Sök

Rätt markbelysning

2005-06-17

Investera i bra markbelysning så förlänger du trädgårdsdygnet. Smartson presenterar en översikt av belysning i marknivå och på stolpe i olika storlekar och prisklasser.

Modell Pris Kommentar
Kulturjern Antik 20000 Rejäla doningar
Konstsmide Novara 1200 Klassisk funktion i ny form
Westal Tryggve 5500 Klassisk trygghet
Fox LOB101 2000 Enorm valfrihet
Noral Torino E2 5000 För slott och koja
Westal Arnäs 2250 Kopparkalas
Fox Pharos 8500 Som ett fyrtorn
Noral Ubik 20 2500 Hög flexibilitet
Konstsmide Amalfi 500 Kan seriekopplas
Norlys Halmstad 3500 Gediget utförande

Sammanfattning

Visst känns trädgården färglös och dyster när de annars så inbjudande gräsmattorna, träden och rabatterna är gömda i skymning och mörker. Med en bra markbelysning blir det trevligare att vara på tomten även efter skymningsdags. Intresset för ljussättning utomhus har ökat i takt med intresset för heminredning. Genom att ljussätta trädgården kan man skapa spännande miljöer utomhus, och så blir rummet större om det även finns något att titta på utanför fönstret när det är mörkt.

Inledning

När man väl har beslutat sig för att ljussätta sin trädgård är frågetecknen flera. Först och främst bör man fråga sig hur trädgården ska användas, för att komma fram till vad ljuset skall hjälpa till med. Stämningsbelysning eller belysning som skydd mot tjuvar? Vill du ha en klassisk, hög lyktstolpe eller många små armaturer i marknivå? Ett tips för att få en så bra effekt som möjligt är att arbeta med belysning på flera olika höjder. Man kan också skapa trevliga miljöer på trista platser, exempelvis en tom husvägg eller ett högt plank med hjälp av ett par riktade spotlights. Valet av ljuskälla är ganska personligt och urvalet är stort, allt från gammaldags lyktor i gjutjärn till moderna armaturer i koppar eller stål med lysdiodbelysning. I samtliga fall krävs elanslutning i marken. Nedan följer en översikt av aktuella modeller från några av de större tillverkarna på marknaden.

Konstsmide-AmalfiKonstsmide Amalfi
Amalfi är en effektbelysning i aluminium som enkelt kan byggas ut genom att fler lampor kopplas till samma slinga. Ljuset kommer från en halogenlampa för 10 volt med transformator. Modellen finns i olika utföranden, som halogenlampa i aluminium (bilden) med höjd 49, bredd 16 och djup 16 cm. Amalfi finns också som halogenspot och kan då vinklas i olika lägen med måtten höjd 35, bredd 12, djup 12 cm.

Konstsmide-NovaraKonstsmide Novara
Novara är en handgjord, modern stolplykta i rostfritt stål som ingår i Konstsmides Trend-sortiment, med 25 års rostskyddsgaranti. Den finns i olika format, här avbildad i höjden 104, bredd 26 och djup 26 cm, finns även i höjden 263 cm. Lyktan ingår i en serie med vägg- och stolplyktor och passar bra vid entréer, utmed infarten, längs trappan eller vid altanen.

Fox-LOB101Fox LOB101
Fox tillverkar moderna belysningsarmaturer för användning inomhus och utomhus. Ambitionen är att armaturerna ska vara lika moderna om trettio år som de är idag. LOB 101 ingår i Lofoten Collection, som har tagits fram för att integreras i fasader, på murar, i mark eller för montering på rostfria stolpar som pollare. LOB finns även i olika material, former och färger, t ex i glas och rostfritt stål. Vidare kan man välja mellan runda, kvadratiska, rektangulära och triangelformade armaturer. Standard eller högeffekt och spolsäkert (IP65) eller helt vattentätt utförande (IP68). Ljuskälla är lysdioder (LED), med en livslängd på upp till 100000 timmar.

