Sök

Hög mysfaktor i bastun

2005-06-14

Den gamla torrbastun är äntligen på väg ut, till förmån för skönare bastu med ånga och väldoft. Översikt av tio "heta" aggregat!

Modell Pris Kommentar
Helo Misty 11800 Full flexibilitet
Harvia 20 Pro 2900 Prisvärt och rejält
Misa 11205 6000 Dyr snygging
Helo Ukkotonttu 12300 Tomtens lyxbastu
Tylö Combi 10000 Mångsidighet
Vuolux Stone 8000 Heltäckande sten
Tylö Megaline WM10 7750 Runda former
Harvia Forte 11400 Superbekvämt
Helo EverReady 10000 Alltid redo
Misa Kolibri 3600 Minimalism

Sammanfattning

Att bada bastu är en tradition som sträcker sig minst tvåtusen år bakåt i tiden. Från början var bastun bara en jordkula utan skorsten, där man eldade under stenarna. Sedan kom skorstenen och så småningom det elektriska aggregatet i olika former.

Inledning

Även om bastun inte är en finsk uppfinning, är finnarna sedan länge bäst i världen på bastubadande. Den klassiska bastun är en fristående timmerbyggnad med vedeldat aggregat och stort stenmagasin som sprider en mjuk, skön värme där man kan sitta länge och bli riktigt varm och ren. Här i Sverige har vi fått hålla tillgodo med den elvärmda torrbastun som ger en helt annan typ av värme. Men utvecklingen går vidare och nu kan vi få ångbastu, doftbastu och stora stenmagasin även hemma i lägenheten. Entusiasten som har gott om plats väljer kanske ett hederligt vedaggregat, men i ett vanligt hem är ett elektriskt aggregat smidigast att installera och tar också minst plats.

Nu finns till och med elaggregat som är igång hela tiden och som inte kräver mer energi än ett litet element. Det är bara att öppna locket till stenmagasinet och hälla på vatten så sprider sig en behaglig värme på någon minut. Ju större stenmagasin, desto bättre möjligheter att få den sköna, fuktiga värmen som många eftertraktar. Vilken typ av värme du än väljer är det viktigt att aggregatet är dimensionerat för ditt basturum, annars tar det för lång tid att värma upp bastun. Idag rekommenderar flera tillverkare en temperatur på runt 70 grader i bastun samt hög luftfuktighet, vilket kräver ett hyfsat stort stenmagasin. Räkna med att det går åt minst en kilowatt (1000 watt) energi från ved eller el för att värma en kubikmeter luft i en normalstor bastu. Samtliga elaggregat i denna översikt kräver trefas elanslutning (400 volt).

Harvia-H20-ProHarvia 20 Pro
Harvia tillhör de största finska tillverkarna och har ett stort sortiment av elektriska och vedeldade aggregat. 20 Pro är ett medelstort vedeldat aggregat med rostfri eller rödlackerad plåt på utsidan samt lucka i glas och 10 mm gjutjärn. Ställbara ben som underlättar finjustering och placering vid anpassning till skorsten. Finns även med inbyggd vattentank om 20 liter. Varmluftledare i emaljerat stål.
Effekt: 18 kw
Bastustorlek: 8-20 kbm.
Stenmagasin: 50 kg

02-Harvia-Forte_Harvia Forte
Elektriskt aggregat för kontinuerlig drift, där effekten är relativt låg och stenarna alltid är varma. En smidig lösning för bekväma användare som inte gillar att planera sitt bastubad i förväg. Då aggregatet inte används fungerar det som element och värmer omgivningen till normal rumstemperatur. Digital kontrollpanel på framsidan. Cylinderformat plåthölje i titanfärgat stål och stort stenmagasin på hela 100 kg.
Effekt: 4, 6 eller 9 kw.
Bastustorlek: 5-15 kbm.
Stenmagasin: 100 kg

Vuolux-StoneVuolux Stone
Vuolux har en annorlunda filosofi kring utformningen av bastuaggregat. Stone är ett elektriskt aggregat i säregen design, med täljsten framtill och på sidorna. Finns även i en vedeldad version med glaslucka framför eldstaden. Doftkoppar i täljsten ingår i priset. Vattnet kommer aldrig i kontakt med värmeslingorna vilket förlänger livslängden på dessa. Man kastar vatten över hela stenytan och "uppsamlingsstenarna" fördelar vattnet över hela ytan för effektiv förångning.
Effekt: 6-10,5 kw
Bastustorlek: 5-15 kbm.
Stenmagasin: 55 kg

