Sök
Köpguide - Motorsåg

Köpguide - Motorsåg

Köpguide - Motorsåg

2010-03-08

Smartsons Stefan Höglund ger tips om sågteknik, underhåll och utrustning.

Såga med kedjaSåga med kedja
Att välja modell av motorsåg kräver lite eftertanke. Det är inte bara att välja så stor som plånboken tillåter och då tro att alla användningsområden har täckts in. En modell med stort sågblad gör själva fällningen enkel men blir istället otymplig vid kvistningen. Det gäller att hitta lämplig kompromiss i storlek eller som bästa alternativ välja en större storlek för fällningar och även köpa en mindre modell för kvistning.

Tänk på att det även finns eldrivna motorsågar. Dessa är i första hand för inomhusbruk, där bensindrivna motorsågar är direkt farliga då de skapar gnistor. De eldrivna sågarna kan dock även användas för efterarbete på vedbacken vid mindre kapning.

Respektera farorna
Att arbeta med motorsåg innebär risker som skall respekteras. Varje år sker olyckor i samband med fällning, kvistning, kapning och förflyttning. Det är viktigt att lära sig hantera motorsågen säkert. På www.skogsstyrelsen.se går det att läsa om motorsågsutbildningar i din region.

SågSågteknik
Inte alla har möjlighet att gå en kurs och pröva sågtekniker under lärarledd handledning. Och för de som skall fälla mindre träd på sin egen mark får själva avgöra om de känner sig trygga med att själva läsa teoretiska instruktioner. Butiken Carlsönerna i Stockholm presenterar guider på sin hemsida www.carlsonerna.se för sågteknik och underhåll av motorsågen.

Underhåll
För att motorsågen både skall få längre livslängd och kunna användas säkert krävs kontinuerligt underhåll. Några riktlinjer är att vid varje tankning så skall även kedjan slipas och olja till kedjan fyllas på. Efter varje arbetspass är det lämpligt att rengöra luftfilter och blåsa rent under kåpor där sågspån har ansamlats.

Utrustning

Personlig utrustning

Tänk på att säkerheten alltid går främst vid alla arbeten med motorsåg. Det finns speciellt framtagna skyddskläder som ger extra skydd för kast från sågkedjan. Byxorna är vävda med upp till nio lager av fiber och stövlarna är förstärkta i skaft och fotleder. Hjälmen har visir samt inbyggda hörselkåpor. Se dessutom till att du har första förband och mobiltelefon i fickan.

Hyra istället för att äga
Om det är flera år mellan tillfällena du använder en motorsåg kan du istället hyra en maskin som ett alternativ till att äga själv. De butiker som servar motorsågar kan många gånger även ha en avdelning med maskiner för uthyrning.