Fox-PharosFox Pharos
Pharos är en belysningspollare med avbländat rundstrålande ljus. Pharos ger genom sin låga höjd ett angenämt och väl avbländat ljus mot marken. Formen är enkel med marin prägel. Den passar därför utmärkt vid båtbryggan men också vid entrén eller som rabattbelysning i trädgården. Armatur för glödlampa (max 75W) eller kompaktlysrör (max 26W). Pharos finns som här i galvaniserat stål eller i koppar samt går att få lackerad i valfri färg. Priset avser stål.

Kulturjern-AntikKulturjern Antik
Kulturjern har specialiserat sig på smide och gjutjärn och har ett brett sortiment för trädgård och offentlig miljö. Antik är en trädgårds- eller parkbelysning i gjutjärn som levereras med fyrkantigt lykthus. Antik är Kulturjerns största stolpbelysning med en total vikt på över 200 kg. Modellen finns i två storlekar, 4,25 m eller 5,25 m hög där lykthuset mäter en meter på höjden. Antik har bearbetade infästningar samt lucka i underdelen för kopplingsplint eller säkring. Kommer med porslinssockel E27 för kvicksilverlampa, max 125W.

Westal-Arn%E4sWestal Arnäs
Westal tillverkar belysning i klassiska material för både trädgårdsmiljöer och offentliga lokaler med tillverkning i Bankeryd. Till Arnäs använder man koppar, som när den oxideras blir vackert grönskimrande och modellen finns i råkoppar eller mörkoxiderad koppar (bilden), alternativt galvaniserat stål. En klar akrylcylinder skyddar ljuskällan och ger en mild avbländning. Arnäs har en höjd på 120 cm och är 36 cm bred. I standardutförande levereras lyktan med E27 sockel (max 75W) för standardglödlampor eller kompaktlysrör.

Westal-TryggveWestal Tryggve
Tryggve är en klassisk lykta i koppar, aluminium eller kromad och lackerad stålplåt. Finns med klart eller gult katedralglas. Stolpen är ställbar i höjden 170-210 cm och har en toppdiameter på 48 mm. Markfäste finns som tillbehör. Tryggve levereras i standardutförande med E27-sockel (max 200W) för lyktlampa eller kompaktlysrör, men går att anpassa till andra ljuskällor för elektroniska eller konventionella driftdon efter önskemål.

Noral-Ubik-20-v%E4ggNoral UBik 20
Noral har tillverkning i norska Ørje. Man har ett brett sortiment för privatbruk och offentlig miljö. UBik är en liten armatur i gjuten aluminium som kan placeras på vägg eller mark. Den används ofta för att belysa träd, buskar, konstverk eller fasader utomhus. Armaturen har kapslingsklass IP55 och är avsedd för halogenljus med inbyggd reflektor, för 230 V eller 12 V med transformator. Lykthuvudet är justerbart från -45 upp till +135 grader. Ca 20 cm hög. Bilden föreställer UBik tillsammans med pollare Maxime. Färg grafit.

Noral-TorinoNoral Torino E2
Torino är gjuten i aluminium och har inspirerats av gamla gaslyktor. Modellen ingår i Classic-serien med armaturer för villaträdgårdar samt riktigt stora armaturer för slott och herrgårdar. De större går att få med avancerad ljusoptik och moderna kompaktlysrör. Armaturen på bilden är den minsta i serien försedd med en vanlig glödlampa. Torino E2 är justerbar mellan 190 och 250 cm, de större har en höjd på 5-6 meter. E27-sockel för 220 volts anslutning.

Norlys-Halmstad-h%F6gNorlys Halmstad
Norlys säljer belysning för hem och trädgård liksom offentlig miljö. Sortimentet innefattar klassiska och moderna lyktor av rostfritt eller galvaniserat stål och koppar. Halmstad är en modern, fyrkantig pollare i 47 eller 85 cm höjd. Modellerna finns i galvaniserat, svartlackerat eller grafitlackat utförande. Halmstad finns med E27-sockel (max 60W) eller sockel för PL-lampor (max 18W). Utmärkt för skiftande behov utmed rabatter eller trappor.