Sök

Översikt ovanjordpool

2005-06-17

Vi tipsar om prisvärda pooler till sommarens lata och varma dagar i trädgården.

Modell Pris Kommentar
KD Plus 86000 Kan flyttas
Palladian 87000 Oval eller rund
Familypool 44000 Tar liten plats
Åttan 62000 Kan sänkas ned
Festival 59000 Gedigna material
Palmyra 40000 Klarar jordtryck
Storpool 40000 Billig och flexibel
Gardenpool 58000 Klarar jordtryck
Rund 75000 Lätt att hålla ren
Ovline 116000 Som en gummibåt

Sammanfattning

Smartson har tittat lite närmare på poolutbudet på den svenska marknaden och presenterar en översikt av tio modeller som alla är relativt enkla att montera. Efter en lång och mörk vinter är vi soltörstande nordbor redo för lite stekande sol och sköna bad. Tyvärr får vi oftast vänta länge på den riktiga värmen och har vi riktigt otur får vi bara njuta av den i några veckor. Detta gör att förutsättningarna för en egen utomhuspool inte är desamma som i Kalifornien, men å andra sidan gäller det att njuta ordentligt när värmen väl är här. Och med en egen pool förlängs badsäsongen avsevärt. Generellt finns två olika typer av pooler, för placering ovan mark och för nedgrävning. Den här översikten visar att pooler ovan mark kan se ut på många olika sätt, men det slutgiltiga valet handlar mest om hur mycket man är beredd att betala och hur mycket plats man har för poolen. Flera modeller i översikten går att gräva ned. Vattnet i poolen kan värmas med hjälp av tillbehör som solfångare eller elvärmare. Cirkapriset på modellerna i vår översikt avser den dyraste varianten från respektive tillverkare, men mindre och billigare finns också.

Inledning

Efter en lång och mörk vinter är vi soltörstande nordbor redo för lite stekande sol och sköna bad. Tyvärr får vi oftast vänta länge på den riktiga värmen och har vi riktigt otur får vi bara njuta av den i några veckor. Detta gör att förutsättningarna för en egen utomhuspool inte är desamma som i Kalifornien, men å andra sidan gäller det att njuta ordentligt när värmen väl är här. Och med en egen pool förlängs badsäsongen avsevärt. Generellt finns två olika typer av pooler, för placering ovan mark och för nedgrävning. Den här översikten visar att pooler ovan mark kan se ut på många olika sätt, men det slutgiltiga valet handlar mest om hur mycket man är beredd att betala och hur mycket plats man har för poolen. Flera modeller i översikten går att gräva ned. Vattnet i poolen kan värmas med hjälp av tillbehör som solfångare eller elvärmare. Cirkapriset på modellerna i vår översikt avser den dyraste varianten från respektive tillverkare, men mindre och billigare finns också.

StorpoolStorpool
En pool från J&F Fritid som går att sänka ned, ställa ovan jord eller bygga in med träpanel. Poolen finns i nio storlekar med djup på 1,22 eller 1,32 meter. Utrustad med 15 centimeters galvaniserad, texturerad kant samt galvaniserade ben. Poolens väggar är galvaniserade och har ett mönster som imiterar träpanel. En blå liner i vinyl på 0,5 millimeter håller vattnet på plats. I poolpaketet ingår pool, liner, skimmer, sandfilter med slangar, pump, däckstege, dammsugare med slang, teleskopskaft, håv, djuphåv, termometer, lagningssats, pH/klor-mätare, återspolningsslang och borstar. Två års garanti.

Familypool_FolkpoolFamilypool
Hos Folkpool finns två typer av ovanjordspooler varav Familypool är den mest traditionella, tillverkad i plåt i varierande storlek. De mest populära är en rund pool på 4,65 meter i diameter och 1,32 meter djup, samt en oval pool som mäter 3,65x6,35x1,32 meter. Familypoolerna levereras med en kraftig, mönstrad liner. Stödpelare och sarg är tillverkade av formsprutad specialplast. I paketet ingår reningsverk, sandfilter, kopplingar, poolvårdsutrustning och kemikalier. Poolöverdrag, elvärmare (från 2 430 kronor) och belysning (från 2 500 kronor) är tillval. Standardöverdragen kostar ca 4000 respektive 5000 kronor.

GardenpoolGardenpool
Folkpools Gardenpool är i huvudsak tillverkad av tryckimpregnerad furu-plywood med varmförzinkade beslag. Stommen klarar att återfyllas utan extra förstärkning och kan placeras fristående. 3,90 meter eller 4,85 meter i diameter med 1,35 meters djup. Den levereras i färdiga väggsektioner. Att Gardenpool även klarar ensidigt jordtryck gör den till ett bra alternativ för kuperade tomter. Ena halvan kan därmed sänkas ned och integreras i trädgården. Gardenpool är även möjlig att ta med vid flyttning. I paketet ingår poolbelysning, reningsverk, sandfilter, elvärmare, anslutningspaket med rör och kopplingar, poolöverdrag, poolvårdsutrustning och kemikalier. Ett inklädnadspaket i form av tryckimpregnerad furupanel finns som tillval.

