Sök
Test - 10 målarpenslar

Test - 10 målarpenslar

Måla om dina gamla möbler

2012-02-02

Att välja rätt målarpensel för ändamålet kan vara svårt då det finns en mängd olika varianter och material. Smartson testar 10 lackpenslar som passar för målning av snickerier.

Modell Betyg Pris Kommentar
Prof (100158) 24/25 95 Bäst i test
Anza Platinum (149470) 23/25 180 Praktisk burkhängare
Stiwex Silk Tip 5500 (40-6857) 23/25 100 Hög arbetsglädje
Flügger 1895 21/25 100 Bra kvalitet
Alcro Mäster (270231) 17/25 100 För den stora handen
Anza Elite (150370) 17/25 115 Inte optimal
Byggmax (30507) 16/25 35 Bästa budgetval
Anza basic (147370) 15/25 40 Platt skaft
Stiwex 1005 (30-8283) 13/25 35 Spretig
ÖB 6/25 45 Inte värdig att måla med

Inledning

Har du en gammal byrå som behöver målas om är lackpenseln ett bra alternativ. Modellen är snabb att arbeta med och passar bra om du ska måla större ytor. Vårt test visar att det lönar sig att betala runt en hundralapp för att få en bra pensel. Testvinnaren Prof från K-rauta har ett genomtänkt skaft och ger hög arbetsglädje. Vårt budgetval blir Byggmax modell som bara kostar 35 kronor och ger ett godkänt resultat.

Materialval
Lackpenslar finns i natur-, syntet- samt blandborst i olika prisklasser. Naturborst lämpar sig inte för vattenbaserad färg utan passar bättre till oljefärger. Syntet är mer slitstarkt än naturborst och passar bra om du ska måla med vattenbaserad färg, vilket är vanligt att man gör idag. Blandborst är en förening av natur och syntet och lämpar sig för tunnare färger. I vårt test har sju stycken materialet syntet, två natur och en har blandborst.

Rätt från början
Innan du använder borsten första gången bör den sköljas ur. Det gör att lösa strån på penseln försvinner vilka annars kan lossna vid målning. Därefter är det en god idé att skvätta ur den. Om borsten består av syntet bör den tvättas i ljummet vatten då materialet inte klarar av hett vatten. Genom att doppa borsten i färg när den är fuktig behålls färgen bättre. Om den ska användas till att måla snickerier bör stråna inte vara spretiga eller dela på sig, det är också viktigt att borsten är tät.

Glöm inte eftervården
När du har målat klart är det dags att göra rent penseln. Fördelen med att måla med vattenbaserad färg är att du enkelt sköljer ur färgen under rinnande vatten. Innan du sköljer ur borsten gör du bäst i att stryka av överflödig färg. Tänk på att inte skölja ur färgen direkt ner i avloppet. Ett tips för att borsten ska behålla sin form är att doppa den i penseltvätt efteråt och sedan torka av den på en tidning. Bästa sättet att förvara en rengjord pensel är hängandes. Samtliga modeller i testet har upphängningsögla vilket är bra.

3 tips
1. Använd rätt borste till rätt ändamål, fråga i din butik om du är osäker.
2. Kläm och känn på skaftet så att det ligger bekvämt i din hand.
3. Ett bra frånläggningsstöd förenklar när du tar en paus i ditt målande.

Så gjorde vi

Vi har testat tio lackpenslar med en bred på 70 millimeter. Samtliga modeller har testats med vattenbaserad färg. Penslarna är inköpta på välkända byggvaruhus och järnhandlare i Stockholmsområdet under december 2011. Produkterna bedöms utifrån kvalitet, kapacitet, design, funktion samt prisvärde. Måtten är angivna i längdxbreddxdjup och är ungefärliga. Maxbetyget är 25 poäng

Prof (100158) - Bäst i test


Prof

Omdöme
Profs skaft i gummi ger ett mycket bekvämt grepp tack vare en vågformad konstruktion som gör att handen och fingrarna placerar sig bra. Stråna är jämna, fina och mjuka och har en bra sammansättning. Modellen ger hög arbetsglädje och resultatet blir mycket fint. Plus för frånläggningsstöd som gör att borsten vilar fritt i luften. En modell med genomtänkt skaft till ett bra pris.

Specifikationbetyg
Skaft: Gummerat
Borst: Syntet
Vikt: 93 g
Mått: 255x69x17 mm
Övrigt: Frånläggningsstöd och upphängningsögla.
Cirkapris: 95 kronor

Anza Platinum (149470) - Praktisk burkhängare
Anza-Platinum

Omdöme
En pensel med rundat skaft med gummipartier som är bekvämt att greppa. Praktiskt fingerstöd i slutet av skaftet förenklar målningen. Jämna strån som håller tätt vid målning. Enkel att måla med och lämnar minimalt med spår av penseldragen i färgen. Plus för frånläggningsstöd som gör att borsten vilar fritt i luften och som även fungerar som burkhängare. En gedigen pensel men priset är högt.

Specifikationbetyg
Skaft: Gummerat
Borst: Syntet
Mått: 97 g
Vikt: 245x70x18 mm
Övrigt: Frånläggningsstöd, burkhängare och upphängningsögla.
Cirkapris: 180 kronor

Stiwex Silk Tip 5500 (40-6857) - Hög arbetsglädje
Stiwex-Silk-Tip-5500

Omdöme
Stiwex dyrare pensel i testet håller hög kvalitet och materialet är gediget. Det rundade skaftet är gummerat nedtill och ger ett bra grepp. Stråna är jämna och fina och borsten är följsam vid målning och resultatet blir bra. Opraktisk frånläggningsstöd som gör att borsten vilar på underlaget. En prisvärd pensel med hög arbetsglädje.

