Sök
Test - 10 trädgårdshandskar

Test - 10 trädgårdshandskar

Skydda dina mest dyrbara verktyg

2011-04-29

Det absolut viktigaste verktyget i trädgården är händerna. Därför behöver de skyddas! Vi har testat tio trädgårdshandskar i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Bluewear (artnr 903164) 23/25 80 Bäst i test
Biltema (artnr 14-0503) 22/25 60 Skyddar bra
Granberg (artnr 1014295) 20/25 40 Skön mudd
Tegera 90040 Tällberg 20/25 100 Välgjord
Hestra Job Brom (artnr 12333) 19/25 50 För grövre arbeten
Tegera 90055 Tällberg 18/25 45 Bra passform
Hestra Job Natron (artnr 15311) 17/25 120 Dyrast
Bluewear (artnr 903095) 17/25 50 Smidig
Biltema (artnr 14-0500) 14/25 10 För lättare arbeten
Granberg (artnr 1080500) 10/25 30 Dålig passform

Inledning

Bra på mycket
Beskära träd, rensa hallonsnåret och perennrabatten. Tillfällena då det skulle behövas ett par skyddande handskar är många när det kommer till trädgårdsarbete. Bra arbetshandskar behöver en rad egenskaper – de ska tåla väta och smuts, vara rejäla men samtidigt smidiga och gärna också lätta att ta på och av. Oftast behövs olika typer av handskar för att täcka behoven.

Materialval
Det finns en rad olika handskar på marknaden i varierande material och design. Används handskarna till grövre arbeten, som beskärning av buskar till exempel, är ett slitstarkt material som svinläder ett bra alternativ. Lädret skyddar händerna samtidigt som det ger ett bra grepp. Om man däremot främst sysslar med sådd och omplantering av perenner är de tunna handskarna doppade i latex att föredra. Tunnheten innebär bra fingertoppskänsla, samtidigt som den gummerade ytan ger ett bra grepp om spadar och krattor.

Testresultat
I testet återfinns allt från tunnare handskar med gummerat grepp, till grövre i läder. För de tunna i latex visar testet att en grövre stickning ger bättre hållbarhet och stadga. Det är en fördel om de grövre handskarna har vaddering och förstärkt grepp. De i mellanskiktet har alla bra passform men passar inte riktigt för våta arbeten. Bluewears grova handske utses till testets vinnare då den är en kombination av perfekt passform, praktisk design och passande att arbeta med i våta förhållanden.

Så gjorde vi

Så gjorde vi
Handskarna har använts vid beskärning av träd, omplantering av blommor samt vid hantering av olika redskap. Betygskriterierna är design, funktion, kvalitet, kapacitet och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

Bluewear (artnr 903164) - Bäst i test
trädgårdshandskar_bästitest
Bluewear-903164
Omdöme:
En otroligt skön modell. Passformen är helt perfekt och handsken sitter som gjutet på handen. Alla sömmar är raka och snygga utan några sömmar som stör inifrån. Skaftet vid handleden är extra långt, vilket gör handsken väldigt praktisk. Både ovansida och undersida är i det närmaste vattentät. Då passformen är så bra är det lätt att arbeta både med redskap och finmotoriska trädgårdssysslor. Handskens vaddering underlättar för tyngre och skavande arbeten, liksom arbeten med taggiga grenar och buskar.

Specifikation:betyg
Material: Nötläder/syntet
Modell: Dam
Övrigt: Extra högt skaft.
Cirkapris: 80 kronor

Biltema (artnr 14-0503) - Skyddar bra
Biltema-14-0503
Omdöme:
Skön vaddering, snygga sömmar och bra passform utmärker denna handske. Den har dubbla Skyddar bra lager svinläder på insidan med hög slitstyrka som resultat. Ger ett mycket bra skydd mot taggar och stickor på både in- och ovansida. Handsken är i princip helt vattenavvisande, vilket är mycket imponerande. Fungerar väldigt bra i arbeten med redskap och värmer vid lite kallare förhållanden. Modellens enda nackdel är att den, på grund av vadderingen, är lite klumpig att använda i de arbeten som kräver fingertoppskänsla.

Specifikation:
betygMaterial: Svinläder
Modell: Herr
Övrigt: Förböjda fingrar, delvis förstärkt insida. Ovandel i stretch.
Cirkapris: 60 kronor

Granberg (artnr 1014295) - Skön mudd
Granberg-1014295
Omdöme:
En handske med riktigt bra passform. Vid handleden sitter en bred resårmudd med spänne, vilket gör att den sitter fantastiskt bra. Hela handsken klarar väta bra, och har ett bra grepp i både våta och torra arbeten. Ovansidan skyddar dåligt mot taggar och stickor. Sömmarna upplevs aningen störande på insidan av pek- och lillfinger. Resårmudden noppar sig snabbt. Modellen fungerar bra för de flesta trädgårdssysslor, både med och utan redskap.

Specifikation:betyg
Material: Nappaskinn/bomull
Modell: Unisex
Övrigt: Spänne vid handled.
Cirkapris: 40 kronor

Tegera 90040 Tällberg - Välgjord
Tegera-90040-Tällberg
Omdöme:
En välsydd modell i getnarv med riktigt snygga sömmar. Passformen känns väldigt bra, och gummibandet i handleden gör att handsken sitter skönt på plats. Ger ett bra skydd mot stickor och taggar och fungerar bra i alla former av trädgårdsarbete. Även skyddet mot kyla är bra. Både ovansidan och undersida håller torrt vid våta arbeten. Därför är det riktigt trist att upptäcka att polyestern som använts mellan fingrarna snabbt släpper in vatten. Designen är klassisk utan några överraskande lösningar.

