Sök

Ta med grillen dit du går

2006-07-31

Laga till en läcker sommarmåltid på stranden i sommar. Smartson testar tio campinggrillar som kostar från 250 till 1000 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Biltema Grill 17/25 250 Stor grillyta
BBQ Chef Carl Jan 13/25 1000 Vertikalgrill
Clas Ohlson campinggrill 17/25 300 Miniklot
Primus bordsgrill 15/25 450 Gasol
Sagaform Minigrill 15/25 280 Grill & kylväska
Sagaform Picknickgrill 14/25 260 Grillportfölj
Weber Go-Anywhere 19/25 750 Gedigen
Coop markgrill 15/25 250 Stor
Landmann 11325 14/25 300 Lätt
Landmann 0416 16/25 400 Bra lock

Sammanfattning

Att ta med sig grillen på utflykten, båtresan eller campingen behöver inte vara krångligt. Här testar vi sju portabla grillar varav en går på gasol, övriga på kol eller briketter. Flera modeller grillar med lock där maten grillas indirekt, vilket gör större grillbitar saftiga och mer vällagade.

Inledning

En bra campinggrill är smidig att hantera och bära med sig. Blir det för bökigt finns risken att grillen får stanna hemma under semestern. Den ska även ha goda inställningsmöjligheter som spjäll och reglerbart galler. Weber Go-Anywhere har en gedigen konstruktion och är enkel att ta med sig. Tyvärr är den lite för tung för längre transporter till fots. Sagaforms minigrill transporteras i en kompakt kylväska och är mycket lätt att bära. Den kan dock inte jämföras med de bästa modellerna vad gäller grillegenskaper och stabilitet. Biltemas grill har ordentligt med plats och de två gallerna gör att både vegetarianer och köttätare kan samsas. Tyvärr blir den blanka ytan lätt smutsig. Primus bordsgrill går snabbt att komma igång med och är enkel att reglera värmen med, tack vare gasolgrillens reglage. Kontentan av testet är att det går att köpa en användbar campinggrill för under 300 kronor, men alla produkter är inte direkt fulländade.

Så gjorde vi

Vi har grillat kött, kycklingburgare och korv. Bedömningskriterierna är prestanda, kvalitet, design, funktioner samt värde för pengarna. Dessutom har vi bedömt hantering och rengöring. Maxbetyget är 25 poäng.

Biltema Grill
Betyg: 17/25
Kommentar: Stor grillyta
Biltemas portabla grill är tillverkad i rostfritt stål med bärhandtag i trä. Grillen fälls upp som en väska där både lock och botten är anpassade för att grilla på. I utfällt läge får man alltså två grillytor med måtten 35x23 cm vilket är imponerande. Designen är trevlig men konstruktionen bygger på många skruvar som lätt gängar upp sig. Produkten känns inte gedigen rakt igenom och blir väldigt lätt smutsig. Men den ger stora grillytor med jämn glöd till bra pris.
Cirkapris: 250 kronor

BBQ Chef Carl Jan
Betyg: 13/25
Kommentar: Vertikalgrill
BBQ Chef Carl Jan är en vertikalgrill som bjuder på en annorlunda konstruktion och grillfilosofi. Kolet ligger i en centrerad kassett som mäter 25x23 cm och maten grillas därmed vertikalt. Grillbitarna placeras i de justerbara halstren eller roteras på det motordrivna grillspettet. På så sätt skapas inga flammor av köttsaften. Modellen är aningen komplicerad och kolet sjunker snabbt ihop i kassettens botten efter en stunds grilltid. Enklast är att inte grilla olika livsmedel samtidigt. Rejäl skärbräda och transportväska i nylon ingår. Levereras inplastad i film som är svår att få bort. Originell grill som dock inte lyckas fullt ut i praktiken.   
Cirkapris: 1000 kronor

Clas Ohlson campinggrill
Betyg: 17/25
Kommentar: Miniklot
Clas Ohlson Campinggrill är tillverkad i borstat stål och bärs i ett litet men användbart trähandtag. Grillytan är begränsad via det 28 cm lilla gallret men räcker väl för två personer. Den separata grillkolsbehållaren förenklar hanteringen före och efter grillning. Separata spjäll i botten och i locket ger godkänd syretillförsel även om man kan önska mer av glödens utveckling och jämnhet. Snäpplåsen förenklar transporten av en redan lättburen grill. Intressant formspråk, enkel montering och berättigad prisbild ger ett klart godkänt slutbetyg.     
Cirkapris: 300 kronor

