Sök
Test - 10 kolgrillar med lock

Test - 10 kolgrillar med lock

Grillglädje med rätt grill

2011-06-20

Smartson testar tio kolgrillar med lock för årets grillsäsong. Det skiljer mycket i pris mellan modellerna, men vad betalar vi för och är det lättare att lyckas med en dyrare grill?

Modell Betyg Pris Kommentar
GrillChef Grilltunna 21/25 2000 För den större grillfesten
Landmann Black Pearl 31342 20/25 2500 Höj- och sänkbart galler
Weber One-Touch Special Edition 20/25 2500 Bästa gallret
Capere 34-9444 17/25 900 Utmanar de bästa
Capere 34-8327 47 cm 15/25 700 Bästa budgetval
Scandy Garden Klotgrill 57 Deluxe 15/25 1000 Sprickande emalj
Nordic Season Montana 12/25 800 För direkt grillning
ÖoB Grillvagn Fyrkantig 10/25 400 Slit och släng
Nordic Season Richmond 9/25 300 För sällangrillaren
ÖoB Grillvagn Exklusiv 7/25 450 Kvalitetsbrister

Inledning

Lägg locket på
I vårt test utvärderar vi kolgrillar med lock. Fokus har lagts på användarvänlighet, grillvänliga funktioner och hållbarhet över tid. De dyraste modellerna är enklast att använda och bjuder in dig till olika typer av grilltekniker. Vi har testat både indirekt eller direkt grillning för att skilja agnarna från vetet. Grilltunnan från GrillChef ger dig som kock stora möjligheter att lyckas med olika maträtter för flera personer. Landmann Black Pearl och Weber One touch special edition är två dyra men bra val med olika styrkor och svagheter. Capere 34-4444 är ett prisvärt alternativ för 900 kronor som har de dyrare grillarnas funktioner, även om den inte fullt ut kan jämföras med Weber och Landmann i testet. Scandy Garden 57 Deluxe är ett godkänt val, men emaljen sprack direkt vid montering. Budgetgrillarna ÖoB Fyrkantsgrill och NS Kolgrill Richmond KG122010 har tydliga brister och är inte hållbara över tid. Slit och släng är inget att eftersträva, men visst räcker till att grilla korv och hamburgare vid sommarstugan.

Resultat och skillnader
Finishen på grillarna i testet är snarlik med svart emaljliknande yta. På en del grillar lossnar dock det yttersta lagret när man drar åt skruvarna, vilket signalerar något om kvaliteten. Med högre prislapp får man bättre kvalitet på handtag, reglage och askuppsamlare. De dyrare modellerna har även ett större säkerhetsfokus med gummidetaljer på områden som man ofta kommer i kontakt med samt brännskydd för att spara knogar när man lyfter på locket. Kan man variera höjden på grillgallret är det ett plus, men lika viktigt är att påfyllning av mer kol kan göras enkelt om maten tar lång tid på sig.

Tidskrävande montering

Det är inte svårt att montera en grill men räkna inte med någon snabb procedur från det att grillen burits hem i paketet tills dess att maten står på bordet. Skräckexemplet är grillvagnar med avlastningsbord. Många modeller har förvisso bra monteringsanvisningar med tydliga bilder, men det är inte alla produkter som stämmer helt överens med innehållsförteckningen. Det gäller att ha tungan rätt i mun och inte vara för stressad.

Tips
- indirekt eller direkt grillning?
För snabb tillagning av exempelvis korv eller hamburgare där man önskar hög värme under kort tid rekommenderas direkt grillning. Det betyder att kolet (eller briketterna) ligger rakt under maten på grillen och man får vara vaksam på att maten inte bränns vid. För större köttbitar rekommenderas istället ofta indirekt grillning och det är här locket kommer till sin rätt. Värmekällan placeras på sidorna av grillen och maten i mitten. Med lockets hjälp reflekteras värmen och tillagningen påminner mer om hur det fungerar i en vanlig ugn. Är grillytan tillräckligt stor går det bra att laga flera olika maträtter samtidigt med ett saftigt resultat. Många grillar har temperaturmätare vilket är en bra hjälpreda för att ha kontroll över grillen och indikator på när det är dags att fylla på mer grillbränsle.

