Sök

Skotta rätt

2006-01-18

Vintrarna är snöfattiga numera, men när snön väl kommer är en effektiv snöskyffel eller snöraka bra att ha. Här testar Smartson tio modeller i olika storlekar och utföranden.

Modell Betyg Pris Kommentar
Fiskars Skyffel 4052 17/25 420 Dyrast
Karlstad Skyffel 525 20/25 270 Bästa skyffel
Orthex Skyffel 446 18/25 180 Basic
Fiskars Stallskyffel 235902 20/25 200 Allround
Orthex Raka 445 18/25 170 Prisvärd
Ebert Raka 17/25 120 Budgetmodell
Fiskars Ergolett 855 18/25 350 Med sväng
Karlstad Raka 705 18/25 270 Klassiker
Fiskars Raka 4925 20/25 320 Bästa raka

Sammanfattning

Med bra redskap blir snöröjningen lättare och roligare. Det finns många sätt att röja snö på. Den som har mycket snö varje vinter och stor yta att röja bör satsa på en traktor eller annat motorredskap med snöblad, men att skaffa en traktor enbart för att röja snö med är en dyr historia. Den som inte har så stora ytor men ändå är lite bekväm, kanske väljer en motordriven snöslunga. Vill man slippa att investera i dyra motorredskap är det emellertid handkraft som gäller.

Inledning

En snösläde rekommenderas för större ytor, den röjer brett och tar med sig mycket snö i det stora bladet. De flesta av oss har nog bara en mellanstor eller mindre yta att röja och då räcker en mindre snöraka långt. Till sist har vi den klassiska, mindre snöskyffeln som framför allt är användbar runt trappor, entréer och infarter och som även går att skrapa bort is eller skyffla sand och grus med. Här testar vi tio modeller av rakor och skyfflar från fyra större tillverkare, som går att hitta på de flesta håll i landet. Bäst betyg får Fiskars raka 4925, Karlstad Redskaps skyffel 525 och Fiskars större stallskyffel. Men det finns flera prisvärda och bra köp i klassen.

Så gjorde vi

Samtliga modeller har testats på nysnö och blötsnö. Betygskriterierna är Design, Kapacitet, Kvalitet, Användningsområde samt Värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Fiskars Skyffel 4052
En rejäl snöskyffel med tjockt och kort träskaft, rödlackerat stålhandtag och snöblad i aluminium som är nitat mot skaftet. Bladet är lagom stort och väl utformat för att skyffla snö med, men skaftet är kort och snön sitter gärna kvar på det obehandlade bladet. Fungerar bra till att skrapa bort hård snö och is från trappor och trottoarer m m. Skyffeln är tung, dyr och rejält konstruerad.

Karlstad Skyffel 525
Snöskyffel med blad i blålackerad aluminium som är bockat kring skaftet. Det medellånga träskaftet har ett stort handtag i svart plast. Den lackade ytan gör att snön släpper lätt från bladet, vilket (oftast) är en fördel. Skyffeln är lätt och smidig och fungerar bra både till att skyffla och skrapa. Till nöds kan den användas som raka men är lite för kort. Vid infästningen av handtaget har skaftet blivit fransigt, i övrigt är kvalitetsintrycket godkänt.

Orthex Skyffel 446
En stor skyffel med blad i plast och enkelt utförd aluminiumkant. Lätt och rak med långt skaft och plasthandtag. Fungerar bra till att skyffla och skrapa med och väsnas inte lika mycket mot hårda underlag som en aluminiumskyffel. Bra storlek på bladet. Smidig och väl fungerande allroundskyffel. Gott kvalitetsintryck men lite tråkig design. Bra pris.

Fiskars Stallskyffel 235902
En lite större skyffel med kort skaft i aluminium och ordentligt blad i plast. Samma greppvänliga handtag i plast som på Fiskars större rakor. Stallskyffeln fungerar också som raka, även om skaftet är kort. Avsedd även för stallströ, men bladet kunde gärna varit styvare eftersom det inte lämpar sig att skrapa med. I övrigt en mångsidig kvalitetsskyffel till bra pris. Föredömligt integrerad aluminiumkant nedtill på bladet

Orthex Raka 445
Snöraka med plastblad och träskaft som är lagom långt och har plasthandtag upptill. Enkelt utförande utan krusiduller. Bladet har förstärkning av aluminium i nederkant, där kanterna sticker ut och är vassa. Här finns en risk att fastna i underlaget eller göra repor i trappan/trädäcket. Lätt, vridstyv och rak modell som går bra att skrapa med. Bladets skålform gör att den till viss del fungerar som skyffel. Bra pris på en bra allroundmodell.

Fiskars Raka 4315
Renodlad snöraka med kort, brett plastblad som är öppet i sidorna och lutar snett åt vänster. Skaft i aluminium med greppvänligt plasthandtag. Fungerar inte som skyffel. Som raka är modellen bra, men då snön ligger på gräs eller grus vill den gärna fastna i underlaget. Lutningen på bladet ska medföra att snön lägger sig på vänster sida, vilket inte fungerar perfekt. Lätt och tyst skrapa med begränsat användningsområde.

Ebert Raka
En nätt och lätt snöraka med blad och handtag av röd plast på träskaft. I storlek och utförande påminner den om Orthex raka, men är billigare. Bladet är rakt och måste lutas mycket för att inte fastna i underlaget. Eberts raka går bra att skotta med, så länge snön inte är alltför blöt. Prisvärd modell som fungerar hyfsat.

Fiskars Ergolett 855
Ergolett är en snöraka med experimentell design och långt, smalt snöblad i plast utan förstärkningskant. Det långa skaftet i aluminium är svagt bakåtböjt för bättre arbetsställning. Rakan ser lite märklig ut, men den fungerar utmärkt på de flesta underlag där bladet samlar snön framför sig, till skillnad från andra rakor som mest trycker ut snön åt sidorna. Att skyffla undan den tunga blötsnön med Ergolett är dock svårt. Perfekt att röja smala gångar med.

Karlstad Raka 705
Traditionell snöraka med långt träskaft och greppvänligt handtag. Snön släpper lätt från det blålackerade bladet, som är öppet i sidorna. Bladet har en rundbockad, punktsvetsad kant längst ner. Hög kvalitet men konventionell och stel design, som fungerar bra på jämna underlag. Med grus eller gräs under snön vill rakan gärna fastna. Tack vare bra stadga fungerar den annars utmärkt som skrapa men inte som skyffel.

Fiskars Raka 4925
Snöraka i traditionell design, förutom att den har skaft i aluminium och snöblad i plast med väl utförd förstärkningskant av aluminium. Bladet har även svagt uppdragna kanter, så det går att skyffla snö med rakan också. Modellen fungerar väldigt bra som raka på de flesta underlag. Bra längd på skaftet och ett greppvänligt handtag. Inte den lättaste och billigaste modellen, i gengäld känns den mycket pålitlig.