Sök
Test - 2 bensindrivna grästrimmers

Test - 2 bensindrivna grästrimmers

Fyrtaktsduell i gryningen: Honda mot Husqvarna

2010-06-14

Trädgårdsmaskiner med fyrtaktsmotor är snålare med bränsle och släpper ut mindre avgaser än maskiner med tvåtaktsmotor. Här testar vi två lagom stora grästrimmers/röjsågar i en duell.

Modell Betyg Pris Kommentar
Husqvarna 324 Rx 15/25 5200 Hög kapacitet
Honda UMK 425 20/25 4700 Bästa pris, bästa köp

Inledning

Så här års behövs en rejäl trimmer för att bekämpa det gröna kaos som hotar att ta över trädgården i snabb takt. Den svenska sommaren verkar på något sätt vara en idealisk grogrund för att gräs och ogräs ska växa som allra kraftigast, just där det som minst behövs.

Välj inte för litet

Har man en större tomt så krävs en större trimmer, annars blir jobbet onödigt tidsödande och slitsamt. Som referensmaskin har vi i detta fall använt en av marknadens storsäljare i form av Partner Colibri, en i och för sig smidig trimmer med tvåtaktsmotor och svängt riggrör. De båda testmaskinerna hör till en annan klass och kan med sitt raka riggrör även användas som busk- och slyröjare med rätt tillbehör. Den högre kapaciteten ska vägas mot klumpigare hantering men i detta fall tycker jag att fördelarna väger upp nackdelarna. Den lilla Colibrin med sitt smala snöre kräver hela tiden tillsyn för att fungera optimalt och den orkar av naturliga skäl inte lika mycket som de större maskinerna. Dessutom känns motorn i Colibrin som något från det förgångna, har man väl börjat använda en tystare och renare fyrtaktare vill man inte gå tillbaka till en osande tvåtaktare.

fyrtaktare_1Detaljerna avgör

Här har vi alltså valt två av marknadens mest namnkunniga röjare med fyrtaktsmotor. Honda är världens största tillverkare av motorer, medan Husqvarna är ledande på trädgårdsmaskiner. Båda erbjuder samma funktionalitet och lika bra kapacitet, men skiljer sig åt i detaljerna. Båda röjer effektivt även i tjockt gräs och linan går i princip aldrig sönder på någon av dem. Den svenska maskinen Husqvarna 324 Rx känns dock betydligt enklare i utförandet och har inte lika bra passform i delarna som japansk/franska Honda. Handtag och sele är klenare trots att vikt och pris slår högre än hos Honda. Honda UMK 425 vinner duellen ganska enkelt, på grundval av en mer gedigen produkt med större omsorg i detaljerna. Att den har ett pris som är märkbart lägre fäller avgörandet. Därmed inte sagt att Husqvarna 324 Rx är ett dåligt köp.

Så gjorde vi

Gräsröjarna har använts för att slå gräs och ogräs av varierande längd i både torr och blöt väderlek i juni månad. I testet har vi endast använt trimmerhuvud med plastlina.

Husqvarna 324 Rx - Hög kapacitetbetyg

Husqvarna_324_Rx_1
Omdöme: Husqvarnas mellanstora röjare/trimmer har en varvvillig motor som påminner mer om en tvåtaktare än om Hondas sävliga fyrtaktare. Den röjer effektivt längre och tjockare (o)gräs och behöver inte rensas så ofta från växtdelar runt trimmerhuvudet. Husqvarnas röjare känns lättare än Hondan, trots att vikten är något högre. Selen är betydligt enklare i utförandet men fungerar okej, selen har ett spänne som är lätt att hantera även med handskar. Rigg och handtag är inte av lika robust slag som hos Honda och vi lyckades aldrig riktigt få handtaget och gasreglaget att sitta bra vid monteringen.

Betygstabell
Design 3
Kvalitet 3
Kapacitet 4
Funktioner 3
Prisvärde 2
Summa 15/25

Motor: Fyrtakt 25 cc, 0,8 kW
Bränsletank: 0,5 liter
Vikt: 5,5 kg
Utrustning: Trimmerhuvud, gräsklinga, sele.
Cirkapris: 5200 kronor

Honda UMK 425 - Bästa pris, bästa köp betyg
Honda_UMK_425_1
Omdöme: Gediget byggd, tystgående röjare med överlägsen kvalitetskänsla i det mesta. Dock hade plastkåpan runt motorn spruckit till följd av transportskada på vårt testexemplar, så visst kan Hondas produkter gå sönder också. Men på det stora hela känns Hondas trimmer betydligt mer ”premium” än Husqvarnas, trots att den egentligen inte presterar bättre. Hondas sele håller professionell kvalitet, liksom rigg och handtag. Motorn är lite tystare men inte lika varvvillig som Husqvarnas. Hondas maskin känns tyngre att hantera på gott och ont, men erbjuder bättre balans. Fästet till selen är betydligt bättre på Hondan än på Husqvarnan och samma förhållande gäller överlag vid en direkt jämförelse där Honda helt enkelt lagt mer resurser på ergonomi och detaljer.

Betygstabell
Design 5
Kvalitet 4
Kapacitet 4
Funktioner 3
Prisvärde 4
Summa 20/25

Motor: Fyrtakt 25 cc, 0,84 kW
Bränsletank: 0,5 liter
Vikt: 5,4 kg
Utrustning: Trimmerhuvud, sele, glasögon.
Cirkapris: 4700 kronor