Sök
Köpguide - Gräsklippare och trimmers

Köpguide - Gräsklippare och trimmers

Köpguide: Gräsklippare och trimmers

2011-04-19

Långt, kort, jobbigt eller bekvämt. Det finns många sätt att klippa och ansa gräset. Här tipsar vi om några olika alternativ, från handjagare till motordrivna grästrimmers.

Don efter person, men också efter tomt kan man säga om valet av ny gräsklippare eller grästrimmer. Vissa tomter kräver även olika typer av maskiner för att hålla gräset i styr. Vi har valt att dela in gräsklipparna i sex undergrupper och grästrimmrarna i två. Tänk även på att miljön är en viktig faktor. Håll därför utkik efter svanenmärkta produkter.

Läs våra tester och guider

Under säsongen så kommer vi löpande testa trimmers och gräsklippare. Passa även på att läsa våra tidigare tester och guider här: Gräsklippare och trimmers

Gräsklippare för olika behov
Idag finns en uppsjö av olika gräsklipparmodeller. Allt från klassiska handklippare till automatiserade klipprobotar. Har du en mindre plätt klarar du dig bra med en hand- eller eldriven modell. För stora ytor behövs motorgräsklippare eller åkgräsklippare för att arbetet inte ska bli för tidskrävande. Åkgräsklippare finns med frontmonterat klippaggregat (Rider) eller undermonterat (Traktor). Vissa finfördelar gräset och sprider det under maskinen (Mulcher), andra har utkast eller uppsamlare.

Handklippare
Den billigaste och miljövänligaste typen. Här får man mycket motion på köpet. Det kan dock bli väl krävande om tomten är stor. Moderna handklippare är betydligt mer lättdrivna än gamla, men om gräset är långt blir det fort tungt.

Motorklippare
Den i särklass vanligaste kategorin av gräsklippare, som täcker de flestas behov. Betydligt mindre ansträngande än en handklippare, särskilt de självgående varianterna. Men motorklipparen bullrar en del och släpper ut ganska mycket avgaser. Med motordrift kommer med tiden olika mekaniska problem och underhållskrav. Till en motorklippare finns tillbehör som uppsamlare och mulcherknivar som finfördelar gräset till små bitar som i sin tur gödslar gräsmattan.

Elklippare
Eldrivna klippare med finns med nätsladd som kopplas in i ett vanligt vägguttag eller batteridrivna klippare som laddas upp mellan varven. De senare är dyrare och har lägre prestanda men det är ett stort plus att slippa dra runt på en elkabel som lätt kan hamna under maskinen. Elklippare är tysta men begränsad kraft och räckvidd gör att den främst är en konkurrent till handklipparen.

Svävarklippare
En kategori gräsklippare som använder luftkudde istället för hjul. Svävarklippare finns både med elmotor och bensinmotor. Konstruktionen gör att den passar bra i de fall gräsmattan är ojämn, eller där det är svårt att komma åt att klippa med en hjulförsedd klippare.

Autoklippare
Det senaste på gräsklipparfronten är helt självgående, eldrivna gräsklippare (med batteri) som läser av tomten och klipper efter programmering. Praktiskt och tidsbesparande. Nackdelen är att konstruktionen kostar ungefär tre gånger mer än en vanlig batteridriven klippare. 

Åkklippare
Tungviktsklassen består av trädgårdstraktorer och frontklippare. En traktor har klippaggregatet undertill och kan även användas till snöplogning, harvning etc. Frontklipparen erbjuder mer precisionsklippning runt träd och buskar. Konstruktionen med klippaggregatet i fronten är känslig och en frontklippare är dyrare än traktorn. Även till åkgräsklippare finns uppsamlare och mulcher. Till traktorerna finns snöblad, plog och harv, släpkärra.

  
Trimmern kommer åt

Gräsklipparen kommer inte åt överallt, särskilt inte runt buskar och träd. Att slå med lie är en numera bortglömd konst som bara fungerar på stora, öppna ytor. Grästrimmern är därför nästan lika viktig på tomten som gräsklipparen. Har du en väldigt liten täppa, till exempel en radhustomt, kan den i vissa fall till och med ersätta klipparen. Frågan är bara om det ska vara en trimmer som drivs av el eller av bensin.

Elektriska trimmers
Eltrimmern kräver tillgång till eluttag och förlängningskabel, men är tystare, lättare att underhålla och startar alltid. Troligen blir den också billigare i längden, även med stigande elpriser.

Bensindrivna trimmers
Bensintrimmern är mycket flexibel och har en större aktionsradie än elektriska modeller. Den finns med böjd eller rak rigg, den senare kan förses med slyklinga eller andra tillbehör. Böjd rigg ger dock en lättare maskin med smidigare hantering. Vanligast är tvåtaktsmotorer medan fyrtaktare ger en matigare och mäktigare känsla.