Sök
Test - 10 borrmaskiner

Test - 10 borrmaskiner

Dyra hål i väggen

2012-02-27

Ska du skruva, borra i trä, metall eller betong så behöver du en borrmaskin men vilken? Vi testar 10 borrmaskiner mellan 250 till 6700 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Makita HR2811FT 23/25 2500 Bäst i test
Milwaukee HD 18 HX 32-C 21/25 6700 Kraft och kvalitet
EINHELL RT-ID 65 20/25 700 Bästa budgetval
BOSCH PSB 18 LI-2 19/25 2400 Enkel att använda
AEG BBH 18 19/25 6200 Snålar med extrachuck
Hitachi DV 20VB2 17/25 2400 Bullrig men effektiv
SKIL Skildrill 6565 16/25 700 Design på gott och ont
MEEC TOOLS (000135) 15/25 250 Lågt pris
Dewalt DWD024S 13/25 1200 Orkeslös standarmaskin
Black & Decker HP148F4LBK 10/25 2400 Räcker inte till

Inledning

Alla hushåll behöver någon gång en borrmaskin men att komma fram till vilken är inte det lättaste. Det finns ett antal olika typer av borrmaskiner och en sökning på en av de populärare prissökningstjänsterna ger drygt 500 träffar. Vi har valt att testa slagborrmaskiner och borrhammare då de, förutom att användas som skruvdragare, även klarar av att borra i betong och sten. Vi har också valt att ha med maskiner med el- eller batteridrift.

Innan köp
Borrmaskiner är ett begrepp som inte riktigt räcker till längre. Ska du enbart skruva i en skruv räcker en skruvdragare. Är du däremot i behov av en maskin som klarar av att komma igenom det mesta, även betong och sten, är det en slagborrmaskin eller borrhammare du behöver.

Andra saker att tänka på är att om du ska använda din borrmaskin ofta och i olika arbetspositioner blir en tung maskin jobbig att arbeta med i längden. Du sparar också på kroppen om maskinen är välbalanserad och har ergonomiskt utformat handtag samt greppvänligt ytskikt. Trots att hörselskydd används är en låg ljudnivå att föredra, om inte annat för grannarnas skull. I valet mellan el- eller batteridrift är fördelen med en elmaskin att den alltid är redo att jobba. Med batteri är du dock inte beroende av tillgång till eluttag.

Tänk också på att det är det krävs tre olika borrar för trä, metall respektive betong. Vid fel sort kan resultatet blir en trasig eller slö borr om man överhuvudtaget får till ett hål.

Borrhammare eller slagborrmaskin
Ska du främst borra i betongväggar och liknande hårt material är det borrhammare som gäller. Borrhammaren har en så kallad SDS-chuck för att klara påfrestningen på borret. Se till att du också får med en vanlig chuck, annars går det inte att borra i trä eller metall. En borrhammare har också en bilningsfunktion. En borrmaskin med slagfunktion är inte lika effektiv och låter mer men fördelen är lägre prisnivå.

Dyrare maskin håller längre
Samtliga maskiner i testet kan användas till att dra i och ur skruv, borra i vanligt trä samt i metall. Flera av dem kan sättas i ett stativ vilket förenklar arbete i metall. Några har belysning av arbetsstycket, några har spindelspärr, alla har snabbchuck. Väljer du en elmaskin är det en fördel om den har en lång sladd av gummi, vilket håller bättre än plast. Maskinen ska dessutom ha ett extra handtag, väska och vara välbalanserad.

Till sist är det plånboken som avgör vilken maskin du ska köpa.

Resultat
Alla maskiner i testet klarar av betongplattan vi använde. En del knorrar rejält, andra tar god tid på sig, några kräver rejält med kraft men de kommer alla igenom. Tre av produkterna i testet är borrhammare. Ingen av dem har några problem med betongplattan. Det går snabbt, effektivt och kräver ingen direkt muskelkraft.

En slutsats är att om du bara ska borra några hål i betongväggen hemma för att hänga upp ett par tavlor kan du faktiskt välja vilken maskin som helst i testet. Makita HR2811FT är förvisso som övriga borrhammare tung och relativt dyr men är enkel att använda och blir därför vår testvinnare. Betydligt billigare men ändå med klart godkänd prestanda är Einhell RT-ID 65 som blir bästa budgetval.

