Sök

Skruva till det!

2004-10-22

Ett bra verktygsset ska innehålla det man behöver, inte en massa onödiga prylar. Här testar vi tio verktygsset i olika storlekar och prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Ferax 26 delar 20/25 500 Med bra spärrskaft
Jula 80 delar 17/25 700 Kombisats i bra låda
Teng Tools 39 delar 19/25 900 Bra standardsats
Ferax 29 delar 16/25 350 Bästa minisats
Teng Tools 41 delar 22/25 1100 Less is more
Clas Ohlson 77 delar 18/25 900 Bästa kombisatsen
Jula ¼ 41 delar 16/25 400 Bekväm låda
KRAFT 26 delar 18/25 530 Enkelt men komplett
Clas Ohlson 101 delar 18/25 700 Mest onödig vikt?
Kamasa Tools 34 delar 18/25 1060 Rejäl men dyr

Sammanfattning

Vårt test fokuserar på medelstora verktygsset med en hylsnyckelsats som grund, till en kostnad av några hundralappar upp till en dryg tusenlapp. Högst betyg får Teng Tools 41 delars sats för 1100 kronor. Samtliga satser är tillverkade i kromvanadiumstål, med stor skillnad i garantierna.

Inledning

Problemet med lösa verktyg är att prylarna tenderar att hamna på olika ställen där hemma, i garaget eller i bilen och nästan alltid fattas just den där ringnyckeln eller hylsan som behövs. Har du ett komplett verktygsset har du bättre koll på grejorna. Titta noga på verktygslådan. Nycklar m m ska sitta fast ordentligt utan att hamna i oordning alltför lätt, samtidigt som delarna inte får vara svåra att ta loss när man väl ska använda dem.

De testade seten har tre olika storlekar på hylsfattningen, 1/4, 3/8 och 1/2 tum. Sexkantiga ”krafthylsor” med runda hörn sliter minst på bultarna och ger bäst grepp. Samtliga verktygsset i testet har hylsor med rundade hörn förutom Clas Ohlson 101 delar och Jula 80 delar vars hylsor har 12 kanter. Ibland ingår fasta eller ledade nycklar liksom olika bits i verktygssatsen, förutom ett antal hylsor och ett eller två spärrskaft. Fundera på vad du verkligen behöver och låt dig inte förföras av att ett set innehåller många delar. Multisatser innehåller många verktyg, men det är inte alltid till det bästa. Många används sällan eller aldrig och gör bara väskan stor och klumpig. Köp hellre ett hylsnyckelset som kan kompletteras i takt med att behoven växer.

Så gjorde vi

Vi bedömde verktygsseten genom att provdra bultar och skruvar olika hårt. Varje låda har skaktestats för att se hur verktygen hålls på plats. Dessutom bedöms utformning, kvalitetskänsla och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng

Clas Ohlson 77 delar
ClasOhlson77del-b
Ett mycket komplett kombinationsset med spärrhandtag i både 1/4 ” och 1/2”. Hylsor i storlekar mellan 4-32 mm. Dessutom ingår 8-15 mm lednycklar, 7-19 mm fasta nycklar, insexnycklar och bits. Dock saknas stort T-handtag vilket borde ingå i en kombination av den här storleken. Lådan är svår att stänga och när man väl lyckats stänga den ligger många delar lösa efter skaktestet.

Jula ¼” 41 delar
Jula-lilla-b
Julas minihylssats har 1/4” spärrhandtag och hylsor på 3,5-14 mm. Vidare skruvmejselhandtag och bits, förlängare samt tre insexnycklar. Setet känns litet men bekvämt och plastlådan är skön att bära, samt håller delarna på plats bra under skaktestet. Men kombinationen av vanliga storlekar på bits och hylsor respektive väldigt små insexnycklar känns kanske lite underlig. Minus också för priset.

