Sök
Test - 10 grensågar

Test - 10 grensågar

Japaner, japaner, japaner!

2011-06-07

Smartsons Krister Holmqvist testar 10 grensågar med olika snitt. Japansågarna utmärker sig och bäst i test är Shark Shaw med en slående effektivitet.

Modell Betyg Pris Kommentar
Shark saw 115450 23/25 230 Bäst i test
Razorsaw 164 18/25 500 Smart tandteknik
Malco timmersåg Eva 17/25 360 Effektiv långsåg
Jula grensåg 702045 17/25 60 Bästa budgetval
Silky Sugoi 360 16/25 815 Dyr kvalitetssåg
ARS Turbo Cut GR-17 15/25 400 Sågar bra
Fiskars 123850 14/25 300 Gör sitt jobb
Silky Bigboy 2000 13/25 615 Kraftfull men osmidig
Nakaya Kariwaku 12/25 500 Onaturligt grepp
Cocraft 31-4594 9/25 80 Irriterande

Inledning

En såg är en såg – kan det tyckas, men så är inte fallet. Om man tittar på handsågar finns det till exempel bågsågar, fanersågar, figursågar, fogsvansar, sticksågar, geringssågar, stocksågar, timmersvansar med mera. Och så finns det japansågar.

Vi testar ett par olika typer av sågar men de traditionella trädgårdssågarna har inte en chans mot japanerna. Japansågar är inte bara vassa, smidiga och effektiva. De är smarta också. Att kunna byta blad genom att bara trycka in en knapp är vi inte bortskämda med. Vårt test visar också att störst och dyrast inte behöver vara bäst.

Sågar på draget

Japansågarna utmärks av att de enbart sågar på draget, det vill säga när du drar sågen mot dig. Det betyder att bladen kan göras mycket tunna eftersom risken för att det ska nypa fast i virket är minimal när det inte behövs kraft för att skjuta sågen framåt. De tunna bladen innebär i sin tur att snittet i virket blir extremt fint. Och det är viktigt när du beskär fruktträd, bärbuskar och liknande där du vill undvika skador på trädet.

Bladets utformning är av vikt

Bladets tänder på en japansåg har också betydelse för hur effektiv den är. Alla tillverkare pekar på olika varianter och det är inte helt lätt att ta reda på vilken typ som passar just dina behov. Vårt test visar dock ganska tydligt att det inte alls är säkert att kraftiga, stora tänder är effektivare än små. Något som dock är gemensamt för stora som små sågtänder är att de är rejält vassa. Längden på bladet har också betydelse för effektiviteten. Ett kort blad ger ovana rörelser och sågen hoppar lätt ur spåret. Ett längre blad ger lugnare rörelser.

Korta sågar med stora tänder gör lätt att kraften blir för stor när du börjar såga och du drar tillbaka för långt och får därmed börja om på nytt. På tunna grenar kan det många gånger gå lika bra med en sekatör som en grensåg.

Hitta rätt teknik

Att använda en japansåg känns ovant de första dragen när sågen enbart jobbar på tillbakadraget. Det går dock förvånansvärt snabbt att lära sig. Att de enbart arbetar på draget är en stor fördel när du arbetar uppåt. Åtkomligheten bland grenar och kvistar är samtidigt klart bättre än med en bågsåg, där bågen kräver sin plats.

Säkerhet på stegen

Vissa sågar har tvåhandshandtag. Detta höjer effektiviteten men är lurigt om du står på en stege eller klättrar runt i en trädkrona. Risken för att hela trädet börjar svaja är, vassa tänder och
dragfunktionen till trots, ganska stor. På några av de testade sågarna skulle en parerstång inte vara i vägen. Trots att de sågar på draget ska de föras framåt och är oturen framme kan du skada dig. Till sist — välj såg efter behov. Testet visar att det inte alltid är störst och vackrast som är bäst.

Så gjorde vi

Vi sågade samtliga sågar vinkelrätt genom en nyfälld lönn med 50 mm diameter, en höstfälld lind med 50 mm diameter samt en torkad en med 50 mm diameter. Dessutom skråsågade vi döda grenar med 40 mm diameter på ett plommonträd. Vid alla tillfällena räknades antalet drag som behövdes för att komma igenom med en hand. Som referens använde vi en ordinär bågsåg med nytt blad. Utöver detta klättrade vi på stege med respektive såg i hand samt i slida. Testkriterierna är design, effektivitet, säkerhet, funktion samt värde för pengarna.
Maxbetyg är 25 poäng.

