Sök
Test - 11 grästrimmers

Test - 11 grästrimmers

Klipp till med batteridrift

2011-07-15

Haka på nya avgasfria batteritrenden. Utbudet har ökat och idag finns det en hel del batteridrivna produkter att välja mellan. Smartson har testat 11 grästrimmers utrustade med uppladdningsbara batterier.

Modell Betyg Pris Kommentar
Ryobi RLT36 21/25 2500 Bäst i test
Stiga SGT 2220A 18/25 1200 Enkel montering
Gardena AccuCut 400 Li 18/25 1100 Perfekt för den lilla trädgården
Ryobi 1830Li 18/25 1400 Automatisk utmatning
Silverline GP23 Li 18/25 1600 Har två trådar
Biltema GT 18 Artikelnr. 17325 18/25 800 Bästa budgetval
Einhell BG-CT 18 Li Blue 17/25 1100 Går tyst
Stihl FSA 65 17/25 3900 Klipper allt
Black & Decker GLC 1825L 17/25 1500 Greppvänligt handtag
Bosch 26 LI 16/25 1400 Enkel att använda
Meec 723-058 16/25 800 Bra låsning på stången

Inledning

Vill du slippa hög ljudnivå, trassel med långa sladdar i trädgården eller strul med motorer som inte startar eller pruttar ut massor med avgaser är det batteridrivet som gäller. Har man en normalstor trädgård där man vill finjustera kanter samt ta det som gräsklipparen inte kommer åt är batteridrivna grästrimmers perfekta. Har man däremot en stor trädgård som behöver mycket trimning eller kanske till och med trimma bort gräs under stängslet till hagar eller liknande är det nog motordrivna alternativ som gäller.

Det man bör tänka på är att det generellt tar cirka 1,5-4 timmar att ladda ett batteri. Drifttiden hos ett fulladdat batteri ligger på cirka 30 minuter, vilket innebär att det kan bli många pauser om man har mycket att trimma. Några av batterierna kan snabbladdas men då blir de av förklarliga skäl inte fulladdade.

En smart detalj som en del tillverkare har tänkt på är att batteriet kan ha flera användningsområden. Ett batteri som fungerar på en grästrimmer kan också fungera på företagets andra produkter som häcksax, gräsklippare och motorsåg.

Att komma igång

Många av grästrimmrarna är så gott som startklara i förpackningen förutom laddning av batteriet. En del utav dem behöver extra montering. Mestadels är det montering av skyddet som behövs vid klippaggregatet och då är det bra med en stjärnskruvmejsel till hands.

Resultat och skillnader

Alla trimrar får godkänt även om resultat varierar beroende på hur kraftfulla de är. Batterierna räcker i enlighet med förväntningarna och de är smidiga att ladda. De flesta är utrustade med tråd medan några använder sig av plastknivar. De senare klipper bra och effektivt samt är nästan löjligt enkla att byta. Tråd ger också bra resultat och vid precisionsklippning är tråden något lättare att arbeta med. Nackdelen är att det är omständligare att byte trådrulle.

Dessutom går det att utrusta sin trimmer med lite extra detaljer som finns som tillval hos de olika företagen som extra trådrullar, plastknivar, skydd, stödhjul och bärsele.

Att tänka på

Använd bra kläder och skor, trots att det är bra stänkskydd stänker det gräs på fötter och ben.
Skyddsglasögon är ett måste för man får lätt grässtänk i ögonen.
Ljudnivån är förvisso lägre än för bensindrivet men skona örona och satsa på ett par bra hörselskydd.
Kolla av innan så det inte ligger saker i gräset som kan blir förstörda eller skada trimmern.
Var noga med att alltid ta ur batteriet vid rengöring och kontroll av klippaggregatet.

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson har utfört testet i en stor trädgård med varierad vegetation med lättare typ av gräs samt mera vildvuxet gräs med tätare gräspartier. Personerna som testat är i längd 165 cm och 195 cm. Modellerna är betygsatta utifrån fem huvudkriterier som design, kvalitet, funktioner, kapacitet och prisvärde. Det totala maxbetyget är 25 poäng.

