Sök
Nordbyggmässan 2010

Nordbyggmässan 2010

Fullt drag på rekordstor byggmässa

2010-03-29

Smartson besökte Nordbygg 2010, fackmässan för yrkesfolk i byggnadsbranschen. Vi rapporterar från tre smockfulla utställningshallar.

Byggbranschen fast rotad
Aldrig tidigare har så många proffsverktyg och konstruktionslösningar visats upp för så många besökare på en skandinavisk marknad. Men så var det också rekord i fullsatta parkeringsplatser runt hela Älvsjö. Årets Nordbygg slog rekord i antalet utställare och total utställningsyta. Det var också fler besökare än på någon tidigare byggmässa, så det ligger nära till hands att det nya ROT-avdraget har hållit liv i byggbranschen trots en bister konjunktur.

Litium-jon och nano-bambu
För vår del var B-hallen med en mängd utställare i verktygs- och skyddsbranschen den mest intressanta. Här kunde man gå från monter till monter och prova de senaste skruvdragarna, spikpistolerna och handverktygen från Hilti, Panasonic, Makita med flera.

Från mässan

Alla större tillverkare av arbetskläder fanns också representerade med en del nyheter på materialsidan hos Fristads och Snickers. Bland annat används nanopartiklar i bambu (!) som förstärkning i Snickers nya T-shirts, och Fristads nya jacka är delvis framtagen i återvunnet syntetmaterial. Ett nytt märke för arbetskläder på svenska marknaden är amerikanska Carhartt.

Dags igen 2012
En bidragande orsak till det stora besöksantalet är att Nordbygg lockar både utställare och besökare från övriga Norden. Flera evenemang handlade om effektivare metoder och material ur miljö- och energisynpunkt. En debatt om framtida ROT-avdrag fördes också på plats med ledande politiker från båda blocken. Nu får vi vänta i två år på nästa Nordbyggmässa att ta plats i Älvsjö.