Sök

Skotta och kärra

2006-05-15

Ingen trädgård utan en bra skottkärra. Smartson testar åtta modeller.

Modell Betyg Pris Kommentar
Ekeby 21:an 14/25 275 Smidig
Täppan 18/25 600 Tvåhjuling
Ekeby 1018 17/25 850 Trähandtag
Jula Plast 19/25 600 Bruksmodell
Trönningekärran 13/25 350 Gnisslig
Jula 90 12/25 280 Billig
Ravendo 100 18/25 500 Robust
Ravendo 140 19/25 900 Tippbygel

Sammanfattning

Skottkärran är en uråldrig uppfinning, som med sin enkla konstruktion spar både tid och energi när det ska planteras, grävas, fyllas på jord i rabatten och flytta allehanda organiska material i trädgården. Det finns många olika graderingar av skottkärror och här har vi tagit med några av de lättare modellerna för den mindre trädgården, som rymmer mellan 85 och 140 liter. För mer krävande behov finns större och betydligt dyrare kärror, som tål tuffa tag och som lastar mer än de flesta av oss orkar köra.

Inledning

Samtliga modeller i testet har luftgummihjul och bilventil, de flesta med plastfälg. Billigare varianter med "korg" i galvaniserat stål och skalmar i stålrör skiljer sig väldigt lite åt sinsemellan, både funktions- och prismässigt. De fungerar hyfsat till lättare sysslor som att flytta en säck planteringsjord eller hämta ett fång ved. En rymd på omkring 90 liter räcker dock inte till mer skrymmande saker och den som har en större trädgård behöver sannolikt en skottkärra som är lite stadigare och som kan ta med sig lite mer. I dessa sammanhang är det bättre med en djup och smal korg, snarare än en bred och grund.

Så gjorde vi

Vi körde skottkärrorna med ved och finkornigt grus för att utröna kapaciteten i volym och vikt. Vidare betygskriterier är kvalitet, design, funktioner och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Ekeby 21an frontEkeby 21:an
Liten och lätt kärra i omålad galvaniserad plåt med rörskalmar. Handtag i röd plast med fingergrepp. 21:an levereras omonterad och skruvas ihop på cirka 30 minuter. Hjul med plåtfälg. Eftersom kärran är så kort är den lätt att manövrera. Den står stadigt och ganska plant vilket gör den lättlastad. Däremot rymmer den inte så mycket och konstruktionen känns i klenaste laget för grus, sand och annan tung last. Bra extrakärra som komplement till en större modell. Kapacitet 90 liter.

Täppan frontTäppan
En annorlunda modell i grönmålad plåt med dubbla hjul på plastfälg och rörskalmar som går ihop på mitten. Kärran är betydligt lägre än modellerna med ett hjul vilket gör det lättare att fylla den med jord, sand och andra lösa material. De dubbla hjulen är förvisso små men tack vare dessa står kärran alltid stadigt och kan köras eller dras fram med en hand så att man till exempel kan bära ett redskap i den andra handen. Täppan levereras omonterad och skruvas ihop på cirka 20 minuter. Bra finish. Kapacitet 90 liter.

Ekeby 1018 frontEkeby 1018
Klassisk skottkärra i grönmålad plåt med obehandlade träskalmar. Den känns betydligt rymligare än Ekeby 21:an och Täppan, trots att den har samma kapacitet på 90 liter. Kärran är lättkörd och stadig med det stora hjulet. Lutningen på lastytan gör kärran svår att lasta framifrån då kanten hamnar ganska högt. Bra finish på den lackade ytan, men träskalmarna har delvis en grov yta. Kärran levereras monterad och går att få med plast- eller plåtfälg, kullager eller glidlager.

Jula Plast frontJula Plast
En stor skottkärra för murbruk, sand och mycket annat i tjock, svart plast med galvaniserade stålskalmar i fyrkantprofil. Handtagen med svart plast är för tjocka för att ge bra grepp. Framför det stora hjulet på plåtfälg sitter en tippbygel som kan vara lite i vägen. Kärran väger lätt samtidigt som den lastar hela 150 kg. Den runda formen à la badbalja gör att det inte finns några hörn där skottkärran kan fastna. Tyvärr kan man inte fylla den med vatten eftersom det då läcker vid bulthålen. Rejäl allroundkärra som levereras monterad. Kapacitet 100 liter.

TrönningekärranTrönningekärran
Svensktillverkad kärra i galvaniserad plåt med rörskalmar och röda plasthandtag. Hjul med plastfälg som gnisslar och rullar lite trögt. I övrigt ser den i stort sett ut och fungerar på samma sätt som Ekeby 21:an, vilket innebär att den är lätt, liten och smidig men inte direkt kraftfull. Trots den smäckra konstruktionen är modellen stadig, men sammanfattningsvis är Ekeby 21:an ett bättre köp. Levereras omonterad. Kapacitet 90 liter.

JulaJula 90
Kinatillverkad skottkärra som utgör ännu en variant i omålad, galvaniserat plåt med rörskalmar och röda plasthandtag. Glidlagrat hjul med plastfälg. Konstruktion och finish påminner väldigt mycket om Ekeby 21:an och Trönningekärran. Levereras omonterad. Kärran är inte gjord för tyngre last och redan vid en belastning på cirka 15 kilo vill skalmarna ge med sig. Kapacitet 90 liter. Liten och relativt billig utan att vara särskilt prisvärd.

Ravendo 100 frontRavendo 100
Dansktillverkad kärra i galvaniserad plåt med gula rörskalmar och kullagrat hjul med plastfälg. Något större och mer robust än de minsta skottkärrorna. Levereras omonterad. Modellen har en något omständlig konstruktion som gör den svår att montera, vilket tar cirka 30-40 minuter. Väl monterad är kärran mycket stadig med sitt tvärgående stag mellan skalmarna. Den är lättrullad och rymmer ganska mycket. En bra skottkärra som inte är alltför dyr. Men se helst till att du köper den monterad. Kapacitet 100 liter.

Ravendo 140 frontRavendo 140
Stor skottkärra i galvaniserad plåt med gulmålade rörskalmar, kullagrat hjul med plåtfälg och tippbygel framtill. Levereras monterad. Kärran rymmer väsentligt mycket mer än modellerna på 90-100 liter och är mycket stadigare. Samtidigt är den inte lika smidig att vända runt och tar också stor plats på bredden och på höjden vilket gör den svårlastad framifrån. Rymlig kärra som klarar lite större mängder. Kapacitet 140 liter.