Primus bordsgrill
Betyg: 15/25
Kommentar: Gasol
Primus gasolgrill är tillverkad i emaljerad plåt med en brännare. Grillytan uppmäter 36x26 cm och består av ett rejält galler. Monteringen kräver noggrannhet så att inga gasolyckor uppstår.  Den knappa instruktionsboken borde därför vara mer tydlig. De medföljande lavastenarna sprider värmen bra men man får se upp så att lågan inte slocknar, vilket är lätt hänt i blåst. Å andra sidan kan du enkelt reglera lågan med vredet. Grillen är portabel men väger en del. Lavastenarna måste rengöras efter en tid. Ett okej köp för alla som föredrar gasol framför kol.
Cirkapris: 450 kronor

Sagaform Minigrill
Betyg: 15/25
Kommentar: Grill & kylväska 
Sagaform minigrill levereras i en praktisk kylväska med funktionell design. Den lilla grillhinken och dess monterbara ben placeras i botten medan det som ska grillas placeras i locket. Grillen är instabil i sin konstruktion men ger mycket bättre möjligheter än en engångsgrill. Gallret ligger stabilt och ger en grillyta på 25 cm i diameter. För att få bra glöd får man dock inte överdosera med kol. Det tunna spjället är grillens enda justeringsmöjlighet. Väskan blir lätt smutsig men är annars utmärkt. Ett instabilt men trevligt kit för alla citygrillare.  
Cirkapris: 280 kronor

Sagaform Picknickgrill
Betyg: 14/25
Kommentar: Grillportfölj
Sagaform Picknick grill är konstruerad som en portfölj med fyra utfällbara ben. Tack vare den tunna plåten är den lätt att bära med sig. Själva konstruktionen är dock i rangligaste laget och den blir snabbt repig och bucklig. Locket spänns fast via två sidoväggar och skyddar mot vind. Det rektangulära gallret (42x25 cm) kan fästas i tre lägen, dock inte helt utan komplikationer. Modellen saknar spjäll och det är svårt att få något bra drag på glöden. Två lättböjliga men ändå lovvärda grillredskap medföljer som bonus. Ett lågt pris för en finurlig lösning, men med dålig kvalitet och många delar att rengöra.   
Cirkapris: 260 kronor

Weber Go-Anywhere
Betyg: 19/25
Kommentar: Gedigen
Weber Go-Anywhere är testets rejälaste grill med hög kvalitetskänsla. Konstruktionen är genomtänkt och smart, som att benen även fungerar som transportlås i hopfällt läge. Bottengaller och grillgaller är ordentligt tilltagna vilket dock är en av orsakerna till modellens tyngd. Gallret är inte reglerbart vilket kräver att man passar maten och vänder ofta på grillytan med måtten 34x25 cm. Enkel rengörning. Ett bra köp som känns hållbarare än testets billigare modeller.
Cirkapris: 750 kronor

Coop markgrill
Betyg: 15/25
Kommentar: Stor
Coops markgrill är inte den mest portabla grillen, men bjuder trots det på vissa fördelar. Den gjutna karotten har diametern 56 cm och ger en stor grillyta som räcker för större sällskap. Testexemplarets grillgaller var dock för litet vilket skapade instabilitet när grillbitarna skulle vändas. Avståndet mellan spjälorna är stora och mindre korvar och grönsaker och faller lätt ner i glödbädden. Denna fyrbenta grill saknar spjäll och lock, men är praktisk vid större lägerplatser. Modellen saluförs till lågt pris men kan lätt bli rostig.
Cirkapris: 250 kronor

Landmann 11325
Betyg: 14/25
Kommentar: Lätt
Landmann 11325 är en portabel grill som bärs i det vikbara handtaget. Det emaljerade locket är utrustat med ett greppvänligt handtag och funktionellt spjäll. Tyvärr saknas ett snäpplås som förhindrar att locket åker av vid transport. Annars är formatet enkelt, nätt samt erbjuder en lagom grillstad för den lilla utflykten. Den runda bottnen gör att grillen står bra på jämna underlag men blir lätt instabil på till exempel ojämna klipphällar. Grillen är enkel att bruka och värmespridningen är jämn, men ett spjäll undertill hade ökat regleringsmöjligheterna. Klent galler men lågt pris.  
Cirkapris: 300 kronor

Landmann 0416
Betyg: 16/25
Kommentar: Bra lock
Landmann 0416 är en mindre variant av en traditionell klotgrill. De tre benen som bär upp klotet och fångar upp kolrester via spjällbrickan. Locket spärras på ett smart sätt vid transport och har ett bra spjäll vid indirekt grillning. Handtaget känns lite vekt för tuffare tag och transporter. Grillen gör sitt jobb med och utan lock och resultatet blir bra. Grillens format är klumpigare än till exempel Clas Ohlson Campinggrill och Landmann 11325 men känns mer flexibel i sitt utförande. Bra regleringsmöjligheter och ett hyfsat pris. 
Cirkapris: 400 kronor