Misa-KolibriMisa Kolibri
Finska Misa har tillverkat bastuaggregat sedan 1956 och dominerar marknaden bland "spa" och badhus. Filosofin är att dimensionera aggregaten och stenmagasinen så att aggregatet inte ska svalna, oavsett hur mycket vatten man häller över det. Kolibri är ett elektriskt miniaggregat för hörnmontage i en liten bastu. Utsida i svartlackerat samt rostfritt stål. Konventionella vred för tid och temperatur på framsidan. Finns även för tvåfas elanslutning till mindre lägenheter.
Effekt: 4,5 kw
Bastustorlek: 3-6 kbm.
Stenmagasin: 12 kg

05-Misa-11205Misa 11205
11205 är ett medelstort, vedeldat bastuaggregat med ovalt förbränningsrum vilket ska ge en effektivare förbränning. Aggregatet är fyrkantigt och avsett för golvmontering med utsida i rostfritt samt svart, emaljerat stål. Godkänt för EU:s nya miljöregler för rökgasutsläpp. Djupet i förbränningsrummet är 42 cm och aggregatet bygger 75 cm på höjden. Keramiska stenar finns som tillval till Misas samtliga aggregat.
Effekt: 20 kw
Bastustorlek: 8-20 kbm.
Stenmagasin: 33 kg

Helo-Misty-DeluxHelo Misty
Helo (Saunatec) är världens största tillverkare med över 2 miljoner levererade bastuaggregat och ett stort sortiment el- samt vedaggregat. Misty är ett kombinationsaggregat med ånggenerator och separat, digital styrpanel som även kan styra belysning och ventilationsfläkt i bastun. Doftskål för väldoft (björk, eukalyptus m m) och separat element för vattentanken.
Effekt: 6-9 kw
Bastustorlek: 5-13 kbm.
Stenmagasin: 15 kg

Helo-EverReadyHelo EverReady
Elektriskt aggregat för kontinuerlig drift där ett lågeffektselement på 350 watt ser till att stenarna alltid är varma. Det är bara att öppna locket och slå på vatten på det stora stenmagasinet på hela 100 kg. Formen är fyrkantig med utsida i svartlackerat och rostfritt stål. Separat, kabelbunden styrpanel. EverReady monteras stående på golvet och mäter 87 cm på höjden.
Effekt: 4-6 kw
Bastustorlek: 5-14 kbm.
Stenmagasin: 100 kg

Helo-UkkotonttuHelo Ukkotonttu
Vedeldat aggregat i halvrund form med utsida i svartlackerad plåt och lock över stenmagasinet. Formen gör aggregatet lämpligt för hörnplacering. Rökgassystem som arbetar i tre nivåer för bättre förbränning. Rökröranslutningen sitter baktill och är vridbar 180 grader. Ukkotonttu betyder Tomtefar och namnet kommer från den gamla folktron att gårdens hustomte bodde i bastun. Modellen finns med elaggregat och heter då Saunatonttu eller Pikkotonttu (Lilltomten).
Effekt: 20 kw
Bastustorlek: 8-22 kbm.
Stenmagasin: 60 kg

09-Tyl%F6-Megaline-WM10Tylö Megaline WM10
Tylö behöver knappast någon närmare presentation när det gäller elektriska bastuaggregat. Megaline är ett cylinderformat eluppvärmt aggregat med rostfri utsida. Finns i två storlekar och med tre olika effektlägen från 6 till 10 kw. Konstruktionen AFS låter den kalla golvvvärmen strömma genom aggregatet och värmas upp. WM10 har manöverpanelen på aggregatets baksida med timer och temperaturinställning. Monteras på vägg.
Effekt: 10 kw
Bastustorlek: 8-15 kbm
Stenmagasin: 22 kg

10-Tyl%F6-Combi-RC8Tylö Combi
Combi ser ut som ett traditionellt elaggregat men är framtaget för att du ska kunna njuta av både ört- och ångbastu liksom traditionell varmbastu. Konstant eller pulserande ånga ger en luftfuktighet på 40-65 procent. Elektroniskt program för tid, fukthalt och temperatur. Finns med inbyggd eller separat manöverpanel, modellen RC har separat panel som kan monteras utanför bastun. Aggregatet är avsett för väggmontering.
Effekt: 6-8 kw
Bastustorlek: 6-12 kbm.
Stenmagasin: 14 kg