Sök
Test - 11 sekatörer

Test - 11 sekatörer

Gör sommarens klipp

2010-06-28

Nu är det hög tid att ge sig ut i trädgården för lite uppfriskande beskärningsarbeten. Vi testar 11 sekatörer där billigt och dyrt blandas med stort och smått.

Modell Betyg Pris Kommentar
ARS V-8Z 24 620 Bäst i test
Felco 2 23 550 Klassiker
Karlstad Redskap Pro 14521 19 215 Stor och stark
Felco 4 19 450 Ljudligt klipp
ARS 130DX 19 300 Smidigt format
Biltema 14-0004 18 70 Bästa budgetval
Gardena Classic 8757 15 150 Bra spärr
Biltema 14-0006 15 50 Bra snärt i klippet
Fiskars Powerstep 111670 13 300 Knarr och gnissel
Cocraft 40-7294 9 80 Klipper dåligt
Biltema 14-0007 9 70 Spärren fastnar

Inledning

Sommaren ska spenderas utomhus och gärna med ett trädgårdsredskap i handen. Sekatören är ett nödvändigt redskap för alla med trädgård. Den är liten, smidig och kommer åt på de flesta ställen för beskärning av buskar, träd och växter.

Två eller ett skärblad

Sekatörerna i testet använder två olika klipptekniker, antingen sidoskär eller mothåll. Sidoskärssekatören har två korsande skärblad medan mothållssekatören har ett skärblad och ett
fast mothåll. Med en mothållssekatör har du en bra hjälpreda för tjocka grenar medan sidoskär gör det möjligt att klippa sneda snitt.

Röst från fältet

Daniel Karsinger arbetar som kyrkogårdsförvaltare i Estuna utanför Norrtälje och använder ofta sekatören i sitt arbete. Framförallt till beskärning av rosbuskar, andra mindre buskar och äppelträd. För Daniel som bara vill ha en sekatör till alla typer av jobb är mothållsekatören det bästa valet.
- Jag använder en mothållssekatör för att den ger en mer stabil klippning, dessutom är det lättare att klippa lite grövre grenar med den.
På frågan om vad man bör fundera på inför köpet ger han framförallt två tips.
- Man bör tänka på att den ska passa bra i handen och att det finns en bra spärr.

Vassa egenskaper

De egenskaper som värderas högst är personliga, men att sekatören ska ligga bra i handen och vara vass är något som uppskattas av de flesta. De flesta sekatörer lyckas bra på grenar upp till 12 millimeter, men det är på tjocka grenar runt 20 mm som agnarna skiljs från vetet. Bäst presterar då Karlstad Redskap Pro, ARS V-8Z och Felco 2 samt mothållsekatören Biltema 14-0004. ARS V-8Z utses till bäst i test tack vare skönt grepp, bra klippning och mjuk dämpning för långa arbetspass. Inte långt efter hamnar Felco 2 som också är ett populärt val bland yrkesfolk. Gemensamt för dessa märken är att de har utbytbara delar. Biltema 14-0004 utnämns till bästa budgetval medan Cocraft 40-7294 inte rekommenderas på grund av brister i klippresultatet.

Tips inför köpet:

- Testa i butik för rätt storlek på skänklar (handtag) och skär.
- Undersök om det finns utbytbara delar till sekatören. Exempelvis skär och fjädrar.
- Kolla var spärren sitter. En spärr på ovansidan passar båda händerna.
- Läs på om när och hur dina växter ska beskäras.

Så gjorde vi

Testet av sekatörer är utfört av Smartson i en villaträdgård på syrén, brudspirea och sibirisk ärtbuske. Modellerna är betygsatta utifrån design (ergonomi/användarvänlighet), kvalitet, kapacitet (klippstyrka/resultat), funktioner och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

ARS V-8Z - Bäst i test
betygbast_i_test_juni
ARS_V_8Z
Omdöme: Testvinnaren är en proffsmodell som visserligen kostar en slant, men som samtidigt är en fröjd att arbeta med i trädgården. Den har egentligen allt vi önskar i en sekatör. Den är välbalanserad och erbjuder ett utmärkt grepp. Spärren lossas enkelt genom ett lätt tryck på skänklarna och kan låsas av både höger- och vänsterhänta. Den klipper tjocka och tunna grenar med utmärkt precision och kraft, både i form av raka och sneda snitt. Den sköna dämpningen gör arbetet mindre påfrestande vid långa arbetspass. Extra plus för utbytbara delar. Finns även i en mindre storlek, ARS V-7Z.