Ovline_EuropoolsOvline
Gummibåttillverkaren Zodiac tillverkar denna pool som säljs av Europools. Konstruktionen är i slitstark och ytbehandlad dynalon. Poolen är barn- och monteringsvänlig eftersom den uppblåsbara modellen har mjuka former och helt saknar lösa delar. Poolens kant är mjuk att sitta på om man föredrar att solbada istället för att bada. Ovline är rund eller oval och finns i tre storlekar. Den största mäter 9,20x4,50x1,20 meter och monteras av två personer på några timmar. Ovline kan till hälften placeras nedsänkt. Poolen kan ställas på betong, asfalt eller gräs och kan flyttas och monteras ned vid behov. För att förlänga poolens livstid är det viktigt att placera ett rotskydd närmast marken. Placering på plan mark är också viktigt.

KDPlus_EuropoolsKD Plus
Den här poolen finns i två former, rektangulär eller rund, tillverkad i ytbehandlad polyester som stadgas med rostfria poolstommar. Storlekar från 3,65 meter till 4,85 m i diameter med djupet 1,22 meter. Den största rektangulära mäter 10x5x1,32 meter. Poolen kan ställas på betong, asfalt eller gräs och kan liksom Ovline flyttas vid behov. KD Plus kan dock inte grävas ned. Ett rotskydd bör placeras under poolen. Placering på stadig mark är också viktigt.

Palladium_EuropoolsPalladian
Den här poolen ingår i Ovation-serien och finns som oval eller rund modell, konstruktionen är gjord i galvaniserat stål med delar i ytbehandlad plast och stål som varken rostar eller solbleks. Den runda finns i tre storlekar medan den ovala poolen finns i fyra storlekar. Poolen är avsedd för utomhusbruk ovan jord och kan inte grävas ned. Monteras enligt tillverkaren av tre personer på tio timmar. Rotskydd och plant underlag är lika viktigt här som med Zodiaks övriga pooler.

PalmyraPalmyra
Palmyra från Poolman finns i sju storlekar varav två är runda och fem ovala. Den största kallas Super Power och mäter 9,15x4,60x1,22 meter. Den största runda mäter 5,50 meter i diameter. Poolstommen är tillverkad av varmgalvaniserat stål som är lackat och zinkbehandlat. Palmyra monteras med stödstag och ben samt underliggare. En stålsarg binder samman konstruktionen. Pooldukens tjocklek är 0,60 millimeter. Palmyra levereras med separat pump med tillhörande filter. Reningsverk med sandfilter och ventil ingår också. Poolerna kan även grävas ned. I paketpriset ingår ytvattenrenare och inlopp, slangar och kopplingar, sand till filtret, pooldammsugare med teleskophandtag och flytslang, poolhåv, borste, termometer, teststicka och kemikalier. Fem års garanti. Som tillval finns belysning, värmeisolerande pooltäcke, överdrag, solpanel, elvärmare och stege.

festival_Festival
Festival från Lagunpool är en ovanjordpool med stomme av aluminiumprofiler och lackerad vägg av aluminium. De tillhörande skruvarna och beslagen är av rostfritt stål. Poolens stolpar och överliggare är gråvita och försedda med ett matt ytskikt som minskar halkrisken. Poolduken är tillverkad i vinyl. Poolen kan beställas som rund eller oval, med ett djup på 1,32 meter. Den runda finns i storlekar från 3 till drygt 7 meter i diameter medan den ovala finns i tre storlekar, som mest 4,6x9,1 meter. Det är även möjligt att beställa poolen med specialmått. I paketet ingår reningsverk bestående av sandfilter och elpump, teleskopstång, sugslang, bottensug, lövhåv, poolborste, bräddavlopp/inlopp, slangar och anslutningsdetaljer samt kemikalier. Två års garanti.

8an_poolkungenÅttan
Poolkungens Åttan har en stomme av galvaniserad plåt som är plastbehandlad i två skikt. Den kan ställas ovan jord eller grävas ned, med djupet 1,20 eller 1,50 meter. Den kräver ingen stödmur eller bottenplatta utan är självbärande med hjälp av vattentrycket. Vid nedsänkning rekommenderar leverantören att återfylla gapet mellan jord och poolvägg med betong, vilket gör att man undviker bekymmer med jordtryck. Åttan finns i fyra storlekar upp till 6x9,2 meter. I paketet ingår poolstomme, bräddavlopp med inlopp, reningsverk och sandfilter, filtersand, stege, bottenisolering, bottenmatta, städ/kemikaliepaket och grundpaket PVC. Som tillval finns poolöverdrag, marmorerad liner, belysning, elvärmare, värmepump, solfångare, kantsten och jetstream. Tio års garanti på poolstommen.

