Sök
Test – 11 röjsågar

Test – 11 röjsågar

Snyggt och säkert på tomten

2009-10-13

Smartson testar 11 heta röjsågar för dig som vill kunna rensa tomten från gräs och sly. Bäst i test är Stihl FS 130.

Modell Betyg Pris Kommentar
Stihl FS 130 20/25 4500 Bäst i test
Honda UMK435E1 UEET 19/25 5600 Stabil 4-taktare
Husqvarna 335RX 19/25 6200 Hög effekt
Stihl FS 87 18/25 3500 Bästa budgetköp
Hitachi CG33EJS 18/25 4600 Gott om utrustning
Stiga SB 435HD 17/25 5500 I tyngsta laget
Husqvarna 323 R-II 16/25 4200 Godkänd mellanklass
Honda UMK425E1 16/25 4200 För lättare uppgifter
Jonsered CC 2236 15/25 6200 Följsam arbetskamrat
Jonsered CC 2128 13/25 3700 Finjustering krävdes
Partner BC435B 12/25 2900 Delbar rigg

Sammanfattning

I vårt senaste test har vi tagit med elva bensindrivna röjsågar som klarar av de flesta uppgifter i villaträdgården. Röjsågen fungerar till allt från färskt gräs till sly, buskar och ovälkomna årsskott.

Inledning

Röjsågar för slott och koja 
Det finns många modeller av röjsåg på marknaden, här har vi begränsat oss till konsumentmodeller som kostar upp till cirka 6000 kronor. Testet visar att alla klarar betydligt mer än en mindre trimmer med grästrimmerhuvud. Däremot finns skillnader i kapacitet, ergonomi och funktioner. Ergonomiskt får modellerna från Stihl högst poäng, tack vare bra lösningar för start och underhåll. Honda, Stiga och Partner utmärker sig med 4-taktsmotorer som har en lugnare gång och lägre bränsleförbrukning. Tyngden från motorn gör fyrtaktaren lite klumpigare att hantera jämfört med tvåtaktsmotorn, som fortfarande dominerar marknaden.

Tillbehör efter uppdrag 
De flesta röjsågar levereras med sele, grästrimmerhuvud och sly/gräsklinga. Vissa levereras även med sågklinga för att röja grövre buskar och mindre träd. Matningen av tråd i grästrimmerhuvudet krånglar ibland, annars är tråd effektivt på såväl stora som små gräsytor och gör inte lika mycket skador på staket och träd som klingan. Tråd finns i olika grovlekar där grundregeln är ju grövre tråd, desto längre hållbarhet. Kolla dock vilken maxdimension din modell klarar innan du går upp i grovlek. Slyklingan fungerar till varierad vegetation där sly och vass kräver tuffa tag. Ett tips är att alltid se över området innan du börjar arbeta. Då lär du dig var stenar, stolpar eller vattenslangar är placerade.

Ergonomi och arbetsmiljö
Vi rekommenderar skyddshjälm med visir, alternativt skyddsglasögon och hörselskydd samt handskar och oömma kläder. I instruktionsböckerna finns fler tips på vad du ska tänka på under användningen av röjsågarna. Samtliga röjsågar i testet levereras med bärsele med olika grad av komfort och justerbarhet. Andra selar kan köpas som tillbehör, liksom olika klingor. Är du osäker på körtekniken och säkerheten finns olika kurser i hantering av röjsåg.

Av Karl Händel/Smartson

Så gjorde vi

Samtliga testade röjsågar är bensindrivna konsumentmodeller. Urvalet har gjorts utifrån att alla ska kunna röja gräs, årsskott och lättare sly på villatomten. Två testare har röjt varierad vegetation i villamiljö och kuperad ängsmark i natursköna Roslagen under maj 2009. Redskapen har testats utifrån de standardpaket som levererats vid köp förutom sågklingorna som utelämnats i utvärderingen. Vi har bedömt maskinernas funktioner, kvalitet, prisvärde, design och kapacitet. Vikt anges utan redskap och bränsle. Maxbetyget är 25 poäng.

Stihl FS 130 - Bäst i test betyg

Motortyp: 2-takt, 1,4 kW
Cylindervolym: 36,3 cm³
Vikt: 5,9 kg
Bränsletank: 0,53 liter
Utrustning: Sele, trimmerhuvud, slyklinga, sågklinga och skyddsglasögon.

