Sök

Snyggast häck i grannskapet

2006-06-16

Smartson testar tio häcksaxar som hjälper dig att hålla grönskan i styr. De bensindrivna modellerna är överlägset effektivast men även dyrast i inköp.

Modell Betyg Pris Kommentar
Gardena EHT 410 Vario 15/25 2000 Funktionell
Black & Decker GT535 16/25 1100 Obalanserad
Viking HE 515 17/25 1700 Vridbart handtag
Klippo 70-600 16/25 1500 Långt svärd
Stiga SH 57 15/25 800 Lågt pris
Stihl HS 45 23/25 3400 Bäst i test
Tanaka THT 2000 LT 20/25 3000 Lättviktare
Klippo 2,6 L 18/25 4400 Multimaskin
Stiga SH 170 K 18/25 4000 Tungrodd
Black & Decker GT110 12/25 600 Leksakskänsla

Sammanfattning

En nyklippt och välformad häck ramar in trädgården på ett snyggt sätt och kan göra grannarna avundsjuka. Här testar vi sex eldrivna och fyra bensindrivna modeller. Maskinerna kostar mellan 600 och 4400 kronor och förenklar jobbet avsevärt jämfört med att nyttja en manuell häcksax. Till skillnad från manuella häcksaxar låter motordrivna alternativ betydligt mer och kräver tillgång till elektricitet eller bensin. Generellt är de bensindrivna mer flexibla, starkare men även dyrare. De påverkar även arbetsmiljön och omgivningen negativt genom buller och avgaser.Eldrivna maskiner (ej batteridrivna förstås) kräver förlängningssladd vilket ibland kan ställa till det om häcken ligger långt ifrån en strömkälla. En fara med eldrivna häcksaxar är att man som användare lätt kan fastna i eller värsta fall klippa av sladden. Trots nackdelarna med eldrivna modeller så är de mer ekonomiskt försvarbara då en häcksax inte används så många gånger per år. Vid grövre vegetation krävs andra redskap som till exempel grensåg eller motorsåg. Sammantaget är det enkelt att bruka en häcksax, men kunskap och fokus på säkerhet är förstås av vikt.

Inledning

Testets bästa köp bland de bensindrivna modellerna är Stihl TS 45. Modellen kombinerar god kapacitet med hög användarvänlighet på ett lovvärt sätt. Formatet är smidigt, lätt och effektivt. Viking HE 515 är testets bästa elektriska alternativ med god funktionalitet och lågt arbetsljud. Klippo 70-600 får även goda omdömen, särskilt för sitt långa och effektiva svärd. Bästa budgetval är Stiga SH 57 som är både gedigen och prisvärd.

Så gjorde vi

Häcksaxarna har testats på häckar av syrén, nypon och hagtorn. Bedömningskriterierna är design, kvalitet, prisvärde, funktioner, arbetsljud samt kapacitet. Maxbetyget är 25 poäng.

Gardena EHT 410 Vario frontGardena EHT 410 Vario
En smart och lättviktig häcksax med kort räckvidd för små uppdrag. I testets olika delmoment visar den elektriska modellen med det 41 cm korta svärdet att den är betydligt bättre på finlir än att klippa större buskage. Handtaget är ledat och gör det enkelt att klippa högre upp. Smidig strömbrytare, bra hantering, god säkerhet och funktionell konstruktion på plussidan. Men klippkapaciteten vid tjockare grenar och täta skott är dålig. Inte prisvärd. Godkänd bullernivå. Effekt 500 W.

Black & Decker GT535 frontBlack & Decker GT535
Har en elmotor på 520 W och ett utfällbart handtag som ger bättre räckvidd, både lodrätt och vågrätt. Med handtaget ihopfällt är balansen god, sämre i utfällt läge. Maskinen blir också tung att arbeta med under längre stunder. Det 53 cm långa svärdet är bra till mindre och medelstora häckar. Klippkapaciteten är god och saxen tuggar sig igenom även lite grövre vegetation. Minus för mindre gedigen konstruktion och det värdelösa eggskyddet. Okej bullernivå.

Viking HE515 frontViking HE 515
Har lång räckvidd och ett handtag som kan vridas i fem olika lägen. Tack vare handtagets utformning kan man utnyttja maskinens hela längd genom säkerhetsspärren längst bak, vilket är praktiskt. Det går även bra att arbeta i olika vinklar. Motoreffekten är på 500 W med svärdlängden 50 cm. Arbetsljudet är överkomligt. Bra handskydd i transparent plast förbättrar säkerheten. Maskinen blir i vissa lägen lite klumpig och otymplig men är annars ett gediget alternativ till bra pris. Bästa köp bland testets elektriska modeller.

