Sök
Parasoll för alla stunder

Parasoll för alla stunder

Test av åtta parasoller

2008-08-05

Ett bra parasoll ska vara lätthanterligt och ge önskat skydd. Bäst i test är Atos Jumbo. Jysks marknadsparasoll är även ett prisvärt köp.

Modell Betyg Pris Kommentar
Ato Jumbo 21/25 1600 Robust
Jysk Marknadsparasoll lux 18/25 500 Klart prisvärd
Ato Promo 18/25 550 Genomtänkt
Jysk Hängparasoll lyx 17/25 1700 Rullbar
Rusta Parasoll sidoarm 16/25 700 Plastig konstruktion
Mio Piza 16/25 900 Vinklas enkelt
Jula Träparasoll 15/25 200 Mycket parasoll för pengarna
Rusta Parasoll 180 cm 15/25 130 Passar på stranden

Sammanfattning

Smartson testar åtta parasoller i olika utföranden och prisklasser. Ett parasoll ger möjlighet att vistas utomhus även när solen är som varmast. Att sitta under ett bra skydd kan göra stor skillnad när det är dags att duka upp sommarlunchen. Även när grillen står redo en ljummen sommarkväll och regnet faller kan ett parasoll komma väl till pass. Det finns modeller i många olika utföranden och storlekar. Vi har testat olika alternativ med vev och sidoarm, mittstolpe samt stativ med spets.

Inledning

Olika utföranden
Ett parasoll i större format kan kosta en hel del och tar ofta större plats i anspråk. Därför är det bra att fundera över hur det kommer att användas och om det kommer att behöva flyttas runt. Jysks hängparasoll med sidoarm och hjul placeras enkelt vid sidan av ett möblemang och flyttas lätt. För picknicken eller dagar på stranden är Rustas modell med spetsstativ en trevlig lösning. Ska parasollet däremot placeras i ett bord med en fot under är Atos modell Promo ett bra alternativ.

Bra att veta
Viktigt att tänka på när man köper ett parasoll är att materialet ska vara hållbart över tid. Modellerna i stål och trä är mer tåliga än plast och är att föredra när man tittar på stommar, detaljer och ekrar. Tyget bör även det vara kraftig och slitstarkt och tåla solens strålar, regn och rusk. Att ett parasoll är enkelt att fälla upp är ett plus. Vid blåsigt väder bör man fälla ihop det eller till och med ta ner det för att minska slitage. Att binda ett snöre omkring duken bidrar till att det blir mindre vindfång.

Av: Susan Bogyo/Smartson

Så gjorde vi

Modellerna testades under både soliga och blåsiga förhållanden. Betygskriterierna är kvalitet, kapacitet och komfort, funktioner, design samt värde för pengarna. Maxbetyg är 25 poäng.

Ato-Jumbo.jpgAto Jumbo - Robustbetyg

Typ: Med sidoarm och vev. Stomme i stål och tyg i polyester och 3M scotchgard. Mått: Diameter: 300 cm. Höjd: 250 cm.
Omdöme: Robust, stilfullt och stabilt alternativ med sidoarm. Fot och stativ i stål som enkelt monteras ihop. Solskyddet vevas enkelt upp och ner. Duken är fäst på ekrar i stål. Tyget är kraftigt och skyddar bra mot solen. Även om priset är mycket högre än Rustas modell är Jumbo Ato ett bättre köp.
Cirkapris: 1600 kronor

Jysk-marknadsparasoll.jpgJysk Marknadsparasoll lux - Klart prisvärdbetyg

Typ: Placeras i parasollfot (medföljer inte). Trästativ och tyg i polyester. Mått: Diameter: 300 cm. Höjd: 250 cm.
Omdöme: Sprinten med dubbla snören är svårhittad i hopfällt läge. Gör ändå att parasollet enkelt fälls upp. Tre höjdlägen med alldeles för hög placering. För att nå dessa krävs något att stå på. Trästativet är stadigt och det gedigna tyget skyddar bra mot solen. Ett stort och prisvärt parasoll i sin klass.
Cirkapris: 500 kronor