Stihl FS 130 med 4-mix motor påminner i mångt och mycket om lillebror FS 87. Här är dock detaljerna bättre liksom kapaciteten. En utmärkt arbetskamrat för den stora trädgården eller hästgården där även stora snår snabbt ger vika. Handtaget är användarvänligt med bra knapp för av och på. Motordelen är smart uppbyggd där man kommer åt reglagen bra, med undantag för choken. Tvåhandsstyret kan vikas längs riggen vid transport och förvaring vilket är platsbesparande. Bärselen är enkel men funktionell. Bra instruktionsbok och överkomligt pris gör detta till en värdig testvinnare.
Cirkapris: 4500 kronor

Honda UMK435E1 UEET - Stabil 4-taktarebetyg

Motortyp: 4-takt, 1,0 kW
Cylindervolym: 35 cm³
Vikt: 7,5 kg
Bränsletank: 0,6 liter
Utrustning: Skyddsglasögon, trimmerhuvud, sele och slyklinga.

Lättstartad 4-taktare med bra utrustning och mjuk arbetsgång. Den tillhörande klingan är effektiv på både gräs och sly, medan tråden på trimmerhuvudet är ganska trögmatad. Styret är svängbart längs riggen, vilket är ett plus vid förvaring och transport. Maskinen känns otymplig men den tilltagna selen gör att de längre arbetspassen känns okej för rygg och axlar. Ett bra val om du är ute efter en 4-taktare mellan budget och proffssegmentet.
Cirkapris: 5600 kronor 
 

Husqvarna 335RX - Hög effektbetyg

Motortyp: 2-takt, 1,6 kW
Cylindervolym: 34,6 cm³
Vikt: 6,2 kg
Bränsletank: 0,6 liter
Utrustning: Sele, trimmerhuvud, gräsklinga och skyddsglasögon.

Husqvarna 335RX presterar bra i alla testmoment där vi röjer av stora ytor utan problem med både klinga och snöre. Byte av redskap är enkelt, även om vi saknar en smartare förvaring av lösa delar. Selen är testets mest gedigna med ett vadderat höftbälte som fördelar vikten utmärkt. Delarna är likadana som på Jonsereds maskiner, men vi bedömer denna modell som ett effektivare och bättre köp. Överlag bra kvalitetsintryck på motordel och rigg. Ett mer lättarbetat startläge hade höjt slutbetyget ytterligare.
Cirkapris: 6200 kronor  

Stihl FS 87 - Bästa budgetköpbetyg

Motortyp: 2-takt, 0,95 kW
Cylindervolym: 28,4 cm³
Vikt: 5,6 kg
Bränsletank: 0,53 liter
Utrustning: Sele, trimmerhuvud och skyddsglasögon.

Stihl FS 87 med så kallad 4-mix motor är en lätt och användarvänlig maskin. Den är lätt att komma igång med och instruktionsboken ligger före de flesta konkurrenterna vad gäller språk och illustrationer. Selen är lättreglerad men höftskyddets plastskiva är hård. Inte särskilt bekväm men lätt att rengöra. Tomgången är jämn men maskinen skramlar en del i arbetsmomenten. Den klarar röjuppdraget bra och gashandtaget är smart utformat med tydlig knapp för av och på. Plus för praktisk bärväska för tillbehör och skyddsglasögon, men slyklinga ingår inte som standard.
Cirkapris: 3500 kronor  

Hitachi CG33EJS - Gott om utrustning betyg

Motortyp: 2-takt, 1,17 kW
Cylindervolym: 32,2 cm³
Vikt: 6,5 kg
Bränsletank: 0,7 liter
Utrustning: Sele, trimmerhuvud, gräsklinga, sågklinga, skyddsglasögon.

Rejäl maskin från Hitachi med hög kvalitetskänsla på rigg och motordel. Den arbetar lugnt och fint och klingan röjer såväl diken som stora nässelsnår med lätthet. Bra ergonomi och godkänd vibrationsnivå, men minus för halvdant trimmerhuvud samt rörig instruktionsbok. Plus för skönt höftskydd med ordentlig vaddering, selen är dock svår att justera. Minus för att det inte ingår någon vettig förvaring av klingor och skyddskåpor. Sammantaget en prisvärd och lättstartad röjsåg med mycket utrustning.
Cirkapris: 4600 kronor  

Stiga SB 435HD - I tyngsta lagetbetyg

Motortyp: 4-takt, 1,2 kW
Cylindervolym: 35 cm³
Vikt: 7,8 kg
Bränsletank: 0,65 liter
Utrustning: Sele, trimmerhuvud och gräsklinga.

Redan efter de första arbetspassen med Stiga SB 435 HD ger tyngden och det stora formatet sig till känna. Det finns fasta hål på riggen för olika placeringar av selens fäste vilket modellen är ensam om. Funktionen gör den lättare att anpassa till olika användare och ändamål. 4-taktsmotorn tuffar på och maskinen får plus vid arbetet med trimmertråd, men gräsklingan är inte testets mest effektiva. Överlag är detta ändå en godkänd röjsåg, men vi hade hellre lagt pengarna på Honda UMK435E1 UEET om valet står bland testets 4-taktare.
Cirkapris: 5500 kronor  

Husqvarna 323 R-II - Godkänd mellanklassbetyg

Motortyp: 2-takt, 0,9 kW
Cylindervolym: 24,5 cm³
Vikt: 5,1 kg
Bränsletank: 0,5 liter
Utrustning: Sele, trimmerhuvud, gräsklinga och hörselkåpor.

