Sök
Test - 10 trädgårdsspadar

Test - 10 trädgårdsspadar

Bästa valet gräver inte djupt i plånboken

2012-04-30

En riktigt fin och praktisk spade för trädgården är alltid ett plus och du kan komma undan med bara ett par hundralappar. Vi har testat 10 modeller i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Jula grävspade Hard Head (700094) 24 170 Bäst i test
Fiskars spade med teleskopskaft (131300) 20 430 Dyr finess
Jula spetsspade (700087) 20 100 Bästa budgetval
Gardenhome Joseph Bentley 19 500 En dyr skönhet
Karlstad spetsig trädgårdsspade 10AP 18 240 Grovjobbaren
Fiskars Classic (2480) 17 440 Dyr med missar
Bjärnum rabattspade 15 300 Lite småläcker
Serva trädgårdsspade 14 280 Kraftfull
Karlstad miljöspade 320P 14 260 Liten men naggande god
Classicum Rostfri spade 11 400 Vacker att se på

Inledning

Två varianter
Det finns i princip två olika typer av spadar på den svenska marknaden – med spetsigt blad eller med rakt blad, även kallade kanthuggare. Båda har sina fördelar, beroende på hur din trädgård ser ut och vad spaden skall användas till. Har du trädgårdsland som ska grävas upp varje vår, rabatter med raka linjer som behöver luckras upp, buskar som ska luftas? Eller du kanske ska anlägga ett helt nytt trädgårdsland?

Generellt sett använder man en spetsig spade till de stora och tuffa jobben. Den tvära spaden fungerar däremot bra till rabatter och planteringar.

Det handlar om detaljer

Tänk på att bladet skall vara nedfasat framifrån och bakåt då det förenklar grävandet. Andra detaljer att titta på är att bladet ska ha en trampkant som är så bred och lång som möjligt. Den ska dessutom ha rätt vinkel som stämmer med din fot när du trampar till. Om bladet är vinklat framåt eller bakåt spelar däremot ingen roll. Handtaget måste rymma hela handen. Annars är risken stor att du får skavsår. Se dessutom upp med vassa kanter på handtaget.

En sista viktig detalj. Kontrollera att det inte finns några vassa detaljer på skaftet som du kan få skador av. Det kan vara en ojämn infästning mellan träskaftet och metallbladet, nitar som sticker ut eller ett fäste som ligger ovanpå skaftet.

Engelska spadar

På sistone har det dykt upp flera fabrikat i rostfritt. De kommer främst från engelska fabrikanter och är i första hand gjorda för engelsmän i engelska trädgårdar. Med det följer att de är något kortare än svenska spadar gjorda för svenskar. De är dessutom oftast raka i bladet.
Att de är kortare hänger antagligen ihop med att det brittiska medellängden för män är sex centimeter kortare än den svenska – 175 mot 181 cm. Skillnaden mellan rostfritt och svenskt stål är försumbar i själva jobbet. Måhända behåller den rostfria spaden sin attraktion längre. Men den är inte lättare att gräva med.

Rätt arbetsställning

Spadar är orsaken till många ryggskott. I nio fall av tio beror det på felaktig arbetsställning. Sjukgymnasten Berit Lauren har sett åtskilliga krokiga män och kvinnor som arbetat i trädgårdslandet. Hennes enkla råd är att tänka på att inte belasta ryggen mer än nödvändigt. Att jobba med böjda knän och spara på ryggslutet. Att böja och vrida samtidigt är det vanligaste sättet att få akut ryggskott. Tänk på att värme om ryggen aldrig är fel. Är det småkyligt när du ska jobba är det en god idé att mjuka upp ryggen före start.