Klippo 70-600 frontKlippo 70-600
Når långt med sitt 60 cm långa svärd och effektmässigt ligger den i topp bland elmaskinerna med motor på 600 W. Konstruktionen är dock inte ergonomiskt fulländad. Handtaget är inte vridbart och tvåhandsgreppet fungerar inte så bra i sidled. Den gummerade ytan ger däremot bra grepp. Bra, transparent handskydd i plexiglas. Konstruktionen är gedigen men maskinen blir tung att hantera i längden. Klippkapaciteten är god upp till 20 mm grenar och bullernivån är godkänd.

Stiga SH57 frontStiga SH 57
Stiga SH 57 har samma form som Klippo 70-600, men något mindre kapacitet och är utrustad med en motor på 500 W. Svärdet är 55 cm och maskinen fastnar då och då på grövre grenar. Kapacitetsmässigt kan man alltså begära mer, även om tunnare grenar och blad putsas lätt. Vridbart handtag och slagskydd saknas, men det är annars en rejäl maskin till ett mycket bra pris. En nackdel är att den ljusgula, matta plasten lätt blir solkig och ful.

Stihl TS 45 frontStihl HS 45
En bensindriven häcksax med motoreffekten 0,75 kW/1,0 hk. Den väger ganska lätt och är ypperlig att arbeta med, både vågrätt och lodrätt. Den fungerar lika bra till att putsa prydnadshäcken som att klippa en grövre häck av syrén eller nypon. Testmodellen hade ett svärd om 45 cm, maskinen finns även med 60 cm långt svärd. Bra knivbroms ger god säkerhet och autoläget gör hanteringen smidig. En effektiv häcksax som är välbalanserad både vad gäller pris och arbetsläge.

Tanaka THT2000 LT frontTanaka THT 2000 LT
Enkel att hantera och har en motoreffekt på 0,9 kW eller 1,2 hk. Först och främst är det vridbara handtaget en användarvänlig lösning som skapar flexibilitet i arbetet. Modellen är smidig men i jämförelse med Stihl TS 45 hamnar den något på efterkälken vad det gäller arbetskapacitet. Vissa plastiga detaljer och högt arbetsljud á la moped från 70-talet drar ner intrycket något. Lätt start och stopp och enkelt eggskydd medföljer till det 60 cm långa svärdet.

Klippo 2,6 L frontKlippo 2,6 L
Klippo 2,6 L ingår i ett koncept där du kan använda samma maskin som häcksax, kvist- och röjsåg samt grästrimmer. Häcksaxen har ett svärd på 55 cm som går att vinkla 30 grader neråt och 90 grader uppåt. Trots detta blir modellen lite otymplig att jobba med på högre höjder. Motorn på knappt 1,0 kW/1,3 hk och jobbar tyst i jämförelse med övriga bensinmodeller. Högt kvalitetsintryck gör dock detta till ett prisvärt köp, särskilt om man har nytta av övriga tillbehör. En ergonomisk axelrem medföljer.

Stiga SH 170 K frontStiga SH 170 K
SH 170 K kostar en del att köpa och påminner om en motorsåg, den är därmed lite för tung när höga och/eller långa häckar ska klippas. Den är som bäst på att klippa halvtjocka grenar men kommer inte riktigt till sin rätt när man ska putsa prydnadshäckar. Bra, vridbart handtag som ökar användarvänligheten. Maskinen har en tvåtaktsmotor från Kawasaki på 1,0 kW/1,4 hk. Långt svärd på 60 cm med fullgott eggskydd. Tyngd och effektivitet är emellertid två punkter som kan förbättras för att priset ska kännas motiverat.

Black & Decker GT110 frontBlack & Decker GT110
Testets minsta och billigaste häcksax. Den har ett högt arbetsljud men den enkla användningen och den goda ergonomin kompenserar till en del för att detta är en ganska harmlös häcksax. Om du som konsument nöjer dig med att enbart putsa lite på prydnadshäcken går det sakta framåt. Svärdet på 50 cm och effekten på 420 W kan dock fungera för de riktigt små uppdragen. En fördel med maskinen är att vikten inte är påfrestande.