Klippteknik: Sidoskär
Vikt: 236 gram
Längd: 20 cm
Skänklar i öppet läge: 14,5 cm
Spärr: Passar höger-/vänsterhänta
Cirkapris: 620 kronor

Felco 2 - Klassikerbetyg
felco_2
Omdöme: Tillverkaren Felco är ett populärt val bland professionella. Felco 2 har solid kvalitetskänsla och välbalanserat grepp. Att delarna är utbytbara och att dämpningen är effektiv gör modellen till en av testfavoriterna. Kapaciteten är utmärkt med skarpa och rena snitt oavsett vinkel. Den är stark, men för att ta sig igenom den angivna maxkapaciteten på 25 mm krävs rejält med kraft. Spärren tillhör inte den bästa i testet och är anpassad för justering med höger hand. Det är en hård kamp mot ARS V8-Z som dock tar hem segern med en noslängd. Detta tack vare snäppet bättre styrka och ergonomi.

Klippteknik: Sidoskär
Vikt: 251 gram
Längd: 21,5 cm
Skänklar i öppet läge: 16,5 cm
Spärr: Passar högerhänta
Cirkapris: 550 kronor

Karlstad Redskap Pro 14521 - Stor och starkbetyg
karlstad_redskap
Omdöme: En av testets tungviktare. Skänklar i nylon och glasfiber kan ge en något glatt känsla i handen, men greppet är bra utformat. Den tilltagna bredden på skänklarna ger det extra trycket bakom klippet, men ändå med skön dämpning. Grenar på 20 mm klipps förhållandevis enkelt, men även tunnare kvistar lämnas med ett rent snitt oavsett vinkel på sekatören. Storleken på sekatören kan göra arbetet påfrestande i längden, men det finns en mindre modell för de som önskar. Den runda spärren är opraktisk både sett till form och placering.

Klippteknik: Sidoskär
Vikt: 236 gram
Längd: 23 cm
Skänklar i öppet läge: 16 cm
Spärr: Passar högerhänta
Cirkapris: 215 kronor

Felco 4 - Ljudligt klippbetyg
felco_4
Omdöme: Felco 4 har samma fina kvalitetskänsla i handtag, stål och fjäder som syskonmodellen Felco 2, men är för övrigt lite mindre och har en enklare utformning. Bland annat saknas dämpning för skänklarna. Detta resulterar i ett hårdare och mer ljudligt klipp. Kapaciteten upplever vi som mycket bra och grenar och kvistar lämnas med ett fint och rakt snitt oavsett vinkel på sekatören. Precis som Felco 2 har den utbytbara delar. Spärren är trög och överlag svårmanövrerad.

Klippteknik: Sidoskär
Vikt: 228 gram
Längd: 21,5 cm
Skänklar i öppet läge: 15,5 cm
Spärr: Passar högerhänta
Cirkapris: 450 kronor

ARS 130DX - Smidigt formatbetyg
ars_130dx
Omdöme: I jämförelse med syskonmodellen V-8Z är 130DX mindre till formatet och lite enklare. Kraften är klart godkänd, men en färsk gren på 20 mm ger det korta skärhuvudet tufft motstånd. Allra bäst fungerar sekatören på grenar upp till cirka 15 mm. Modellen klipper snabbt och precist, kommer åt på de flesta ställen och lyckas utmärkt med både raka och sneda snitt. Spärrens utformning är smidig, förutsatt att du är högerhänt. Överlag känns ergonomin genomtänkt med en mjuk dämpning i skänklarna och en fickvänlig storlek.

Klippteknik: Sidoskär
Vikt: 155 gram
Längd: 19 cm
Skänklar i öppet läge: 14,5 cm
Spärr: Passar högerhänta
Cirkapris: 300 kronor

Biltema 14-0004 - Bästa budgetval
betygbastabudget
Biltema_14_0004
Omdöme: Fördelar klippet på tjocka grenar med en trestegsteknik. Detta fungerar mycket bra och kräver mindre handstyrka. Även till tunnare grenar fungerar sekatören bra med snabba och skarpa snitt. Öglan ger ett skönt grepp och lite extra skydd för handen, men aluminiumskänklarna blir kalla en kylslagen vår- eller höstdag. Sekatörens storlek gör den klumpig att använda i tätt buskage. Spärren är anpassad för både höger- och vänsterhänta.