Skulle det smälla till kommer här ytterligare två råd: kyl det skadade området fem minuter, så minimeras eventuell svullnad. Inga värmedynor! Samt – hellre ligga och gå än sitta och stå.
Hur hittar man då rätt längd på sin nya spade? En spade som är för lång belastar ryggen. Är den för kort måste du böja dig för mycket vilket också belastar ryggen onödigt mycket. Det blir obalans i grävandet i båda fallen. Ett tips är att ställa spaden på golvet bredvid din ena sko. Då ska du kunna lägga armbågen på handtaget utan att höja eller sänka axeln. Där någonstans finns den rätta längden på din nya spade. Hellre kortare än längre. Luftgräv i butiken och känn efter.

Kom ihåg att en spade gräver man med. Stenar tar man upp med hjälp av ett spett. Och rötter fixar man med en yxa eller en såg.

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson har testat 10 trädgårdsspadar. Effektiviteten mättes genom att räkna antalet spadtag som behövdes för att fylla en skottkärra med matjord. Funktionen testade vi genom att låta trädgårdsmästare Kenneth Björkén på Björnö Handelsträdgård i Norrtälje gräva upp mammas trädgårdsland som legat i träda i ett par år. De fem kriterierna vi bedömer spadarna efter är effektivitet, funktion, design, säkerhet samt värde för pengarna. Maxbetyg är 25 poäng.

Jula grävspade Hard Head (700094) - Bäst i test 

bit spadar

jula spade

jula grävspade
Effektivast bland testspadarna. 14 spadtag krävdes för att fylla skottkärran. Långt, rent skaft som är profilerat för bästa grepp. Vinklat handtag och vinkel mot bladet gör den lätt att gräva med. Bra trampkant på bladet. Nedfasat spetsigt blad. Upplevs lite tung. En säker spade utan infästningar på skaftet där brott kan uppstå eller ge skador på händerna. Det vinklade handtaget förenklar jobbet liksom vinkeln nere vid bladet. Tillsammans spar de på ryggen. En enkel och effektiv design. Mycket prisvärd.

Specifikation

Skaft: Profilerat i stål med plasthandtag
Blad: Nedfasat spetsigt
Bladbredd: 210 mm
Bladlängd: 260 mm
Längd: 120 cm
Vikt: 2,3 kg
Cirkapris: 170 kronor

Fiskars spade med teleskopskaft (131300) - Dyr finess

teleskop fiskars

fiskars spade tabell
Teleskopskaft har vi tidigare sett från Fiskars. Deras ogräsuppdragare har samma funktion. Med ett vred i handtaget förändrar du längden på skaftet. Teleskopspaden är en av de mest effektiva i testet. Det krävdes 16 spadtag innan skottkärran var fylld. Skaftet känns dock något tunnt för en grävare med stora händer och är dessutom ovalt. Spaden har det bästa bladet, enligt vår expertgrävare. Den är lätt att gräva med, möjligheten att förändra längden på skaftet är en praktisk funktion, trampkanten är bra, skaftet är rent vilket är positivt. Handtaget är dock lite vasst på kanterna.

Specifikation
Skaft: Profilerat i aluminium med plasthandtag
Blad: Nedfasat spetsigt
Bladbredd: 190 mm
Bladlängd: 290 mm
Längd: 105 – 125 cm
Vikt: 2,0 kg
Cirkapris: 430 kronor

Jula spetsspade (700087) - Bästa budgetval

bb april spadar
spetsspade jula

 

spetsspade jula tabell


Om du enbart söker en spade att gräva med, så är det här din nye vän. För en hundring får du en trädgårdshjälpare med stora kvaliteter. Till exempel krävdes det bara 15 spadtag att fylla skottkärran. Vissa detaljmissar vid infästningen kan ge skavsår. Experten menade att spaden fungerade bra i trädgårdslandet. Greppet är något för smalt vilket kan ge skavskador. Infästningen och trampkanten får godkänt. Däremot är bladet inte nedfasat och spaden upplevs som lite kort. Men – det är mycket spade för pengarna.

