Sök

Jul-pimpat i trädgården

2007-12-14

Satsa på en bra trädgårdsbelysning till jul. Vi testar några olika varianter som alla ger ett skönt stämningsljus utomhus.

Modell Betyg Pris Kommentar
Microlight 50 15/25 160 Lilla stjärna
Flexineon 16/25 140 Inbyggt ljus
Glänsa 15/25 280 Byter färg
Stjärnljusslinga 17/25 250 Stora stjärnor
Crissline Curtain 19/25 475 Många ljus
Julpaket 20/25 1000 Klappat o klart

Sammanfattning

Trenden går mot att vi köper färdigdesignad belysning och mer utarbetade juldekorationer, på klassiskt amerikanskt manér. Det handlar dels om att vi har mer pengar och gärna bräcker grannen i huset bredvid, men också att de flesta inser att det tar tid att dekorera på traditionellt vis med lösa slingor och lampor som ska hängas upp och viras runt ett träd eller fönster.

Inledning

Här testar vi olika slags dekorationsbelysning till trädgården i prisklasserna Dyr-Mellan-Billig. Alla kan även användas inomhus, men för detta ändamål finns ett betydligt större sortiment som inte kräver samma skydd mot fukt som hos utebelysning. Sortimentet består i grunden av olika slingor med fast längd, där vissa kan byggas ut och förlängas med fler slingor. Moderna diodlampor drar betydligt mindre ström och har längre livslängd än traditionella glödljus.

Marcus Bergh, Smartson

Så gjorde vi

Belysningen har använts utomhus under varierande förhållanden vad gäller ljus och nederbörd m m. Betygskriterierna är design, kvalitet, funktioner, kapacitet och prisvärde. Maxbetyg 25 poäng.

Prisklass Billig

Microlight 50 - Lilla stjärna
/images/historic/betyg/15.jpg
Konstruktion: 24 volt ljusslinga med 50 små stjärnformade, vita ljus. Totallängd 13 meter varav 8 meter anslutningssladd med transformator.
Omdöme: Tack vare lång anslutningskabel är det lätt att placera ut microslingan. Några clips för montering på husvägg och liknande medföljer dock inte. På förpackningen står det att slingan endast får användas inomhus, men konstruktionen är IP44-klassad och fungerar utomhus. Där gör den sitt jobb, men utan att imponera. Slingan är ganska kort och lyser inte så starkt.
Cirkapris: 160 kronor

Flexineon - Inbyggt ljus

/betyg/15.jpg/betyg/15.jpgKonstruktion: 230 volt ljusslang med effekten 11,7 watt per meter. Röd slang, finns även i andra färger. Påbyggnadsbar upp till 60 meter. Priset avser startpaket samt 3 meter påbyggnad, totalt 5 meter ljusslang. Monteringsclips medföljer.
Omdöme: Flexineon lyser med en varm, röd färg som passar bra till jul. Den kan med fördel viras runt ett träd eller en buske, alternativt fästas runt ett fönster med clips. Det kan vara lite svårt att få kontaktskarven att sluta helt tätt vid montering. 5 meter slang är inte så mycket och det går åt några påbyggnadskit för att uppnå önskvärd effekt. Dessa kostar å andra sidan bara 70 kronor så det blir ändå inte särskilt dyrt.
Cirkapris: 140 kronor

Prisklass Mellan

/images/historic/betyg/15.jpgGlänsa - Byter färg

Konstruktion: 12 volt slinga med 50 små ljus i varierande färger, totalt 15 meter varav 5 meter anslutningssladd och transformator.
Omdöme: Ikeas slinga är lagom för en mindre trädgårdsbuske. Inte heller här medföljer några clips för montering runt huset. De små ljusdioderna lyser omväxlande i olika färger som vitt, blått, rött med mera. Dock växlar ljuset färg nästan omärkligt och det känns aldrig hysteriskt, så som det kan göra med slingor som blinkar i olika färger. En trevlig och ombytlig belysning som aldrig blir tråkig. Men priset är kanske ändå i överkant.
Cirkapris: 280 kronor

Stjärnljusslinga - Stora stjärnor
/betyg/15.jpg/betyg/15.jpg
Konstruktion: 24 volt parallellkopplad slinga med 8 upplysta stjärnor. Totallängd 15 meter varav anslutningssladd med transformator, 10 meter. Stjärna går att byta vid trasig lampa.
Omdöme: Tack vare lång anslutningskabel och ett avstånd på 70 cm mellan varje stjärna är det relativt lätt att placera ut denna slinga. Stjärnorna är stora och passar bra längs en husvägg, där slingan kan hängas vertikalt. Några fästclips eller liknande medföljer dock inte. Bra pris.
Cirkapris: 250 kronor

Prisklass Dyr

Crissline Curtain - Många ljus
/betyg/15.jpg/betyg/15.jpg
Konstruktion: 230 volt slinga i form av hängande draperi med totalt 150 vita ljus. Längd 2 meter plus anslutningssladd 1,5 meter. Höjd 1,5 meter. Kan byggas ut till max 1000 ljus.
Omdöme: Chrissline är ett gediget ljussystem som tål att byggas ut nästan i det oändliga. Här har man dock satt gränsen till 1000 ljus vilket innebär att 6 separata slingor kan kopplas samman. Det räcker till att dekorera de flesta fönster i huset, där slingan gör sig bäst. Dock blir det ganska dyrt eftersom redan den första slingan gräver ett djupt hål i plånboken.
Cirkapris: 475 kronor

Julpaket - Klappat o klart
/betyg/15.jpg/betyg/15.jpg
Konstruktion: Färdigt kit för 230 volt med tre upplysta ”paket” i olika storlekar med ljusslang runt en stålstomme. Paketen är seriekopplade och överdragna med tvättbar nylonväv.
Omdöme: Testets dyraste dekoration är samtidigt det mest kraftfulla och bekväma. Det är bara att packa upp ur förpackningen och plugga in. De tre paketen är ett roligt inslag på hustrappan, under en gran eller var som helst där jultomten kan ha ”gömt” sina överraskningar. Tack vare att slingorna samlar många små ljus på en liten yta är ljuseffekten påtaglig. Samtidigt är anslutningssladden relativt kort. Frågan är också hur nylonväven står emot väder och vind över tiden. En kul dekoration för den som har pengar över efter julshoppingen.
Cirkapris: 1000 kronor