Sök
Test - 3 campinggrillar

Test - 3 campinggrillar

Skippa engångsgrillen

2011-06-17

Att grilla på utflykten är ett trevligt sätt att förgylla picknicken. Smartson testar tre alternativ till engångsgrillen som gör jobbet både bättre och roligare.

Modell Betyg Pris Kommentar
Cobb Premier 20/25 1400 Mångsidig campinggrill
Weber Go-Anywhere 17/25 800 Håller i längden
Nordic Season Bärbar klotgrill 9/25 300 Bättre än en engångsgrill

Inledning

Sommartider är grilltider, och utflyktstider. Bara för att man lämnar huset finns det ingen anledning att äta kall pastasallad för jämnan. Det finns många fördelar med att tilllaga maten ute i det fria. Det är fräscht, smaken blir (oftast) bättre och det är roligt.

Engångsgrillar finns tillgängliga i princip överallt men vill man grilla något mer än korvar och mindre köttbitar är de inte att rekommendera. Vi testar istället tre mer beständiga grillar som alla är bärbara och kapabla att förgylla sommarlunchen. Det skiljer dock en hel del i kvalitet och pris mellan de olika modellerna.

Så gjorde vi

Vi har grillat grönsaker, korvar och fläskkotlett i hel bit. Arbetshöjd är mätt från mark upp till grillgaller. Produkterna har bedömts utifrån design, kvalitet, kapacitet, funktioner samt prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

Cobb Premier - Mångsidig campinggrill

Portabla-grillar---1.-Cobb-Premier

En ganska dyr men smart konstruerad grill. Den osar lite, är lätt att rengöra och håller sig kall på utsidan. Grillningen är lugn och kontrollerad och modellen behåller värmen länge trots få briketter. Istället för galler använder Cobb en stekplatta av teflon vilket ger mer av en stek- än en grillyta. Teflonplattan saknar upphöjda kanter och vi saknar möjligheten att låsa locket även om grillen är enkel att ta med sig i transportväskan. För båt- eller husvagnsägare som vill slippa oset är Cobb Premier det rätta valet.

Specifikationbetyg

Typ: Campinggrill med grillplatta i teflon. Kan användas för att koka, röka och baka. Transportväska medföljer.
Grillyta: Rund, Ø 30 cm
Arbetshöjd: 33 cm
Cirkapris: 1400 kronor

Weber Go-Anywhere - Håller i längden

2-portabla_grillar-Weber-go-anywhere

Weber Go-Anywhere har en smart konstruktion som blir kompakt och lättransporterad vid ihopfällt läge. Grillen är i tyngsta laget för längre transporter till fots, men perfekt att stuva in i båt eller husvagn. Handtag är nedärvda från Webers övriga sortiment men i jämförelse med de senaste modellerna saknar vi gummerade knoppar på spjäll samt knogskydd. Man måste också vara noga med att grillen är sval när den skall fällas ihop, då det annars är lätt att bränna sig på varma delar. Tack vare grillens bredd samt dubbla spjäll i lock och botten har man stora möjligheter att påverka värmen och matlagningen. Kapaciteten är inte jämförbar med en fullstor grill men mer än godkänd för spontana grillstunder på campingen eller stranden. Mycket pengar för liten grill men samtidigt är Go-Anywhere en grill som med rätt omvårdnad håller i längden.

Specifikationbetyg
Typ: Regtangulär campinggrill
Grillyta: 35x25 cm
Arbetshöjd: 23 cm
Cirkapris: 800 kronor

Nordic Season Bärbar - Bättre än en engångsgrill

Portabla-grillar---3.-Nordic-Season-Barbar-Kolgrill

Campinggrillen från Nordic Season är lätt att packa ihop och ta med sig. Den smarta konstruktionen med fyra fällbara ben gör att grillen står hyfsat stadigt på jämna underlag. Det tunna och lätta materialet ger hög portabilitet men det är låg kvalitetskänsla i reglage och handtag. Att locket stannar i uppfyllt läge är praktiskt men det finns även stora brister i konstruktionen. Man gör bäst i att lämna gallret för värmehållning hemma då det är rackligt och lätt trillar ur position när man öppnar och stänger locket. Bygeln som håller ihop under- och överdel vid transport låser inte ordentligt. Grillgallret är också i vekaste laget och blir lätt deformerat. Yttermåtten är väl tilltagna, men glödbädden hamnar trots detta väldigt nära köttet och det är svårt att dra nytta av klotgrillsfunktionen för indirekt grillning. Nordic Season passar bäst för enklare grillstunder på campingen eller stranden.

Specifikationbetyg

Typ: Klotformad campinggrill
Grillyta: Rund, Ø 34 cm
Arbetshöjd: 34 cm
Cirkapris: 300 kronor