Shark saw 115450 - Bäst i test
Löparsko_bäst
Shark saw 115450
Omdöme

Shark Saw imponerar i testets alla moment. Plus för det ergonomiska handtaget som skyddar fingrar och knogar. Smart lösning för bladbyte. Tryck bara på knappen och drag ut bladet. Inga verktyg krävs. Hål för rem samt hål i klingan för upphängning. Säker att klättra med. Ruggigt effektiv, sina små tänder till trots. Helt överlägsen vid skråsågning. 8 drag i lönn, 5 drag i lind, 8 drag i torr en samt 13 drag på skrå. Designen är inte det minsta spektakulär men en rackare när det kommer till att såga. Handtagets konstruktion gör sågningen enklare, effektivare och säkrare. En värdig testvinnare till ett bra pris.

Specifikationbetyg

Utförande: Fast blad
Tandning: Sågar på draget
Bladlängd: 300 mm
Vikt: 230 g
Cirkapris: 230 kronor

Razorsaw 164 - Smart tandteknik
Razorsaw
Omdöme

Razorsaw 164 sågar på draget och imponerar med smarta, tekniska lösningar. Väl kort handtag som är behagligt att hålla i. Ingen klack på handtaget är ett minus. Progressiv tandning, det vill säga med små tänder mot handtaget vilka blir allt större längre ut på bladet. Rullskruv för att byta blad. Inga verktyg krävs. Hål för rem. Praktisk slida med låsfunktion och fast bälteshållare ingår. Går att öppna med en hand. Sågar mycket effektivt. 12 drag i lönn, 9 drag i lind, 8 drag i torr en samt 19 drag på skrå. Viss tendens till att nypa. Lite för litet handtag drar ned betyget. Känns ett nummer för liten.

Specifikationbetyg

Utförande: Fast blad
Tandning: Progressiv tandning
Bladlängd: 250 mm
Vikt: 165 g
Cirkapris: 500 kronor

Malco timmersåg Eva - Effektiv långsåg

Malco timmersåg Eva

Omdöme
Såg med samurajstuk, totalt 680 mm lång, behagligt tvåhandshandtag. Rullskruv för att byta blad. Inga verktyg. Vi saknar ett hål för en hängrem, så akta fingrarna vid klättring. Når bra genom sin längd. Tunt och långt blad som kan vika sig vid ovarsam hantering. Effektiv att jobba med, framför allt vid tvåhandsfattning. Mycket bra vid skråsågning. Behöver 11 drag för färsk lönn,7 drag för lind, 7 drag för torr en samt 19 drag på skrå. Konstruktionen med rakt handtag är inte på topp vid enhandssågning.

Specifikationbetyg

Utförande: Fast blad
Tandning: Sågar på draget
Bladlängd: 330 mm
Vikt: 260 g
Cirkapris: 360 kronor

  Jula grensåg 702045 - Bästa budgetval

bästa budgetval2

Jula grensåg

Omdöme
Julas grensåg är ett riktigt budgetkap som förtjänar sitt betyg. En lätt modell med behagligt handtag med bra klack. Skruvmejsel behövs för att byta blad, totalt två skruvar. Hål för rem. Slida med bälteshållare ingår men den är inte låsbar. Förhållandevis effektiv vid kapning rakt av. Inte alls bra vid skråsågning. Kräver 14 drag i färsk lönn, 8 drag i lind, 12 i torr en men 39 drag på skrå. En opersonlig såg. Billigast i testet som dock gör sitt arbete utan att konstra.

Specifikationbetyg

Utförande: Fast blad
Tandning: Sågar på draget
Bladlängd: 275 mm
Vikt: 210 g
Cirkapris: 60 kronor

Silky Sugoi 360 - Dyr kvalitetssåg
Silky Sugoi 360
Omdöme

Silky Sugoi 360 är ett proffsredskap med mycket hög kvalitet. Mycket bra handtag med stor klack. Det krävs en sexkantsnyckel för att byta blad. Till sågen finns en benslida i format större. Den måste fästas både i livremmen och runt benet. Enbart i livremmen får du inte ur sågen, enbart runt benet hasar slidan ned på smalbenet. Fäst den på vänster ben annars får du inte ur sågen på grunda av dess bågform. Bara högerhänta får sågen ur slidan utan akrobatiska övningar. Extra effektiv genom sin bågform och bladlängd. 11 drag i lönn, 6 i lind, 8 i torr en samt 26 på skråsågning. En proffssåg där kringutrustningen har sina brister. Pris och kvalitet för dig som använder sågen i jobbet.

