Sök

Praktiska parasoller!

2005-06-21

Ett parasoll i trädgården eller på balkongen ger svalka och skydd mot solen varma dagar. Smartson presenterar en översikt av tio modeller i varierande former.

Modell Pris Kommentar
Coop Parasoll 700 FSC-märkt
Ato Micado 400 Moderna tider
Clas Ohlson 750 Med myggnät
Ato Sol 165 Liten klassiker
Karlsö 400 Kan handtvättas
Flisö 180 Stilrent
Canton 600 Med vev
Ato Lyx 1300 Flera färger
Balkongparasoll 150 Smart fästanordning
Argos 1400 Aluminiumstativ
Canvas 350 Prisvärt

Sammanfattning

I denna översikt är paraplystolparna tillverkade av stål eller trä, men även aluminium förekommer. Textilen består i regel av tjockare polyester som är behandlad för att vara vattenavvisande. Bomull och canvas är inte lika vanliga. Några tyger kan tas av och tvättas, andra måste tvättas på plats. Modellerna i översikten kostar mellan 150 och 1400 kronor. Utseendet varierar från det klassiska, runda trädgårdsparasollet till mer modern design. Tillverkningsmaterialen är blandade, liksom storlek, form och funktion.

Inledning

Ett bra parasoll ger inte bara skydd mot solens starka strålar, det kan också förhöja helhetskänslan i trädgården eller på balkongen. Idag satsar tillverkarna allt mer på design och parasollet matchas av trädgårdsmöbler, dynor och andra detaljer i utemiljön. De traditionella trädgårdsparasollerna har fått sällskap av modernare paraplyer med annan konstruktion och finurliga detaljer. De flesta modeller kan vinklas mot solen och ger då skydd även då solen inte står i zenit. Den klassiska paraplyuppfällningen har fått konkurrens av modeller med kraftiga snören, som fästes med sprint eller vev. Båda lösningarna förhindrar att fingrarna hamnar i kläm vid upp- och hopfällning. Det kommer fler och fler parasoller som är sidohängda och som sitter på ett stativ bredvid bordet, istället för en mittstolpe i bordsskivan. Alla bord har inte ett hål i mitten och konstruktionen är även bra vid blåsväder, då parasollet inte riskerar att ta med sig bordet.

ato-lyx
Ato Lyx
Ett rejält, lite lyxigare parasoll från Ato som ger bra skydd för solen. Stommen är gjord av kempasträ med mässings-beslag och läderhöljen där ribborna från stommen möter tyget. Textil i 180 gram Olefin. Fälls upp med kraftiga snören som fästes med sprint. Runt, i diametrarna 3 m och 3,5 m, rektan-gulärt 3x3 eller 3x4 m. Välj mellan färgerna blå, grön, beige eller svart.

ato-sol
Ato Sol
Enkelt, runt trädgårdsparasoll från Ato som finns i två olika storlekar, diameter 180 och 200 cm. Stommen är tillverkad i aluminium och väven i polyester. Parasollet är vikbart. Finns i färgerna blå, grön, gul samt röd/vit. Passar bra till det lilla trädgårds-bordet, eller kanske vid solstolen. Kompletteras med valfri parasollfot.

ato-micado
Ato Micado
Micado passar med sin Asien-inspirerade design i den moderna trädgården eller terrassen. Parasollet är runt till formen och har diametern 2,5 m. Placeras med fördel i mitten av bordet. Finns i färgerna blå, grön, beige och terrakotta. Väv av 220 g polyester.

Coop
Coop
Ett kvadratiskt parasoll med mittstolpe. Tyget är beige till färgen och gjort av vattenavvisande polyester. Stolpen samt ribbor är tillverkade av FSC-märkt trä, vilket främjar ett långsiktigt hållbart skogsbruk. Parasollets mått är 3x3 m och höjden är 2,48 m. Kan kompletteras med parasollfot, även den i FSC-märkt trä, som kostar 500 kronor.

Canton
Canton
Canton är ett parasoll från Möbel-magasinet, med ny design och stomme i aluminium. Diametern är 275 cm. Stommen är av silvergrå aluminium med diametern 38 mm. Tyget är av polyester 250 g. Parasollet fälls enkelt upp med hjälp av vev. Välj mellan färgerna blå, grön och beige.

Argus
Argos
Frihängande parasoll från Möbelmagasinet med stativ i aluminium. Parasollet är runt till formen med diametern 300 cm. Tyget är gjort av olifinväv och finns i färgerna blå, grå och champagne. Kompletteras med valfri parasollfot.

ikea-fliso
Flisö
Flisö parasoll från IKEA är rektangulärt till formen och designat av Nicolas Cortolezzis. Tyget är i 100 % polyester och kan tvättas med handtvätt i max 40°C. Parasollets yta är 180x180 cm och höjden är 250 cm. Stolpen är tillverkad av lackerat stål. Passar i parasollfoten Källön. Finns i färgerna blått och vitt.

ikea-karlso
Karlsö
Ett elegant och rejält trädgårdsparasoll med diametern 300 cm och totalhöjden 251 cm. Fälls enkelt upp med hjälp av vev. Stolpen är i lackerat stål med diameter 38 mm. Textil i 100 % polyester som kan handtvättas i max 40°C. Välj mellan färgerna vitt, gult och blått. Kan kompletteras med parasollfot Källön.

rusta-balkong
Balkongparasoll
Finurligt, vikbart balkongparasoll från Rusta, som kan fästas antingen i balkongräcket eller på väggen, fäst-anordning medföljer. Parasollet är baserat på ett pulverlackerat stålstativ samt grön- och beigerandigt bomullstyg med volangkant. Parasollets diameter är 140 cm och höjd från fäste 84 cm. Vikt 0,9 kg.

rusta-canvas

Canvas
Rejält parasoll från Rusta i tåligt, naturfärgat canvastyg med stomme i trä. Med vev för enkel upphissning. Parasollets höjd är 250 cm och diameter 300 cm, vikt 7,65 kg. Mittstolpe gör att parasollet gärna placeras i bordsskivan. Kompletteras med valfri parasollfot.

clas-ohlson
Clas Ohlson
Sidohängt, rejält parasoll med diametern 300 cm. Tillverkat av pulverlackerat stål och polyestertextil. Fälls upp med praktisk hissfunktion. Finns i färgerna marinblått eller grönt. Levereras komplett med fot. Parasollet kan kompletteras med myggnät som kostar cirka 300 kronor.