Sök

Håll träden i trim

2005-11-25

Smartson testar tio grensågar i olika storlekar och prisklasser. Dyrast är inte bäst!

Modell Betyg Pris Kommentar
Jula grensåg 13/25 100 Plastig
Fiskars 9683 21/25 200 Mest prisvärd
Bahco 5824JS 20,5/25 392 Smartast!
Bahco 396 19/25 330 Smidigast!
Gardena 8752 21/25 260 Effektivast!
Kanzawa Samuraj 19,5/25 355 Vassast!
Gman 12/25 190 Tråkigast
Hishika 21 22/25 480 Med trähölster
Hishika Mini 18/25 670 Minst!
Clas Ohlson grensåg 15,5/25 200 Allt i ett

Sammanfattning

Priserna på de testade grensågarna varierar mellan 100 och knappt 700 kronor. De mest prisvärda hittar vi dock i 200-kronorsklassen, där Gardena, Fiskars, Bahco samt japanska Kenzawa och Hishika återfinns. Vi avstår dock från att utse en enskild testvinnare, eftersom de olika sågarna delvis har olika egenskaper. Den som vill vara riktigt väl rustad i trädgården väljer förmodligen en större grensåg (gärna med teleskopskaft) och en liten grensåg som får plats i fickan eller i ett hölster och som kan användas till mindre arbeten.

Inledning

En grensåg är ett mycket praktiskt redskap i trädgården, inte bara till fruktträden på våren och hösten. Den smala sågen är perfekt till att hålla efter alla slags träd och buskar, där en sekatör inte räcker till och där det inte går att komma åt med en vanlig bågsåg. Grensågen är främst avsedd för färska, växande grenar och därför har den en relativt grov tandning. Själva sågbladet fungerar så att det primärt skär framåt eller bakåt. Generellt fungerar de flesta "bakåttandade" grensågar bäst, särskilt då man sågar en gren som sitter en bit upp i trädet. De flesta modeller har utbytbart sågblad. Några har infällbart blad och får lätt plats i benfickan på arbetsbyxorna, medan andra har hölster som kan sättas fast i bältet. Till tre av modellerna i testet finns teleskopskaft som gör att man kan komma åt grenar som sitter ganska högt.

Så gjorde vi

Samtliga produkter har bedömts med avseende på design, funktioner, kvalitet, prestanda och värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Jula grensågJula
Halvstor budgetsåg med långt sågblad (30 cm) och ett hårt plasthölster som kan sättas i bältet, men som inte sitter fast så bra. Sågen är också svår att få ur hölstret vilket resulterar i att hela paketet lossnar från bältet då man drar i handtaget på sågen. Dessutom sågar den inte särskilt bra och nyper gärna i tjockare grenar. Handtaget i grön plast är enkelt och ganska skönt, men lite för rakt och kort för att vara bekvämt. Inte prisvärd.

Fiskars 9683Fiskars 9683
Denna såg finns i en stor och en liten modell, där sågbladet fälls ner i handtaget och spärras med en plastratt. Ihopfälld passar den lilla sågen perfekt i ben-fickan. Båda modellerna är effektiva, den lilla är bäst som komplement till en större grensåg. Spärren går att frigöra med en hand, men det är svårt att samtidigt ha ett bra grepp om sågen. Bladet mäter 16 cm respektive 25 cm. Hand-taget ger plats för båda händerna. Tack vare det långa handtaget blir räckvidden bra. Den korta kostar cirka 140 kr. Båda är utmärkta köp.

Bahco 5824JSBahco 5824JS
En medellång grensåg med smalt sågblad som mäter 24 cm. Med sågen medföljer ett hölster som inte är snyggt, men väldigt genomtänkt. Bältesclipset är ledat så att sågen hela tiden hänger vertikalt, även om du klättrar i träd. Sågen lossas och sätts enkelt tillbaka med en hand i det halvöppna hölstret. Det ergonomiskt riktiga handtaget är väl tilltaget, gummiklätt och har perfekt vinkel. Bladet är smalt, bakåttandat och mycket effektivt även på grövre grenar. Dyr, men värd pengarna för den som värdesätter funktionalitet och prestanda.