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson har utvärderat sex kolgrillar med lock. Briketter av samma märke har använts på samtliga grillar och tänts enligt instruktion med hjälp av tändkub. Vi har grillat grönsaker, korvar och fläskkotlett i hel bit. Arbetshöjd är mätt från mark upp till grillgaller. Produkterna har bedömts utifrån design, kvalitet, kapacitet, funktioner samt prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

GrillChef Grilltunna - För den större grillfesten

2011 Grillchef grilltunna

Omdöme
GrillChef har till skillnad från många andra grilltunnor utrustats med ett lock som inbjuder till indirekt grillning. Det är en platskrävande men samtidigt påkostad och genomtänkt konstruktion, även om termometerns hållbarhet över tid är tveksam. Den öppningsbara luckan på sidan duger för att raka ur aska, men en utdragbar asklåda hade kanske underlättat rengöringsarbetet. Avlastningsytan på framsidan är välkommen. Handtaget är rejält, men knogskydd saknas. Trippla löstagbara galler ger flexibilitet i matlagningen och underlättar påfyllnad av briketter. Det går att justera höjden på kolbädden i fyra lägen. Grillens bredd gör att man får plats med olika värmezoner även om tydliga kolboxar hade varit välkommet. Bra värde för pengarna även om det stora formatet inte passar alla uteplatser.

Specifikationbetyg
Typ: Grilltunna med lock
Grillyta: 70x45 cm
Arbetshöjd: 85 cm
Termometer: Ja
Cirkapris: 2000 kronor

Landmann Black Pearl 31342 - Höj- och sänkbart galler

Landmann Black Pearl

Omdöme
Black Pearl är en rejäl skapelse även om hjulen är små. Byggkvaliteten är överlag god men med tanke på grillens tyngd kunde handtagen varit ännu rejälare. Bra säkerhetstänk med knogskydd vid topplock som minimerar brännrisk. Även grillgallret har en smart handtagslösning med utstickande plasthandtag. En av Black Pearls styrkor är just grillgallret som kan positionernas i flera olika höjder även om det kan vara lite pusslande innan man hittar rätt läge. Den fasta redskapshållaren bidrar till ordning vid grillandet men det rejäla underredet förlorar funktion på grund av det extremt stora nedåtstickande ask/ventilationstråget. Den heltäckande bottenplattan ger ett stilfullt men inte så praktiskt intryck. Bognar lätt samt vatten och smuts riskerar att samlas. Överlag är Black Pearl ett funktionsrikt och stilfullt val med hög kapacitet, som är värd sin prislapp, trots vissa frågetecken kring konstrutionsdetaljer.

Specifikationbetyg
Typ: Klotgrill
Grillyta: Rund, diameter 57 cm
Arbetshöjd: 80 cm
Termometer: Ja
Cirkapris: 2500 kronor

Weber One-Touch Special Edition - Bästa gallret

Weber one-touch 2011

Omdöme
Weber One-Touch är en dyr investering, men ger samtidigt kocken stora möjligheter att utforska grillkonsten. Detta är en klassiker som i Special Edition-utförandet är en ännu bättre grill. Funktionsmässigt har Weber det mesta, men med tanke på priset hade fler av de valbara tillbehören kunnat vara med som standard. Exempelvis separata kolboxar även om kolavdelarna gör sitt jobb. Gallret är riktigt bra med täta spjälor och luckor för påfyllning av kol utan att man behöver flytta maten. Möjlighet att ändra höjden på galler eller kolbädd hade varit pricken över i:et. Modellen har supertydlig monteringsanvisningar med fokus på bilder. Överlag är dokumentationen föredömlig med både säkerhetsinformation samt grilltips. Säkerhetstänket går igenom i produkten som är utrustad med knogskydd vid topphandtaget. Det är hög kvalitet rakt igenom även om underredet och hjulen inte ger samma påkostade känsla som övriga grillen.