Specifikation

Skaft: Trä med handtag i plast
Blad: Ej nedfasat, spetsigt
Bladbredd: 210 mm
Bladlängd: 280 mm
Längd: 112 cm
Vikt: 2,0 kg
Cirkapris: 100 kronor

Gardenhome Joseph Bentley - En dyr skönhet

joseph bentley

 

gardenhom tabellen

Joseph Bentley är en engelsk producent av trädgårdsredskap som har ett helt batteri av produkter. Deras grävspade i herrmodell är en riktig skönhet som bör placeras högst upp i skottkärran. Och faktum är att det är en riktigt effektiv spade i jobbet. Den krävde blott 16 spadtag för att fylla skottkärran. Så länge det är mjukt i backen skall det inte vara några större problem. Handtaget är dock något smalt och det finns risk för brott vid infästningen. På pluskontot hamnar bra trampkant, behagligt skaft med bra finish, nedfasat blad, livstidsgaranti samt att den är miljömärkt.

Specifikation

Skaft: Vaxad ask med s.k. D-handtag i trä
Blad: Nedfasat halvrakt, rostfritt
Bladbredd: 180 mm
Bladlängd: 290 mm
Längd: 100 cm
Vikt: 2,2 kg
Cirkapris: 500 kronor

Karlstad spetsig trädgårdsspade 10AP - Grovjobbaren

spetsspade karlstad
karlstad spetsig

En effektiv spade med bra grepp för en stor hand. Spaden fyllde skottkärran på 15 spadtag. Handtaget är dock genombrutet vilket ger vassa kanter om du vill använda båda händerna. Ett ”tätt” handtag hade undanröjt risken för skavsår. Bladet är inte nedfasat vilket gör spaden lite onödigt trög vid grävning. Skaftet är lite för rakt, handtaget lite för vasst och infästningen mellan blad och skaft inte lyckad. Risk för brott om man ger sig på stenar. Spaden har trampkant men vinkeln är inte bra.

Specifikation

Skaft: Björk med handtag i plast
Blad: Ej nedfasat, spetsigt
Bladbredd: 190 mm
Bladlängd: 320 mm
Längd: 110 cm
Vikt: 2,1 kg
Cirkapris: 240 kronor

Fiskars Classic (2480) - Dyr med missar

classic fiskars 2

 

classic tabell


En effektiv spade med detaljmissar. Spaden fyllde skottkärran efter 16 spadtag. Irriterande är att handtaget skavde på handens tumme vid skottning från höger till vänster. Infästningen på skaftet ligger utanpå träskaftet och kan ge skador på händerna. Rådet är att använda handskar. Vår expert reagerade på infästningen som är gjord med två lika långa metallbleck och genomgående fästelement. Med konstruktionen följer en risk att skaftet kan gå av. Ett gammeldags system med ett långt bleck på framsidan av skaftet och ett kortare på baksidan är en bättre konstruktion. Det nedfasade bladet bedömdes som effektivt. Spaden är lätt att gräva med, den har trampkant om än i dålig vinkel.


Specifikation

Skaft: Trä med handtag i metall och trä
Blad: Nedfasat spetsigt
Bladbredd: 195 mm
Bladlängd: 280 mm
Längd: 107 cm
Vikt: 2,2 kg
Cirkapris: 440 kronor

Bjärnum rabattspade - Lite småläcker

rabattspade bjärnum

 

rabattspade tabell

Det finns mycket att säga om rabattspaden i jämförelse med de ”riktiga” spadarna. Trots alla tillkortakommanden ger den ett positivt intryck på testarna. Att det behövdes 27 spadtag för att fylla skottkärran är inte mycket att säga om. Fördelarna med spaden visar sig när du arbetar med rabatterna. Det smala, rostfria bladet gör den mycket lämplig bland rosbuskar och perenner. Bladet är dessutom nedfasat vilket underlättar grävande i hård jord. Det smala bladet gör det också lätt att gräva i trädgårdslandet med den. Den har en liten trampkant vilket ökar risken för att halka med foten. Infästningen medför risk för brott och finishen mellan blad och skaft kunde vara bättre.