Bahco 396
En smart grensåg á la fällkniv med en spärr på bladet som kan hanteras med en hand. Ihopfälld får den plats i benfickan, handta-get är generöst och skönt. Skill-naden mellan modellerna 396HP/JS/JT ligger i sågbladets kvalitet och tandning. JS/ JT har ett blad med högre hållfasthet och bladet på JT är mer fintandat, men den grövre tandningen fungerar bättre till färska grenar. 396HP sågar lika bra men har inte samma hållfasthet i bladet då det brast i testet. Utbytesblad finns att köpa. Bladlängd 16 cm.

Gardena 8752Gardena 8752
En relativt stor grensåg med bladlängd om 35 cm, med böjd ovandel som gör det lätt att dra med sig trilskande grenar. Såg-bladet har bakåttandning, men finns också med vanlig tandning (8751) och kostar då cirka 200 kronor. Varianten med bakåttandning är att föredra, särskilt då man använder sågen med Gardenas utmärkta teleskopskaft i aluminium. Med detta tillbehör är det inga problem att komma åt grenar som sitter fem meter upp på trädet, även om det blir lite fladdrigt. Å andra sidan är detta inget man bär omkring i byxorna, men prestanda-mässigt är den klart bäst. Eggskyddet är av engångstyp.

Kanzawa SamurajKanzawa Samuraj
En hopfällbar grensåg av medellång modell med 18 cm bladlängd. Grönt handtag i plast och gummi som är skönt i handen. Spärren är mekanisk och bladet är svårt att fälla ut respektive spärra med enhandsfattning, vilket försvårar användning då man klättrar i ett träd och måste hålla balansen med ena handen. Visst kan man ta tag med tänderna om bladet för att fälla ut det ur handtaget, men det är inte att rekommendera. Sågen är dock mycket vass och skär verkligen effektivt, även i grövre grenar.

GmanGman
En grensåg av större modell som även går att använda med teleskopskaft. Det enkla handtaget i stål har en alltför rak vinkel och är inte så skönt i handen. Eggskyddet är av papper och har begränsad livslängd. Finns även i en variant med stötkniv som gör det enklare att kapa hängande grenar. Borrat hål i bladet för enklare upphängning. Förutom att sågen har en trist och icke-ergonomisk design har den ett dåligt skär som gör att man måste stå och nöta med muskelkraft. Bladlängd 33 cm. Finns hos Clas Ohlson, även Husqvarna har en identisk modell under eget namn.

Hishika 21Hishika 21
En japansk grensåg med 21 cm sågblad och välformat handtag i rosenträ. Slida i björk med läderhälla och tryckknapp som sitter bra i bältet. Handtaget har en bananformad vinkel och ligger bra i handen. Sågen har bra bett och liksom alla japanska grensågar är den bakåttandad, vilket vi menar är en fördel. Modellen andas kvalitet och enkelhet, utan krusiduller. En bra såg som är mycket lätt och smidig, men också lite dyr.

Hishika MiniHishika Mini
Till storlek och utseende ser denna lilla grensåg ut som en större fällkniv, med vackert handtag i ebenholz och med bladlängden 10 cm. Snyggt utförande, men tämligen värdelös som grensåg eftersom den knappast klarar grenar över 20 mm. Då är en sekatör ett bättre redskap och det är bättre att satsa på en större grensåg som dessutom kostar mindre pengar. Men för den prylgalne kan det här kanske vara en kul gimmick. Kvaliteten och materialkänslan är i det närmaste oslagbar.

Clas Ohlson grensågClas Ohlson
En kombinationsprodukt bestående av grensåg, grensax och teleskopskaft i en enhet. Saxen manövreras med handtaget längst ner på skaftet och fungerar hyfsat till tunnare grenar. Men det tunna sågbladet nyper gärna och viker sig alltför lätt, dessutom sågar den dåligt så att man tvingas nöta med muskelkraft i onödan. En rolig idé som tilltalar den praktiskt lagde, men som tyvärr inte fungerar så bra i praktiken.