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson har testat varje slagborrmaskin/borrhammare i trä, metall och betong. Vi har inte testat bilningsfunktionen hos borrhammarna. Bedömningskriterierna är kapacitet, kvalitet, design, funktioner samt prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Makita HR2811FT - Bäst i test

bit feb

Makita-HR2811FT
Borrhammare med eldrift. Snyggt designad och enkel att hantera trots vikten. Det krävs dock en rejäl vänsterhand för att greppa runt maskinen. Är utrustad med SDS-chuck och en extrachuck för borrning i trä och metall följer med. Att byta är mycket enkelt. Maskinen har rejält med kraft och den är effektiv i betong och det är inga problem i trä eller metall. Att dra i skruv kräver dock mjukt handlag så inte skruven försvinner. Maskinen har fjädring mellan handtag och kropp. Plus för att sladden är av gummi och hela fyra meter lång. Godkänd ljudnivå. Väska medföljer.

Specifikationbetyg
Typ: Borrhammare, el
Effekt: 800 W
Max borr. Betong 28 mm
Metall 13 mm
Trä 32 mm
Antal växlar: 1
Max varvtal/min: 1100
Inställbart maxvarvtal: Nej
Slaghastighet/min: 4500
Ljudnivå: 101 dB(A)
Kan sättas i stativ: Nej
Väska: Ja
Sladd: Gummi. 4 m
Vikt: 3,6 kg
Övrigt: Extrachuck för träborrning. Belysning. Extra handtag.
Plus: Lätthanterlig. Bra prestanda.
Minus: Hög vikt. Högt pris.
Cirkapris: 2500 kronor

Milwaukee HD 18 HX 32-C - Kraft och kvalitet
Milwaukee-HD18HX32C
En borrhammare för rejäla, tunga jobb. Kommer med SDS-chuck så för att borra i trä eller metall måste du byta chuck, vilket är enkelt om man vet hur man gör. Det står nämligen inget om det i manualen. För att maskinen ska få plats i väskan måste du sätta tillbaka SDS-chucken. Att borra i betong och trä går fort och smidigt. Även i metall är det inga problem även om det är svårt att hålla låg hastighet på borret. Maskinens handtag är fjädrat mot kroppen. En fördel med batteriet förutom att det har rejält med kraft är att det finns en testknapp där du kan se batteristatus. Back-/framknappen låser maskinen. Detta är en proffsmaskin som är tung och dyr men mycket effektiv. Godkänd ljudnivå. Väska ingår.

Specifikationbetyg
Typ: Borrhammare, batteri
Batteridrift: 18 V. Litiumjon-batteri med färgindikator, 3,0 Ah. Laddtid 60 min.
Max borr. Betong 24 mm
Metall 13 mm
Trä 30 mm
Antal växlar: 1
Max varvtal/min: 1400
Inställbart maxvarvtal: Nej
Slaghastighet/min: 4200
Ljudnivå: 99 dB(A)
Kan sättas i stativ: Nej
Väska: Ja
Vikt: 3,7 kg
Övrigt: 1 extra batteri, 1 extra chuck för träborrning. Extra handtag.
Plus: Hög prestanda och rejält batteri.
Minus: Prisnivån. Hög vikt.
Cirkapris: 6700 kronor

EINHELL RT-ID 65 - Bästa budgetval

bb feb

Einhell-RT-ID65
En designad maskin som är behaglig att hålla i och är utrustad med några trevliga finesser. Den är lite småseg i trä men effektiv i metall och betong. Att dra i trallskruv är problemfritt. Inget stoppläge i fram- och backreglaget. Belysning som lyser konstant kan blända något när man byter borr. Extrahandtaget har fiffigt fack för borrar. Lång sladd men i plast. Väskan, som är helt neutral, hade gärna kunnat vara markerad för att förenkla att man öppnar den rätt. Högljudd. Ett knasterljud noteras vid slag- och vanlig borrning. Det luktar också lite konstigt om maskinen.

Specifikationbetyg

Typ: Slagborrmaskin, el
Effekt 650 W
Max borr. Betong 13 mm
Metall 10 mm
Trä 25 mm
Antal växlar: 1
Max varvtal/min: 3000
Inställbart maxvarvtal: Ja. 6 lägen
Slaghastighet/min: 48000
Ljudnivå: 104,3 dB(A)
Kan sättas i stativ: Ja
Väska: Ja.
Sladd: Plast. 3 m
Vikt: 1,9 kg
Övrigt: Fack för borr i extrahandtaget. Belysning. Extra handtag.
Plus: Prisvärd. Godkänd prestanda. Lång sladd.
Minus: Hög ljudvolym. Plastsladd.
Cirkapris: 700 kronor

BOSCH PSB 18 LI-2 - Enkel att använda
Bosch-PSB-18-LI-2
En välbalanserad och lätt maskin som dock saknar lite kraft oberoende av vad man borrar i. Kommer med två växlar och momentställare vilket underlättar vid till exempel skruvdragning men även vid borrning i metall. Belysning och batteriindikator i handtaget. Back-/framknappen låser maskinen. En behändig maskin som är enkel att jobba med. Bits medföljer men hållare saknas. Godkänd ljudnivå. Bara ett batteri medföljer. Väska ingår. Låg vikt.