Specifikationbetyg
Typ: Klotgrill
Grillyta: Rund, diameter 57 cm
Arbetshöjd: 78 cm
Termometer: Ja
Cirkapris: 2500 kronor

Capere 34-9444 - Utmanar de bästa

Capere-34-9444

Omdöme
Capere 34-9444 är en habil grill som ger bra förutsättningar för grillfesten. Godkänd kvalitet på spjäll och handtag som används ofta. Delarna påminner om de dyrare modellernas detaljer som det såg ut för något år sedan. Vi saknar dock knogskydd och gummerad knopp på spjället. Den löstagbara bottenplattan i grillskålen blir lätt flottig då tydlig avrinning saknas och den ljusa färgen riskerar att bli sotig efter första grillsäsongen. Småskalig askuppsamlare med söt tömningslåda, men passform på galler och lock är inte perfekt. Capere utmanar funktions- och kapacitetsmässigt betydligt dyrare grillar även om det märks tydligt vilka detaljer man sparat in krut på.

Specifikationbetyg
Typ: Klotgrill
Grillyta: Rund, diameter 55 cm
Arbetshöjd: 72 cm
Termometer: Ja
Cirkapris: 900 kronor

Capere 34-8327 47 cm - Bästa budgetval

Capere-34-8327-47-cm

Omdöme
Capere påminner till stor del i konstruktion om storebror 34-9444 med i princip samma för- och nackdelar. Grillytan skiljer modellerna åt, men det finns även fler skillnader. Askuppsamlaren har exempelvis bytts ut mot en sämre lösning i form av en askuppsamlingstallrik. Den riskerar att samla vätska och hindrar inte nedfallande aska från att blåsa iväg. I övrigt uppskattas kapacitet samt kvalitet och grillen ger mycket värde för pengarna. Prislappen är något högre än hos de absolut billigaste budgetalternativen, men den ger samtidigt mycket bättre grundförutsättningar för en trevlig grillupplevelse. Steget upp till de bästa grillarna är dock stort.

Specifikationbetyg
Typ: Klotgrill
Grillyta: Rund, diameter 45 cm
Arbetshöjd: 72 cm
Termometer: Nej
Cirkapris: 700 kronor

Scandy Garden Klotgrill 57 Deluxe - Sprickande emalj

Scandy-Garden-Klotgrill-57-Deluxe

Omdöme
Scandy Garden har en något pillig ihopmontering trots tydlig dokumentation. Grillen är dock byggd utan vassa kanter så risken att göra illa sig medan man arbetar ihop delarna är låg.
Den stora avställningsytan under grillen uppskattas och gallret har bra passform i grillskålen. Andra delar av grillen, såsom handtag och ben, upplevs som mer rackliga och mindre väl anpassade. Emailjfinishen tenderar att lossna runt skruvar. Det finns ventilation i både lock och botten men konstruktionen gör att toppventilen ständigt har en glipa. Avtagbar askuppsamlare är välkommet men tydliga grillzoner för den indirekta grillningen saknas.

Specifikationbetyg
Typ: Klotgrill
Grillyta: Rund, diameter 57 cm
Arbetshöjd: 77 cm
Termometer: Ja
Cirkapris: 1000 kronor

Nordic Season Montana - För direkt grillning

Nordic-Season-Montana

Omdöme
Montana är en grillstadskombination där locket består av ett stålnät som är tänkt att fånga livliga gnistor. Eftersom glödbädden kommer väldigt nära grillgallret är det också svårt att ha kontroll på annat än den enklaste grillmaten. Det medföljer ett nödvändigt verktyg för att lyfta bort det glödheta gallret, men upphängning för gnisthållaren hade varit välkommet. Detaljer känns välgjorda men den enkla konstruktionen hade kunnat varit enklare att hålla ren och aska ur. Gallret har lucka för påfyllning av kol men det saknas tydlig position för gallret vilket gör att det blir instabilt vid användning. Skålkroppen saknar hål för avrinning samt ventilation underifrån. Tankarna går mot Muurika/stekhäll-hållet och ett sådant tillbehör som alternativ till grillgallret hade varit trevligt och utökat användningsområdet. Montana är en lustig skapelse som inte aspirerar på att vara ett seriöst redskap för matlagning, men som centralpunkt och ögongodis vid kvällsgrillningen eller brasan gör inte produkten bort sig. Funkar lika bra på vinterns vedeldning som sommarens briketter.

