Sök
Test - 2 batteridrivna häcksaxar

Test - 2 batteridrivna häcksaxar

Duell: Tyst klippning utan sladd

2010-05-07

En kraftfull batterihäcksax har flera fördelar gentemot bensin- eller eldrivna alternativ. Smartsons Stefan Höglund har testat Stihl HSA 65 och Bosch AHS 54 för att se hur effektiva de verkligen är.

Modell Betyg Pris Kommentar
Stihl HSA 65 23 4500 Snabb och vass
Bosch AHS 54 17 3000 Bra för smalare grenar

Inledning

Tidigare har motståndet till batteridrivna trädgårdsverktyg till största delen varit för dålig batterikapacitet. Mitt i arbetet har maskinen lagt av och avbrottet för laddning av batteriet upplevs frustrerande. Nog kan det fortfarande vara driftstiden som är en flaskhals, men med moderna starka litiumjonbatterier har styrkan förbättrats och arbetstiden förlängts. För vissa modeller medföljer två batterier, just för att förhindra eventuellt avbrott för laddning.

En bensindriven häcksax vinner på sin råstyrka men kräver också visst underhåll av motorn. Eldrivna modellers fördelar är obegränsad driftstid och inget underhåll samtidigt som sladden minskar flexibiliteten i rörlighet. Batterihäcksaxen är en lösning på de andra två alternativens svagheter.

Batteriet håller längre än muskelkraften
Först ut var Bosch och den fick jobba hårt med många grova grenar i häcken (Sibirisk ärtbuske). Efter 50 minuter stoppade batteriet och det var också precis så länge som axlar och armar orkade för stunden. Att behöva ladda batteriet blev en naturlig paus för återhämtning och tillfälle att plocka kvistarna som fallit till marken. Erfarenheten är alltså att dagens batterikapacitet är tillräckligt hög för ett lagom långt arbetspass. Batterikapaciteten för Stihl är än högre än den för Bosch.

Duell: Häcksaxar

Tungt batteri, tung maskin
Stihls batteri är dubbelt så tungt som batteriet till Bosch. Batteriets prestanda är nog inte exakt dubbelt så bra, men det märks att det är skillnad. Stihl är mycket rappare i klippet och har riktigt bra kraft. Bosch har en mer lugnare och tystare gång, klarar tjocka grenar men inte lika snabbt. Det skiljer drygt ett kilo i vikt mellan maskinerna. I början är det inget bekymmer men efter en halvtimmes arbetspass med klippning i axelhöjd har maskinens tyngd betydelse. Då är det en tröst att Stihl jobbar snabbt och effektivt.

Tänker lika men ändå olika
Stihl och Bosch har valt liknande design på själva svärdet där tänderna är kortare i toppen av svärdet. Detta gör det lättare att komma emellan där det är trångt mellan grenarna. Dock har Stihl längre tänder än Bosch och det underlättar vid grövre grenar. Placeringen av batteriet är helt olika där Stihl valt en mycket smartare lösning där man kan lyfta ur batteriet när maskinen står på backen.

Inte helt överraskande så finns ett samband mellan prislappen och testresultat. Stihl är en bättre maskin än Bosch och skillnaden är stor i kvaliteten och utformningen på knivarna och slipningen. Redan efter första timmen märks att knivarna på Bosch tar stryk av tufft motstånd. Det bildas gradering på knivbladen. I samma motstånd syns inget på knivarna på Stihl, som om den fortfarande hade varit oanvänd. Läs mer om respektive produkts testresultat nedan.

Så gjorde vi

Maskinerna har använts på häck av typen Sibirisk ärtskida. Grenarnas tjocklek har varierat men många grenar har varit uppåt 2 cm i diameter, precis så mycket som häcksaxarnas knivar kan hantera. Knivarna har under testet kontinuerligt sprejats med hartzlösare för att inte få försämrad effekt av kåda. Angiven driftstid är tillverkarens egen uppgift.

Stihl HSA 65 - Snabb och vassbetygStihl
Stihl HSA 65 har hög kapacitet och kvalitet som helhet och mest utmärkande är att knivarna behåller sin vassa slipning även i tuffare motstånd. Batteriet är bra placerat för att enkelt kunna lyftas i och ur samt för att kontroll av batteristatus. Fyra dioder visar kvarvarande batteridrift. Handtagen är bekväma trots tämligen hård plast. Varje knivblad är väl tilltaget för att lättare kunna forcera de grövre grendimensionerna upp till 22 mm. HSA 65 är snabb i skären och arbetet blir effektivt i både tid och resultat. Modellen är en bra investering för tomtägare med många meter häck och grenar som är grövre.

Design 4/5
Kvalitet 5/5
Funktioner 5/5
Kapacitet 5/5
Prisvärde 4/5

Batteri: Litiumjon, 36 volt 2,2 Ah
Driftstid: 30-45 Minuter
Svärdlängd: 54 cm
Grengrovlek (max): 22 mm
Vikt: 4,7 kg
Cirkapris: 4500 kronor

Bosch AHS 54 - Bra för smalare grenarbetygBosch 2010

Bosch AHS 54 har bra kapacitet för att vara utrustad med ett relativt litet batteri. Den klipper i ett lugnt tempo vilket håller ljudnivån på en behaglig nivå. Knivarna har kort längd vilket gör att den är något ineffektiv. För grenar på 2 cm så klipper den bara av dem till dryga hälften ifrån ena sidan och det krävs klippning från två håll på grenar över 1 cm. Batteriets status visas med tre dioder och placeringen undertill ger en bra balans för maskinen. Dess handtag är gummerade och ger ett stadigt och skönt grepp. Knivbladen slits vid tufft motstånd vilket gör AHS 54 mer lämpad för buskar och häckar med mindre grenar även om tillverkaren utlovar uppåt 20 mm.

Design 3/5
Kvalitet 3/5
Funktioner 4/5
Kapacitet 3/5
Prisvärde 4/5

Batteri: Litiumjon, 36 volt, 1,3 Ah
Driftstid: 50 minuter
Svärdlängd: 55 cm
Grengrovlek (max): 20 mm
Vikt: 3,5 kg
Cirkapris: 3000 kronor