Specifikationbetyg
Typ: Slagborrmaskin, batteri
Batteridrift: 18 V. Litiumjon-batteri med färgindikator. 1,5 Ah.
Laddtid 60 min. Kan sitta kvar i laddaren.
Max borr. Betong 10 mm
Metall 13 mm
Trä 35 mm
Antal växlar: 2
Max varvtal/min: 400/1650
Inställbart maxvarvtal: Nej
Slaghastighet/min: 22500
Ljudnivå: 100 dB(A)
Kan sättas i stativ: Nej
Väska: Ja
Vikt: 1,8 kg
Övrigt: Bits för stjärn- samt normalskruv. Extra handtag.
Plus: Låg vikt. Användarvänlig.
Minus: Begränsad prestanda. Endast ett batteri medföljer.
Cirkapris: 2400 kronor

AEG BBH 18 - Snålar med extrachuck
AEG-BBH18
Förvillande lik maskinen från Milwaukee, vilket kan bero på att de ingår i samma koncern. AEGs maskin är lite smäckrare och har något bättre fjädring mellan handtag och maskinkropp samt en kortare SDS-chuck. I övrigt är funktionerna likartade. Plus för att det går att kolla batteriets laddningsstatus. Back-/framknappen låser maskinen. Det finns dock en avgörande skillnad då AEGs maskin inte levereras med den extrachuck som behövs för att arbeta i trä eller metall. Även detta är en proffsmaskin som är både tung och dyr. Men den är också mycket effektiv i betong. Godkänd ljudnivå. Väska ingår. 

Specifikationbetyg
Typ: Borrhammare, batteri
Batteridrift: 18 V. Litiumjon-batteri med färgindikator, 3,0 Ah. Laddtid 60 min.
Max borr. Betong 24 mm
Metall 13 mm
Trä 30 mm
Antal växlar: 1
Max varvtal/min: 1400
Inställbart varvtal: Nej
Slaghastighet/min: 4200
Ljudnivå: 98 dB(A)
Kan sättas i stativ: Nej
Väska: Ja
Vikt: 3,5 kg
Övrigt: 1 extra batteri. 300 kr för extrachuck. Extra handtag.
Plus: Hög prestanda. Låg ljudnivå.
Minus: Hög vikt och pris. Extrachuck ingår inte.
Cirkapris: 6200 kronor

Hitachi DV 20VB2 - Bullrig men effektiv
Hitachi-DV20VB2
Här finns det gott om kraft men maskinen är rejält framtung. Inget för enhandsjobb. Växelhuset i aluminium blir kallt att hålla i om det är kallt där du jobbar. Inga problem att borra i trä eller dra i och ur skruv. Jobbar också effektivt i betong. Bra känsla i gasreglaget. Maskinen har två växlar vilket är fördelaktigt vid borrning i till exempel metall. Extrahandtaget är hela 190 millimeter långt, något som dock inte medför några fördelar vid tyngre arbeten. Ett tips är att hålla handen nära maskinen. Sladd i gummi som dock kunde vara lite längre. Maskinen skramlar som om något sitter löst på insidan och den knorrar vid arbete. Back-/framknappen låser inte maskinen. Saknar spindelspärr. Mycket hög ljudnivå. Väska ingår.

Specifikationbetyg
Typ: Slagborrmaskin, el
Effekt: 790 W
Max borr.
Vxl 1(2) Betong 20 (13) mm
Metall 13 (8) mm
Trä 40 (25) mm
Antal växlar: 2
Max varvtal/min: 1000 (3000)
Inställbart maxvarvtal: Ja. 26 lägen
Slaghastighet/min: 8000/26000
Ljudnivå LwA: 110 dB(A)
Kan sättas i stativ: Ja
Väska: Ja
Sladd: Gummi. 2,3 m
Vikt: 2,2 kg
Övrigt: Extra handtag
Plus: Bra prestanda. Två växlar.
Minus: Hög ljudnivå. Hög vikt. Dålig balans.
Cirkapris: 2400 kronor

SKIL Skildrill 6565 - Design på gott och ont
Skil-Skildrill-6565
En rejält designad maskin med fördelar och nackdelar. Plus för välgjorda och lättydliga markeringar för fram och back, borr och slag. Maskinen är lång och saknar ett naturligt grepp för vänsterhanden, vilket gör den vinglig. Är dessutom obalanserad och framtung. Lätt att komma åt knapp på sidan vid arbete. Knarrar både vid slag- och vanlig borrning. Lite seg mot slutet i trä liksom i metall. Seg även i betongplattan. Draget i gasreglaget är lite okänsligt. Stoppläge i fram- och backreglaget. Kort sladd i plast. Väska ingår.