Klippteknik: Mothåll
Vikt: 207 gram
Längd: 20 cm
Skänklar i öppet läge: 15,5 cm
Spärr: Passar höger-/vänsterhänta
Cirkapris: 70 kronor

Gardena Classic 8757 - Bra spärrbetyg
Gardena_Classic_8757
Omdöme: En praktisk och smidig standardsekatör. Inte starkast och inte bäst i startfältet, men klarar av jobbet, i varje fall på grenar upp till 12 mm. Inte helt prickfri i klippningen och den lämnar några trasiga snitt. Spärren är bra placerad och enkel att öppna och stänga både för höger- och vänsterhänta. Sekatören ligger ergonomiskt i handen och storleken gör det enkelt att komma åt även i trånga passager. Ett gummerat handtag hade gjort sekatören mer greppvänlig. Bra kvalitet för prisklassen.

Klippteknik: Sidoskär
Vikt: 137 gram
Längd: 20 cm
Skänklar i öppet läge: 13,5 cm
Spärr: Passar höger-/vänsterhänta
Cirkapris: 150 kronor

Biltema 14-0006 - Bra snärt i klippetbetyg
Biltema_14_0006
Omdöme: Biltema 14-0006 överraskar. Den ser plastig ut och känns lite som en leksaksmodell, men det är snart glömt. Beskärningen går med imponerande fart och det är snärt i klippet. Trots den ringa vikten och storleken är det faktiskt möjligt att klippa grenar upp till 20 mm även om det inte rekommenderas. Avståndet mellan skänklarna kan ställas in i två lägen vilket den är ensam om i testet. Den ger inget högt kvalitetsintryck på grund av plastiga skänklar och skral spärr, men för 50 kronor känns den ändå som ett fynd.

Klippteknik: Sidoskär
Vikt: 140 gram
Längd: 19 cm
Skänklar i öppet läge: 13,5 cm/10 cm
Spärr: Passar högerhänta
Cirkapris: 50 kronor

Fiskars Powerstep 111670 - Knarr och gnisselbetyg
Fiskars_powerstep_111670
Omdöme: Den här modellen fungerar på liknande sätt som Biltema 14-0004 och fördelar klippet i flera steg på tjocka grenar. Jämfört med Biltema är den mindre användarvänlig på grund av ett sämre grepp och kortare skärblad. Dessutom krävs det mer arbete för att klippa grövre grenar. Kvalitetsintrycket motsvarar inte den höga prislappen på grund av att den knarrar och gnisslar under användning. Bättre är att den ger bra snitt utan synliga skador. Spärren är anpassad för både höger- och vänsterhänta.

Klippteknik: Mothåll
Vikt: 143 gram
Längd: 19 cm
Skänklar i öppet läge: 11 cm/12 cm/13,5 cm
Spärr: Passar höger-/vänsterhänta
Cirkapris: 300 kronor

Cocraft 40-7294 - Klipper dåligtbetyg
Cocraft_40_7294
Omdöme: Första intrycket är bra, men modellen uppvisar en del brister när vi påbörjar arbetet. Den klipper dåligt och skärbladen fastnar i grenen vilket ger trasiga snitt. Dessutom är spärren trög och finishen lossnar på skärblad och skänklar. Styrkan är godkänd och den lyckas klippa 20 mm grenar, även om just detta moment kräver en hel del handkraft. Andra bra egenskaper är greppets utformning och att spärren kan justeras av både höger- och vänsterhänta. Modellen rekommenderas inte fullt ut på grund av problem med användarvänlighet och brister i klippresultatet.

Klippteknik: Sidoskär
Vikt: 220 gram
Längd: 21 cm
Skänklar i öppet läge: 13 cm
Spärr: Passar höger-/vänsterhänta
Cirkapris: 80 kronor

Biltema 14-0007 - Spärren fastnarbetyg
Biltema_14_0007
Omdöme: Spärrens placering mellan skänklarna kan till en början ses som positiv eftersom den är enkel att lossa med båda händerna. Det stora problemet är dock att spärren låser sig själv under arbetet vilket är mycket irriterande. Den klipper godkänt på grenar upp till 12 mm och skänklarna är skönt gummerade. Men problemet med spärren gör att vi inte kan rekommendera till köp. Knivarna visar tecken på trubbighet redan efter första användning.

Klippteknik: Sidoskär
Vikt: 189 gram
Längd: 20,5 cm
Skänklar i öppet läge: 14 mm
Spärr: Passar höger-/vänsterhänta
Cirkapris: 70 kronor