Sök
Klipp till i grönskan

Klipp till i grönskan

Test av tio häcksaxar

2008-08-05

Ett semesternöje för många är att trimma häckar och buskar i trädgården. Smartson testar tio modeller från 70 till 460 kronor. Bäst i test är Wolf Garten HSW.

Modell Betyg Pris Kommentar
Wolf Garten HSW 23/25 300 Bäst i test
Fiskars 114770 21/25 460 Låg vikt
Basic 20/25 70 Bästa budgetvalet
Jula 702009 19/25 100 Ordentligt grepp
Gardena Classic 540 19/25 300 Snygga handtag
Rusta Plantman 17/25 70 Oslipat blad
Cofa Plastics 17/25 130 Korta handtag
Park Garden 17/25 140 Tungt trähandtag
Biltema 45-567 16/25 170 Teleskophandtag
Plantagen 15/25 200 Med skyddsfodral

Sammanfattning

En ganska vanlig men inte så rättvisande bild av manuella häcksaxar är att man ganska snabbt blir trött i armarna. Det är förstås en risk om du väljer en tung modell med dålig dämpning. Om du däremot väljer en häcksax som har ergonomiskt utformade handtag, stötdämpning och låg vikt får du en skonsam upplevelse. Manuell klippning ger bra motion och är ett gammalt hederligt hantverk i trädgården.

Inledning

Testvinnare för 300 kronor
Modellerna i testet kostar från 70 till 460 kronor. Sju av dem har skålslipade blad som lättare håller grenen kvar i saxgapet. Samtliga saxar har skarpa blad förutom Plantman från Rusta. Bäst i test är Wolf Garten som har mycket effektiv stötdämpning och låg vikt. Fiskars har en avancerad utväxling som gör långa arbetspass skonsamma. En enkel men mycket prisvärd modell är Basic från Silwan.

Precisionen är viktig
En manuell häcksax ger bättre precision och snittytor än en eldriven sax som lätt trasar sönder vegetationen. Har du mycket att klippa kan dock ett elektriskt eller bensindrivet alternativ vara att föredra. Både när häcken är planterad och vilken sort det är påverkar hur man skall klippa den och vid vilken tidpunkt. Är du osäker på vad som är bäst för din häck, fråga en trädgårdshandel eller läs någon av de böcker som handlar om att klippa buskar och häckar.

Av Stefan Höglund/Smartson

Så gjorde vi

Testet är utfört på både klippta och friväxande häckar. Betygskriterierna är kvalitet, kapacitet, funktioner, design samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Wolf-Garten-HS-W.jpgWolf Garten HSW - Bäst i testbetyg

Typ: Modell med 20 cm skålslipat blad och 24 cm långt handtag av trä. Konstruerad med stötdämpning och justerskruv för olika motstånd. Vikt 0,9 kg.
Omdöme: Stötdämpningen är mycket effektiv vilket gör arbetet skonsamt. Trots handtag i trä är redskapets tyngd komfortabel. Längst in på bladet finns en urfasning för lättare grenkapning. Justerskruven är stor och enkel att vrida. Bättre greppbarhet önskas.
Cirkapris: 300 kronor

Fiskars-114770.jpgFiskars 114770 - Låg viktbetyg

Typ: Häcksax med 21 cm rakt, slipat blad och 26 cm långt handtag. Stötdämpning och utväxling för effektiv kraft. Vikt 0,7 kg.
Omdöme: Plasthandtagen är hala och svåra att få grepp om. Den låga vikten gör den lätt att arbeta med och den har mycket bra stötdämpning. Utväxlingen gör att man inte behöver ge så mycket kraft men samtidigt blir den långsam att arbeta med. Det man förlorar i tid vinner man i uthållighet.
Cirkapris: 460 kronor

