först när skruven får tufft motstånd märks slagskruvdragarens flera fördelar. En lätt vibration känns i handen medan den slår runt skruven. Du slipper hålla emot momentet som på en vanlig skruvdragare. Några få skruvar kan man klara utan hörselkåpor, men det smattrande ljuden av slagen mot skruven är intensivt och skydd för öronen är att rekommendera.

Inledning

Kräver övning
När underlaget är hårt och skruven grov är det enkelt att skruva med slagskruvdragaren. Om däremot underlaget är ganska följsamt och skruvhuvudet är litet upplevdes det svårare att använda dessa kraftfulla verktyg. Det finns ingen momentinställning så det är lätt att skruven pressas in längre än önskat. Slagskruvdragarens konstant höga ljud från slagen och höga drivet i vridmomentet försvårar för den ovane att uppfatta när skruven är på plats.

Istället för ställbar borrchuck används snabbfäste för sexkantsbits. Slagskruvdragaren passar utmärkt för till exempel att montera reglar och karmskruvar. Den kan också användas som borrmaskin men då krävs också att borrarna har bitsfäste.

Så gjorde vi

Testet är utfört av Smartson. De tre testade modellerna riktar sig mot yrkesfolk. Verktygen har testats mot olika skruvdimensioner och underlag. Jämförelse av slag och moment har gjorts med träskruv 5,0x50 mm i 60 mm ekskiva. Modellerna har utvärderats i design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Makita TD090D - Praktisk bälteshållarebetyg

Snabbfakta: 10,8v litium-jon, 1,3Ah, vikt 920 gram, led-ljus, dubbla batterier, bälteshölster, hård förvaringsväska.

MakitaOmdöme: TD090 är kompakt, har lågt motorljud och vridmomentet upplevs som bättre än hos Bosch. Lampan kan tändas utan att motorn roterar, och handtaget ger stadigt grepp. En kul detalj är den självlysande ringen runt bitshållaren vilket gör att maskinen syns i mörker. Batteriet är trögt att få loss vid byte. Till denna maskin kommer en väl utformad väska samt ett bälteshölster där Makitan sitter stadigt. Bra prisnivå.
Cirkapris: 2140 kronor

Hitachi WH10DL - Ergonomiskbetyg

Snabbfakta: 10,8v litium-jon, 1,5Ah, vikt 900 gram, led-ljus, hård förvaringsväska.

HitachiOmdöme: Den kompakta överdelen tillsammans den mycket bra viktbalanseringen får denna maskin att kännas lätt. Utformningen av greppet gör att handen får en bekväm och stadig position. Det fyrkantiga batteriet undertill är smart då det får maskinen att stå upprätt på arbetsbänken. Liten men bra finess är varningslampa för låg batterinivå och fäste för handledsrem. Synd att led-ljuset bara är igång under rotation. Vridmomentet är högst bland de tre minimodellerna.
Cirkapris: 3625 kronor

Bosch GDR 10,8 V-Li - Bra hjälpljusbetyg

Snabbfakta: 10,8v litium-jon, 1,3Ah, vikt 920 gram, led-ljus, dubbla batterier, hård förvaringsväska.

BoschOmdöme: Styrkan i vridmoment och slag är godkänt hos denna arbetshäst i miniformat. Led-ljuset är fördelat över tre dioder som sprider ljuset bra. Tydlig markering för rotationsriktning. Batteriet är lätt att få loss. Kvaliteten är hög på maskinen, men laddaren har ett ganska enkelt utförande. Prismässigt ligger den också högt.
Cirkapris: 2325 kronor