Rund,-PoolkungenRund
Poolkungens runda modell har stomme av galvaniserad plåt som likt Åttan behandlats med plast i dubbla skikt. Den kan ställas ovan jord eller sänkas ned och finns med djupet 1,20 eller 1,50 meter. Poolen är självbärande med hjälp av vattentrycket. Vid nedsänkning rekommenderas att fylla gapet mellan jord och poolvägg med betong. Poolen som kan placeras ovan jord finns i tio storlekar upp till 10 meter i diameter. I paketet ingår bräddavlopp med inlopp, reningsverk och sandfilter, filtersand, stege, bottenisolering, bottenmatta, kemikalie- och städpaket samt grundpaket PVC. Som tillval finns överdrag, marmorerad liner, belysning, elvärmare, värmepump, solfångare, kantsten och jetstream. Tio års garanti på poolstommen.

• Kontrollera om bygglov krävs för din pool. Det som är avgörande är poolens placering i förhållande till tomtgränsen, huruvida du måste förändra marknivån eller inte och om du tänkt bygga nytt i samband med poolen, till exempel en altan. För att utreda ett eventuellt bygglov kontaktar man byggnadsnämnden i kommunen.

• Poolens typ och konstruktion: markpool eller en ovanjord? Med ovanjord poolen slipper du kostnader för sprängning, grävning och schaktning. Men en nedgrävd pool kan integreras i trädgården på ett smidigare sätt. Det är vanligt att även bygga in ovanjord poolen med ett trädäck eller liknande.

• Poolens form: rund, oval, rektangulär, som en åtta eller en månghörning? Den runda poolen har en självbärande konstruktion och är självcirkulerande, så att smutsen hamnar i mitten. Om du vill kunna simma längder bör poolen dock vara rektangulär, men den rektangulära formen klarar inte vattentrycket på långsidorna varför den måste grävas ner. Ett alternativ är den åttaformade poolen som har den runda formens självbärande konstruktion, men ger en långsmalare form mer lämpad för simning.

• Renhållningen är poolens baksida. Ett väldimensionerat reningsverk är nyckeln till ett bekymmersfritt liv som poolägare. Och ju bättre reningsverk desto mindre kemikalier krävs. Reningsverket kan vara lika dyrt som stommen, men behövs för att undvika algblomning och bakterier. Allt vatten i poolen ska omsättas minst 5 gånger per dygn. Detta innebär att du bör ha ett reningsverk som klarar 50 000 liter vatten med en pool på 10 000 liter. Pumpen bör klara 100 000 liter vatten om reningsverket endast är igång 12 timmar. Vidare krävs ett sandfilter för bästa möjliga filtrering.

• Priset. På marknaden finns enkla ovanjordspooler från 5 000 kronor, men du får vad du betalar för. En ordentlig ovanjordspool med kraftig poolstomme, tjock poolduk (liner) och material med extra ytbehandling och mångårig garanti kostar från 30 000 kronor.

• Poolens storlek. Den vanligaste poolstorleken är 4x8 meter. Vill du kunna dyka från en trampolin krävs ett djup på minst 2,3 meter och då måste poolen vara nedgrävd. Ett vattendjup på 1,30 meter är gränsen för en ovanjord pool, annars blir vattentrycket för högt. En mindre pool kräver mindre uppvärmning och underhåll, men den större erbjuder även vissa möjligheter till simträning.

• Poolens placering. En ovanjord pool kräver att marken är helt plan. Det bästa utgångsläget är ett vindskyddat och soligt söderläge. Tänk på att träd och buskar ökar nedskräpningen och att morgonsol värmer mer än kvällssol. Det är bra att ha uppsikt över poolen från huset. Poolen blir mer utnyttjad om sträckan från huset är kort.

• Skyddsanordningar. För att göra poolen säker bör ett staket på minst 90 centimeters höjd sättas upp. Alternativet är ett poolöverdrag som är låsbart vilket är att föredra, eftersom man inte bara skyddar barn (och andra) från att ramla i, utan även sparar värme samt undviker skräp i poolen.

• Byggkvalitet. Det är en fördel om poolen är tillverkad för ett svenskt klimat. Om poolen kommer från USA, Kina eller Thailand bör du vara uppmärksam på pooldukens tjocklek och övriga material. Många leverantörer i Sverige rekommenderar att poolduken (linern) bör vara minst 0,6 millimeter. Ett annat riktmärke är att all plåt ska vara galvaniserad och ytbehandlad. En kraftigare stomme minskar risken för jordtryck, som uppstår när poolen är nedgrävd och tömd.

• Garanti. Ju längre garanti, desto mer sällan brukar det bli problem med kvalitet, rost etc.

• Driftskostnader. För en normalstor utomhuspool kostar ström till reningsverk, uppvärmning, kemikalier och avdunstat vatten ca 4 000 kronor för fyra månader. Uppvärmningen är den stora kostnaden och kan variera starkt beroende på sommarvädret. Med solfångare blir uppvärmningskostnaden försumbar.

• Hitta din leverantör. I Sverige finns ett hundratal leverantörer med varierat utbud. Sök information via telefon eller på nätet för att se vilka som uppfyller dina krav. Var noggrann med vad som ingår i priset respektive vilka extrakostnader som tillkommer.

• Vinterförvaring. Se till att prata med poolleverantören om vad som gäller för din pool. Vissa modeller töms och packas ihop medan andra endast delvis töms på vintern.