Basic-9575739.jpgBasic - Bästa budgetvaletbetyg

Typ: Gummerat handtag med 18 cm rakt, slipat blad och 25 cm långt handtag. Stötdämpning är standard. Vikt 0,8 kg.
Omdöme: Handtagen i gummi ger ett bra grepp i olika arbetsvinklar. Den låga vikten är bra men stötdämpningen är för hård och gör långa pass slitsamma. Bladet är kort och är urfasat längst in för lättare grenkapning. För endast 70 kronor får man en klart prisvärd modell.
Cirkapris: 70 kronor

hacksaxar-jula.jpgJula 702009 - Ordentligt greppbetyg

Typ: Skålslipat blad på 21 cm och 30 cm långt handtag med gummerat handgrepp. Stötdämpning och justerskruv för motstånd. Plastfodral. Vikt 1,2 kg.
Omdöme: Tack vare de välformade gummihandtagen får användaren ett bra grepp. De långa handtagen och bladen ger bra kraft men stötdämpningen är för hård vilket gör långa arbetspass slitsamt.
Cirkapris: 100 kronor

Gardena-Classic-540.jpgGardena Classic 540 - Snygga handtagbetyg

Typ: Skålslipat blad på 21 cm samt 23 cm långt handtag av trä. Stötdämpning. Vikt 0,9 kg.
Omdöme: Trähandtagen är hala framförallt med arbetshandskar. Stötdämpningen är hård. Trots trähandtag är vikten okej. Längst in på bladet finns urfasning för lättare grenkapning. En nackdel är att det krävs verktyg för att ändra justerskruven på undersidan.
Cirkapris: 300 kronor

Plantman.jpgRusta Plantman - Oslipat bladbetyg

Typ: Häcksax med 20 cm rakt slipat blad. Handtaget är 25 cm långt med gummi för handgreppet. Stötdämpning och justerskruv för motstånd. Vikt 1,2 kg.
Omdöme: Här får vi bra grepp om handtagen. Modellen känns rejäl och kraftig med bra stötdämpning. Bladet är inte vasst vilket ger sämre snitt och större motstånd. Verkar tåla stryk och kan passa för klippning av vass vid strandkanten.
Cirkapris: 70 kronor

Cofa-Plastics.jpgCofa Plastics - Korta handtagbetyg

Typ: Modell med 21 cm skålslipat blad och 19 cm långt plasthandtag. Stötdämpning och justerskruv för motstånd. Vikt 0,9 kg.
Omdöme: Handtagen är hala men ger ändå ett bra grepp tack vare att de är böjda. Det är bra med låg vikt men de korta handtagen gör det tungt att jobba längre arbetspass. Godkänd modell med testets minsta format.
Cirkapris: 130 kronor

Park-Garden.jpgPark Garden - Tungt trähandtagbetyg

Typ: Häcksax med 23 cm skålslipat blad. Trähandtagen är 29 cm långa. Stötdämpning och justerskruv för motstånd. Vikt 1,1 kg.
Omdöme: Snyggt med trähandtag men vikten på 1,1 kg gör den tung att jobba med. Bättre greppytor eftersträvas på denna modell men den erbjuder bra stötdämpning. Passar för den som inte klipper så mycket men vill ha något snyggt i arbetsboden.
Cirkapris: 140 kronor

Biltema-hacksax.jpgBiltema 45-567 - Teleskophandtagbetyg

Typ: Skålslipat blad med omfånget 21 cm. Det 30 cm långa handtaget kan ökas till 44 cm vid behov. Gummi ökar handgreppet. Plastfodral ingår. Vikt 1,2 kg.
Omdöme: Bra grepp om handtagen som också fungerar som teleskophandtag. En funktion som ger bättre räckvidd om man önskar. Modellen är utformad så att den ger viss utväxling men bladen öppnar sig inte symmetriskt vilket försämrar ergonomin.
Cirkapris: 170 kronor

Plantagen--2154964.jpgPlantagen - Med skyddsfodralbetyg

Typ: Skålslipat blad med längden på 21 cm. Handtaget är 26 cm långt med gummerat handgrepp. Stötdämpning och justerskruv för motstånd. Plastfodral. Vikt 1,0 kg.
Omdöme: Den lätta vikten och bra grepp om handtaget gör den bekväm hålla i. Modellen har en hård stötdämpning vilket kan bli jobbigt under långa pass. Ett av handtagen lossade ur sitt fäste vilket antingen tyder på ett måndagsexemplar alternativt att tillverkaren snålat med kvaliteten.
Cirkapris: 200 kronor