Sök
Test - 3 skruvdragare

Test - 3 skruvdragare

Hitta bästa verktyget

2011-05-02

Smartson testar skruvdragare på temat budget, mellan och dyr. Alla modeller klarar uppdraget - men hanterbarhet och kapacitet skiljer dem åt.

Modell Betyg Pris Kommentar
Budget: Cotech 40-7974 18/25 400 Överraskar positivt
Mellan: Einhell RT-CD 17/25 1400 Bra reglage
Dyr: Ryobi LCD14022 24/25 1800 Stark och lättskött

Inledning

Skruvdragare med 14,4 volts litiumjonbatteri är kanske det mest använda verktyget i ett hem oavsett villa, lägenhet eller sommarstuga. I testet har vi valt modeller, utifrån storlek och kapacitet, som är anpassade för hemmafixaren.

Det är inte bara maskinens prestanda och kvalitet som styr priset utan även om det medföljer extra batteri eller ej. Vår budgetmodell kommer med endast ett batteri medan de två andra alternativen inkluderar extrabatteri. Lite speciellt är att just dessa tre modeller har inbyggt vattenpass vilket inte är standard på skruvdragare.

5 bra egenskaper med litiumjonbatteri
Vi har i detta test valt att titta på modeller med litiumjon-batteri. Denna teknik är dyrare än NiMH batterier, men har istället flera fördelar:
* Låg vikt.
* Mindre självurladdning.
* Högre kapacitet.
* Snabbare uppladdning.
* Längre livslängd.

Så gjorde vi

Vi har bedömt maskinerna utifrån kriterierna funktioner, design och hanterbarhet, kapacitet, kvalitet och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Budget: Cotech 40-7974 - Överraskar positivt
Cotech-40-7974
Omdöme:
Funktioner: Batteristatus visas tydligt medan hjälpljuset är för svagt. Bra med handledsrem samt att undersidan är gummerad och står stadigt.

Design & hanterbarhet: Det är bra storlek på greppet, men upplevs halt. Chucken är lättskött och momentvredet har tydliga steg. Reglage för rotation och hastighet är små men ändå hanterbara.

Skruvkapacitet: I styrkemomentet placerar sig Cotech i mitten och presterar faktiskt bättre än Einhell. Momentstegen är ojämna där den största kraften kommer på slutet.

Kvalitet: Balansen i verktyget är godkänd och kvalitetskänslan är generellt bra i både verktyg, laddare och förvaringsväska.

Prisvärde: En prisvärd modell som överraskar positivt i prisklassen.

Specifikation:betyg
Batteri: 14,4 V 1,3 Ah
Varvtal per min: 0-400 / 0-1100
Vridmoment: 18 Nm
Momentinställning: 19 st + borr
Chuckdiameter: 10 mm
Vikt: 1,3 kg
Tillbehör: Hård förvaringsväska
Cirkapris: 400 kronor

Mellan: Einhell RT-CD - Bra reglage
Einhell-RT-CD
Omdöme:
Funktioner: Med ett knapptryck visas batteristatus tydligt. Hjälpljuset är starkt och med bra spridning. Laddaren analyserar och indikerar ifall det är något fel på batteriet.

Design & hanterbarhet: Åtdragning av chucken går lätt och greppet har både bra form och är delvis gummerat. Funktionsknapparna är alla tydliga och tilltagna för enkel hantering.

Skruvkapacitet: Modellen presterar inte lika bra som förväntat i sin styrka. Däremot är momentstegen godkända med stegvis mindre ökning i de låga nivåerna för att sedan öka jämnt i resterande steg mot max.

Kvalitet: Kvalitetskänslan är bra om än inte i toppklass. Förvaringsväskan har hög kvalitetskänsla med god plats för laddaren, extrabatteriet och själva skruvdragaren.

Prisvärde: Ett godkänt och billigt alternativ bland maskiner med dubbla batterier, dock med svagare styrka än förväntat.

Specifikation:betyg
Batteri: 14,4 V 1,3 Ah
Varvtal per min: 0-280 / 0-1200
Vridmoment: 24 Nm
Momentinställning: 23 st + borr
Chuckdiameter: 10 mm
Vikt: 1,5 kg
Tillbehör: Hård förvaringsväska, dubbla batterier, dubbelsidig bits.
Cirkapris: 1400 kronor

Dyr: Ryobi LCD14022 - Stark och lättskött
Ryobi-LCD14022
Omdöme:
Funktioner: Funktionsmässigt är Ryobi något avskalad då den saknar hjälpljus och funktion för att se kvarvarande batterinivå. Däremot har den en liten smart magnetplatta för att hålla reda på små ting som brickor, bits eller skruv.

Design & hanterbarhet: Så gott som allt är bra utformat. Chucken är lättskött, greppvänligt handtag, tydliga och hanterbara funktionsreglage. Enda negativa är den mjuka förvaringsväskan som är trång och svårpackad med extra batteri.

Skruvkapacitet: Ryobi är starkast bland dessa tre modeller. Momentstegen har en mindre ökning i de låga nivåerna för att sedan öka jämnt i resterande steg mot max.

Kvalitet: Kvaliteteskänslan är hög både på verktyg och batteriladdare. Ett extrabatteri är inkluderat.

Prisvärde: En mycket prisvärd och kompetent skruvdragare där batteriet även är kompatibelt med andra verktyg från Ryobi.

Specifikation:betyg
Batteri: 14,4 V 1,4 Ah
Varvtal per min: 0-440 / 0-1600
Vridmoment: 37,5 Nm
Momentinställning: 23 st + borr
Chuckdiameter: 13 mm
Vikt: 1,7 kg
Tillbehör: Mjuk förvaringsväska, dubbla batterier, dubbelsidig bits.
Cirkapris: 1800 kronor