Specifikation

Skaft: Ask med s k D-handtag i trä
Blad: Rostfritt, nedfasat rakt
Bladbredd: 140 mm
Bladlängd: 230 mm
Längd: 100 cm
Vikt: 1,8 kg
Cirkapris: 300 kronor

Serva trädgårdsspade - Kraftfull

serva tradgardsspade

 

serva tabell 2

 Svensktillverkad med rakt blad. Liten kupning på bladet vilket gör det något svårare att lassa jord. Trots det har den bra kapacitet och fyllde skottkärran på 16 spadtag. Spadar med raka blad har ofta svårare att tugga sig genom gammalt gräs, vilket även gäller denna spade. Bladet är dessutom inte nedfasat och trampkanten dålig. Att bladet är draget runt skaftet gör att trampkanten dels lutar inne vid skaftet, dels blir kortare än nödvändigt. Vinkeln är inte heller den bästa. Hela spaden bedömdes vara för rak för att fungera riktigt bra.
Finishen vid infästningen kunde varit bättre och själva infästningen mellan blad och skaft medför risk för brott. Tyngst i testet.

Specifikation

Skaft: Trä med handtag i plast
Blad: Ej nedfasat rakt
Bladbredd: 190 mm
Bladlängd: 290 mm
Längd: 120 cm
Vikt: 2,4 kg
Cirkapris: 280 kronor

Karlstad miljöspade 320P - Liten men naggande god

miljöspade karlstad

km

Minstingen i testet, bara 85 cm lång. För att fylla skottkärran krävdes det 20 spadtag. Miljöspaden var på tok för kort för de längre testarna. Dock, för en kortare person kan den fungera bra eftersom det är en rejäl spade. Av testarna bedöms den som ett hjälpmedel vid plantering både på friland och i kruka. Att gräva i landet var således i det närmaste ogörligt. På knä i rabatterna känns den rätt. Att fylla krukor med planteringsjord fungerar också bra. Vårt exemplar hade ett vasst handtag där risken för skavsår var uppenbar. Spaden har två runda hål i överkant av bladet så man kan fästa den på ryggsäcken när man ger sig ut på hajk. Fiffigt!

Specifikation

 Skaft: Björk med handtag i plast
Blad: Ej nedfasat spetsigt
Bladbredd: 170 mm
Bladlängd: 270 mm
Längd: 85 cm
Vikt: 1,5 kg
Cirkapris: 260 kronor

Classicum Rostfri spade - Vacker att se på

rostfri classicum

 

cr tabell

En spade med rostfritt blad från den engelske producenten Spears & Jackson. Frågan är om den inte borde stannat där. I jämförelse med övriga i testet står den sig tämligen slätt. Innan köp ska man ställa sig frågan om användningsområde. I det här fallet kan vi berätta vad denna spade inte ska använda till. Du ska inte försöka fylla en skottkärra med den. Det tar alldeles för lång tid – 21 spadtag krävdes.

Du ska inte gräva upp ett trädgårdsland med den. Spaden har ingen trampkant, vilket kommer att kännas i foten efter ett tag. Bladet är inte nedfasat och ger du dig på obearbetad mark riskerar du att bladet går av. Det sviktar nämligen betänkligt redan vid lätt motstånd. Du ska inte försöka kanthugga rabatterna med den. Vinkeln mellan skaftet och bladet är fel. Dessutom kan du få skador på händerna eftersom nitarna vid infästningen inte är nedslipade. Risken för brott på skaftet vid infästningen är uppenbar. En tröst är 10 års garanti.

Specifikation

Skaft: Trä med s k D-handtag i trä
Blad: Rostfritt, ej nedfasat halvrakt
Bladbredd: 180 mm
Bladlängd: 285 mm
Längd: 98 cm
Vikt: 2,0 kg
Cirkapris: 400 kronor