Specifikationbetyg
Skaft: Plast och gummi
Borst: Syntet
Vikt: 111 g
Mått: 250x70x16 mm
Övrigt: Frånläggningsstöd och upphängningsögla.
Cirkapris: 100 kronor

Flügger 1895 - Bra kvalitet
Flügger-1895

Omdöme
Flüggers pensel håller hög klass och den påminner mycket om Stiwex Silk Tip 5500. Rundat skaft med gummi i nedre delen ger bra grepp. Stråna har en bra sammansättning och är jämna, fina och täta. Penseln är mycket behaglig att måla med men det sticker upp några lösa strån i borsten. Under målning lösgörs några strån som fastnar i den nymålade ytan. Penseldragen syns inte särskilt mycket på den målade ytan. Minus för opraktisk frånläggningsstöd som gör att borsten vilar på underlaget. En högkvalitativ pensel som ger goda resultat.

Specifikationbetyg
Skaft: Plast och gummi
Borst: Syntet
Mått: 111 g
Vikt: 250x70x16 mm
Övrigt: Frånläggningsstöd och upphängningsögla.
Cirkapris: 100 kronor

Alcro Mäster (270231) - För den stora handen
Alcro-Mäster

Omdöme
En pensel med kraftigt skaft i gummi. Det rundade skaftet är testets bredaste och passar bra för den stora handen. Stråna i borsten är lena, fina och täta men något spretiga på sidorna när den är torr. Den är dock tät efter att den doppats i färg vilket gör målningen smidig. Få spår syns i ytan efter penseldragen. Plus för frånläggningsstöd som gör att borsten vilar fritt.

Specifikationbetyg
Skaft: Gummerat
Borst: Syntet
Mått: 107 g
Vikt: 250x70x17 mm
Övrigt: Frånläggningsstöd och upphängningsögla.
Cirkapris: 100 kronor

Anza Elite (150370) - Inte optimal
Anza-Elite

Omdöme
Även denna pensel från Anza har ett rundat gummiskaft och ger skönt grepp. Plus för fingerstöd i mitten och i slutet av skaftet som förenklar användningen. Blandborsten har jämna och täta strån när den är torr men efter sköljning blir den en aning spretig. Under målning tappar den en del strån men resultatet blir fint och penseln är smidig att måla med. Bra frånläggningsstöd som gör att borsten vilar fritt och även fungerar som burkhängare. Bättre penslar finns i prisklassen.

Specifikationbetyg
Skaft: Gummerat
Borst: Bland
Mått: 93 g
Vikt: 245x70x17 mm
Övrigt: Frånläggningsstöd, burkhängare och upphängningsögla.
Cirkapris: 115 kronor

Byggmax (30507) - Bästa budgetval

  
Byggmax-30507
Omdöme
En pensel med ett platt träskaft som inte ger ett optimalt grepp. Några strån är ojämna och spretiga men när borsten doppats i färg blir de täta vilket ger ett hyggligt resultat. Modellen lämnar inte mycket spår i ytan efter penseldragen. Minus för att frånläggningsstöd saknas. En prisvärd borste som dock inte är särskilt bekväm att måla med i längden.

Specifikationbetyg
Skaft: Trä
Borst: Syntet
Vikt: 94 g
Mått: 235x70x15 mm
Övrigt: Upphängningsögla.
Cirkapris: 35 kronor

Anza basic (147370) - Platt skaft
Anza-basic

Omdöme
En enklare pensel från Anza med ett platt skaft i gummi. Konstruktionen ger inte optimalt grepp. Stråna är något spretiga och sammansättningen är stum men penseldragen är följsamma vid målning. Ett fåtal strån spretar ut när penseln är doppad i färg men resultatet blir i slutändan väldigt bra. En del spår syns på ytan efter penseldragen. Denna modell saknar frånläggningsstöd. Ett prisvärd alternativ.

Specifikationbetyg
Skaft: Gummerat
Borst: Syntet
Mått: 66 g
Vikt: 225x70x13 mm
Övrigt: Upphängningsögla.
Cirkapris: 40 kronor

Stiwex 1005 (30-8283) - Spretig
Stiwex-1005

Omdöme
Denna modell med platt skaft i plast ger inte ett bekvämt grepp. Dock är den skönare att arbeta med än ÖB:s modell. Stråna är något ojämna och spretiga och under målning fastnar ett och annat strå i den målade ytan. Modellen lämnar lite spår efter penseldragen i ytan. Minus för att frånläggningsstöd saknas. Användarvänligheten är är okej och resultatet får godkänt.

Specifikationbetyg
Skaft: Plast
Borst: Natur
Vikt: 63 g
Mått: 225x69x14 mm
Övrigt: Upphängningsögla.
Cirkapris: 35 kronor

ÖB - Inte värdig att måla med
ÖB

Omdöme
En pensel med hårt träskaft som inte är bekvämt i längden. Stråna är spretiga och ojämna och borsten släpper hår vid målning. Penseldragen syns tydligt på den målade ytan och modellen ger inte ett optimalt resultat. Den saknar även frånläggningsstöd vilket är ett minus. En pensel som inte är värd sitt pris, bättre budgetpenslar finns.

Specifikationbetyg
Skaft: Trä
Borst: Natur Svinborst
Vikt: 86 g
Mått: 235x69x14 mm
Övrigt: Upphängningsögla.
Cirkapris: 45 kronor