Jula 80 delar
Jula-stor
Verktygssetet innehåller tre-kvarts spärrhandtag med adapter för 1/4 ” till de långa 12-kantiga hylsorna på 5-24 mm. Det ingår också långa hylsor på 5-13 mm, bits, fasta nycklar och lednycklar. Setet har en rejäl låda som trots de många delarna håller verktygen ordentligt på plats. Men spärrhandtaget ser trist ut och är inte särskilt ergonomiskt. Minus för 12-kantiga hylsor.

KRAFT 26 delar
KRAFT-VeSundberg
Krafts verktygssats är en hylsnyckelset i mellanstorlek. Verktygssetet innehåller 26 rejäla delar som täcker det viktigaste, men inte så mycket mer. Spärrskaftets storlek är 3/8 ” och hylsorna är i storlekarna 6-24 mm. Lådan fungerar mycket bra. Exempelvis behöver man inte stänga den för att prylarna ska hållas på plats, verktygen ligger kvar där de ska ändå. Lagom storlek, lagom pris.

Teng Tools 39 delar
TengTools-langahylsor-b
Teng Tools hylsnyckelset innehåller 39 delar med 3/8” fattning och hylsor i storleken 8-22 mm. Dessutom ingår bits och långa hylsor. Lådan är lagom stor, håller verktygen på plats och klarar skaktestet bra. Extra plus för bra stängningsanordning och för placeringsschemat på insidan av locket. Ett bra standardhylsset som även inkluderar bits och långa hylsor men lådinredningen känns vek.

Teng Tools 3/8” 41 delar
TengTools-fastanyckar
Detta hylsset är mycket likt det förra, förutom att det saknar långa hylsor och istället har fasta nycklar i storleken 8-19 mm. Spontant föredrar testgruppen detta set, eftersom man oftast har mer nytta av fasta nycklar än långa hylsor. Liksom i Teng Tools andra set har spärrhandtaget en bra, greppvänlig utformning och väskan klarar skaktestet med bra stängningsanordning. Innehåller de verktyg man oftast behöver. Plus för den mycket smidiga väskan, minus för priset.

Kamasa Tools 34 delar
KamasaTools-b
Kamasa Tools hylsnyckelset innehåller ett 3/8” spärrskaft och hylsor i storlek 8-22 mm. Dessutom långa hylsor och tre olika tändstiftshylsor. Spärrskaftet är ergonomiskt utformat med vissa delar i mjukplast, vilket ger ett stabilt och bekvämt grepp. Ett väldesignat hylsnyckelset som känns gediget och med användbara funktioner, tyvärr lite dyrt. Plus för placeringsschema under locket.

Clas Ohlson 101 delar
ClasOhlson-101del
Ett komplett verktygsset som trots många blankkromade funktioner ger ett klent intryck. Spärrhandtag i 1/2” och 1/4” med 12-kantiga hylsor i 4-32 mm. Det ingår bland annat ett gäng långa hylsor samt hylsor i tumstorlek, skruvhandtag med olika bits, fasta nycklar och lednycklar. Verktygssetet är prisvärt för alla delar man får, men testgruppen frågar sig om man behöver allt. Alla delarna gör väskan onödigt stor, tung och klumpig, särskilt som de flesta aldrig lär använda mer än hälften av prylarna.

Ferax 26 delar
Ferax-Luna-lilla
Detta hylsnyckelset med 26 delar har ett spärrskaft på 3/8” och hylsor på 6-24 mm med förlängare och tändstiftshylsor. Spärrskaftet är rejält tilltaget med räfflat, skönt grepp. Lådan klarar skaktestet bra. Trots relativt få delar anser testgruppen att det viktigaste täcks in med denna sats. Ett bra grundhylsnyckelset och en av favoriterna tack vare ett mycket bra pris.

Ferax 29 delar
Ferax-Luna-stor-bFerax minihylsset med 29 delar har ett spärrhandtag på 1/4” och hylsor på 6-24 mm. Trots att detta är ett litet set rymmer det ändå ganska mycket, exempelvis T-handtag, hylsbits och förlängare. Lådan känns liten och behändig och klarar skaktestet bra. Köper man detta set som komplement till testets andra Ferax-set erhålls en ganska komplett verktygsuppsättning.