Sök

Mata fåglarna!

2006-10-20

Med en enkel fågelmatare hjälper du småfåglarna när det är som kallast och svårast att hitta föda. Det finns många olika fågelmatare att välja bland, här testar vi åtta modeller.

Modell Betyg Pris Kommentar
Hammarplast Kåtan 15/25 90 Klassiker
Defender 18/25 340 Lyxmatare
Br Nelson 2577 16/25 100 Plåtmatare
Gadjit 12/25 80 Pet-matare
Br Nelson 2576 20/25 120 Hygienisk
Multiholk Torpet 20/25 400 Holkmatare
Jula 15/25 50 Budgetvalet
Hammarplast Birdie 20/25 100 Avancerad

Sammanfattning

De minsta fåglarna behöver ofta hjälp att klara sig genom den kallaste årstiden. Det är därför tacksamt att erbjuda dem mat och skydd, samtidigt som det bjuds gratis underhållning utanför köksfönstret. Med ett enkelt fågelbord kommer du långt när det gäller att hjälpa småfåglarna. Men tänk på att olika fåglar vill ha olika slags foder. Dessutom är det inte många fågelarter som stannar hela vintern på ett och samma ställe. På förpackningen bör framgå vad som ingår i en vildfågelblandning, energivärde och för vilka fågelarter sorten är lämpad. Alla fågelbord passar inte heller samtliga fodervarianter, vissa är framtagna för nötter, andra för frön. De modeller vi har med i testet passar frön och olika vildfågelblandningar. Fågelmatarna som får högst betyg överlag är Hammarplast Birdie, Multiholken samt Bröderna Nelsons 2576.

Inledning

Små fåglar vill ha skydd från angrepp av större fåglar uppifrån, därför är ett tak på fågelbordet bra om detta ska monteras fritt. Kom ihåg att det kan ta veckor innan fåglarna har vant sig vid din nya fågelmatare, så misströsta inte om det inte är fullt vid middagsbordet från dag ett. Lackerad stålplåt håller färgen bättre än plast, som lättare bleks av väder och vind. Men plåt väger mer och skramlar mer än plast, vilket man föredrar är kanske en smaksak eftersom materialet inte påverkar priset så mycket. Hygien är viktigt i all hantering av fågelmat. Även små fåglar kan sprida salmonella och andra bakterier. Försök hålla rent runt fågelbordet och rensa behållaren från spillning och matrester. Välj en fågelmatare som är lätt att hantera och hålla ren, så blir det roligare att mata fåglarna. Hos Sveriges ornitologiska förening finns mer information kring fågelmatare, se www.sofnet.org.

Så gjorde vi

Samtliga fågelmatare är lämpade för frön samt vildfågelblandningar och är bedömda utifrån kriterierna design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde. Vi har inte studerat fåglarnas preferenser av fågelborden, då detta kräver användning under lång tid. Maxbetyg 25 poäng.

Hammarplast Kåtan
Betyg: 15/25
Kommentar: Klassiker
Kåtan är ett runt fågelbord i grön och grå plast som rymmer cirka två liter. Den hängs upp genom att dra en ståltråd eller ett snöre genom en liten ögla längst upp. Påfyllning sker genom att lyfta locket uppåt vilket kan vara ett problem om tråden till upphängningen är kort eller alltför grov. Hela konstruktionen ger ett rangligt intryck samtidigt som bordet ger plats för många fåglar under skydd av det stora taket. Den låga vikten är också ett plus ur hanteringssynpunkt. Tråkig men godkänd.  
Cirkapris: 90 kronor

Defender
Betyg: 18/25
Kommentar: Lyxmatare
Defender är en hög, smal och gedigen fågelmatare i transparent plast med detaljer i galvaniserat och lackerat stål. Undertill finns ett fäste med gängor till markfäste, något sådant säljs dock inte av Naturbutiken. Med metallöglan är det enkelt att hänga mataren på en gren eller i ett snöre. Påfyllning sker genom att lyfta locket. Modellen finns även i en högre modell. I botten finns två spår där rester av fågelmaten kan rinna igenom. Testexemplaret hade en del spån av metall och plast som kan kännas obehagligt. Lite väl dyr, även om intrycket är gediget.
Cirkapris: 340 kronor