Ryobi RLT36 - Bäst i test

bit juli
Ryobi grästrimmer

Omdöme
Den enda grästrimmern där ett enkelt axelband ingår. Ytterst smidigt och skönt att använda då det avlastar armar och axlar. Handtaget har en behaglig vaddering och är ergonomiskt utformat. Är också vändbart om man är vänsterhänt. Gas- och säkerhetsknappar som ska tryckas in samtidigt för att få igång trimmern är bra placerade samt i bra storlek så man inte blir trött i handen. Den är utrustad med tråd och har automatisk utmatning som fungerar perfekt. Stor klippbredd som ligger mellan 28-33 cm. Måttet ställs in via knapp på skyddsskärmen. Batteriet är stort och tungt men kraftfullt. Den lätt att sätta i laddaren där man tydligt kan se laddningsstatus. Kraftmässigt känns den som en motordriven grästrimmer och klipper sig igenom det mesta. Högt pris.
Plus: Ingår enkel axelrem, kraftfull, automatisk utmatning av tråden.
Minus: Ej reglerbar i längden, tungt batteri, högt pris.

Specifikation
betygBatterityp: Lithium-Ion
Batterikapacitet: 2,6 Ah
Batterispänning: 36 V
Typ av trimmerdon: Tråd
Klippbredd: Ställbar 28-33 cm
Varvtal obelastat: 9000-10000 varv/min
Vikt: 4,1 kg
Cirkapris: 2500 kronor

Stiga SGT 2220A - Enkel montering

stiga grästrimmer

Omdöme
Enkel montering då skyddet bakom klippaggregatet inte behöver skruvas fast utan man klickar enkelt fast det. Inställningsmöjligheter finns på handtaget, klippaggregatet och på längden tack vare teleskopfunktion. Vid ändring av klippaggregatets vinkel finns det en spärr som är konstruerad att tryckas ned med foten. Smidigt då man inte behöver böja sig. Saknar säkerhetsknapp för vänsterhänta även om det går att använda, men det hade underlättat om det funnits säkerhetsknapp på båda sidor om handtaget. På batteriet är två spärrar man behöver trycka in för att ta bort batteriet. Ett moment som kan vara svårt om man har små händer. Klipper bra och effektivt.
Plus: Lätthanterlig, enkel att montera, ger bra resultat.
Minus: Saknar säkerhetsknapp för vänsterhänta, svårt att få loss batteriet om man har små händer.

Specifikation
betyg
Batterityp: Lithium-Ion
Batterikapacitet: 1,5 Ah
Batterispänning: 20 V
Typ av trimmerdon: Tråd
Klippbredd: Ställbar 22 cm
Varvtal obelastat: 8000 varv/min
Vikt: 2,2 kg
Cirkapris: 1200 kronor

Gardena AccuCut 400 Li - Perfekt för den lilla trädgården

gardena accucut

Omdöme
En nätt trimmer med bra inställningar. Klipphuvudet är ställbart och stången har teleskopfunktion. Vid yttersta läget är den något kort för långa personer. Handtaget är stor och går att ändra i vinkel. Säkerhetsknapp saknas för vänsterhänta. Det går att köra som vänsterhänt fast det hade underlättat med säkerhetsknapp på båda sidor om handtaget. Gasknappen kunde ha suttit längre bak för bättre balansering. Ger bra resultatet vid lättare vegetation, vi grövre gräspartier räcker inte kraften riktigt till. Är utrustad med plastkniv som är enkla att byta. För de extra plastknivarna sitter det en hållare runt stången.
Plus: Bra inställningsmöjligheter, enkel att använda.
Minus: Något kort för långa personer, gasknappen långt bak på handtaget, saknar säkerhetsknapp för vänsterhänta.

Specifikation
betygBatterityp: Lithium-Ion
Batterikapacitet: 1,6 Ah
Batterispänning: 18 V
Typ av trimmerdon: Plastkniv
Klippbredd: 23 cm
Varvtal obelastat: 9000 varv/min
Vikt: 2,4 kg
Cirkapris: 1100 kronor

Ryobi 1830Li - Automatisk utmatning

ryobi li
Omdöme
En trimmer för den som gillar starka utstickande färger. Den är utrustad med tråd och ger ett väldigt bra klippresultat på stor yta. Har automatisk trådutmatning som fungerar bra. Hantaget går att ställa in i vinkel och i höjdled men om man vill ha ned handtaget en bit är det svårt att få den att sitta ordentligt fast. Klipphuvudet går att vinkla men har lite glapp i leden. Säkerhetsknappen är hård att hålla in. Batteriladdningsstationen är enkel att använda och den visar tydligt laddningsstatus på batteriet.

