Sök

Helt lysande

2008-02-14

Ficklampan är en av de där praktiska sakerna som tycks behövas överallt. På tältsemestern, under kvällspromenaden och när man söker efter proppskåpet. Smartson testar tio ficklampor med varierande egenskaper, pris och kvalitet.

Modell Betyg Pris Kommentar
Teknikmagasinet X-glow 19/25 200 Stark minilampa
Teknikmagasinet Focus+ 20/25 250 Funktionsrik stavlampa
Maglite 2D 20/25 355 Robust polislampa
PTS Original magnetstavlampa 11/25 25 Begränsad klassiker
Cotech 36-1428 8/25 19 Underkänt budgetval
Maglite LED 2D 21/25 600 Uppdaterad klassiker
Pointex 937A 15/25 24 Plastig men genomtänkt
Pointex 3312 17/25 200 Bra vid strömavbrott
Clas Ohlson 36-3046 7/25 150 Rekommenderas ej
Clas Ohlson 36-3047 18/25 50 Funktionell dynamo

Sammanfattning

Vi testar fem modeller med traditionella glödlampor och fem med lysdioder som ljuskälla. Två av de testade modellerna är uppladdningsbara, men även de andra kan givetvis drivas av laddbara batterier. Clas Ohlsons lampa 36-3047 utmärker sig genom att den laddas med handkraft via en vev. Valet av ficklampa sker i slutändan utifrån vilket behov du har. Vill du synas vid vägkanten på kvällspromenaden duger de flesta lampor, men söker du ett starkt sken eller lång räckvidd är utbudet mindre.

Inledning

Faktaruta: LED eller glödljus?
Lysdioder (LED) som ljuskälla har tidigare inneburit oriktat ljus med kort räckvidd, men på senare år har utvecklingen kommit långt och idag mäter sig de bästa LED-lamporna utan problem med traditionella glödlampor. Fördelarna med LED är högre ljusstyrka och längre livslängd än glödlampor. Nackdelen är att vissa kan tycka att det vita ljuset är obehagligt. Ska man ha en ordentlig strålkastare är det fortfarande glödljus som gäller i alla kategorier.

Jonas Nilsson

Så gjorde vi

Samtliga lampor är testade med helt nya batterier av god kvalitet. I de fall lampan är laddningsbar har vi följt tillverkarens instruktioner för uppladdning innan vi testade batteriernas livslängd. Betyget baseras på kvalitet, design, funktion kapacitet och pris. Maxbetyget är 25 poäng.

Teknikmagasinet X-glow - Stark minilampa

Typ: LED
Batterier: 3xAAA/LR03
Mått:116x32mm
Vikt: 126 gram (med batterier)
Prisvärde: Bra prisvärde

Omdöme: En liten vattentät lampa i aluminium. Strömbrytaren som sitter i bakre änden är en rejäl historia i ruggat gummi, men kan vara lite lurig att komma åt innan man förstår hur lampan ska hållas. Modellen är kompakt tack vare att batterierna sitter i en speciell hållare. Ljuset är starkt men något ofokuserat. Räckvidden är bra men inte i toppklass. Batteritiden är mycket god. Lampan levereras med fodral, bärrem och batterier.
Cirkapris: 200 kronor

Teknikmagasinet Focus+ - Funktionsrik stavlampa/betyg/19.jpg

Kommentar: Funktionsrik stavlampa
Typ: LED
Batterier: 3xAA/LR06
Mått: 205x28 mm
Vikt: 234 gram (med batterier)
Prisvärde: Mycket lampa för pengarna

Omdöme: En långsmal lampa i aluminium. Modellen är vattentät och har en traditionellt placerad strömbrytare i gummi. Lampan har två ljusstyrkor och ett blink-läge. Ljuskäglans vidd är justerbar och har god räckvidd. Batteritiden är mycket bra även på det högsta effektläget. Lampan levereras med fodral, bärrem och batterier.
Cirkapris: 250 kronor

Maglite 2D - Robust polislampa/betyg/19.jpg

Typ: Glödlampa
Batterier: 2xD/LR20
Mått: 250x39 mm
Vikt: 390 gram
Prisvärde: 10 års garanti motiverar priset

Omdöme: En mycket rejäl lampa i aluminium. Denna lampa finns i flera olika storlekar. Vi har testat en variant med två stycken D/LR20-batterier. Ljuskäglan är kraftig och ställbar och räckvidden är imponerande. Utbudet av tillbehör är stort, men det enda som medföljer är en reservglödlampa. Lampans funktionalitet lever upp till sitt goda rykte. 
Cirkapris: 355 kronor

PTS Original magnetstavlampa - Begränsad klassiker/betyg/19.jpg

Typ: Glödlampa
Batterier: 2xD/LR20
Mått: 180x45 mm
Vikt: 400 gram (med batteri)
Prisvärde: Billig men begränsad