Specifikation:betyg
Material: Getnarv/polyester
Modell: Herr (dammodell art.nr. 90045)
Övrigt: Insytt gummiband vid handled.
Cirkapris: 100 kronor

Hestra Job Brom (artnr 12333) - För grövre arbeten
Hestra-Job-Brom-12333
Omdöme:
En riktigt bra latexhandske med grövre mönster än de andra modellerna i samma material, vilket ger ett ännu bättre grepp. Passformen är riktigt bra, med lång mudd vid handleden. Hela handsken klarar att ge ett bra skydd mot taggar och är överraskande bra mot väta. Då ovandelen är stickad i bomull är den här modellen lite mer värmande än de andra latexmodellerna. Fingrarna är förböjda, vilket förenklar vid arbete med redskap. Nackdelen är att det tjocka materialet försvårar finmotorik.

Specifikation:betyg
Material: Bomull/polyester/latex
Modell: Unisex
Övrigt: Grov insida.
Cirkapris: 50 kronor

Tegera 90055 Tällberg - Bra passform
Tegera-90055-Tällberg
Omdöme:
Snygg modell med fräscha färger i nylon på ovansidan och latex på insidan och på fingrarnas ovansida. Fingrarna är aningen förböjda, vilket ger bra passform. Den gummerade insidan ger bra grepp i både våta och torra arbeten. Handsken skyddar bra mot taggar, men tenderar att fasta i nylonet på ovansidan. Nylonet släpper också snabbt igenom vatten, vilket är en nackdel. Spännet vid handleden känns överflödigt, och försvårar snarare att ta på och av handsken. Blomapplikationen på ovansidan är dekorativ, men släppte tyvärr alltför snabbt i testet.

Specifikation:betyg
Material: Latexfoam/nylon
Modell: Dam
Övrigt: Spänne vid handled.
Cirkapris: 45 kronor

Hestra Job Natron (artnr 15311) - Dyrast
Hestra-Job-Natron-15311
Omdöme:
Korpsvart handske med gröna detaljer. Förstärkning mellan tumme och pekfinger. Riktigt bra passform och tunn samt smidig design. Sömmarna inne i fingrarna känns knappt. Handsken sitter åt bra vid handleden och insidan ger ett bra grepp. Taggar och stickor går inte igenom på insidan, men väl på ovansidan. Modellen skyddar inte särskilt väl mot väta och upplevs hal när den är våt. I torrt tillstånd fungerar den bra i alla arbeten med redskap, men ger inget skydd vid skavande arbeten.

Specifikation:betyg
Material: Syntet
Modell: Unisex
Övrigt: Förstärkt pekfinger och tumme. Resår vid handled.
Cirkapris: 120 kronor

Bluewear (artnr 903095) - Smidig
Bluewear-903095
Omdöme:
Tunn och smidig men passformen är dock inte riktigt bra, fingrarna är för breda för att sitta bra. Däremot sitter handsken skönt över handleden. Då materialet till stor del är av nylon hanteras tyvärr inte vatten särskilt bra. Narvskinnet på insidan ger dock bra grepp även i vått tillstånd. Nylonovandelen har flera nackdelar, till exempel utgör den inget skydd mot taggar och stickor. Handskens smidiga design gör att den passar bra för redskapsarbete, och fungerar bra i finmotoriska arbeten.

Specifikation:betyg
Material: Narvskinn/nylon
Modell: Unisex
Övrigt: Insytt gummiband vid handled.
Cirkapris: 50 kronor

Biltema (artnr 14-0500) - För lättare arbeten
Biltema-14-0500
Omdöme:
En enkel och billig handske med plast på insidan för bättre grepp. Passformen är inte riktigt bra då modellen känns kort på längden och lite för stor på bredden. Den skyddar inte alls bra mot taggar, men är förvånansvärt bra mot väta. Fungerar bra i alla arbeten med redskap, men ger inte något direkt skydd för händerna vid tunga arbeten. Den här handsken passar bäst för de allra enklaste arbeten och är trots sina fula sömmar ett relativt prisvärt alternativ.

Specifikation:
betygMaterial: Bomull/Pvc-noppor
Modell: Dam
Övrigt: PVC-noppor på insidan, resår på ovansidan av handsken.
Cirkapris: 10 kronor

Granberg (artnr 1080500) - Dålig passform
Granberg-1080500
Omdöme:
Passformen är den här handskens stora problem. Modellen är för bred och fingrarna för korta. Det gör att den sitter riktigt dålig och är besvärlig att använda. Den gummerade insidan ger ett bra grepp, men greppet störs av att handsken sitter dåligt på handen. Lågt kvalitetsintryck då nylonet både repade upp sig och noppade sig snabbt samt släpper igenom vatten direkt. Insidan skyddar bra för taggar och stickor, utsidan inte alls. Att handsken sitter så illa på handen gör att det blir svårt att använda redskap. Det enda plus handsken får är att mönsterapplikationen på ovansidan sitter riktigt bra.

Specifikation:betyg
Material: Naturlatex/nylon
Modell: Dam (herrmodell artnr 1140755-8)
Övrigt: Blomapplikation.
Cirkapris: 30 kronor