Plus: Ger bra klippresultat, har automatisk utmatning av tråden.
Minus: Hård säkerhetsknapp, svårt att ta bort batteriet om man har små händer, glapp i leden till klippaggregatet.

Specifikation
betyg
Batterityp: Lithium-Ion
Batterikapacitet: 1,4 Ah
Batterispänning:18 V
Typ av trimmerdon: Tråd
Klippbredd: 30 cm
Varvtal obelastat: 8000 varv/min
Vikt: 2,8 kg
Cirkapris: 1400 kronor

Silverline GP23 Li - Har två trådar

silverline

Omdöme
En effektiv grästrimmer med två trådar. Handtaget är justerbart i vinkel men inte i höjdled. Stången har teleskopfunktion och i det yttersta läget passar den bra till långa personer. Klippaggregatet går att vinkla upp och ned via knapp och just den leden är det lite glapp i. Svår montering då det är ett par delar som ska på plats med tillhörande skruvar, som var riktigt besvärligt att få till då det behövdes mycket kraft. Den är välbalanserad och enkel att använda. Klippresultatet blir bra och utmatning av ny tråd görs via tryck i marken under rotation.
Plus: Välbalanserad, har två trådar, passar bra till långa personer.
Minus: Något glapp i leden till motorhuvudet, svårmonterad.

Specifikation
betyg
Batterityp: Lithium-Ion
Batterikapacitet: 1,5 Ah
Batterispänning: 18 V
Typ av trimmerdon: Två trådar
Klippbredd: 23 cm
Varvtal obelastat: 10000 varv/min
Vikt: 2,4 kg
Cirkapris: 1600 kronor

Biltema GT 18 Artikelnr. 17325- Bästa budgetval

bb
biltema grästrimmer

Omdöme
En lätt och smidig grästrimmer med tråd. Den är reglerbar i längden med hjälp av teleskopfunktion. Handtaget och klippaggregatet går att reglera i vinkel. Stödhjul ingår och monteringen är okomplicerad. Klippresultatet är bra och den klarar av kraftigare vegetation än föräntat. För utmatning av tråd trycker man lätt ned den i marken. En lättanvänd och grästrimmer till lågt pris.
Plus: Lågt pris, bra klippresultat, ingår stödhjul.
Minus: Skramligt ljud från hjulen.

Specifikation
betyg
Batterityp: Lithium-Ion
Batterikapacitet: 1,3 Ah
Batterispänning: 18 V
Typ av trimmerdon: Tråd
Klippbredd: 23 cm
Varvtal obelastat: 8000 varv/min
Vikt: 2,3 kg
Cirkapris: 800 kronor

Einhell BG-CT 18 Li Blue - Går tyst

einhell grästrimmer

Omdöme
En grästrimmer med lågt ljud. Den saknar utförliga monteringsanvisningar så det tar en stund att få den startklar. Har bra inställningsmöjligheter och avlastar armarna bra då det ingår ett par robusta stödhjul. Batteriet är knasigt placerat på framsidan av handtaget vilket innebär att balanseringen är inte den bästa då den blir framtung om man kör utan stödhjul. Är utrustad med plastkniv som är väldigt lätt att byta ut. Klipper bra på lättare vegetation, vid grövre och tätare gräs räcker den inte riktigt till hela vägen.
Plus: Bra justeringsmöjligheter på handtaget, lågt ljud, rejäla stödhjul ingår.
Minus: Dåligt balanserad om man vill använda utan hjul, bristfälliga monteringsanvisningar.

Specifikation
betyg
Batterityp: Lithium-Ion
Batterikapacitet: 1,3 Ah
Batterispänning: 18 V
Typ av trimmerdon: Platskniv
Klippbredd: 26 cm
Varvtal obelastat: 8000 varv/min
Vikt: 2,6 kg
Cirkapris: 1100 kronor

Stihl FSA 65 - Klipper allt

stihl grästrimmer

Omdöme
En mycket effektiv och kraftfull grästrimmer med stort batteri. Klipper sig igenom det mesta även vid grövre vegetation. Ger resultat som en effektfull motordriven trimmer. Är utrustad med två trådar som matas ut efter ett tryck i marken vid rotation. Saknar axelrem som hade avlastat armar och axlar men har en god balansering. Justerbart handtag i höjdled. Stången har ingen teleskopfunktion så den tar stor plats i förvaring. Lätt att montera och det ingår verktyg till montering samt ett par skyddsglasögon. Utan batteriet är skalet bräckligt. Passar bra för den större trädgården.
Plus: Har två trådar, ingår skyddsglasögon, kraftfull motoreffekt.
Minus: Bräckligt plastskal när inte batteriet är monterat, saknar axelrem, ej justerbar på längden, högt pris.

