Sök

Håll (o)gräset kort!

2007-07-03

Grästrimmers finns med bensin- eller elmotor. Var och en med sina för- och nackdelar. Smartson testar 11 modeller i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Flymo Samurai 1000 19/25 1000 Tungviktare
Partner Colibri II 18/25 1100 Lätt klassiker
Viking TE700 18/25 1200 Lång och lätt
Stihl FS45CE 21/25 2300 Bästa köp
Tanaka TBC230 19/25 2400 God balans
Flymo XLT 3000+ 19/25 2000 Multimaskin 1
Honda UMK 425LE 20/25 3900 Härligt ljud
Stiga SB22 20/25 2000 Mångsidig
Toro 13/25 600 Billig och enkel
Dynamac DB26 19/25 1600 Lätthanterlig
Jonsered GT2126 17/25 2000 Tungviktig

Sammanfattning

Så här års är det lätt hänt att gräs och ogräs växer sig högt och hotar att ta över i trädgården. Gräsklipparen kommer inte åt överallt, särskilt inte runt buskar och träd. Att slå med lie är en numera bortglömd konst som bara fungerar på stora, öppna ytor. Grästrimmern är därför lika viktig på tomten som gräsklipparen. Har du en väldigt liten täppa, till exempel en radhustomt, kan den i vissa fall till och med ersätta klipparen. Frågan är bara om det ska vara en trimmer som drivs av el eller av bensin. Eltrimmern kräver tillgång till eluttag och förlängningskabel, men är tystare, lättare att underhålla och startar alltid. Troligen blir den också billigare i längden, även med stigande elpriser. Bensintrimmern är å andra sidan mycket mer flexibel och har en större aktionsradie. Den finns med böjd eller rak rigg, den senare kan förses med slyklinga eller andra tillbehör. Böjd rigg ger dock en lättare maskin med smidigare hantering. Samtliga bensintrimmers i testet har tvåtaktsmotor förutom Honda, vars fyrtaktare ger en matigare och mäktigare känsla.

Så gjorde vi

Samtliga trimmers har använts på kort och långt gräs samt vanligt svenskt ogräs i form av nässlor, hundkäx, tistlar etc. Betygskriterierna är design, kvalitet, funktioner, kapacitet och prisvärde. Maxbetyg 25 poäng.

Flymo Samurai 1000  
betyg-19.jpgBetyg: 19/25
Kommentar: Tungviktare

Konstruktion: Eltrimmer med lång räckvidd och dubbel lina. Snabbvred till stödhandtaget. Böjd rigg.
Effekt: 1 kw
Vikt: 4,5 kg
Ursprung: England


Omdöme: Stor och tung eltrimmer som gör jobbet utan att knota. Tyst och stark, men jobbig att hålla i efter en stund.  Dels på grund av vikten och dels för att placeringen av ”gasreglage” och säkerhetsspärr gör att man stundtals måste hålla krampaktigt i maskinen för att den inte ska stanna. Stödhandtaget har vassa plastkanter i greppytan men är lätt att flytta tack vare snabbvredet till låsbulten. Mycket kort manual. Effektiv trimmer som blir lite jobbig i längden.
Cirkapris: 1000 kronor

Partner Colibri II
betyg-18.jpgBetyg: 18/25
Kommentar: Lätt klassiker

 

Konstruktion: Bensintrimmer med dubbla trimlinor och böjd rigg. Tankvolym 0,34 liter.
Effekt: 0,7 kw
Vikt: 3,7 kg
Ursprung: USA

betyg-18.jpg
Omdöme: Colibri har länge varit populär för sin låga vikt och sitt smidiga format. I sin senaste version är den fortfarande en smidig maskin, men nu med dubbla skärlinor och därmed högre kapacitet än tidigare. Den tillhör dock inte de starkaste. Stödhandtaget har blivit mer ergonomiskt och gasreglaget är lätt att hantera. Maskinen är trögstartad då den är kall. Utförlig manual med suddiga illustrationer. Bra köp om du inte har så stora ytor att trimma.
Cirkapris: 1100 kronor

betyg-18.jpgViking TE700
Betyg: 18/25
Kommentar: Lång och lätt

 