Br Nelson 2577
Betyg: 16/25
Kommentar: Plåtmatare
Br Nelson 2577 ser lite rolig ut med sin kilformade behållare på strax under en liter och sitt runda lock i plåt. Två av väggarna är av plexiglas med öppning nedtill, där fåglarna kan sitta och äta. Plexiglaset går att byta ut vid behov. Behållaren fylls på genom att lyfta på locket, detta öppnar dock bara cirka 7 cm eftersom stålpinnen med ögla för upphängning är så kort. Dessutom uppstår en del plåtskrammel vid hanteringen. Konstruktionen känns välgjord men inte så genomtänkt. Priset är acceptabelt.
Cirkapris: 100 kronor

Gadjit
Betyg: 12/25
Kommentar: Pet-matare
En tämligen genial och enkel idé: skruva på en liten kopp på en plastflaska och vips har man en rymlig och billig fågelmatare. Påfyllning sker genom ett litet lock under det lilla bordet, med plats för 3-4 fåglar. Locket är pillrigt att öppna och stänga, särskilt med frusna händer. Den billiga upphängningen med en plastbygel kräver att man gör hål i flaskan. Livslängden känns tämligen begränsad och priset kunde gärna fått vara betydligt lägre. 
Cirkapris: 80 kronor

Br Nelson 2576
Betyg: 20/25
Kommentar: Hygienisk
En relativt stor, cylindrisk fågelmatare i gråmålad plåt med tak av plåt och fyra plastklädda sittpinnar med hål för maten. Upptill finns en stor bygel som gör det enkelt att hänga upp mataren. Påfyllning sker genom att lyfta av locket eller häkta loss bygeln från behållaren, som rymmer cirka 2 liter. Undertill finns en skruv som håller botten på plats, lossar man den är det enkelt att göra helt rent från rester på insidan. Snygg, sober och genomtänkt fågelmatare till ett bra pris.
Cirkapris: 120 kronor

Multiholk Torpet
Betyg: 20/25
Kommentar: Holkmatare
Kombination av fågelholk och fågelbord efter säsong. Multiholken finns i olika upplagor och kan anpassas till det egna huset. Torpet är en röd stuga med vita knutar. Samtliga delar i lärkträ med tjärpapp på taket. Montering på stolpe eller på husväggen med konsol (medföljer ej). Påfyllning via taket som sitter med två stålsprintar, dessa behöver normalt inte användas. Rymmer cirka 1,5 liter. Rengöring kräver att fågelbordet lossas helt. Vacker men opraktisk.
Cirkapris: 400 kronor

Jula
Betyg: 15/25
Kommentar: Budgetvalet
Liten fågelmatare i plast med transparent behållare som rymmer 0,7 liter. Påfyllning sker genom att skruva på locket, en enkel och smart lösning som innebär att behållaren separeras från locket, som kan hänga kvar i trädet under påfyllning. Upptill finns ett kort snöre som bör förlängas om mataren ska hängas upp, i annat fall finns ett hål i botten för en smal markpinne. Plats för 5-6 fåglar på bygeln nedtill. Praktisk budgetmodell utan krusiduller.
Cirkapris: 50 kronor

Hammarplast Birdie
Betyg: 20/25
Kommentar: Avancerad
En smart fågelmatare med futuristiska former som kan monteras hängande i taket eller monteras på vägg. Det senare är att föredra då taket inte känns så stabilt. Modellen rymmer 1,8 liter och är helt i plast. Längst ner finns ett litet transparent skvallerfönster som visar om fodret håller på att ta slut. Locket frigörs genom att trycka in en spärr på vardera sidan vilket underlättar påfyllning. Bra design, men tyvärr finns inte plats för mer än en eller två småfåglar i taget på den utskjutande kanten nedtill.
Cirkapris: 100 kronor