Ato-Promo.jpgAto Promo - Genomtänktbetyg

Typ: Placeras i parasollfot (medföljer inte). Trästativ och tyg i polyester. Mått: Diameter: 300 cm. Höjd: 220 cm.
Omdöme: Dubbla snören på sprinten gör uppfällningen stadig och underlättar när sprinten hakas fast i höjdlägena. Trästativet känns rejält och duken skyddar bra mot solens stålar och dämpar ljuset. Mer än dubbelt så dyr som Julas parasoll men även mer genomtänkt med dubbla snören samt bättre, åtstramat tyg.
Cirkapris: 550 kronor

Jysk_Hangparasoll-lyx.jpgJysk Hängparasoll lyx - Rullbarbetyg

Typ: Med sidoarm och vev. Fot i plast och stativ i stål. Tyg i polyester. Mått: Diameter: 300 cm. Höjd: 270 cm.
Omdöme: Stor och relativt svårmonterad modell. Utförlig beskrivningen medföljer. Foten i plast fylls med sand för ökad stabilitet. Hjul gör förflyttning möjlig och duken vevas enkelt ut. Parasollet kommer högst sannolikt att hålla för flera säsonger men detaljer i plast bådar för att de med tiden kan gå sönder.
Cirkapris: 1700 kronor

Rusta-med-sidoarm.jpgRusta Parasoll sidoarm - Plastig konstruktionbetyg

Typ: Med sidoarm och vev. Monteringsbar stomme i stål. Tyg i polyester. Mått: Diameter: 300 cm. Höjd: 240 cm.
Omdöme: Lättmonterad men veven som sitter på sidoarmen hamnar i ett onaturligt högt läge. Föreskrift finns att parasollet inte ska användas vid regn och blåst. Plastigt intryck och tyget känns inte kraftigt även om det skyddar mot solen. Modellen känns blek i jämförelse med Atos Jumbo. Tveksamt kvalitetsintryck.
Cirkapris: 700 kronor

Mio--Piza.jpgMio Piza - Vinklas enkeltbetyg

Typ: Placeras i parasollfot (medföljer inte). Trästativ och tyg i polyester. Mått: Diameter: 250 cm. Höjd: 240 cm.
Omdöme: Stadigt stativ med två höjdlägen. Anordningen utan dragsnöre gör det svårt att komma åt det övre läget då båda händerna måste användas för att trycka upp parasollet. Duken kan vinklas och tyget skyddar bra mot solen. Bra kvalitetsintryck men något högt pris. Mer praktiska alternativ till lägre pris finns.
Cirkapris: 900 kronor

Jula-Traparasoll.jpgJula Träparasoll - Mycket parasoll för pengarna betyg

Typ: Placeras i parasollfot (medföljer inte). Trästativ och tyg i polyester. Mått: Diameter: 250 cm. Höjd: 240 cm.
Omdöme Anordning med enkelt dragsnöre. Konstruktionen gör att det inte är helt stabilt att öppna upp parasollet. Stativet med två höjdlägen lutar en del. Tyget känns rejält men är inte tillräckligt åtstramat. Skyddar mot solljus. Med tanke på det låga priset får man mycket parasoll för pengarna.
Cirkapris: 200 kronor

Rusta-Parasoll-180cm.jpgRusta Parasoll 180 cm - Passar på strandenbetyg

Typ: Trycks ned i marken. Stativ i stål med spets och tyg i bomull och polyester. Mått: Diameter: 180 cm. Höjd: 125-200 cm.
Omdöme: Spensligt parasoll. Enkelt att ta med vare sig du ska använda det till uteplatsen, picknicken eller stranden. Stativet trycks enkelt ned i exempelvis gräsmattan. Möjligt att skifta längd på stativet samt vinkla det. Skyddar mot sol men inte mot solljus. Okej alternativ för dagar med utflykter.
Cirkapris: 130 kronor