Sök
Test - 10 verktygsväskor

Test - 10 verktygsväskor

Hålla ordning på verktygen

2010-11-01

Det kan vara frustrerande att inte hitta eller ha med sig verktyget som behövs för stunden. Med en verktygsväska har du de viktigaste verktygen samlade på ett ställe. Smartson testar tio modeller i prisklassen 50 till 300 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Bahco PTB2025102 23/25 300 Bäst i test
Biltema 19-866 22/25 240 Rymlig klassiker
Stanley Fatmax 20/25 300 Proffsig
Cocraft Tool chest 18/25 300 Smidig vid transport
Biltema 20-2705 18/25 90 Bästa budgetval
Patrol Basic 18/25 50 Liten och billig
Biltema 20-622 16/25 130 Prisvärd verktygsbag
Keter For tools 16/25 100 Stor väska till lågt pris
Bruksbo 15/25 150 Bra verktygstråg
Titano 12/25 300 Uppdelat verktygstråg

Inledning

Den klassiska modellen i stålplåt nytillverkas fortfarande. Alternativ finns i hårdplast eller kraftigt tyg av polyester. Vilken typ av modell man föredrar beror givetvis på eget användningsområde. Det finns för- och nackdelar för respektive kategori.

Stålplåt

Plus: Stryktålig och klarar det mesta i stötar och belastning.
Minus: Vikten, där de större modellerna väger runt 5 kg utan innehåll.

Hårdplast

Plus: Låg vikt och löstagbart verktygstråg.
Minus: Många lågprisalternativ kan ha brister i kvaliteten på gångjärn, lock med mera.

Väska utan lock

Plus: Ger en bra överblick över innehållet.
Minus: Kan ej stuvas effektivt vid transport. Småbarn hemma riskerar nå verktygen.

Så gjorde vi

Smartson har testat varje verktygsväska med bedömning på kapacitet, kvalitet, design, funktioner samt prisvärde. De har lastats med 15 kg för kontroll av hållbarhet och bärhandtagens ergonomi vid belastning. Maxbetyget är 25 poäng. Måtten anges i (längd)x(bredd)x(höjd) cm.

 Bahco PTB2025102 - Bäst i testbetyg
vertygsväska_bäst_i_test_nov_2010
Bahco_PTB2025102
Omdöme: Locket i orange färg avlöjar att den är från Bahco. Väskans konstruktion är stabil och tål att både sitta och stå på. Handtaget är väl tilltaget för skönt grepp även vid tung last. Locket är välbyggt med tre gångjärn och låsspännen som är stora och enkla att sköta. Utformningen av de två löstagbara förvaringslådorna på utsidan gör väskan även praktisk som fiskeväska. Verktygstråget saknar sektioner vilket gör det svårt att hålla ordning på innehållet. En både rymlig och tålig väska som är väl värd sitt pris.

Specifikation:
Typ: Hård plast
Mått: 51x28x28 cm
Vikt: 2,3 kg
Övrigt: Huvudfack, två löstagbara förvaringslådor, verktygstråg, kan låsas med hänglås.
Cirkapris: 300 kronor

 Biltema 19-866 - Rymlig klassikerbetyg
Biltema_19_866
Omdöme: Biltemas modell i stålplåt har en mycket robust och tålig konstruktion. Delarna är väl ihopnitade med bra ytfinish. Handtagen är stadiga men kan inte fällas ned om man vill lasta saker ovanpå väskan vid transport. I öppet läge kan även handtagen vara i vägen när man vill komma åt de övre sidofacken. Sammantaget upplevs modellen som rymlig och prisvärd med hög kvalitet.

Specifikation:
Typ: Stålplåt
Mått: 54x21x30 cm
Vikt: 5,1 kg
Övrigt: Huvudfack, fyra sidofack, kan låsas med hänglås.
Cirkapris: 240 kronor

 Stanley Fatmax - Proffsigbetyg
Stanley_Fatmax
Omdöme: Fatmax som är en öppen väska har detaljer som är väl genomtänkta både för privat bruk och proffsanvändning. Tydligast är plastfickan för ägarens adresslapp, så inte kollegan tar fel väska med sig ut på jobbet. Andra exempel är att den är robust, välbyggd i sömmar och i nitar. Handtaget är kraftigt och tåligt. Det finns gott om fickor på utsidan och speciella fästen för såg och vattenpass. Insidan har tyvärr inga fickor, vilket är en miss.

Specifikation:
Typ: Polyester, öppen.
Mått: 48x26x35 cm
Vikt: 2,0 kg
Övrigt: Huvudfack, flertal tygfickor, axelrem, plastbotten.
Cirkapris: 300 kronor

Cocraft Tool chest - Smidig vid betygtransport
Cocraft_Tool_chest
Omdöme: Cocrafts modell i stålplåt har fyra rymliga sidofack som blir åtkomliga när väskan öppnas. Konstruktionen är rejäl och plåten är jämnt och snyggt lackerad. Delarna har generellt en god passform, dock hamnar handtagen i kläm under sidofacken när väskan skall stängas vilket är irriterande. Vid förvaring kan handtagen fällas åt sidorna vilket möjliggör att ovansidan går att stå på eller lastas ovanpå vid transport. Sammantaget ett bra och stryktåligt alternativ.

