Sök

Heta tunnor

2006-07-04

Den vedeldade badtunnan är en varm och inbjudande plats för familj och gäster. Här presenterar Smartson åtta modeller med olika pris och utförande.

Modell Pris Kommentar
Finnskogsbadet 17000 Bränd yta
Ambassadör 29000 Flyttbart
Nordic Sport 64000 Modernt
Snorkel 33500 Originalet
Virkesboden 18800 Lärkträ
Badbaljan BB7 26000 Aluminium
Sotarns 18400 Trä och plast
Pollytunnan 13300 Polyetenplast
Albogatunnan 13600 Grantunna
Dalatunnan 13000 Valfria mått

Sammanfattning

Även om de flesta inte har provat, så har många sett bilder på vedeldade badtunnor där glada människor myser i ångande hett vatten, gärna i vintermiljö. Det är ungefär som att bada i en varm källa: ju kallare klimat, desto mer lockar det varma badet. Den traditionella, vedeldade tunnan är en ganska simpel träkonstruktion med diametern 1,5 -2,5 meter, sittbänkar och en rostfri spis med rökrör som eldas från utsidan. Det finns modeller med elektriska värmeaggregat, men det tar betydligt längre tid att värma upp vattnet jämfört med ett vedaggregat. Kaminen placeras i tunnan eller utanför denna beroende på konstruktion.

Inledning

Några tillverkare rekommenderar att byta badvatten efter varje bad, andra menar att det räcker om vattnet byts ut några gånger per år. I sådana fall krävs ett reningsverk om du vill uppnå en högre grad av hygien, särskilt viktigt i ett badkar av gran eller furu som suger åt sig vatten och där bakterier lätt får fäste. Det är betydelsefullt att alla som ska bada först tvättar sig ordentligt och att så rent vatten som möjligt används. Vissa tillverkare tipsar om att använda sjövatten eller saltvatten, medan andra avråder från annat än rent dricksvatten. Även om du har reningsverk till karet kan bakteriedödande rengöringsmedel behöva tillsättas. Ett kar av gran eller furu ska helst vara fyllt med vatten hela tiden för att vara tätt. Man kan jämföra med en gammal roddbåt.

Till vissa träkar finns insats av plast, andra tillverkare har gått en annan väg med ett acryl- eller stålkar som förses med träpanel på utsidan. Fördelen med ett kar i stål är förutom hygienen att det kan flyttas från plats till plats, vilket inte är lika lätt med ett träkar. Bland tillbehören märks isolerande lock, trappa och mugghållare. Räkna med drygt 13000 kronor för en basutrustad trätunna med kamin och bänkar, medan ett påkostat och modernt utomhusbad med massagefunktion kan kosta närmare 100 000 kronor. Montering och frakt ingår i vissa fall och kostar extra i andra fall. Materialet till trätunnan är främst furu och gran men även alm eller lärk förekommer. Ha gärna mössa på huvudet under vinterbadet då kontrasten mellan det varma vattnet och den omgivande temperaturen kan vara uppemot 60 grader. Tänk även på att du förlorar mycket vätska i ett hett bad. Tur att det finns mugghållare som tillbehör.

Finnskogsbadet
Denna badtunna med diametern 2 meter rymmer 6 personer. Med höjden 1 meter är vattenmängden hela 3000 liter. Karet har tre tunnband och är tillverkat i 45 mm gran med en yta som är bränd och behandlad med linolja. Vedkaminen med rökrör tillverkas i rostfri plåt och har löstagbart dragrör för enklare sotning. Kapell, reningsanläggning och dammsugare är extra tillbehör medan trappa, bord och skyddsräcke ingår vid köp. Levereras monterad, fraktkostnaden inom Sverige ingår.

Ambassadör
Träbadkar med insida i rostfritt stål som tack vare konstruktionen är flyttbart. Från början utvecklades karet för att kunna flyttas mellan olika stugor i fjällvärlden och eftersom det är självstagande krävs inte så mycket av underlaget. Stålkaret underlättar också hygienen vilket gör karet lämpligt för offentligt bruk. Sarg och utsida i trä ger samma känsla som ett traditionellt träkar. Vid köp ingår dryckeshållare, trappa, kapell och fotogenlampa. Som tillbehör finns en specialbyggd släpkärra med vinsch. Diameter 2 meter, höjd 1 meter, vattenvolym 2800 liter.