Husqvarna 323 R-II är ännu en smidig och lätt röjsåg med fina möjligheter till underhåll av trädgården och lättkuperad ängsmark. Precis som med Jonsereds modeller får vi dock inte till någon riktigt bekväm arbetsställning. Vibrations- och ljudnivå är bra med både trimmerhuvud och gräsklinga. Selen är inte helt optimal och axelbanden kommer troligen slitas fort. En smart detalj på alla modeller från Husqvarna och Jonsered är stoppreglaget som återgår i startläge efter att man stänger av maskinen.
Cirkapris: 4200 kronor  

Honda UMK425E1 - För lättare uppgifterbetyg

Motortyp: 4-takt, 0,72 kW
Cylindervolym: 25 cm³
Vikt: 5,2 kg
Bränsletank: 0,6 liter
Utrustning: Skyddsglasögon, trimmerhuvud, sele och slyklinga.

En lite mindre och lättare version av Hondas 4-taktare med samma fina tillbehör och lika mjuk arbetsgång. Den tillhörande slyklingan är effektiv, men tråden gör ett mycket bättre jobb i högt gräs även om trimmerhuvudet även här är trögmatat. Det enklare handtaget på vänster sida tar mindre plats men gör att maskinen inte blir lika bekväm att jobba med, trots en utmärkt sele. Finns även i en version med dubbelt röjhandtag och blir då ett vettigare köp.
Cirkapris: 4200 kronor  

Jonsered CC 2236 - Följsam arbetskamratbetyg

Motortyp: 2-takt, 1,6 kW
Cylindervolym: 34,6 cm³
Vikt: 6,2 kg
Bränsletank: 0,6 liter
Utrustning: Sele, trimmerhuvud, slyklinga och sågklinga.

Jonsered CC 2236 är en alert maskin med utrustning för att både putsa gräsmattans kant, till att kapa oönskade buskar. Den är lätt att bära och belastar inte axlar och rygg på samma sätt som de tyngsta modellerna. Selen är enkel med smarta stroppar för finjustering. Vadderingen över bålen är godkänd men selen känns inte så påkostad. Handtag och reglage är plastiga och vi saknar en reservdelväska för smart förvaring. Modellen fungerar bra som gräsröjare med god vibrations- och ljudnivå, men saknar det lilla extra för att nå ända fram.
Cirkapris: 6200 kronor  

Jonsered CC 2128 - Finjustering krävdesbetyg

Motortyp: 2-takt, 0,8 kW
Cylindervolym: 28 cm³
Vikt: 4,8 kg
Bränsletank: 0,4 liter
Utrustning: Sele, trimmerhuvud, gräsklinga och sågklinga.

Jonsered CC 2128 är en ny lättviktare där testexemplaret krävde finjustering för att inte stanna på tomgång. När vi väl hittat ett bra grundläge kontrade maskinen med hög vibration vid körning. Här krävs en fackman för lyckad inställning, men tillverkaren menar att detta inte är något övergripande problem i produktionen. Trimmerhuvudet är testets minsta och är lätt att reglera, men rymmer lite tråd. Selen är enkel men funktionell, trots maskinens lätta vikt får vi dock inte till någon skön och balanserad arbetsställning. Plus för många tillbehör, men Sthil FS 87 är ett bättre alternativ i denna prisklass.
Cirkapris: 3700 kronor  

Partner BC435B - Delbar riggbetyg

Motortyp: 4-takt, 0,9 kW
Cylindervolym: 35 cm³
Vikt: 7,2 kg
Bränsletank: 0,6 liter
Utrustning: Sele, trimmerhuvud och gräsklinga.

Testets billigaste 4-taktare gör inte bort sig men känns inte som ett givet val även om priset är lågt. Med trimmerhuvudet monterat gör den jobbet bra, men gräsklingan är ineffektiv i jämförelse med testets övriga deltagare. Monteringen är krävande på grund av många lösa delar, men förvaring och transport underlättas av den delbara riggen. Ergonomin är dock inte i topp och körkänslan är något obalanserad. Här skulle en bättre sele och ett smidigare format underlätta. Andra detaljer som kan förbättras är annan placering av oljetråget och bättre monteringsverktyg. Det finns bättre alternativ i prisklassen.
Cirkapris: 2900 kronor