Konstruktion: Eltrimmer med lång räckvidd och relativt liten motor. Dubbla trimlinor och böjd rigg.
Effekt: 0,54 kw
Vikt: 3,9 kg
Ursprung: Österrike

betyg-18.jpg
Omdöme: En bra eltrimmer som trots sin halva effekt gör ett lika bra jobb som Flymo Samurai. Maskinen har ett bra ”gasreglage” och ett väl tilltaget stödhandtag, dock inte med snabbvred. Tack vare låg vikt och bra balans jobbar man gärna länge och blir inte så trött med Vikings trimmer. Utförlig manual och bra kvalitetsintryck, även om priset är högt.
Cirkapris: 1200 kronor

Stihl FS45CE
betyg-18.jpgBetyg: 21/25
Kommentar: Bästa köp

 

Konstruktion: Bensintrimmer med dubbla trimlinor och böjd rigg. Tankvolym 0,3 liter. Snabbvred på stödhandtaget.
Effekt: 0,75 kw
Vikt: 4,2 kg
Ursprung: USA


betyg-18.jpgOmdöme: En stark och rejäl bensintrimmer som passar utmärkt även för lite grövre jobb, trots blygsam effekt. Den känns betydligt större och starkare än exempelvis Partner Colibri, trots att den har ungefär samma specifikation. Hög kapacitet och högt motorljud. Relativt lättstartad med bra balans och ergonomi. Stödhandtaget har snabbvred och en generös utformning. En proffsig maskin till överkomligt pris och med bra allroundegenskaper. Mycket utförlig manual.
Cirkapris: 2300 kronor

Tanaka TBC230
betyg-18.jpgBetyg: 19/25
Kommentar: God balans

 

Konstruktion: Bensintrimmer med dubbla trimlinor och böjd rigg. Tankrymd 0,43 liter.
Effekt: 0,8 kw
Vikt: 4,1 kg
Ursprung: Japan
betyg-18.jpg

Omdöme: Välgjord och smidig trimmer med godkänd kapacitet. Det känns som att motorn aldrig riktigt kommer upp i varv, men den klarar ändå det mesta. Den är mycket lättstartad och har relativt låg ljudvolym. God ergonomi och bra gasreglage som kan låsas i fullt läge. En lättkörd japansk kvalitetsmaskin som kostar i inköp. Utförlig manual med suddiga illustrationer.
Cirkapris: 2400 kronor

Flymo XLT 3000+
betyg-18.jpgBetyg: 19/25
Kommentar: Multimaskin 1

 

Konstruktion: Bensintrimmer/röjsåg med slyklinga och axelrem. Tvådelad rak rigg. Brett stödhandtag, dubbla trimlinor.
Effekt: 0,7 kw
Vikt: 5,9 kg
Ursprung: England


betyg-18.jpgOmdöme: Stor och lång modell som gör ett okej jobb med sina dubbla trimlinor, men längre (o)gräs lindar gärna upp sig ovanför trimhuvudet, så att man får rensa för hand. Ljudnivån är hög och i motsats till trimmers med böjt riggrör blir det en del vibrationer i handtaget. Maskinen är tung så axelrem är nödvändigt. Utförlig manual med suddiga illustrationer. Grensåg, snöslunga med mera är tillbehör. Mångsidig maskin till bra pris, som blir lite jobbig i längden.
Cirkapris: 2000 kronor

Honda UMK 425LE
betyg-18.jpgBetyg: 20/25
Kommentar: Härligt ljud

 