Nordic Sport
Från Nordic Hot Tubs kommer detta runda utomhusbad för 5 personer med massagefunktion. Karet har 13 jetmunstycken med steglös inställning och digital kontroll för temperatur, belysning, massagehastighet med mera. Frostvakt och automatisk filtrering finns. Till och med drickahållare och isolerat lock är standard på denna modell som kan förses med sarg i trä. Du får därmed en badtunna med klassiskt utseende och modern insida. Diameter 2 meter, höjd 90 cm. Volym 1135 liter.

Snorkel
Detta träbadkar av märket Snorkel är tillverkat i underhållsfri amerikansk ceder, ett träslag som varken sväller eller spricker vid kontakt med vatten. Materialet fäller inte ut kåda och behöver inte tryckimpregneras. Cederträ ska vara mer hygieniskt än gran och furu eftersom det inte suger åt sig vatten. Kamin på 35 kw i aluminium. Karet levereras omonterat och finns i diametern 152, 183 och 213 cm med höjden 92 cm, det senare rymmer 2500 liter och upp till 9 personer. Sittbänk, trappa och lock är extra tillbehör.

Virkesboden
Virkesbodens badkar tillverkas i 36 mm oljat lärkträ som ger ett vackert utseende. Tunnan har rostfria tunnband. Modellen tillverkas även i furu och kostar då 4000 kronor mindre. Diameter 2 meter och djup 95 mm ger volymen 3000 liter. Kamin i rostfritt med galvat rökrör. Trappa och lock i trä är extra tillbehör. Karet levereras monterat. Frakt tillkommer. Alla metalldetaljer i karet såsom ben och skruvar är tillverkade i rostfritt stål.

Badbaljan BB7
BB7+SM är ett sexkantigt vedeldat badkar i aluminium som rymmer 7 personer. Bredd och längd 150 cm, höjd 1 meter och volym 1350 liter. Invändigt blålackerad. Utsidan kan förses med träpanel (kostar 3000 kronor extra) eller så kan karet sänkas ner i marken. Kaminen på 30-35 kw är sidomatad och monteras utvändigt vilket spar plats i karet. Finns även med toppmatad kamin. Lock i trä eller aluminium är extra tillbehör liksom trappa, elpatron och belysning. Frakt tillkommer.

Sotarns
Sotarns tillverkar traditionella träbadkar i gran med tunnband i rostfritt stål, som kan förses med insats i glasfiberarmeradplast för bättre hygien och längre livslängd. Karet passar därmed även för offentligt bruk. Kaminen är i aluminium. Diameter 2 meter och höjd 90 cm ger volymen 3000 liter. Rymmer 8-10 personer. Kamin i aluminium som tål saltvatten. Säljs monterad, frakt tillkommer. Bland tillbehören märks kapell, reningsverk, trappa och gnistskydd till rökröret.

Pollytunnan
Sexkantigt badkar i 10 mm gjuten polyetenplast. Pollytunnan är blålackerad på in- och utsida och kan enkelt flyttas från plats till plats. Enligt tillverkaren kan plasten inte spricka eller frysa sönder. Rostfri vedkamin ingår, elpatron på 6 kw finns som tillbehör. Plats för 8 personer. Diameter 2 meter, höjd 110 cm. Karet kan grävas ner i marken eller förses med träpanel, som dock måste beställas separat. Kapell, filter och belysning är andra extra tillbehör. Finns även med fristående kamin. Frakt tillkommer.

Albogatunnan
Den så kallade populärmodellen av Albogatunnan tillverkas i gran och har vedkamin samt rörkrör i rostfritt. Denna variant mäter 2 meter i diameter med höjden 90 cm, vilket ger volymen 3000 liter. Invändiga detaljer i rostfritt. Trappa och kapell är tillbehör. Levereras monterad, frakt tillkommer. Finns även i en 110 cm hög "lyxversion" samt i en variant med enklare kaminskydd.

Dalatunnan
Badtunna i 45 mm gran som behandlats med tjära och linolja. Tunnband och kamin i rostfritt stål. Kaminen kan sotas utan att den behöver lyftas ur karet. Diameter 2 meter och höjd 1 meter ger volymen 3000 liter. Dalatunnan kan även måttbeställas och tillverkas i lärk eller annat träslag. Finns även med en hygienisk plastinsats i rött, grönt eller vitt. Reningsaggregat och elkamin är andra extra tillbehör.