Specifikationbetyg
Typ: Grillstad
Grillyta: Rund, diameter 52 cm
Arbetshöjd: 43 cm
Termometer: Nej
Cirkapris: 800 kronor

ÖoB Grillvagn Fyrkantig - Slit och släng

OoB-Grillvagn-Fyrkantig

Omdöme
ÖoB Grillvagn Fyrkantig har en trevlig konstruktion där man aldrig behöver fundera vart man skall placera locket när man jobbar med maten. Locket stannar nämligen kvar i uppfällt läge vilket samtidigt ger vindskydd. Men det finns en del frågetecken kring kvalitet. Vid montering lossnar emaljen på många ställen och det rasslar en del kring ventilöppningar och handtag. Ventilation finns för övrigt fram och bak på grillen men saknar bottenventil. Det är också svårt att få bra drag genom vid grillning. Kolavskiljare för indirekt grillning hade varit önskvärt. Att termometer saknas är inte ovanligt i prisklassen, men en lösning för asktömning hade varit önskvärt. Även knogskydd samt gummiknopp på spjället saknas.

Specifikationbetyg
Typ: Fyrkantig grill med lock
Grillyta: Fyrkantig, mått 47x50 cm
Arbetshöjd: 70 cm
Termometer: Nej
Cirkapris: 400 kronor

Nordic Season Richmond - För sällangrillaren

NS Richmond

Omdöme
Nordic Season har ett rejält handtag för förflyttning av grillen men är i övrigt enkel, såväl i utförande som funktion. Den begränsade monteringsanvisningen kunde dock förbättras. Inte helt enkelt att förstå alla monteringsdetaljer då de inte stämmer 100 % med medföljande skruvar, brickor och muttrar. Grillen har också en del förbättringspunkter. Grillgallret är inte heltäckande och något smalare utrymme mellan spjälorna är att föredra. Benen förhindrar fullständig kontroll över bottenspjället. De färdigmonterade trädetaljerna på handtaget klappar. Tveksam hållbarhet på plastfästet för hjulaxeln där det ena sprack vid montering. Kort avstånd mellan galler och glödbädd gör att modellen passar sig främst för direkt grillning framför indirekt sådan. Det finns mer prisvärda budgetlösningar.

Specifikationbetyg

Typ: Klotgrill
Grillyta: Rund, diameter 45 cm
Arbetshöjd: 78 cm
Termometer: Nej
Cirkapris: 300 kronor

ÖoB Grillvagn Exklusiv - Kvalitetsbrister

OoB-Grillvagn-Exklusiv

Omdöme
Grillvagn Exklusiv har ett lågt pris men höga ambitioner. Dock finns det tydliga brister i kvaliteten. Grillgallret är höj- och sänkbart via spakar, men konstruktionen fungerar sämre på Exklusiv än på andra grillar med liknande system. Gallret fladdrar runt oroligt under grillningen. Det blir också stora luckor på sidan av gallret vilket gör att sparrisen lätt rullar ner på glödbädden. Det är normalt att monteringen av en grillvagn tar lite längre tid än för en klotgrill, men testexemplaret gjorde det inte enklare med svårtolkade monteringsbilder och misslyckade hålstansningar för montering av spjäll. Med kortare skruvar på avställningsytorna minskar risken att man river sig på dem och de skruvar som sticker in i grillskålen stör vid justering av gallerpositionen. Det saknas funktioner som termometer och kolavdelare. På det hela taget upplevs inte Grillvagn Exklusiv som någon tålig eller långvarig investering.

Specifikationbetyg

Typ: Grillvagn
Grillyta: Kvadrat, mått 40x40 cm
Arbetshöjd: 75 cm
Termometer: Nej
Cirkapris: 450 kronor