Konstruktion: Fyrtakts bensintrimmer/röjsåg med rak rigg och dubbelsele. Dubbla trimlinor. Tankvolym 0,55 liter.
Effekt: 0,81 kw
Vikt: 5,2 kg
Ursprung: Frankrike

betyg-18.jpg
Omdöme: När man drar igång Hondas trimmer märks direkt att detta inte är en vanlig bensintrimmer, det låter mer som en motorcykel. Maskinen är lång och tung men skön att arbeta med. På större ytor gör den sig bäst, även om den gärna stannar då (o)gräs lindat upp sig ovanför trimmerhuvudet. Selen är komfortabel och underlättar längre pass, även om maskinen är mycket välbalanserad även utan sele. Tillbehör är bland annat häcksax och kedjesåg. En dyr investering för den som verkligen uppskattar fyrtaktsteknik. Utmärkt manual.
Cirkapris: 3900 kronor

Stiga SB22
betyg-18.jpgBetyg: 20/25
Kommentar: Mångsidig

 

Konstruktion: Bensintrimmer/röjsåg med tvådelad, rak rigg och enkelsele. Dubbla trimlinor. Tankvolym 0,62 kg.
Effekt: 0,7 kw
Vikt: 7 kg
Ursprung: Italien


betyg-18.jpgOmdöme: Stor och tung kombinerad trimmer och röjsåg, enkel att ta isär för transport och förvaring. Maskinen levereras omonterad och det är lite pyssligt att få alla delar på plats, men sedan är den lättstartad. Stigas trimmer har bra kapacitet trots vissa problem med testexemplaret, troligen på grund av transportskada. Gasreglaget sitter skyddat under en båge. Levereras med slyklinga och en billig sele som gärna åker upp under användning. När allt fungerar är SB22 dock en rejäl och mångsidig maskin, trots blygsam specifikation. Godkänd manual med små illustrationer.
Cirkapris: 2000 kronor

Toro
betyg-18.jpgBetyg: 13/25
Kommentar: Billig och enkel

 

Konstruktion: Eltrimmer med motor vid trimmerhuvudet och enkel lina.
Effekt: 0,3 kw.
Vikt: 1,8 kg.
Ursprung: USA/Mexiko

betyg-18.jpg
Omdöme: En mycket enkel och liten trimmer med elmotorn placerad längst ner vid skärhuvudet, vilket ger en låg tyngdpunkt. Det medför att trimmern blir tröttande i längden, trots låg vikt och smidigt format. Låg kapacitet. Endast för mycket lätta uppgifter till den lilla täppan. Kort men bra manual.
Cirkapris: 600 kronor

Dynamac DB26
betyg-18.jpgBetyg: 19/25
Kommentar: Lätthanterlig

 

Konstruktion: Bensintrimmer med dubbla linor. Tankvolym: 0,5 liter.
Effekt: 0,8 kw.
Vikt: 4,1 kg.
Ursprung: Italien.


betyg-18.jpgOmdöme: Smidig trimmer i samma klass som Partner Colibri. Den är något dyrare, men har lite bättre kapacitet. Lätt att starta och köra med bra gasreglage och skönt stödhandtag och med vingmutter för enkel justering. En störande detalj är att starthandtaget är i vägen under körning. Svensk manual saknas vilket ger poängavdrag.
Cirkapris: 1600 kronor

Jonsered GT2126
betyg-18.jpgBetyg: 17/25
Kommentar: Tungviktig

 

Konstruktion: Bensintrimmer med böjd rigg och dubbel trimlina.
Effekt: 0,8 kw
Vikt: 4,4 kg
Ursprung: USA


betyg-18.jpgOmdöme: Jonsereds trimmer påminner om Partner Colibri men är märkbart tyngre. Samtidigt har den något bättre kapacitet men trimlinan hör inte till de mest hållbara. Eftersom man måste dra ut ny lina för hand blir det lite omständligt att röja större partier, lösningen blir att byta till en starkare trimlina. Maskinen är annars rejäl och har bra kapacitet. Det smala stödhandtaget känns billigt men är lätt att justera. En okej modell, inte mer än så. Bra manual med små illustrationer.
Cirkapris: 2000 kronor