Sök

Smidiga snickarbänkar

2006-06-15

Med en portabel snickarbänk får du hjälp där du behöver den. Alternativet är en stationär hyvelbänk i ett större format. Här testar vi åtta modeller i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Sjöbergs 1520 BS 19/25 4700 Skolbänk
ETC 17/25 400 Mellanmodell
Black & Decker WM301 13/25 300 Ris & ros
Black & Decker WM825 17/25 1200 Ambitiös
Bauhaus 11/25 120 Klenast
Wolfcraft Master Cut 200 15/25 600 Liten & stark
Best Tools 100 14/25 Billigast
Biltema 14/25 150 Budgetköp

Sammanfattning

Snickarbänken eller hyvelbänken är en praktisk hjälpreda då du behöver såga, borra eller bearbeta ett arbetsstycke i trä eller annat material. Den fungerar så att arbetsstycket kan fixeras i det läge du önskar och du får dessutom stycket på rätt höjd, så att arbetsställningen både blir vilsam och mer effektiv. Här provar vi åtta bänkar i olika storleks- och prisklasser. De flesta är portabla modeller som enkelt kan vikas ihop och transporteras, medan en modell är av typen stationär slöjdbänk. Även om det ibland kan vara svårt att se nyttan med de minsta modellerna så handlar det om en ganska liten slant för att erhålla bättre precision och bättre ergonomi i arbetet.

Inledning

De billigare bänkarna köps omonterade i små paket. Räkna med att monteringen tar upp till en timme om du inte monterat en liknande bänk tidigare. Till detta bidrar de bristande anvisningarna många billiga modeller kommer med. Materialet i portabla snickarbänkar är lackerad stålplåt med detaljer i plast, i portabla bänkar är arbetsbordet i mdf förutom hos Black & Decker som använder limträ. Sjöbergs stora hyvelbänk är tillverkad i massiv bok med ståldetaljer. Av de testade modellerna är det ingen som direkt står ut i mängden. Ska vi kora ett bästa köp blir det bänkarna från Biltema och ETC. Modellen från Best Tools är billigast och klart intressant som budgetköp medan Sjöbergs stora bänk tävlar i en egen "tungviktsklass" för den som har gott om plats, där den portabla bänken får ses som komplement.

Så gjorde vi

Bänkarna har monterats enligt anvisningarna och provats med bearbetning av arbetsstycke i trä. Betygskriterierna är kvalitet, design, funktioner, kapacitet och värde för pengarna. Maxbetyg 25 poäng.

Sjöbergs snickarbänkSjöbergs
Sjöbergs 1520 BS är en klassisk, tung (50 kg) hyvelbänk i bokträ av den typ som brukar finnas i skolans slöjdsalar. 1520 BS har underrede i trä med lådor och skåp, överdelen kan köpas separat och monteras då med fördel på höj- och sänkbart metallstativ vilket vi provade med. Bänken är ett resultat av gediget hantverk med utmärkt passform och finish. Men hantverk kostar och det krävs en ganska flitig användare för att motivera priset. Med både horisontell och vertikal skruvtving kan arbetsstycket bearbetas från olika håll. En stor bänk som tar mycket plats men som erbjuder en helt annan stadga än portabla modeller.

ETC snickarbänkETC
Denna bänk påminner om de minsta modellerna men är snäppet större, med höjden 80 cm och bredden 80 cm. Som väntat är den också stadigare att arbeta med på alla ledder och erbjuder god passform mellan arbetsytans två delar. Av någon anledning är plastvreden till skruvtvingen små och har vassa kanter, vilket gör dem otrevliga att hantera. Monteringsanvisningen håller inte hög klass, förutom detta erbjuder ETC-bänken en annan grad av professionalitet än de enklaste modellerna, om man kan tala om sådana egenskaper i detta sammanhang. Frågan är bara om den är värd lika mycket som tre eller fyra av de mindre bänkarna.

Black & Decker WM301 snickarbänkBlack & Decker WM301
Den minsta bänken från Black & Decker levereras omonterad, i likhet med övriga små modeller. Den har en något annorlunda konstruktion med två vred som låser bänken i utfällt respektive hopfällt läge. Det gör också att bänken tar lite mindre plats hopfälld. Vreden till skruvtvingen ligger bra i handen men den ena tvingen var trög att manövrera. Konstruktionen ger ett bättre kvalitetsintryck än hos de billigaste bänkarna med något tjockare plåt och limträ istället för mdf. Det gör dock inte att bänken är stadigare att arbeta med och prismässigt ligger den i högsta laget.

B&D WM825 snickarbänkBlack & Decker WM825
En rejäl och stadig arbetsbänk för större arbetsstycken, med ett extra trappsteg där man kan ta stöd med foten. Skruvtvingen kan vikas upp 90 grader i framkant och fixera arbetsstycket nedåt istället för framåt. Ett plastband kopplar ihop vreden så att man bara behöver vrida det vänstra eller högra. Trots att bänken vill vara smart blir den lite svårhanterlig med alla spärrar och reglage. Vissa plåtdetaljer har vassa kanter och bänken känns som en stor råttfälla som hotar att slå igen över fingrarna. Den stora fördelen är att den kommer monterad och klar, men priset är onekligen högt

BauhausBauhaus
Billig, liten arbetsbänk som tar en stund att montera, tack vare många lösa delar. Med arbetshöjden 76 cm och bredden 60 cm är bänken endast avsedd för mindre stycken och plastklossarna har både dålig hållbarhet och passform. Vidare är höjden alltför låg för personer över 180 cm. Vreden till skruvtvingen har dock godkänd funktion och finish. Ihopfälld tar bänken mycket liten plats och väger i stort sett ingenting. Den låga vikten gör att den inte står så stadigt vid hyvling eller liknande bearbetning. Otydlig monteringsanvisning enbart på förpackningen.

WolfcraftWolfcraft Master Cut 200
Master Cut 200 är en medelstor portabel bänk i relativt gediget utförande, med bra finish och passform på de olika delarna. Monteringen är dock bitvis krånglig, med små muttrar som ska fästas under och bakom bockade profiler. Hanteringen av skruvtvingen är bra även om det ena vredet gick lite trögt på testexemplaret. För att vara så liten är bänken ganska stadig, samtidigt som den är klart dyrast bland de små modellerna i testet.

Best Tools snickarbänkBest Tools
En liten snickarbänk med arbetshöjden 76 cm och bredden 60 cm. Konstruktionen är enkel och lättviktig. Passformen på delarna är godkänd liksom kvalitetsintrycket. På grund av att bänken är så lätt ska den heller inte belastas alltför mycket. För en person längre än 180 cm är den också i lägsta laget. Vreden till skruvtvingen är små men relativt behagliga att manövrera. Plastklossarna håller ordinär standard. Ett något bättre köp än bänken från Bauhaus, framför allt med bättre stadga i sidled. Bäst monteringsanvisningar bland de billigare modellerna.

BiltemaBiltema
Bänken från Biltema är i samma storleksklass som modellerna från Bauhaus och Best, men den är två cm högre (78 cm) vilket gör den något lämpligare för längre personer. Den är också något stadigare än de billigaste bänkarna och har lite högre kvalitet på skruvarna men i övrigt har den likvärdig kapacitet som de minsta bänkarna. Stabiliteten i sidled är begränsad, men vreden till skruvtvingen håller godkänd kvalitetskänsla med god passform mellan arbetsytans två delar. Ett hyfsat budgetköp med bristfällig monteringsanvisning.