Specifikationbetyg
Typ: Slagborrmaskin, el
Effekt 710 W
Max borr. Betong 16 mm
Metall 13 mm
Trä 35 mm
Antal växlar: 1
Max varvtal/min: 3100
Inställbart maxvarvtal: Ja. 13 lägen
Slaghastighet/min: 49500
Ljudnivå LwA: -
Väska: Ja
Sladd: Plast. 2,5 m
Vikt: 2,2 kg
Övrigt: 5 st betongborr. Sladdklämma. Extra handtag.
Plus: Tydliga markeringar.
Minus: Hög vikt. Obalanserad. Kort sladd. Begränsad prestanda.
Cirkapris: 700 kronor

MEEC TOOLS (000135) - Lågt pris
Meec-Tools-000135
En enkel gammaldags tung, kantig maskin med gott om kraft. Inga problem att borra i trä och funkar okej i betong men är lite seg i metall. Gasknappen är okänslig så det gäller att se upp vid skruvdragning. Frågan är hur länge reglaget för fram eller back, som inte heller låser maskinen, kommer att hålla. Kort sladd i plast. Ingen spindelspärr. Hög ljudnivå. Ingen väska. Attraktivt pris.

Specifikationbetyg
Typ: Slagborrmaskin, el
Effekt: 850 W
Max borr. Betong 16 mm
Metall 13 mm
Trä 25 mm
Antal växlar: 1
Max varvtal/min: 2900
Inställbart maxvarvtal: Ja. 17 lägen
Slaghastighet/min: 49000
Ljudnivå: 106 dB(A)
Kan sättas i stativ: Ja
Väska: Nej
Sladd: Plast. 1,75 m
Vikt: 2,4 kg
Övrigt: Extra handtag
Plus: Lågt pris. Bra prestanda.
Minus: Hög ljudnivå. Hög vikt. Kort sladd. Ingen väska.
Cirkapris: 250 kronor

Dewalt DWD024S- Orkeslös standarmaskin
De-Walt-DWD024S
En standardmaskin utan finesser. Inga problem i trä, även om det märks att den har minst effekt bland de testade maskinerna. Drar i och ur skruv lugnt och säkert. Klarade dock inte av att komma genom fyra millimeter metall. I betong krävs mycket kraft för att komma genom. Reglaget för fram och back låser maskinen. Lång sladd i gummi. Ingen spindelspärr. Hög ljudnivå. Ingen väska. Lätt.

Specifikationbetyg
Typ: Slagborrmaskin, el
Effekt 650 W
Max borr. Betong 16 mm
Metall 13 mm
Trä 25 mm
Antal växlar: 1
Max varvtal/min: 2800
Inställbart maxvarvtal: Nej
Slaghastighet/min: 47600
Ljudnivå: 105 dB(A)
Kan sättas i stativ: Ja
Väska: Nej
Sladd: Gummi. 4 m
Vikt: 1,8 kg
Övrigt: Extra handtag
Plus: Låg vikt. Lång gummisladd.
Minus: Ljudnivån. Begränsad prestanda. Ingen väska.
Cirkapris: 1200 kronor

Black & Decker HP148F4LBK - Räcker inte till
Black-and-decker-HP148F
Liten, nätt och lätt. Dessvärre väger den också lätt i arbetet. Den stånkar redan vid borrning i trä och kräver rejält med kraft i metall. I betong är den helt usel då den nätt och jämt kommer genom betongplattan. Detta är mer en borrmaskin med slagfunktion som passar bra för enklare jobb i hemmet än en slagborrmaskin. Det finns inget extrahandtag. En nackdel är också att tillverkaren satt ett reklammärke på ytan där man vill placera vänsterhanden, vilket försämrar greppet. Back-/framknappen låser maskinen. Riktig låg ljudnivå. Väska ingår.

Specifikationbetyg
Typ: Slagborrmaskin, batteri
Batteridrift: 14,4 V, litiumjon-batteri, 1,5 Ah, laddtid 40 min.
Max borr. Betong 13 mm
Metall 13 mm
Trä 19 mm
Antal växlar: 2
Max varvtal/min: 350/1200
Inställbart maxvarvtal: Nej
Slaghastighet/min: 18000
Ljudnivå: 98,7 dB(A)
Kan sättas i stativ: Nej
Väska: Ja
Vikt: 1,8 kg
Övrigt: 1 extra batteri, bits för stjärn- och normalskruv.
Plus: Låg vikt och litet format. Låg ljudnivå.
Minus: Begränsad prestanda.
Cirkapris: 2400 kronor