Specifikationbetyg

Utförande: Bågformat, fast blad
Tandning: Sågar på draget
Bladlängd: 360 mm
Vikt: 390 g
Cirkapris: 815 kronor

ARS Turbo Cut - Sågar bra
ARS Turbo cut
Omdöme

ARS Turbo Cut GR-17 har en stabil konstruktion med ett behagligt grepp. Bra klack på handtagets slut. Bladet är låst vid infällt läge och måste öppnas med knappen på ovansidan. Detta kan bara göras med pekfingret, vilket inte är helt lyckat. Tänderna är synliga vid infällt läge och utgör en skaderisk. Skruvmejsel måste till för att byta blad. Bladet går rakt in i handtaget vid hopfällning. Hål för rem. Sågar av färsk lönn på 14 drag, lind på 12 drag samt torr en på 15 drag. Vid skråsågning krävs 25 drag. Sågar bra, men ett så kort blad kan vara ett problem. Onödigt krånglig låsfunktion.

Specifikationbetyg

Utförande: Infällbart, svängt blad
Tandning: Sågar på draget
Bladlängd: 170 mm
Vikt: 175 g
Cirkapris: 400 kronor

Fiskars 123850 - Gör sitt jobb
Fiskars 123850
Omdöme

Annorlunda konstruktion där bladet skjuts in i handtaget. Lossa skruven, drag in bladet och lås fast det med skruven. Praktiskt. Svagt böjt plasthandtag. Dubbeltandat blad. Sexkantsnyckel behövs för att byta blad. Inget hål för rem. Bälteshållare där sågen måste vändas 180 grader för att fästas eller lossas. Ett knepigt moment på en gungande stege. Gör sitt jobb som såg utan att glänsa. 13 drag i lönn, 7 drag i lind, 13 drag i torr en samt 34 drag på skrå. Inte optimalt grepp, krånglig vid höjdarbete.

Specifikationbetyg

Utförande: Inskjutbart blad
Tandning: Sågar på draget
Bladlängd: 255 mm
Vikt: 190 g
Cirkapris: 300 kronor

Silky Bigboy 2000 - Kraftfull men osmidig
Silky bigboy 2000
Omdöme
Silky Bigboy 2000 är en riktigt stor grensåg. Total längd 760 mm. Tvåhandsfattning med ett profilerat handtag. Liten klack. Skruvmejsel krävs för bladbyte. Bladet kan ställas i två lägen. Det relativt tunna bladet gör det osäkert att fälla in. Risk för att missa skåran i handtaget. Tänderna synliga vid hopfällt läge ger en viss skaderisk. Blad och handtag löper utan stopp, här måste du vara försiktig så att du inte skadar dig. Modellen är svår att klättra med på grund av bredden i hopfällt läge. Hål för rem. Kraftfull i arbete. 9 drag i lönn, 6 drag i lind, 7 drag i torr en samt 28 på skrå. En effektiv såg som når bra men är osmidig vid höjdarbete på grund av sin konstruktion. Ett kostsamt men effektivt val.

Specifikationbetyg

Utförande: Infällbart blad
Tandning: Sågar på draget
Bladlängd: 360 mm
Vikt: 400 g
Cirkapris: 615 kronor

Nakaya Kariwaku - Onaturligt grepp
Nakaya Kariwaku
Omdöme

Nakaya Kariwaku sågar på draget. Med en längd på 740 mm, tvåhandsgrepp i trä och rotting är känslan mer samuraj än trädgårdsarbete. Tyvärr är handtaget glatt. Skruvmejsel krävs för bladbyte. Inget hål för rem. Behöver 14 drag i lönn,7 drag i lind, 9 drag i torr en samt 25 drag på skrå. Sågar du med en hand blir greppet onaturligt. Når bra genom sin längd. Akta fingrarna när du klättrar på stege. Riktigt effektiv med tvåhandsfattning.

Specifikationbetyg

Utförande: Fast blad
Tandning: Konvex klinga
Bladlängd: 350 mm
Vikt: 250 g
Cirkapris: 500 kronor

Cocraft 31-4594 - Irriterande
Cocraft 31-4594
Omdöme

Detta är en högst ordinär trädgårdssåg. Den sågar alltså åt båda hållen. Robust konstruktion, stabilt handtag men tung för sin storlek. Liten klack. Går direkt in i skåran vid hopfällning, inga syliga tänder hopfälld. Enkel men krånglig konstruktion för att byta blad. Hål för rem. Hopplös att såga med. Behöver 40 drag i färsk lönn, 19 drag i lind, 25 drag i torr en samt 30 på skrå i torrt plommonträd. Dessutom nyper den. Den må vara billig, men irritationen växer snabbt över den undermåliga funktionen.

Specifikationbetyg

Utförande: Infällbart blad
Tandning: 3-fastandning
Bladlängd: 170 mm
Vikt: 315 g
Cirkapris: 80 kronor