Specifikation:
Typ: Stålplåt
Mått: 48x24x23 cm
Vikt: 5,3 kg
Övrigt: Huvudfack, fyra sidofack, kan låsas med hänglås.
Cirkapris: 300 kronor

 Biltema 20-2705 - Bästa budgetval
betygverktygsväska_bästa_budgetval_nov_2010
Biltema_20_2705
Omdöme: Denna modell i hårdplast har ett praktiskt förvaringsfack med flera sektioner i väskans lock. Facket är åtkomligt med väskan stängd och innehållet är synligt genom plastlocket. Verktygstråget har en låg avskiljare i mitten men är inte tillräcklig för att hålla bra ordning bland föremålen. Lockets spännen är stabila och ger ett kraftfullt klickljud som bekräftelse på att de hakat fast ordentligt. Passformen på locket är inte bra och måste tryckas till med handen vid stängning. Priset är lågt och detta är ändå ett bra val så länge det inte handlar om större påfrestningar.

Specifikation:
Typ: Hård plast
Mått: 48x27x23 cm
Vikt: 1,4 kg
Övrigt: Huvudfack, förvaringslåda, verktygstråg, kan låsas med hänglås.
Cirkapris: 90 kronor

 Patrol Basic - Liten och billigbetyg
Patrol_Basic
Omdöme: Patrol Basic är liten till yttermåtten och har ett lågt pris men är väl så användningsbar. Väskan är visserligen låg men behöver du komma upp en decimeter går den att stå på. Verktygstråget har två bra väl separerade fack. Locket hålls stängd med ett lättskött spänne. Storleken på väskan kan passa för det mindre hushållet eller som komplement till en större verktygsväska. Handtaget är kantigt och aningen obekvämt.

Specifikation:
Typ: Hård Plast
Mått: 32x18x14 cm
Vikt: 0,6 kg
Övrigt: Huvudfack, verktygstråg.
Cirkapris: 50 kronor

 Biltema 20-622 - Prisvärd verktygsbag betyg
Biltema_20_622
Omdöme: Exakt samma verktygsväska finns förvisso från andra tillverkare men Biltema har ett lägre pris, vilket gör denna mer prisvärd. Den ser ut som en träningsbag som går att stänga helt med blixtlås. Botten är förstärkt men bågnar vid testets viktprov. Insidan och utsidan har en mängd fickor i olika storlek. Sömmarna är välsydda och materialet slitstarkt. För hemmets vanligaste verktyg kan väskan upplevas opraktisk.

Specifikation:
Typ: Mjuk polyester
Mått: 50x28x32 cm
Vikt: 1,5 kg
Övrigt: Huvudfack, flertal tygfickor, axelrem.
Cirkapris: 130 kronor

 Keter For tools - Stor väska till lågt betygpris
Keter_For_tools
Omdöme: Denna modell har ett verktygstråg som är indelat i två sektioner för möjlighet till sortering. Väskans låsspännen knäpper fast locket ordentligt i stängt läge. Dock är passformen mellan lock och underdel inte exakt och måste hjälpas på plats vid stängning. Plasten är tunn i väskan och tål varken att sitta eller stå på. Keter For tools är ett godkänt budgetalternativ och mer lämplig för stillsam förvaring än daglig användning.

Specifikation:
Typ: Hård plast
Mått: 54x26x24 cm
Vikt: 1,4 kg
Övrigt: Huvudfack, verktygstråg, kan låsas med hänglås
Cirkapris: 100 kronor

 Bruksbo - Bra verktygstrågbetyg
Bruksbo
Omdöme: Verktygsväskan från Bruksbo har en stomme i hård plast med ytterbeläggning av mycket tunn plåt. Det ger ett robust utseende och det är lätt att få en övertro om dess tålighet. Den tål testet av att stå på men det är tveksamt om den klarar det över längre tid. Verktygstråget är mycket bra utformat med flera uppdelade sektioner. Locket har bra passform och låsspännen fungerar bra. Greppet är smalt utformat vilket inte är speciellt bekvämt vid hög vikt.

Specifikation:
Typ: Hård plast
Mått: 48x22x18 cm
Vikt: 1,7 kg
Övrigt: Huvudfack, verktygstråg, kan låsas med hänglås.
Cirkapris: 150 kronor

 Titano- Uppdelat verktygstrågbetyg
Jula_Titano
Omdöme: Titano har ett robust utseende men är dock inte är lika stabil och hållbar i praktiken. Visserligen klarar den att stå på, men samtidigt syns det hur sidorna bågnar utåt under vikten. Väskan är sammansatt av många plastdelar där det är lite si och så med passformen där delarna sitter löst på flera ställen. Verktygstråget har både stora och små sektioner som gör det lätt att sortera både smått och stort. Bärhandtaget är tajt och handen känns inklämd så att locket kan skava mot knogarna. En relativt dyr väska med tanke på vad den erbjuder i ergonomi och kvalitet.

Specifikation:
Typ: Hård plast
Mått: 51x30x22 cm
Vikt: 2,3 kg
Övrigt: Huvudfack, verktygstråg, kan låsas med hänglås.
Cirkapris: 300 kronor