Omdöme: Denna röd-vita klassiker känner nästan alla till. Ljuskäglan är inte helt fokuserad och inte heller så stark, vilket ger en medelmåttig räckvidd. Batterilivslängden är godkänd men den största fördelen med denna lampa är magnetfästet och det låga priset. Dålig räckvidd och avsaknaden av fuktskydd gör att den lämpar sig bäst inomhus.
Cirkapris: 25 kronor

Cotech 36-1428 - Underkänt budgetval

Typ: Glödlampa
Batterier: 2xAA/LR06
Mått: 160x44 mm
Vikt: 115 gram (med batterier)
Prisvärde: Knappt godkänd

Omdöme: En gummerad lampa som vid en första anblick ger en förtroendeingivande kvalitetskänsla. Det positiva intrycket varar ända tills det är dags att sätta i batterierna, då lampans plastiga inre blottas och lampans delar ramlar isär. Ljusstyrkan är bra men testexemplaret slocknade för gott när vi mätte batterilivslängden. För nitton kronor inklusive batterier och handledsrem kan denna lampa kännas som ett kap, men den känslan varar inte länge.
Cirkapris: 19 kronor

Maglite LED 2D - Uppdaterad klassiker

Typ: LED
Batterier: 2xD/LR20
Mått: 250x39 mm
Vikt: 390 gram (utan batterier)
Prisvärde: Högt pris men 10 års garanti

Omdöme: Testets högsta poäng. Identisk med Maglite 2D, men med en stark lysdiod i stället för glödlampa. Räckvidden är mycket god och batteritiden likaså. Det enda vi har emot denna lampa är att den är väldigt dyr, men har man behov av en robust och stark lampa kan den ändå kännas prisvärd. Reservglödlampa medföljer även denna modell.
Cirkapris: 600 kronor

Pointex 937A - Plastig men genomtänkt

Typ: Glödlampa
Batterier: 2xD/LR20
Mått: 192x54 mm
Vikt: 100 gram (utan batterier)
Prisvärde: Prisvärd rakt igenom 

/betyg/21.jpgOmdöme: En gul plastlampa av standardmodell. Även om ljusutbytet inte är det bästa och ljuskäglan är något ofokuserad känns denna lampa genomtänkt. I bakre änden finns en ring för upphängning och lampan är tillplattad på ena sidan så den inte rullar. Reflektor och skyddsglas sitter ihop och ramlar inte isär när man öppnar lampan. Lampan har inga gummitätningar men känns ändå hyfsat tät. En reservglödlampa medföljer. På det stora hela ett godkänt budgetval.
Cirkapris: 24 kronor

Pointex 3312 - Bra vid strömavbrott

Typ: Glödlampa, laddbar
Batterier: -
Mått: 245x94 mm
Vikt: 250 gram (inbyggda batterier)
Prisvärde: Mycket bra

/betyg/21.jpgOmdöme: Denna lampa i grå hårdplast laddas i en hållare som antingen kan läggas ner eller monteras på vägg. Batterilivslängden är inte den bästa, men lampans stora reflektor ger ett rejält ljusutbyte och ljuskäglan är ganska skarp. Lampan blinkar eller lyser med ett fast sken och tänds automatiskt vid strömavbrott om den sitter i laddaren. En bra finess är att reflektorn är vinklingsbar. Passar bra i garaget eller stallet.
Cirkapris: 200 kronor

Clas Ohlson 36-3046 - Rekommenderas ej

Typ: LED
Batterier: 3xAAA/LR03
Mått: 175x50 mm
Vikt: Ej angiven
Prisvärde: Underkänt prisvärde

/betyg/21.jpgOmdöme: Denna lampa i svarvad metall och gummigrepp ger ett robust intryck, men tyvärr lever varken kvaliteten eller funktionen upp till förstaintrycket. Plastigt och svårhanterligt väggfäste. Lampans ljuskälla är tretton lysdioder, men räckvidden är allt annat än bra och batteritiden bedrövlig. Denna lampa fungerar bäst som varselljus på kvällspromenaden, men då finns det bättre och billigare produkter att välja. Levereras med tre laddbara AAA-batterier.
Cirkapris: 150 kronor

Clas Ohlson 36-3047 - Funktionell dynamo/betyg/7.jpg

Typ: LED, laddbar med vev
Batterier: - (inbyggt batteri)
Mått: 115x55x35 mm
Vikt: 105 gram (med inbyggt batteri)
Prisvärde: Mycket produkt för pengarna

/betyg/21.jpgOmdöme: Denna handlampa sticker ut bland testmodellerna. Till att börja med laddas det inbyggda batteriet med en vev. Några sekunders vevande räcker till flera minuters ljus. Behöver du ljus i flera timmar räcker det att veva några minuter. Ljusstyrkan är okej, men ljuskäglan är mycket diffus vilket gör att denna lampa passar bäst när man letar saker i tältet på semestern eller som varselljus på kvällspromenaden.
Cirkapris: 50 kronor