Specifikation
betygBatterityp: Lithium-Ion
Batterikapacitet: 2,2 Ah
Batterispänning: 36 V
Typ av trimmerdon: Två trådar
Klippbredd: 30 cm
Varvtal obelastat: Ingen uppgift hos leverantör.
Vikt: 3,8 kg
Cirkapris: 3900 kronor

Black & Decker GLC 1825L - Greppvänligt handtag

black decker grastrimmer

Omdöme
En praktisk grästrimmer som är utrustad med tråd. Har justerbart handtag som har ett gummibeslag som gör den mycket greppvänlig. Klippaggregatet går att vrida och stången är reglerbar då den har teleskopfunktion. I yttersta läget är den något kort för långa personer. Ger ett bra klippresultat och är enkel att använda vid precisionsklippning men vid grövre och tätare gräs är kraften något för svag. Har ett högt ljud men är lätthanterlig med låg vikt.
Plus: Greppvänligt handtag med gummibeslag, lätthanterlig, låg vikt.
Minus: Högt ljud, något kort för långa personer.

Specifikation
betyg
Batterityp: Lithium-Ion
Batterikapacitet: 1,5 Ah
Batterispänning: 18 V
Typ av trimmerdon: Tråd
Klippbredd: 25 cm
Varvtal obelastat: 7400 varv/min
Vikt: 2,2 kg
Cirkapris: 1500 kronor

 Bosch 26 LI- Enkel att använda

bosch art

Omdöme
En grästrimmer med låg vikt som är lättmanövrerad. Är utrustad med plastkniv som är enkel att byta ut. Ger bra resultat vid lättare vegetation, vid grövre tappar den dock kraft. Kan regleras på längden med sin teleskopfunktion men låser fast dåligt då den går att vrida trots att man vridit åt. I det kortaste läget har den en perfekt storlek för förvaring eller om man ska ha med den i bilen. Vid laddning tog det ett tag innan batteriet kom på plast i laddningsstationen då det krävs ordentlig kraft för att trycka ned batteriet så det klickar till.
Plus: Enkel, tar inte stor plats i förvaring, smidig att använda.
Minus: Dålig låsning på teleskopfunktionen, svårt att få batteriet korrekt i laddaren.

Specifikation
betyg
Batterityp: Lithium-Ion
Batterikapacitet: 1,3 Ah
Batterispänning: 18 V
Typ av trimmerdon: Plastkniv
Klippbredd: 26 cm
Varvtal obelastat: 7400 varv/min
Vikt: 2,4 kg
Cirkapris: 1400 kronor

Meec 723-058 - Bra låsning på stången

meec tools

Omdöme
En okomplicerad grästrimmer till ett bra pris. Klippaggregatet går att vrida men inte vinkla upp eller ned. Har teleskopstång med bra låsningshack. Vid det yttersta läget på stången är den något kort om man är lång. Handtaget är justerbart i höjdled men inte i vinkel. Ger ett bra klippresultat men tråden är något skör då den gick av oftare än hos övriga. Utmatningen av ny tråd görs med ett enkelt tryck i marken under rotation. På handtaget saknas säkerhetsknapp för vänsterhänta vilket hade underlättat även om den går att använda som vänsterhänt.
Plus: Klipphuvudet går att vrida, teleskopskaftet har bra låsning.
Minus: Något kort för långa personer, saknar säkerhetsknapp för vänsterhänta, tråden något skör.

Specifikation
betygBatterityp: Ni-MH
Batterikapacitet: 1,5 Ah
Batterispänning: 18 V
Typ av trimmerdon: Tråd
Klippbredd: 25 cm
Varvtal obelastat: 8000 varv/min
Vikt: 3 kg
Cirkapris: 800 kronor